Μπαλκ κάριερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έμφορτο ρωσικό "μπαλκ κάριερ" στις εγκαταστάσεις "σιλό" του Πειραιά¹

Το Μπαλκ κάριερ (bulk carrier) αποτελεί νεότερο τύπο Φορτηγού πλοίου που είναι ναυπηγημένο για μεταφορά ομοειδών φορτίων "χύδην", χύμα, (in bulk). Κύριο χαρακτηριστικό του τύπου αυτού είναι ότι έχει μόνο ένα κατάστρωμα. Από μακριά μοιάζει με δεξαμενόπλοιο με υπερκατασκευή στο επίστεγο, πλην όμως φέρει στο κατάστρωμα 3-5 γερανούς σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις.

Η μεγάλη αύξηση των μεταφορών ομοειδών φορτίων, όπως είναι οι βωξίτες, οι γαιάνθρακες, τα δημητριακά, τα σιδηρομεταλλεύματα, τα φωσφάτα κ.λπ., συνετέλεσε στη μεγάλη αύξηση της ναυπήγησης και χρησιμοποίησης φορτηγών μπαλκ κάριερς, τα οποία και αποδείχθηκαν πολύ αποδοτικά.

Το 1974 η συνολική χωρητικότητα όλων των μπαλκ κάριερς παγκοσμίως έφθασαν τα 67 εκατομμύρια κόρους όταν η συνολική παγκόσμια χωρητικότητα όλων των τύπων πλοίων ήταν 372 εκατομμύρια κόροι δηλαδή αποτελούσαν λίγο περισσότερο από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Παραλλαγές του τύπου μπαλκ κάρριερ είναι τα μεταλλευματοφόρα, τα διπλής μεταφοράς φορτηγά πλοία (μετάλλευμα/πετρέλαιο), όπως και τα τριπλής μεταφοράς, τα γνωστά πλοία Ο.Β.Ο.

(¹) Το εικονιζόμενο ρωσικό μπαλκ κάριερ στερείται δικών του μέσων φορτοεκφόρτωσης.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα