Οχηματαγωγό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οχηματαγωγό (Ο/Γ) (car carrier, car ferry) ονομάζεται ένας ειδικός τύπος πλοίου για μεταφορές οχημάτων.

Υπάρχουν δύο τύποι οχηματαγωγών πλοίων:

  • Ειδικά πλοία με πολλά κλειστά και χαμηλά καταστρώματα που χρησιμοποιούνται για μεταφορά άφορτων οχημάτων, που αποτελούν το κύριο αντικείμενο του φορτίου τους και που συνήθως μεταφέρουν εργοστασιακές παραγωγές οχημάτων στις διάφορες αγορές διάθεσής τους. Αυτά είναι τα λεγόμενα "car carrier ships" και στην ελληνική δημώδη ναυτική γλώσσα "αυτοκινητάδικα".
  • Ειδικά πλοία που χρησιμοποιούνται ως πορθμεία (ferry boat) για τη μεταφορά έμφορτων αυτοκινήτων (car ferry) από λιμένα σε λιμένα. Αυτά τα πλοία διακρίνονται επιπρόσθετα σε "ανοικτού τύπου" οχηματαγωγά, που δρομολογούνται σε μικρές σχετικά αποστάσεις και "κλειστού τύπου" οχηματαγωγά που δρομολογούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε ανοικτή θάλασσα.

Συνδυασμός επιβατηγού πλοίου και οχηματαγωγού είναι το επιβατηγό - οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ)

Τέλος οχηματαγωγά καλούνται και ειδικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τη μεταφορά στρατιωτικών οχημάτων. Αυτά συγκροτούν αποβατικές ναυτικές μοίρες ή αποβατικούς στόλους. Ισχυρότερης κατασκευής των καταστρωμάτων και μεγαλυτέρων διαστάσεων εκείνων των οχηματαγωγών είναι τα λεγόμενα Αρματαγωγά (Α/Γ).

Οχηματαγωγά του Π.Ν.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]