Νίκος Καλλίτσης
Αυτό το λήμμα τεκμηριώνεται κυρίως με πρωτογενείς πηγές. Παρακαλούμε βελτιώστε το προσθέτοντας δευτερογενείς ή τριτογενείς πηγές. |
Νίκος Καλλίτσης | |
---|---|
Γενικές πληροφορίες | |
Γέννηση | 1946 Αθήνα |
Χώρα πολιτογράφησης | Ελλάδα |
Εκπαίδευση και γλώσσες | |
Ομιλούμενες γλώσσες | νέα ελληνική γλώσσα |
Σπουδές | Εθνικό Ωδείο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |
Πληροφορίες ασχολίας | |
Ιδιότητα | πιανίστας συνθέτης |
Ο Νίκος Καλλίτσης (1946 - ) είναι Έλληνας πιανίστας και συνθέτης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Στις δισκογραφικές δουλειές του περιλαμβάνονται συνεργασίες με τον Γιάννη Πουλόπουλο[1][2] και την Αφροδίτη Μάνου[3], ενώ μελοποίησε ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Γιώργου Σεφέρη, του Άγγελου Σικελιανού, της Κατερίνας Γώγου, του Γιάννη Κοντού[4] κ.ά. Στο ενεργητικό του καταγράφονται συνθέσεις για τον κινηματογράφο και το θέατρο όπως οι ταινίες Η αγάπη μας (1968) με τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Φώτη Μεταξόπουλο και Ο Στρατής παραστράτησε (1969), με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Νίκο Ρίζο, Άννα Φόνσου κ.ά. Πρόσφατη δημιουργία του είναι το Ηλιοβασίλεμα, με δέκα μελωδικά, ορχηστρικά κομμάτια (2007).
Συνεργασία με τον Νικηφόρο Βρεττάκο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Νίκος Καλλίτσης στα μέσα της δεκαετίας του 1960 γνωρίσθηκε με τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο και συνεργάσθηκαν στη μελοποίηση ποιημάτων[5], κάνοντας αρχή με το ποίημα "Η επιστολή του κύκνου" (1966). Έκτοτε ακολούθησαν τα έργα "Το βάθος του κόσμου" (1967), "Ήλιος και πέτρα" (1967), "Τα θολά ποτάμια" (1968), "33 ημέρες-Ο λόχος των φοιτητών 'Λόρδος Βύρων'" (1969) και "Ο χρόνος και το ποτάμι" (1969). Το 1984 ο Νίκος Καλλίτσης μελοποίησε το έργο του Ν. Βρεττάκου "Γράμμα στο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ", μια διαμαρτυρία του ποιητή για τον πυρηνικό όλεθρο στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι [6], το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Καρδίτσα, στις 27 Απριλίου 1986 και στη συνέχεια, από την ΕΡΤ, στις 1 Ιουνίου 1987.
Στις 20 Νοεμβρίου του 2009 ο συνθέτης παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στο Μόντρεαλ του Καναδά την καντάτα "Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ" με πλήρη συμφωνική ορχήστρα και σε νέα επεξεργασία[7]. Συμμετείχαν η συμφωνική ορχήστρα (Ensemble Sinfonia de Montreal), η μικτή χορωδία Ensemble Vocal Polymnie de Montreal και η παιδική χορωδία Coral Chroma Musik/Socrates υπό την διεύθυνση του μαέστρου Λουί Λαβιγκέρ, με σολίστες τον βαρύτονο Marc Boucher, τη σοπράνο Μαρία Διαμαντή και τον τενόρο Δημήτρη Ηλία. Η συναυλία διοργανώθηκε από το Λακωνικό Φόρουμ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ και την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του εκεί ελληνικού σχολείου "Σωκράτης"[8].
