Ταουρέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ταουρέτ
Taweret.svg
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣετ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία, η Tαουρέτ (που ονομάζεται επίσης Taurt, Tuat, Taouris, Tuart, Ta-wast, Tawaret, Twert, Thoeris και Taueret) είναι η προστάτιδα αρχαία αιγυπτιακή θεά του τοκετού και της γονιμότητας. Το όνομα «Taweret» (Tfik-wrt) σημαίνει «αυτή που είναι μεγάλη» ή απλά «μεγάλη», μια κοινή ειρηνική διεύθυνση σε επικίνδυνες θεότητες. Η θεότητα τυπικά απεικονίζεται ως θηλυκός ιπποπόταμος με χαρακτηριστικά αιλουροειδών, κρεμασμένα θηλυκά ανθρώπινα στήθη και την πλάτη ενός κροκοδείλου του Νείλου. Έχει συνήθως τα επίθετα "Lady of Heaven", "Mistress of the Horizon", "She Who Removes Water", "Mistress of Pure Water" και "Lady of the Birth House"

Στη μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που o Ipet (γνωστός και ως Apet) αναφέρεται στα Κείμενα του Παλαιού Βασιλείου και η Taweret εμφανίζεται συχνά στα τελετουργικά του Μέσου Βασιλείου, οι θεότητες των ιπποπόταμων δεν κέρδισαν σημαντικό ρόλο στην αιγυπτιακή μυθολογία μέχρι το Νέο Βασίλειο (1550-1069 π.Χ.). Η Taweret παρουσιάζεται σε μερικές εκδόσεις ενός δημοφιλούς και ευρέως διαδεδομένου μύθου, στους οποίους το Eye of Ra θυμώνει με τον πατέρα της και υποχωρεί στη Nubia με τη μορφή μιας λέαινας. Κάτω από το Μάτι του Ρε τελικά επιστρέφει στην Αίγυπτο, παίρνει τη μορφή ενός ιπποπόταμου (πιθανώς Taweret) και συνεπώς φέρνει την πλημμύρα του Νείλου. Αυτός ο μύθος δείχνει την πρωταρχική λειτουργία της Taweret ως θεά της γονιμότητας και αναζωογόνησης. Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι ο ρόλος της στην κατακρήμνιση του Νείλου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους της δόθηκε το επίθετο «Κυρία του καθαρού ύδατος». Ωστόσο, ο ίδιος ρόλος της στην αναζωογόνηση των νεκρών δεν μπορεί να παραβλεφθεί και σε σχέση με αυτό το επίθετο - όπως και εκείνη που έδωσε ζωή για τον έρωτα μέσω της φυσικής γέννησης και της πλημμύρας, καθαρίζει και θάβει τους νεκρούς έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν με ασφάλεια μετά τη ζωή.

Στο βιβλίο της ημέρας και της νύχτας (ένα κοσμικό μυθολογικό κείμενο από την Δέκατη Δυναστεία, περ. 1186-1069 Π.Κ.Χ.) φαίνεται πως : «Όσον αφορά αυτό το πρόσθιο άκρο του Σεθ, βρίσκεται στο βόρειο ουρανό , που συνδέεται με δύο θέσεις αγκυροβολίας από μια χρυσή αλυσίδα και ανατίθεται στην Ίσιδα ως ιπποπόταμο που την φυλάει ». Παρόλο που η θεά του ιπποπόταμου αναγνωρίζεται σε αυτό το κείμενο ως Isis και όχι ως Taweret, αυτό το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο σε μεταγενέστερες περιόδους αιγυπτιακής ιστορίας. Όταν ανέλαβαν έναν προστατευτικό ρόλο, ισχυρές θεές όπως η Ίσις, η Άθωρ και η Μουτ ανέλαβαν τη μορφή της Ταουρέτ, πράγμα που έγινε πραγματικότητα στην εκδήλωση αυτής της θεάς. Ομοίως, η Taweret απορρόφησε σταδιακά τις ιδιότητες αυτών των θεών και συνηθίζεται να φοράει το δίσκο του Ηθωραϊκού ήλιου που συνδέεται ιχνογραφικά με τον Hathor και την Isis.

Αυτή η κοσμική εικόνα συνεχίζει να φαίνεται σε μεταγενέστερες περιόδους, αν και η τάση ήταν να φανούν τέτοια θεϊκά αστρικά σώματα πιο αφηρημένα. Ένα παράδειγμα μπορεί να βρεθεί στο πρόσφατο Πτολεμαϊκό ή πρώιμο Ρωμαϊκό Βιβλίο του Faiyum, μια τοπική μονογραφία αφιερωμένη στο Faiyum και τους θεούς του προστάτη του, δηλαδή το Sobek-Re. Η Taweret απεικονίζεται στην τυποποιημένη μορφή του με ένα κροκόδειλο στην πλάτη του και ένα μικρό όρθιο κροκόδειλο στο δεξί του χέρι. Εμφανίζεται στο τμήμα του παπύρου που προορίζεται να απεικονίσει την κεντρική λίμνη Moeris του Faiyum. Ο παπύρος απεικονίζει το ηλιακό ταξίδι του Re με τη λίμνη Moeris ως τον τόπο στον οποίο ο θεός του ήλιου κατέρχεται για το νυχτερινό του ταξίδι, που παραδοσιακά θεωρείται ως η υποκείμενη περιοχή του Amduat. Η Taweret εμφανίζεται εδώ ως γνωστός αστερισμός για να αποδείξει τις ουράνιες και άλλες κοσμικές ιδιότητες της λίμνης Moeris. Εξυπηρετεί επίσης ως ωραία προστατευτική θεία μητέρα στο Sobek-Re κατά την επισφαλή πορεία του. Από αυτή την άποψη, εκπληρώνει το ρόλο της Neith, της πρωταρχικής θείας μητέρας του Sobek. Αυτή η φιγούρα της Taweret φέρει την ένδειξη "Neith the Great, ο οποίος προστατεύει τον γιο της", επιδεικνύοντας την ευκολία της μορφής θεάς ιπποπόταμου. Όταν στο ρόλο μιας προστατευτικής μητέρας, δεν είναι ασυνήθιστο ότι άλλες θεές θα εμφανίζονταν με τη μορφή του Taweret.

Η Taweret παρουσιάστηκε και σε άλλους μύθους κατά τη διάρκεια αυτών των μεταγενέστερων περιόδων. Στην περίφημη Metternich Stela, η Isis λέει στον Horus ότι είχε εκτραφεί από μια "χοιρομητέρα και ένα νάνο", σχεδόν σίγουρα αναφέρονται στην Taweret και τον θεό Bes, αντίστοιχα. Παρόλο που η ημερομηνία αυτού του stela είναι σχετικά αργά, ο κεντρικός ρόλος της Taweret στην επιτυχημένη αύξηση των παιδιών εξακολουθεί να τονίζεται, δείχνοντας τη συνέχεια του χαρακτήρα του. Αναφέρεται επίσης στις σημειώσεις του Πλούταρχου για τον κεντρικό μύθο της Ίσις και του Οσίρη. Προσχώρησε στις δυνάμεις της τάξης και βοήθησε τον Horus να νικήσει τον Set.