Ωκεανογραφικό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ωκεανογραφικό (Ω/Γ) ονομάζεται το πλοίο με κυρίως επιστημονικό εξοπλισμό για τις ερευνητικές ανάγκες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, ΕΜΥ ή και άλλων Υπηρεσιών που φέρει βαθυσκάφος και ενίοτε θαλάμους αποπίεσης.

Τα ωκεανογραφικά ή ερευνητικά πλοία έχουν τις ρίζες τους από την πρώτη περίοδο των εξερευνήσεων. Το 1766, η Βασιλική Εταιρία προσέλαβε τον Τζέιμς Κουκ για ένα ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκειμένου να παρατηρήσει και να καταγράψει την κίνηση της Αφροδίτης γύρω από τον Ήλιο. To "Endeavour", το πλοίο που κατασκευάστηκε για αυτή την αποστολή, ήταν εξοπλισμένο με όλα όσα θα χρειάζονταν για τις αντίξοες συνθήκες που θα αντιμετώπιζε, και όπως γίνεται και με τα σύγχρονα ερευνητικά πλοία, διεξήγαγε παραπάνω από ένα είδη έρευνας, ανάμεσα στα οποία αναλυτική υδρογραφική έρευνα.

Τα ωκεανογραφικά μπορεί να αναλαμβάνουν υδρογραφικές, ωκεανογραφικές, αλιευτικές, ναυτικές υποβρύχιες έρευνες ή και έρευνες στις αρκτικές περιοχές. Στα αποτελέσματα των ερευνών που αναλαμβάνουν περιλαμβάνεται η κατασκευή ναυτικών χαρτών, η καταγραφή σεισμικής δραστηριότητας στο βυθό, ο εντοπισμός υποβρύχιων κοιτασμάτων πετρελαίου, η ανάλυση αλιευτικών δειγμάτων (π.χ. πλαγκτόν), ο εντοπισμός υποβρυχίων και υποβρυχίων ναρκών.

Ωκεανογραφικά καράβια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι:


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]