Πλοίο RoRo

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Κυπριακό RoRo “Ocean trailer” της εταιρίας Grimaldi Lines στον λιμένα της Βαρκελώνης

Πλοίο RoRo (προφέρεται "ρορό") εκ του αγγλικού ιδιώματος Ρολ-ον - Ρολ-οφ (Roll-on/Roll-off) ή R/R, χαρακτηρίζεται ένας σύγχρονος τύπος φορτηγού πλοίου, περισσότερο οχηματαγωγού, σε προέκταση των πλοίων τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κοντέινερς ή κυρίως οχημάτων άνευ αυτοκίνησης π.χ. ρυμούλκες.

Τα φορτία, οχήματα, ή κοντέϊνερς αυτά, φορτώνονται -στην πραγματικότητα κυλίονται, κοινώς "ρολάρουν"- από ειδικούς ελκυστήρες (τράκτορες) με ρυμούλκησή τους μέσα στο χώρο φόρτωσης του πλοίου από ειδικό συνήθως αναδιπλούμενο καταπέλτη, όπου τελικά με ειδικούς εγκατεστημένους ανελκυστήρες προωθείται η στοιβασία τους. Η διαδικασία αυτή φόρτωσης ονομάζεται Roll on (- board). Η δε εκφόρτωσή τους που γίνεται ομοίως αλλά κατ' αντίθετη κύλιση αυτών λέγεται Roll off' (- board), όπου και εξ αυτών προήλθε και η ονομασία του ναυπηγικού αυτού τύπου. Η φόρτωση και εκφόρτωση αυτών των πλοίων κρίνεται ταχύτατη. Υπολογίζεται ότι ο χρόνος φορτοεκφόρτωσης που απαιτείται γι αυτά τα πλοία είναι το 1/6 εκείνου που απαιτείται για τα πλοία κοντέϊνερς.

Το RoRo πορθμείο Pride of Burgundy που εκτελεί το δρομολόγιο Ντόβερ-Καλέ, με δυνατότητα μεταφοράς 600 αυτοκινήτων

Τα RoRo μπορεί να εκτελούν και ρόλο πορθμείου, ενώ άξια αναφοράς είναι και η ύπαρξη πολύ μεγάλων RoRo τα οποία χρησιμοποιούνται για μεταφορά αυτοκινήτων από τα εργοστάσια παραγωγής τους προς τις αγορές προορισμού τους και αποκαλούνται PCC (Pure Car Carrier) ή PCTC (Pure Car Truck Carrier). Με την καθέλκυση τον Ιούνιο του 2007 του RoRo Faust, με δυνατότητα μεταφοράς 8000 αυτοκινήτων, δημιουργήθηκε η νέα κατηγορία LCTC (Large Car Truck Carrier) .[1]

  • Τελευταία τέτοιο τύπο πλοίου έχουν συμπεριλάβει πολλές χώρες στις ναυτικές τους δυνάμεις

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα RoRo πορθμεία θαλάσσιων διαδρομών, με μεγάλους εξωτερικούς καταπέλτες κοντά στην ίσαλο γραμμή και ανοιχτά καταστρώματα οχημάτων, με λίγα εσωτερικά στεγανά, έχουν φήμη ως σχεδιάσεις υψηλού κινδύνου (σε σημείο μερικές φορές το ακρωνύμιο RoRo να αναπτύσσεται υποτιμητικά σε "Roll On/Roll Over" [roll over σημαίνει ανατροπή]).[2] Μια πλημμελώς ασφαλισμένη καταπακτή φορτώσεως μπορεί να οδηγήσει στην εισροή υδάτων και τη βύθιση του πλοίου, όπως συνέβη για παράδειγμα με το Herald of Free Enterprise το 1987. Ακόμα παλινδρόμηση νερού στο κατάστρωμα οχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ελεύθερης επιφάνειας , οδηγώντας σε αποσταθεροποίηση και ενδεχόμενη ανατροπή του πλοίου.

Το πλοίο στη φώτο αριστερά ειναι ελληνικής πλοιοκτησίας (Hellenic Seaways) και απλά ήταν ναυλωμένο στην εταιρία του Grimaldi. Σήμερα ονομάζεται Νήσος Ρόδος και εκτελεί διάφορες ναυλώσεις

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. M/V Faust
  2. Bryson, Bill (1995). Notes from a Small Island. London: Doubleday. 978-0385405348.