Στις 5 Αυγούστου του 2011 το Ελληνικό Κογκρέσσο του Κεμπέκ, ο Δήμος Σπάρτης, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και το λακωνικό φόρουμ του Μόντρεαλ διοργάνωσαν συναυλία αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ειρήνη και Αγάπη μέσα από την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, με έργα του Νίκου Καλλίτση. Παρουσιάσθηκαν η καντάτα "ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ" και ο κύκλος τραγουδιών "ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΣΟΥ ΓΝΕΦΕΙ" Η συναυλία έλαβε χώρα στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στη Σπάρτη και συμμετείχαν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδίας της ΕΡΤ, η μεσόφωνος Σοφία Καπετανάκου και ο τενόρος Μιχάλης Δημητρακάκος. Η δ/νση της χορωδίας ήταν του Δημήτρη Μπουζάνη, σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Πυλαρινού. Τα έσοδα διατέθηκαν υπέρ των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Σπάρτης, του Αρχείου Βρεττάκου και των Ελληνικών Σχολείων του Μόντρεαλ.
Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε στο Ηρώδειο εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Λάκωνα ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο[9], με έργα του Νίκου Καλλίτση και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Παρουσιάστηκαν τα έργα: α) "Γράμμα στον Ρ. Οπενχάιμερ" με νέα επεξεργασία σε μορφή ορατορίου για τρεις σολίστες, σοπράνο-τενόρο-βαρύτονο, συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και αφηγητή. β) "Αν δε μούδινες την ποίηση Κύριε" και γ) "Τρία Τραγούδια". Στη συναυλία συμμετείχαν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, οι σολίστες Μαρία Ζώη, Ιωάννης Φράγκος, Γεώργιος Ματθαιακάκης και η παιδική χορωδία "Rozarte", σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Πυλαρινού. Αφηγητής ήταν ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός. Τα έσοδα της συναυλίας διατέθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του δήμου Αθηναίων, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας και ο Ιάπωνας πρέσβης.
Στις 27 Ιουνίου 2014[10] πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης νέα εκδήλωση προς τιμήν του Νικηφόρου Βρεττάκου με έργα του Νίκου Καλλίτση. Συμμετείχαν η συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς. Η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Χάρη Ηλιάδη και της χορωδίας του Κωστή Παπάζογλου. Ερμηνευτές ήταν οι Ζάχος Τερζάκης (τενόρος), Μαρία Ζώη (μέτζο σοπράνο) και Γιώργος Ματθαιακάκης (βαρύτονος). Η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 ο Νίκος Καλλίτσης παρουσίασε ένα ορατόριο με θέμα το ποίημα "Το κατορθωμένο σώμα" του Άγγελου Σικελιανού[11] σε πρώτη εκτέλεση, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών[12]. Το ορατόριο παρουσιάσθηκε επίσης την Τετάρτη 24 Ιουλίου του 2019, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ρεματιάς Χαλανδρίου[13].
Συνεισφορά στα κοινά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Νίκος Καλλίτσης διετέλεσε εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Χολαργού την τετραετία 1998-2002, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου, υπεύθυνος για τα θέματα πολιτισμού, με μεγάλη προσφορά. Ήταν ακόμη ο πρώτος που οργάνωσε θερινό δημοτικό σινεμά[14] αξιοποιώντας την αυλή σχολείου (1990), πρωτοβουλία που στη συνέχεια υιοθέτησαν πολλοί άλλοι δήμοι.
Ενδεικτική εργογραφία του Νίκου Καλλίτση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- "Τρία κλικ Αριστερά", σε ποίηση Κατερίνας Γώγου, με ερμηνεύτρια την Αφροδίτη Μάνου.
- "Απόπειρα", σε ποίηση Γιάννη Κοντού με την Αφροδίτη Μάνου (LYRA).
- "Τα θολά ποτάμια" σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Αφροδίτη Μάνου.
- "33 Ημέρες-Ο Λόχος των φοιτητών "'Λόρδος Βύρων'", με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Αφροδίτη Μάνου.
- "Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ" καντάτα σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, πρώτη εκτέλεση με τον βαρύτονο Κωστή Κωνσταντάρα, τη Σοφία Μαυρογενίδου στο πιάνο και τη μικτή χορωδία Καρδίτσας.
- "Μεσογειακή αναιμία", κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Κατερίνας Γώγου, Γιάννη Κοντού, Γιώργου Σεφέρη, Άγγελου Σικελιανού με την Αφροδίτη Μάνου.
