Ντουαμουτέφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
D46V4N14G14X1
I9
orN14
D37
t
f
Ντουαμουτέφ σε ιερογλυφικά

Ο Ντουαμουτέφ ήταν, στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία, ένας από τους Τέσσερεις Υιούς του Ώρου[1] και προστάτης θεός των κανωπικών αγγείων.[2] Συνήθως λέγεται ότι είναι ο γιος του θεού Ώρου του Πρεσβύτερου. Ένας άλλος μύθος περιγράφει τον Ντουαμουτέφ και τους αδελφούς του ως γιους του Όσιρι. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, γεννήθηκαν από ένα κρίνο που βγήκε από τον αρχέγονο ωκεανό.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Ντουαμουτέφ σημαίνει «Αυτός που λατρεύει τη μητέρα του». Στον πόλεμο, η συχνότερη αιτία θανάτου ήταν από τραυματισμούς στον κορμό και το στομάχι. Η θεότητα που προστάτευε αυτό το όργανο συνδεόταν με τον θάνατο από τον πόλεμο και απέκτησε το όνομα Ντουαμουτέφ, που σημαίνει «λατρεύει τη μητέρα πατρίδα του».

Απεικόνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πώμα ενός κανωπικού αγγείου της εικοστής έκτης δυναστείας της Αιγύπτου που απεικονίζει τον Ντουαμουτέφ, εκτεθειμένο στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη.

Ο Ντουαμουτέφ αναπαρίστατο αρχικά ως άνδρας τυλιγμένος με επιδέσμους μούμιας. Από το Νέο Βασίλειο και μετά, εμφανίζεται με το κεφάλι ενός τσακαλιού.[3]

Ο Ντουαμουτέφ απεικονιζόταν συνήθως στα φέρετρα και ως το πώμα των κανωπικών αγγείων. Πολλές εικόνες της Κρίσης των Νεκρών τον δείχνουν μαζί με τους αδελφούς του μπροστά από τον Όσιρι σε ένα μικρό κρίνο.

Ως προστάτης θεός των κανωπικών αγγείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με τους τρεις άλλους γιους του Ώρου, Ιμσέτ, Χαπί και Κεμπεχσενούφ, ο Ντουαμουτέφ προστάτευε τα μουμιοποιημένα εσωτερικά όργανα. Ο στόχος του ήταν να προστατεύει το στομάχι.[4] Ο προστάτης του είναι η θεά Νηίθ.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]