Ιμχοτέπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιμχοτέπ
Imhotep-E 3639-IMG 4607-gradient.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 28ος αιώνας π.Χ.
Αφρική
Θάνατος 27ος αιώνας π.Χ.
Αρχαία Αίγυπτος
Υπηκοότητα Αρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αρχιτέκτονας
πολιτικός μηχανικός
μηχανικός
αστρονόμος
ιατρός
Οικογένεια
Γονείς Kheredu-ankh

Ο Ιμχοτέπ (Imhotep ή Imuthes, [Ιμούθης στα Ελληνικά]) είναι ένα πρόσωπον της ιστορίας της Αιγύπτου, για το οποίον υπάρχει βεβαιότητα ότι υπήρξε πραγματικά (όχι κατακτητής ή βασιλιάς), ένας καλλιτέχνης ή σοφός, ιατρός, αρχιτέκτονας και κύριος σύμβουλος του βασιλιά Ζοζέρ (Zoser ή Djoser[1], 3.150 περίπου π.Χ.). Προσέφερε τόσες υπηρεσίες στην Αιγυπτιακή ιατρική, ώστε λατρεύτηκε ως θεός της γνώσεως και τιμήθηκε ως ιδρυτής των επιστημών και των τεχνών. Φαίνεται ότι ίδρυσε και σχολή αρχιτεκτονικής, η οποία έδωσε στην επόμενη δυναστεία τους πρώτους μεγάλους οικοδόμους της ιστορίας. Κατά την παράδοση, υπό τη διεύθυνσή του κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο το πρώτο σπίτι από λίθους, αυτός δε ύψωσε το αρχαιότερο αιγυπτιακό μνημείο, την κλιμακωτή πυραμίδα τής Σακκάρας, η οποία καθώρισε για πολλούς αιώνες τον ρυθμό των επιταφίων μνημείων. Αυτός τέλος σχεδίασε τον ναό του βασιλιά Ζοζέρ, με τους θαυμάσιους λωτόσχημους κίονες και τους τοίχους του με τα φατνώματα. Στα ερείπια αυτά της Σακκάρας, που ανάγονται στις απαρχές της αυγυπτιακής τέχνης, ευρίσκομε τους ραβδωτούς κίονες, που έχουν την ωραιότητα των Ελληνικών, ανάγλυφα ρεαλιστικής συλλήψεως, τα πράσινα φαγεντιανά, που συναγωνίζονται τα Ιταλικά του Μεσαίωνος, και ένα μεγάλο λίθινον ομοίωμα του βασιλιά Ζοζέρ, του οποίου οι λεπτομέρειες έχουν εξαλειφθεί από τον χρόνο αλλά που αποκαλύπτουν ακόμη μία σύνθετη και ευφυή φυσιογνωμία. ("ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ", του Αμερικανού Will Durant[2] [1885-1981], τόμος Α, "Η Ανατολική μας Κληρονομιά", εκδ. οίκος Αφοι ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΙ, 1969).

Αγαλματίδιο του Αιγύπτιου αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Djoser» (στα αγγλικά). Wikipedia, the free encyclopedia. 2016-04-27. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Djoser&oldid=717327565. 
  2. «Will Durant» (στα αγγλικά). Wikipedia, the free encyclopedia. 2016-04-25. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Will_Durant&oldid=717057763.