- "Αποχαιρετισμός" σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με τον Γιάννη Θωμόπουλο.
- "Έκλειψη" σε ποίηση Γρηγόρη Διπλάρη και Αντώνη Κολυβά (ερμηνεία Ισιδώρα Σιδέρη).
- Γιώργου Σεφέρη, "Τρία Κρυφά Ποιήματα" (Σοφία Μιχαηλίδου).
- Άγγελου Σικελιανού, "Το Κατορθωμένο Σώμα" (Γ. Θωμόπουλος).
- Νίκου Γκάτσου, "Αμοργός".
- Κ. Καβάφη, "8 Ποιήματα".
- "Έργα για πιάνο-Σονατίνα" (σολίστ Θανάσης Πασχάλης).
- "Μουσική Δωματίου"
- Συμφωνικό ποίημα "Αν δε μούδινες την ποίηση Κύριε" (από το ομώνυμο ποίημα του Ν. Βρεττάκου).
- Ορατόριο "Το κατορθωμένο σώμα" (από το ομώνυμο ποίημα του Άγ. Σικελιανού).
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Έργα του Νίκου Καλλίτση
- Δημοσίευμα σχετικά με τη συναυλία του συνθέτη[νεκρός σύνδεσμος]
- Η ανακοίνωση της διεθνούς συναυλίας του Νίκου Καλλίτση
- Η αναγγελία της εκδήλωσης υπέρ της Ειρήνης και Αγάπης
- Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς "Χτυπάμε την πόρτα σας"
- Το κανάλι του Νίκου Καλλίτση στο YouTube
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Γιάννης Πουλόπουλος: "Με μια Βροχή" Ανακτήθηκε στις 26/7/2019
- ↑ Γιάννης Πουλόπουλος: "Δε σε Μπορώ" Ανακτήθηκε στις 26/7/2019
- ↑ Φώντας Τρούσας, "Kι όμως, η «Απόπειρα» με την Αφροδίτη Μάνου είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας του '80 Πηγή: www.lifo.gr" Ανακτήθηκε στις 26/7/2019
- ↑ Αντώνης Μποσκοΐτης: "Ο μοναδικός δίσκος σε ποίηση Γιάννη Κοντού με την Αφροδίτη Μάνου" Πηγή: www.lifo.gr Ανακτήθηκε στις 26/7/2019
- ↑ Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", φύλλο 23 Απριλίου 1980, σελ. 2, "Βρεττάκος: 50 χρόνια ποιητικής δημιουργίας"
- ↑ Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", φύλλο της 1 Ιουνίου 1987, "Η Αντιπυρηνική Κραυγή του Νικηφόρου Βρεττάκου"
- ↑ Ομογενειακή εφημερίδα "Τα Ελληνοκαναδικά Νέα", Volume 3-23, 28 Νοεμβρίου 2009, σελ. 1 & 10
- ↑ Ομογενειακή εφημερίδα "ΒΗΜΑ" ("The Greek Canadian Tribune"), φύλλο 28 Νοεμβρίου 2009, σελ. 1 & 20
- ↑ 100 χρόνια Νικηφόρος Βρεττάκος
- ↑ Κάλεσμα Αγάπης και Αλληλεγγύης στο Βασιλικό Θέατρο[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ "«Το Κατορθωμένο Σώμα» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού και μουσική Νίκου Καλλίτση σε πρώτη εκτέλεση στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού" Ανακτήθηκε στις 26/7/2019
- ↑ "Το Κατορθωμένο Σώμα» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού και μουσική Νίκου Καλλίτση σε πρώτη εκτέλεση στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού"Ανακτήθηκε στις 26/1/2018
- ↑ "Μελοποιημένη ποίηση από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου στη Ρεματιά" Ανακτήθηκε στις 26/7/2019
- ↑ Εφημερίδα "Έθνος", φύλλο Παρασκευής 28 Αυγούστου 1992, σελ. 26-27, "Όσα φέρνει ο ...Χολαργός"