Φορτηγιδοφόρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φορτηγό πλοίο τύπου ΛΑΣ (LASH)

Το λεγόμενο φορτηγιδοφόρο, ή και πλοίο ΛΑΣ (ακρωνύμιο εκ του αγγλικού όρου Lighter Aboard Ship - LASH) είναι ειδικός τύπος φορτηγού πλοίου τακτικών γραμμών. Περιλαμβάνεται στη κατηγορία των δρομολογημένων πλοίων. Ο τύπος αυτός στην κοινή ναυτική γλώσσα λέγεται και «πλοίο καγκουρό».

Πρόκειται για μεγάλο δεξαμενόπλοιο (αυτοκινούμενη πλωτή δεξαμενή) που αντί χύμα φορτίων μεταφέρει φορτηγίδες, εξ ου και η ελληνική ονομασία του τύπου αυτού, τις οποίες αφήνει ή παραλαμβάνει στα διάφορα αγκυροβόλια των λιμένων προσέγγισης με πολύ αισθητή τη μείωση χρόνου παραμονής, αγκυροβολίας και χωρίς επιπρόσθετα έξοδα ελλιμενισμού και φορτοεκφόρτωσης. Έτσι με τον τρόπο αυτό μειώνεται και ο συνολικός χρόνος ακόμη του κυκλικού ταξιδίου του πλοίου.

Τα πλοία αυτά φέρουν ειδικούς πρυμναίους εξοπλισμούς με διπλούς προβόλους, και πλευρικές σιδηροτροχιές επί των οποίων κινείται μεγάλη γερανογέφυρα, για τις φορτοεκφορτώσεις των φορτηγίδων. Έτσι προσεγγίζοντας σ΄ ένα αγκυροβόλιο λιμένα τούτο ημιβυθίζεται και εκφορτώνει έμφορτες φορτηγίδες (κοινώς μαούνες), στη συνέχεια παραλαμβάνει τις κενές ή έμφορτες που είχε αφήσει από την προηγούμενη προσέγγιση και ακολούθως ανελκύεται και αποπλέει. Τις δε φορτηγίδες παραλαμβάνουν ένα ή δύο ρυμουλκά λιμένος, τα οποία και τις μεταφέρουν στους προβλήτες φοτοεκφόρτωσης.
Την επιμέλεια της φόρτωσης ή εκφόρτωσης των φορτηγίδων και της ετοιμότητάς τους στην επόμενη προσέγγιση αναλαμβάνουν οι πράκτορες της πλοιοκτήτριας εταιρίας ή του ναυλωτή του πλοίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]