Σοκάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοκάρ
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
z
k
r
P3
Σοκάρ σε ιερογλυφικά

Ο Σοκάρ (επίσης προφέρεται Σεκέρ, ή εξελληνισμένο όνομα Σόκαρις) είναι ο γερακόμορφος θεός της Νεκρόπολης της Μέμφιδας. Παρόλο που η σημασία του ονόματός του δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα, οι Αιγύπτιοι στα Κείμενα των Πυραμίδων συνέδεαν το όνομά του με την αγωνιώδη κραυγή του Όσιρι προς την Ίσιδα 'Sy-k-ri' ("βιάσου (να έρθεις) σε μένα")[1], στον κάτω κόσμο. Ο Σοκάρ έχει στενή σχέση με δύο άλλους θεούς, τον Πτα, κυριότερο θεό της Μέμφιδος, και τον Όσιρι, θεό του κάτω κόσμου. Σε μεταγενέστερες περιόδους, αυτή η σχέση εκφράζεται με την συγχώνευση αυτών των θεών σε έναν, τον Πτα-Σοκάρ-Όσιρις.

Ο Σοκάρ συνήθως απεικονιζόταν σαν μουμιοποιημένο γεράκι, και κάποιες φορές σαν λόφος από τον οποίο ξεπροβάλει το κεφάλι ενός γερακιού. Ονομάζεται "αυτός που είναι στην άμμο". Κάποιες φορές απεικονίζεται με την "βάρκα hennu", που είναι ένα έλκηθρό για να μετακινείται στην αμμώδη Νεκρόπολη. Ένας από τους τίτλους του είναι "αυτός που είναι από το Restau" το οποίο σημαίνει το μέρος των "ανοιγμάτων", ή των εισόδων των τάφων.

Στο βιβλίο του κάτω κόσμου (Amduat) του Νέου βασιλείου, απεικονίζεται να στέκεται στην πλάτη ερπετού ανάμεσα σε δύο ανοιχτά φτερά, και σαν έκφραση ελευθερίας σχετίζεται με την ανάσταση ή ίσως την επιτυχή μετάβαση στον κάτω κόσμο[1]. Έχοντας πει αυτό, το βασίλειο του κάτω κόσμου που συνδέεται με τον Σοκάρ θεωρούνταν δύσκολη και αμμώδης περιοχή που ονομαζόταν Imhet (το οποίο σημαίνει "γεμάτο με",-λογικά με άμμο)[2].

Ο Σοκάρ, μάλλον μέσω της συσχέτισής του με τον Πτα, επίσης σχετίζεται με τους τεχνίτες. Στο Βιβλίο των Νεκρών αναφέρεται ότι έφτιαξε ασημένια δοχεία[1], και ένα ασημένιο φέρετρο του Sheshonk II που ανακαλύφθηκε στην Τάνις, έχει απάνω του εικονογράφηση του Σοκάρ[3].

Το κέντρο λατρείας του βρισκόταν στην Μέμφιδα, όπου γινόταν γιορτές προς τιμή του τον τέταρτο μήνα της εποχής akhet (άνοιξη). Ο θεός αναπαριστάται να βοηθάει σε διάφορες εργασίες, όπως να καθαρίζει χαντάκια και κανάλια. Από το Νέο Βασίλειο και μετά παρόμοια γιορτή γινόταν στις Θήβες[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses, George Hart ISBN 0-415-34495-6
  2. The Egyptian Amduat, Erik Hornung and Theodore Abt ISBN 3-9522608-4-3
  3. 3,0 3,1 The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt, Wilkinson ISBN 0-500-05120-8