Αμμούτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμμούτ
Άλλες ονομασίεςΑμμούτ, Άμμιτ, Αμμίτ
imn
n
t
H8
I12

imnt
αυτός που καταβροχθίζει τους νεκρούς
Αμμούτ σε ιερογλυφικά

Η Αμμούτ, ή Άμμουτ, ή Άμμιτ, ή Αμμίτ, "αυτή που καταβροχθίζει" ή "που τρώει τις ψυχές", ήταν θηλυκός δαίμονας της αρχαίας Αιγυπτιακής θρησκείας με σώμα εν μέρει λιονταριού, ιπποπόταμου, και κροκόδειλου, τα τρία μεγαλύτερα "ανθρωποφάγα" ζώα που ήταν γνωστά στους αρχαίους Αιγυπτίους. Ταφική θεότητα, οι τίτλοι της περιλαμβάνουν τους "Που καταβροχθίζει τους Νεκρούς", "Που τρώει τις Καρδίες", και "Μεγάλη του Θανάτου".

Η Αμμούτ ζούσε κοντά στη ζυγαριά της δικαιοσύνης στο Ντουάτ, τον Αιγυπτιακό κάτω κόσμο. Στην Αίθουσα των Δύο Αληθειών, ο Άνουβις ζύγιζε την καρδιά ενός ατόμου από τη μια, με το φτερό της Μά'ατ, τη θεότητα της αλήθειας, από την άλλη μεριά, η αναπαράσταση του οποίου ήταν ένα φτερό στρουθοκαμήλου (το φτερό που συνήθως απεικονιζόταν στο στέμμα τια Μάατ). Αν η καρδιά κρινόταν ότι δεν ήταν αγνή, η Αμμούτ την καταβρόχθιζε, και το κρινόμενο πρόσωπο δεν μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον Όσιρι και την αιωνιότητα. Όταν η Άμμουτ έτρωγε την καρδιά, πιστευόταν ότι η ψυχή γινόταν ανήσυχη για πάντα, κάτι που ονομαζόταν "να πεθάνεις για δεύτερη φορά". Η Αμμούτ κάποιες φορές αναφέρεται ότι στέκεται δίπλα σε μια λίμνη φωτιάς. Σε κάποιες παραδόσεις, η ανάξιες καρδιές ρίχνονταν στην καιόμενη λίμνη για να αφανιστούν. Κάποιοι μελετητές πιστεύουν ότι η Άμμουτ και η λίμνη αντιπροσωπεύουν την ίδια έννοια με τον αφανισμό.

Αυτή η λεπτομερής σκηνή από τον πάπυρο του Χουναφέρ (περ. 1375 π.Χ.) δείχνει την καρδιά του γραφέα Χουναφέρ να ζυγίζεται στην ζυγαριά της Μαάτ με το φτερό της Μαάτ από τον θεό με μορφή τσακαλιού Άνουβι. Ο γραφέας των θεών με μορφή πουλιού ίβις Θωθ καταγράφει το αποτέλεσμα. Αν η καρδιά είναι πιο ελαφριά από το φτερό, θα επιτραπεί στον Χουναφέρ να περάσει στην μεταθανάτιο ζωή. Αν όχι, θα κατασπαραχθεί από την Αμμούτ που περιμένει. Βινιέτες σαν αυτή αποτελούν συνηθισμένες εικονογραφήσεις του βιβλίου των Νεκρών[1].

Η Αμμούτ δεν λατρευόταν, αλλά ενσάρκωνε όλα όσα φοβόνταν οι Αιγύπτιοι, με το να τους φυλακίσει σε αιώνια μη ανάπαυση αν δεν ακολουθούσαν την αρχή της Μάατ (Δικαιοσύνη).

Η Αμμούτ συνδεόταν με τη θεά Ταουρέτ που είχε παρόμοια όψη, και ως σύντροφος του Βησά προστάτευε από το κακό. Άλλοι συγγραφείς έχουν σημειώσει ότι τα χαρακτηριστικά λιονταριού της Αμμούτ και η λίμνη της φωτιάς, μπορεί να αποτελούν στοιχεία σύνδεσης με τη θεά Σεκμέτ. Τα χαρακτηριστικά της μεταθανάτιας τιμωρίας και της λίμνης φωτιάς μοιράζεται επίσης η θεότητα με μορφή μπαμπουΐνου Μπάμπι.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Egyptian Book of the Dead». Egyptartsite.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2012.