Νηίθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νηίθ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΣομπέκ
Απέπ
ΓονείςΝουν και Μεχέτ-βερέτ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Νηίθ (/ neɪθ / ή / niːθ), είναι μια πρώιμη θεά στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία που λέγεται ότι ήταν η πρώτη και η πρωταρχική δημιουργός. Είναι η δημιουργός του σύμπαντος και ασχολείται ό,τι διέπει τον τρόπο λειτουργίας του.

Η Νηίθ ήταν η κυρίαρχη θεότητα του Sais (Coptic: ⲥⲁⲓ Sai από την Αιγυπτιακή: Ζαου), όπου η λατρεία της ήταν κεντραρισμένη στο Δέλτα του Δυτικού Νείλου της Κάτω Αιγύπτου και βεβαιώθηκε ήδη από την πρώτη δυναστεία. Ο Neith ήταν επίσης μία από τις τρεις θεότητες της νότιας πόλης της Λατοπόλεως (Koine Greek: Λατοπόλις) ή Snē (Sahidic Coptic: ⲥⲛⲏ από παλαιότερη αιγυπτιακή: t3-snt, επίσης iwnyt δυτική όχθη του ποταμού Νείλου περίπου 55 χιλιόμετρα (34 μίλια) νότια του Λούξορ. Τα ερείπια της Λατοπόλεως ανήκαν στο διοικητικό συμβούλιο του Qena, αλλά από την 9/12/2009 ενσωματώθηκαν στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Λούξορ.

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αιγυπτιακή πολεμική πολιτεία Neith φορώντας το στέμμα Deshret της βόρειας (κάτω) Αιγύπτου, η οποία φέρει την κόμπρα του Wadjet Σε μερικούς μύθους δημιουργίας, αναγνωρίστηκε ως η μητέρα του Ra και του Apep. Όταν αναγνωρίστηκε ως θεά του νερού, θεωρήθηκε επίσης ως η μητέρα της Sobek, του κροκοδείλου. Ήταν αυτή η συσχέτιση με το νερό, δηλαδή τον Νείλο, που την οδήγησε μερικές φορές να θεωρείται η σύζυγος του Khnum και να συνδέεται με την πηγή του ποταμού Νείλου. Επίσης συσχετίστηκε με την Άρκρη του Νείλου καθώς και με τη θεά της τριάδας σε αυτό το κέντρο λατρείας.

Όπως η θεά της δημιουργίας και της ύφανσης, λέγεται ότι ανακατεύει καθημερινά τον κόσμο στον αργαλειό της. Ένας εσωτερικός τοίχος του ναού στην Έσνα καταγράφει μια μαρτυρία της δημιουργίας στην οποία η Neith φέρνει από τα αρχέγονα νερά της μοναχής την πρώτη γη. Το μόνο που έχει συλλάβει στην καρδιά της δημιουργείται, συμπεριλαμβανομένων των τριάντα θεότητες. Χωρίς γνωστό σύζυγό της έχει χαρακτηριστεί ως «Θεά της Μητέρας Θεοτόκου»:

Μοναδική θεά, μυστηριώδης και σπουδαίος που ήρθε στην αρχή και έκανε όλα να έρθουν να είναι. . . η θεία μητέρα του Ρα, που λάμπει στον ορίζοντα ...

Ο Πρόκλος (412-485 μ.Χ.) έγραψε ότι ο άγιος του ναού του Neith στο Sais (από τον οποίο δεν υπάρχει τίποτα τώρα) έφερε την ακόλουθη επιγραφή:

Είμαι τα πράγματα που είναι, αυτά θα γίνουν, και αυτά έχουν. Κανείς δεν έχει ποτέ ανοίξει το ρούχο με το οποίο είμαι κρυμμένος. Ο καρπός που έφερα ήταν ο ήλιος.

Λέγεται ότι ο Νείθ παρενέβη στον βασιλικό πόλεμο μεταξύ του Χόρους και του Σετ, πάνω από το αιγυπτιακό θρόνο, συνιστώντας τον κανόνα του Χορού.

Ένα μεγάλο φεστιβάλ, που ονομάζεται Γιορτή των Λάμπων, πραγματοποιήθηκε ετησίως προς τιμήν της και, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι απόγονοί της άναψαν πλήθος φώτων στην ύπαιθρο όλη τη νύχτα κατά τη διάρκεια του εορτασμού.