Λιούντολφ της Σαξονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Λιούντολφ της Σαξονίας
Liudolf, Duke of Saxony.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση805 (περίπου)
Θάνατος11  Μαρτίου 866[1]
Τόπος ταφήςGandersheim Abbey
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςOda
ΤέκναΜπρούνο, Δούκας της Σαξωνίας
Όθων Α΄ της Σαξονίας
Λιουτγκάρδη της Σαξωνίας
Hathumod
Gerberga I
Thankmar
Christina I
ΓονείςBruno the Young και Gisla von Verla
ΟικογένειαΔυναστεία των Οθωνιδών

Ο Λιούντολφ (π.805/820 - 11/12 Μαρτίου 864/866) ήταν κόμης (graf) της Σαξονίας και αργότερα δούκας (herzog) της ανατολικής Σαξονίας και της Οστφαλίας (844-866). Ο Λιούντολφ κατείχε εδάφη στην ανατολική Σαξονία και πήρε μέρος στους πολέμους ενάντια στους Νορμανδούς και τους Σλάβους. Ήταν o ιδρυτής τού Οίκου του και έδωσε το όνομά του: δυναστεία των Λιουντολφινιδών ή των Οθωνιδών. Ο Λιούντολφ νυμφεύτηκε την Όντα, την κόρη του Φράγκου πρίγκηπα Μπίλλουνγκ και της συζύγου του Αέντας.

Η Όντα απεβίωσε στις 17 Μαΐου του 913 και λέγεται ότι ήταν 107 χρονών. Επειδή η Όντα ήταν από αρχοντικό οίκο των Φράγκων, με τον γάμο του ο Λιούντολφ ακολούθησε την συμβουλή τού Καρλομάγνου, προκειμένου να εξασφαλίσει την ακεραιότητα του βασιλείου των Φράγκων.

Το έτος 845/846 ο Λιούντολφ και η σύζυγός του πήγαν στη Ρώμη για να ζητήσουν από τον πάπα Σέργιο Β΄ την έγκρισή του για την ίδρυση μίας μονής καλογραιών. Το μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε στο Μπρούνσχαουζεν περίπου το 852 και μεταφέρθηκε στο κοντινό Γκάντερσχαϊμ το 881. Η κόρη του Λιούντολφ, η Χάτουμοντα έγινε η πρώτη ηγουμένη της μονής.

Μετά το τέλος του, ο Λιούντολφ ενταφιάστηκε στο Μπρούνσχαουζεν. Τον διαδέχτηκαν οι δύο γιοί του: ο Μπρούνο (κυβ. 866-880) και ο Όθων Α΄ (κυβ. 880-912).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λιούντολφ και η σύζυγός του Όντα των Μπίλλουνγκ απέκτησαν τέκνα:

  • Μπρούνο π.830/840-880, δούκας της Σαξονίας.
  • Όθωνα Α΄ ο Επιφανής π.851-912, δούκας της Σαξονίας.
  • Λιούτγκαρντ π.840-885, παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Γ΄ των Καρολιδών τον Νεότερο, βασιλιά της Σαξονίας, Βαυαρίας & Λοθαριγγίας.
  • Όντα π.845-874, παντρεύτηκε τον Λοθάριο Α΄ κόμη τού Στάντε.
  • Χάτουμοντα, πρώτη ηγουμένη τού αββαείου τού Μπρούνσχαουζεν.
  • Γκέρμπεργκα απεβ. 896/897, ηγουμένη τού Μπρούνσχαουζεν.
  • Χριστίνα απεβ. 919/920, ηγουμένη τού αββαείου τού Γκάνντερσχαϊμ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Althoff, Gerd; Carroll, Christopher (2004). Family, Friends and Followers: Political and Social Bonds in Medieval Europe. Cambridge University Press.
  • Queenship and sanctity: The lives of Mathilda and The epitaph of Adelheid. Translated by Gilsdorf, Sean. Catholic University of America Press. 2004.
  • Riche, Pierre (1993). The Carolingians: A Family who Forged Europe. Translated by Allen, Michael Idomir. University of Pennsylvania Press.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Liudolf, Duke of Saxony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).