Ουπουαούτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουπουαούτ
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
wpN31
t Z2ss
E18
Ουπουαούτ σε ιερογλυφικά

Ο Ουπουαούτ, ή Ουεπουάουτ, ή Ουεπουαούτ, ή Ουεπουαουέτ ή Απχέρου ή Οφόις -όπως μεταγράφηκε στην Αρχαιοελληνική η αιγυπτιακή λέξη είναι θεός της αιγυπτιακής μυθολογίας με κεφαλή λύκου ή τσακαλιού, αν και θεόμορφος παρουσιάζεται μόνον ο Άνουβις[1], με τον οποίο δεν πρέπει να συγχέεται ο Ουπουαούτ. Η λέξεις ουπ ουαούτ σημαίνουν «εκείνος που ανοίγει τους δρόμους προς τη Δύση». Σε προϊστορικά ανάγλυφα απεικονίζεται ως θεός-λύκος, καθοδηγητής των πολεμιστών της φυλής. Με τον ίδιο τρόπο απεικονίζεται κατά την «κύρια πομπή του του Ουπ ουαούτ» να οδηγεί, πάνω σε μεγάλη ασπίδα, την πομπή των οσιρικών εορτών. Εμφανίζεται ενίοτε να οδηγεί τη βάρκα του Ήλιου στο νυχτερινό ταξίδι της, αλλά και τη βάρκα του Όσιρι[2] ή να τη σύρει προς τον νότιο και τον βόρειο ουρανό.

Αρχαίος πολεμικός θεός, λατρεύτηκε επίσης ως θεός των νεκρών, ιδίως στην Άβυδο, όπου, πριν αντικατασταθεί από τον Όσιρι, ήταν κύριος της Νεκρόπολης με την επωνυμία Χεντ Αμεντί, (εκείνος που προΐσταται της Δύσης).

Τοπικός θεός της Ασυούτ, της Λυκοπόλης των Ελλήνων, ο Ουπουαούτ εισήλθε πολύ αργά στον οσιρικό μύθο ως σύμμαχος του Όσιρι. Υπήρξε μαζί με τον Άνουβι κύριος συνεργάτης του Όσιρι στην εκστρατεία για την κατάκτηση του κόσμου. Σε νεότερες εποχές και οι δύο θεότητες απεικονίζονταν με στρατιωτική ενδυμασία. Σε μεταγενέστερες περιόδους ο Ουπουαούτ θεωρείται γιος του Όσιρι ή μορφή του. Στην οσιρική μορφή του αποκαλείται Σεκχεμτάουι, Ισχύς των Δύο Χωρών, υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο το σύμβολο της ένωσης Άνω και Κάτω Αιγύπτου.

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι περισσότεροι συγγραφείς τον παραδίδουν λυκόμορφο. Βλ. Ions Veronica 1968, 39.
  2. Ions Veronica 1968, 39.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ions Veronica 1968, Egyptian Mythology, Newnes Books, London.