Ζωάδικο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον δημώδη όρο ζωάδικο χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε μέσο π.χ. φορτηγό πλοίο που διενεργεί ειδικές μεταφορές ζωντανών ζώων.

Ειδικά τα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ζωντανών ζώων φέρουν στα κύτη (αμπάρια) τους ιδιαίτερες κατασκευές φρακτές, (φράκτες), με τις οποίες χωρίζονται σε επιμέρους διαμερίσματα - χώρους υποδοχής ζώων, τόσο οριζόντια όσο και καθ΄ ύψος, δημιουργώντας έτσι επιμέρους εσωτερικά καταστρώματα.
Η φόρτωση των ζώων παλαιότερα ήταν πολύ επίπονη αλλά και αρκετά επώδυνη για τα ίδια τα ζώα τα οποία ανακρέμονταν με αρτάνες (κοινώς σαμπάνια) από τους φορτωτήρες, είτε από τα κέρατα αν ήταν βοοειδή, είτε από τα πόδια. Αργότερα θεσπίστηκε αυτά να φορτώνονται στα πλοία με ιμάντες που φέρονταν κάτω από τη κοιλιά τους, που βεβαίως αυτός ο τρόπος δημιουργούσε πολλά ατυχήματα.

Σήμερα η φορτοεκφόρτωση των ζωάδικων πλοίων χαρακτηρίζεται από τις πλέον ταχύτερες φορτοεκφορτώσεις. Συγκεκριμένα δημιουργούνται ειδικές μεταλλικές σκαλωσιές από τον προβλήτα που οδηγούν στα κύτη του πλοίου, οι οποίες και φέρουν ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης. Οδηγώντας τα ζώα στην αρχή της κατασκευής αυτής και ακουμπώντας αυτά στο ηλεκτροφόρο καλωδιο αρχίζουν να τρέχουν το ένα πίσω από τ΄ άλλο στο διάδρομο της σκαλωσιάς που οδηγεί στον προορισμένο γι΄ αυτά εσωτερικό χώρο.

Η μεταφορά ζωντανών ζώων επιτρέπεται και διενεργείται κατόπιν κτηνιατρικών ελέγχων και παροχής σχετικών αδειών τόσο του τόπου φόρτωσης όσο και του τόπου προορισμού. Τα δε πλοία αυτά φέρουν και ανάλογους ειδικούς χώρους όπου μεταφέρουν, το προβλεπόμενο χρονικά για τη μεταφορά, φορτίο ζωοτροφής.

Οι μεμονωμένες μεταφορές ζωντανών ζώων (κατοικίδιων) επιτρέπεται με τα επιβατηγά πλοία εφόσον αυτά συνοδεύονται με σχετικά κτηνιατρικά έγγραφα και λαμβάνονται κάποια μέτρα ασφαλείας. Σχεδόν όλα τα πλοία της κατηγορίας αυτής διαθέτουν ειδικούς χώρους μεταφοράς και φύλαξης κατοικίδιων ζώων

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σήμερα υφίστανται σε μικρό βέβαια αριθμό εξειδικευμένα τέτοια πλοία με πλευρικούς καθ΄ ύψος καταπέλτες και μόνιμα εσωτερικά χωρίσματα όπου και πραγματοποιούνται τέτοιες φορτοεκφορτώσεις.
  • Έχει διαπιστωθεί εμπειρικά από μεταφορές περιορισμένου αριθμού ζωντανών ζώων, ειδικά με μικρά σκάφη, (καΐκια) ότι τα μεν πρόβατα αποτελούν ένα από τα πλέον επικίνδυνα φορτία, επειδή σε κάθε διατοίχιση, (κοινώς μπότζι), αυτά μετακινούνται όλα προς τη πλευρά της κλίσης, με συνέπεια να μετακινείται το κέντρο βάρους με άμεσο κίνδυνο την ανατροπή του σκάφους, σε αντίθεση με τα κατσίκια που μετακινούνται κάθε φορά αντίθετα από τη κλίση, έτσι ώστε να θεωρούνται το ασφαλέστερο φορτίο. Ανεξάρτητα όμως αυτών η φόρτωση ζωντανών ζώων πάνω στο κατάστρωμα δεν επιτρέπεται, αν όμως ανάγκες περιορισμένου χώρου επιβάλλουν αυτό, τότε θα πρέπει αυτά να είναι περιορισμένα (δεμένα), ανά πλευρά, ώστε να μη μετακινούνται.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]