Ανπούτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανπούτ.
Η Αθώρ, ο Μυκερίνος, και η Ανπούτ.

Η Ανπούτ ήταν θεά της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας. Το όνομά της αποδίδεται επίσης ως Ανουπέτ, Ινπούτ, Ινπεουάτ και Γινεπούτ[1]. Το όνομά της στα ιερογλυφικά γράφεται inpwt[1]. Το όνομα είναι το θηλυκό αντίστοιχο του συζύγου της, Άνουβι, του οποίου είναι το θηλυκό ζευγάρι[2]. Συχνά απεικονιζόταν ως έγκυος τσακάλι ή τσακάλι που θηλάζει, ή τσακάλι που κρατάει μαχαίρια. Επίσης απεικονιζόταν ως γυναίκα, με τσακάλι στο διάκοσμο της κεφαλής που ξαπλώνει με ένα φτερό δίπλα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ίσως είναι εκείνο της τριάδας μαζί με το Μυκερίνο και την Αθώρ. Ενίοτε απεικονιζόταν επίσης με κεφάλι τσακαλιού, αλλά πολύ σπάνια [3].

Είναι η θεά των κηδειών και της μουμιοποίησης, όπως και μητέρα του Κεμπετσέρ και ίσως και της Αμμούτ. Επίσης, ήταν η θεά του 17ου νομού της Άνω Αιγύπτου[4], ενώ θεωρούταν και προστάτιδα του σώματος του Όσιρι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Seawright, Caroline (8 Οκτωβρίου 2001). «Anubis, God of Embalming and Guide and Friend of the Dead». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2017. 
  2. Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. p. 190
  3. Hill, J (2010). «Gods of ancient Egypt: Anput». Ancient Egypt Online. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2017. 
  4. DuQuesne, Terence (2007), Anubis, Upwawet, and Other Deities: Personal Worship and Official Religion in Ancient Egypt, p. 20