Νεφερτέμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεφερτέμ
Η θεότητα της Μέμφιδας Νεφερτέμ με το άνθος νούφαρου στο κεφάλι ως σύμβολο του αρώματος και της ομορφιάς.
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΠτα και Σεκχμέτ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νεφερτέμ (και Νεφερούμ, και Νεφέρ-Τεμού), ίσως "ο όμορφος που κλείνει" ή "αυτός που δεν κλείνει", ήταν στην Αιγυπτιακή μυθολογία αρχικά άνθος νούφαρου στην δημιουργία του κόσμου, που αναδύθηκε από τα αρχέγονα νερά[1]. Ο Νεφερτέμ αντιπροσώπευε και το πρώτο φως του ήλιου και την υπέροχη μυρωδιά του άνθους του γαλάζιο νούφαρου, έχοντας αναδυθεί από τα αρχέγονα νερά μέσα σε ένα άνθος μπλε νούφαρου ( Nymphaea caerulea). Κάποιες από τις ονομασίες του Νεφερτέμ ήταν "Αυτός που Είναι Όμορφος" και "Νούφαρο του ήλιου", ενώ μια εκδοχή του Βιβλίου των Νεκρών λέει,

"Υψώσου όπως ο Νεφερτέμ από το γαλάζιο νούφαρο, στα ρουθούνια του Ρα, και έλα στον ορίζοντα κάθε μέρα."

Ο Νεφερτέμ σαν παιδί προέρχεται από τον μαύρα αρχέγονα νερά του γήινου πατέρα του Νουτ, και η μητέρα του είναι η θεά του ουρανού Νουτ. Όταν ωριμάζει είναι ο Ρα.

Τελικά ο Νεφερτέμ κατέληξε να είναι ο γιος του δημιουργού θεού Πτα, και κάποιες φορές οι θεότητες Σεκχμέτ και Μπαστέτ αναφέρονται ως μητέρα του. Στην τέχνη απεικονίζεται σαν όμορφος νεαρός με γαλάζια νούφαρα στο κεφάλι του. Ως γιος της Μπαστέτ έχει επίσης κάποιες φορές κεφάλι λιονταριού, ή είναι λιοντάρι ή γάτα που ξαπλώνει. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να έχουν μαζί τους μικρά αγαλματίδιά του σαν φυλακτά για καλή τύχη.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nefertem page at Ancient Egypt: the Mythology retrieved June 21, 2008.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Morenz, Siegfried· Schubert, Johannes (1954). Der Gott auf der Blume: Eineagyptische Kosmogonie und ihre weltweite Bildwirkun (στα Γερμανικά). Verlag Artibus Asiæ.