Σοπντού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σοπντού
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σοπντού (επίσης Septu ή Sopedu) ήταν θεός του ουρανού και των ανατολικών συνόρων των περιοχών στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία. Ήταν ο σύζυγος της Κχενσίτ.

Ως θεός του ουρανού, ο Σοπντού συνδέθηκε με τον θεό Σαχ, την προσωποποίηση του αστερισμού Ωρίωνα και τη θεά Σοπντέτ, που απεικονίζει τον Σείριο. Σύμφωνα με τα κείμενα των πυραμίδων, ο Ώρος-Σοπντού, ένας συνδυασμός του Σοπντού και του μεγαλύτερου θεού Ώρου, είναι ο απόγονος του Όσιρι-Σαχ και της Ίσιδος-Σοπντέτ.

Ως θεός της ανατολής, λέγεται ότι ο Σοπντού προστατεύει τα αιγυπτιακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων και βοηθά τον φαραώ να ελέγχει τους ξένους κατοίκους αυτών των περιοχών. Αναφέρθηκε ως Κύριος της Ανατολής και είχε το μεγαλύτερο κέντρο λατρείας του στο ανατολικότερο νομό της Κάτω Αιγύπτου, ο οποίος ονομάστηκε Περ-Σοπντού, που σημαίνει τόπος του Σοπντού. Είχε επίσης ιερά σε αιγυπτιακούς οικισμούς στη χερσόνησο του Σινά, όπως τα ορυχεία του Σεραμπίτ ελ Καντίμ.

Το όνομα του Σοπντού αποτελείται από το ιερογλυφικό για αιχμηρό, ένα αιχμηρό τρίγωνο και την 3ου προσώπου πληθυντικού κατάληξη (δειλιάζω). Έτσι μια κυριολεκτική μετάφραση του ονόματός του είναι απότομη. Στα κείμενα της Πυραμίδας απεικονίζεται να προστατεύει τα δόντια του αποθανόντος φαραώ.

Ο Σοπντού απεικονίστηκε ως γεράκι, συχνά με κορώνα με δύο φτερά στο κεφάλι του και με ράβδο πάνω από τον ώμο του. Στον ρόλο του, φρουρός των συνόρων, απεικονίστηκε ως πολεμιστής της Εγγύς Ανατολής, με μια κορσέτα και ένα τσεκούρι ή δόρυ.