Νεχεμπκαού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην αιγυπτιακή μυθολογία, ο Νεχεμπκαού (ο οποίος επίσης λέγεται Nehebu-Kau και Neheb Ka) ήταν αρχικά η εξήγηση της αιτίας της δέσμευσης των Ka και Ba μετά τον θάνατο. Έτσι το όνομά του, που σημαίνει (αυτός που) συγκεντρώνει το Ka. Δεδομένου ότι αυτές οι πτυχές της ψυχής λέγεται ότι δεσμεύονται μετά το θάνατο, ο Nehebkau λέγεται ότι έχει φυλάξει την είσοδο στον Duat, τον υπόκοσμο.

Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά glyphs στο όνομά του και παρόλο που ήταν τεχνικά μια παραλλαγή του glyph για δύο χέρια ανυψωμένα στην προσευχή, μοιάζει επίσης με ένα φίδι με δύο κεφαλές και έτσι ο Nehebkau απεικονίστηκε στην τέχνη ως φίδι με δύο κεφαλές (περιστασιακά με μόνο ένα). Ως φίδι με δύο κεφαλές, θεωρήθηκε άγριος, ικανός να επιτεθεί από δύο κατευθύνσεις και χωρίς να φοβάται πολλές αντιπαραθέσεις. Κατά συνέπεια, μερικές φορές λέγεται ότι ο Atum, ο αρχηγός θεός στις περιοχές αυτές, έπρεπε να κρατήσει το χέρι του για να εμποδίσει τον Nehebkau να ξεφύγει από τον έλεγχο. Εναλλακτικά, σε περιοχές όπου ο Ρα ήταν ο κύριος θεός, λέγεται ότι ο Νεχεμπκάου ήταν ένας από τους πολεμιστές που παρείχαν προστασία στο Ra ενώ βρισκόταν στον υπόκοσμο, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ταξιδιού του Ρα, ως θεός του ήλιου κάτω από τη γη.

Όταν θεωρήθηκε ως φίδι, θεωρήθηκε επίσης ότι έχει κάποια εξουσία πάνω στα δαγκώματα των φιδιών και, κατ 'επέκταση, άλλα δηλητηριώδη τσιμπήματα, όπως εκείνα των σκορπιών, έτσι μερικές φορές ταυτίζονται με τον γιο της Σέρκετ, της θεάς σκορπιού. Εναλλακτικά, ως φίδι, δεδομένου ότι συνδέθηκε με μια πτυχή της ψυχής, μερικές φορές θεωρήθηκε ως ο γιος του Renenutet, μιας θεάς φιδιού, που διέθεσε το Ren, μια άλλη πτυχή της ψυχής και της γης (Geb), την οποία φίδια σέρνουν.

Το Κα είναι επίσης η αιγυπτιακή λέξη για τροφή και συνδέεται με το πνεύμα.