Δυναστεία των Οθώνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λιουδολφίγκοι)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η δυναστεία των Οθώνων ή Σαξονική δυναστεία ή δυναστεία των Liudolfinger, ήταν σαξονικός ηγεμονικός οίκος και η πρώτη δυναστεία της Αγίας Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Όθωνες κυβέρνησαν την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από το 919 ως το 1024. Ιδρυτής της δυναστείας ήταν ο Λιούντολφ. Λέγονται Όθωνες λόγω τριών ομωνύμων αυτοκρατόρων: του Όθωνα Α΄, του Όθωνα Β΄ και του Όθωνα Γ΄. Διαδέχθηκαν τον Οίκο των Κορραδίνων και τους ακολούθησε ο Οίκος των Σαλίων.

Η ιστορία του οίκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άνοδος της δυναστείας στην βασιλική αρχή της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε από τον Ερρίκο τον Ορνιθοθήρα, δούκα της Σαξονίας, ο οποίος το 919 έγινε βασιλιάς του ανατολικού τμήματος της αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο Καρλομάγνος, της Γερμανίας δηλαδή, ως Ερρίκος Α΄, όταν εξέλιπε ο οίκος των Καρολιγγείων.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ερρίκου ήταν η υπεράσπιση της αυτοκρατορίας από τις συνεχείς επιδρομές των Μαγιάρων (Ούγγρων), τους οποίους κατανίκησε το 933 στις όχθες του ποταμού Ούνστρουτ. Τον ίδιο χρόνο υπέταξε επίσης τους Σλάβους της περιοχής του ποταμού Elbe (τους λεγόμενους Βένδους) καθώς και τους Βοημούς (τους σημερινούς Τσέχους). Με τις επιτυχημένες αυτές τις πολεμικές ενέργειες κατάφερε να σταθεροποιήσει την αυτοκρατορία και να ασχοληθεί με την ενοποίηση τoυ κράτους. Για τον σκοπό αυτό εξέδωσε το 929 την Quedlinburger Hausordnung με την οποία ανακήρυξε άμεσο διάδοχό του τον δευτερότοκο γιο του Όθωνα. Τους υπόλοιπους γιους του τους έκανε Δούκες. Ο Όθων Α΄ που έγινε βασιλιάς το 936 ήταν ο ιδρυτής της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο στρατός του Όθωνα πέτυχε αποφασιστική νίκη εναντίον των Ούγγρων το 955 στην μάχη του Λέχφελντ και έτσι σταμάτησε η απειλή στα νοτιοανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας. Για να ενισχύσει την θέση του και για να σταθεροποιήσει περισσότερο το κράτος, ο Όθων πήγε στον πάπα Ιωάννη ΙΒ΄ ο οποίος, σε ανταμοιβή υπηρεσιών που του προσέφερε ο Όθων, τον έστεψε αυτοκράτορα. Ο Όθων επιβεβαίωσε την δωρεά του Πιπίνου και πάντρεψε τον γιο του Όθωνα Β' με την βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ.

Ο Όθων Β΄ εστέφθη συμβασιλέας και συναυτοκράτορας του πατέρα του και τον διαδέχτηκε το 973. Συνέχισε την πολιτική του πατέρα του και είχε επίσης μεγάλη επιτυχία. Πέθανε το 983 και τον διαδέχτηκε ο τρίχρονος γιος του Όθων Γ΄, ενώ η μητέρα του Θεοφανώ ανέλαβε την αντιβασιλεία ως το 991. Πέντε χρόνια αργότερα εστέφθη και αυτοκράτορας. Ο Όθων Γ΄ πέθανε το 1002, άτεκνος.

Επόμενος βασιλιάς έγινε ο Ερρίκος Β΄, ξάδερφος του Όθων Γ΄ και επίσης από το γένος των Λιουδολφίνων. Ο Χάινριχ έγινε αυτοκράτορας το 1004 και πέθανε το 1024 χωρίς να αφήσει διάδοχο. Έτσι τελείωσε η δυναστεία των Λιουδολφίνων. Ο Χάινριχ ανακηρύχτηκε άγιος το 1146.

Γενεαλογία των Οθώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Λιούντολφ
δούκας της Σαξονίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μπρούνο ο άγιος
δούκας της Σαξονίας
 
Όθων Α΄ ο επιφανής
δούκας της Σαξονίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ερρίκος Α΄ ο ορνιθοθήρας
δούκας της Σαξονίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(1) Τάνκμαρ
 
(2) Όθων Α΄ ο μέγας
βασ. της Γερμανίας,
Α΄ δούκας της Σαξονίας
σύζ. Αδελαΐδα της Ιταλίας
 
 
 
 
 
(2) Ερρίκος Α΄
δούκας της Βαυαρίας
 
(2) Μπρούνο ο μέγας,
δούκας της Λωρραίνης,
αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κορράδος
δούκας της Λωρραίνης
ΟΙΚΟΣ ΣΑΛΙΩΝ
 
(1) Λιούτγκαρντ
 
 
 
 
 
(1) Λιούντολφ
δούκας της Σουαβίας
 
(2) Όθων Β΄
βασ. της Γερμανίας
σύζ. Θεοφανώ Σκληρού
 
(νόθος) Γουλιέλμος
αρχιεπίσκοπος του Μάιντς
 
Ερρίκος Β΄ o εριστικός
δούκας της Βαυαρίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Όθων Α΄
δούκας της Καρινθίας
 
Κορράδος Α΄
δούκας της Σουαβίας
ΟΙΚΟΣ ΚΟΡΡΑΔΙΝΩΝ
 
Ρίχλιντ
 
Όθων Α΄
δούκας της Σουαβίας,
Βαυαρίας
 
Όθων Γ΄
βασ. της Γερμανίας
 
 
 
 
 
Ερρίκος Β΄
βασ. της Γερμανίας
 
 
 
 
Ερρίκος
κόμης του Βορμς, Σπάυερ
 
 
 
Κορράδος Β΄
βασ. της Γερμανίας

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gerd Althoff: Die Ottonen. Königsherrschaft ohne Staat (Kohlhammer-Urban-Taschenbücher, 473), 2. erweiterte Auflage Stuttgart 2005, ISBN 3-17-018597-7.
  • Klaus G. Beuckers, Johannes Cramer, Michael Imhof (Hrsg.): Die Ottonen. Kunst, Architektur und Geschichte. Imhof, Petersberg 2002, ISBN 3-932526-91-0
  • Helmut Beumann: Die Ottonen. 5. Auflage. Kohlhammer, Stuttgart u. a. 2000, ISBN 3-17-016473-2.
  • Bernd Schneidmüller, Stefan Weinfurter: Ottonische Neuanfänge. Philipp von Zabern, Mainz 2001, ISBN 3-8053-2701-3
  • Jürgen Naumann: Sächsische Geschichte in Daten. Genehmigte Lizenzausgabe für Fourier Verlag GmbH, Wiesbaden, 2003 ISBN 3-932412-37-0
  • Gerhard Hartmann, Karl Schnith: Die Kaiser – 1200 Jahre europäische Geschichte. Genehmigte Lizenzausgabe für Verlagsgruppe Weltbild GmbH, Augsburg 2003, ISBN 3-8289-0549-8
  • Detlev Schwennicke: Europäische Stammtafeln. Band I.1. Die fränkischen Könige und die Könige und Kaiser, Stammesherzoge, Kurfürsten, Markgrafen und Herzoge des Heiligen Römischen Reiches Deutscher Nation. 2. verbesserte Auflage. Klostermann, Frankfurt am Main 2005, ISBN 3-465-03420-1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Liudolfinger της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).