Ουατζέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ουατζέτ
DiosaUadyet.jpg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ουατζέτ ήταν η θεά κόμπρα, της οποίας το αρχικό σπίτι και το κέντρο λατρείας ήταν στο Δέλτα του Νείλου στο Per-Uatchit. Με την πάροδο του χρόνου έγινε προφανής προστάτης όλης της Κάτω Αιγύπτου. Ως εκ τούτου ήταν συνηθισμένα συνδεδεμένη με τη θεά της Άνω Αιγύπτου, Nekhebet. Μαζί, εμφανίστηκαν σε πολλά έργα τέχνης ως σύμβολα των Δύο Οικισμών, μιας ενωμένης Αιγύπτου.

Η Buto δεν προστατεύει μόνο την Αίγυπτο, ήταν επίσης μία επιθετική υπερασπίστρια του βασιλιά.

Απεικονίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απεικονίζεται ως cobra uraeus. Η κουκούλα της είναι απλωμένη σε απειλητική θέση και είναι έτοιμη να φτύνει δηλητήριο σε όλους τους εχθρούς του Φαραώ ή να τους κάψει με τη φλογερή της λάμψη. Θεωρείται ίσως ότι οι δυνάμεις της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον του Φαραώ. Το δάγκωμα της μπορεί να ήταν η θανατηφόρα συσκευή που χρησιμοποιούσε ο Anubis κατά την καθορισμένη ώρα του θανάτου του Φαραώ.

Η Μπουτό ήταν η προσωποποίηση του καυτού ήλιου και ονομάστηκε «Κυρία του Ουρανού» και η βασίλισσα όλων των θεών. Ήταν στενά συνδεδεμένη με τον Horus the Elder, ο οποίος ήταν ο προστάτης θεός της Κάτω Αιγύπτου. Επίσης συσχετίστηκε με τον Harpokrates (Horus the Young), ο οποίος προστατεύει από τον Seth στα έλη του Δέλτα ενώ η Isis αναζητούσε το σώμα του Osiris.

Η Μπουτό απεικονίστηκε στην τέχνη ως γυναίκα που φορούσε τον ουραίο ή το Κόκκινο Στέμμα της Κάτω Αιγύπτου. Παρουσιάστηκε ότι έφερε ένα στέλεχος παπύρου γύρω από το οποίο περιτυλίχθηκε μια κόμπρα. Μερικές φορές παρουσιάστηκε ως απλά μια κόμπρα τυλιγμένη σε ένα καλάθι, φορώντας το στέμμα της Κάτω Αιγύπτου.