Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπρούνο της Σαξονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπρούνο της Σαξονίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος2  Φεβρουαρίου 880
Τόπος ταφήςΑμβούργο
Eορτασμός αγίου2 Ιανουαρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΛιούντολφ της Σαξονίας και Όντα των Μπίλλουνγκ
ΑδέλφιαΛιουτγκάρδη της Σαξονίας
Christina I
Gerberga I
Hathumod
Thankmar
Όθων Α΄ της Σαξονίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Οθωνιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Saxony (866–880)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο άγιος Μπρούνο, γερμ. Brun(o) (π. 830/840 - 2 Φεβρουαρίου 880) από τον Οίκο των Οθωνιδών, ήταν δούκας της Σαξονίας (866-880). Σκοτώθηκε στη μάχη του Έμπστορφ στη Σαξονία, εναντίον παγανιστών Βίκινγκς και θεωρήθηκε μάρτυρας από την Καθολική Εκκλησία. Θεωρείται ο ιδρυτής του Οίκου των Μπρουνιδών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Λιούντολφ, δούκα της Σαξονίας. Νεότερος αδελφός του ήταν ο Όθων Α΄ της Σαξονίας, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο Οίκος των Οθωνιδών.

Ο πατέρας του είχε μεγάλες εκτάσεις στην Οστφαλία (Ανατολική Σαξονία), κατά μήκος του ποταμού Λάινε και το 852 ίδρυσε τη μονή Μπρουνσχάουζεν. Απεβίωσε το 866 και τον διαδέχθηκε ο Μπρούνο. Στο χρονικό Πεπραγμένα της Σαξονίας του Βίντουκιντ του Κόρβεϊ αναφέρεται ως dux totium Saxonum. Η αδελφή του Λιούτγκαρντ παντρεύτηκε (874) τον Λουδοβίκο Γ΄ των Καρολιδών, βασιλιά της Σαξονίας και αυτό βοήθησε στην άνοδο του Οίκου στην Ανατολική Φραγκία. Αναφέρεται στο Χρονικό της Φούλντα ως ducem et fratrem reinæ, δηλ. δούκας και αδελφός της βασίλισσας.

Όταν ο Λουδοβίκος Γ΄ ήλθε σε διαμάχη με τον θείο του, Κάρολο Β΄ της Δυτικής Φραγκίας, ο Μπρούνο υποστήριξε τον πρώτο. Κατά τις επιδρομές των πολεμιστών Βίκιγκς της Μεγάλης Παγανιστικής Στρατιάς, μάλλον του Δανικού μέρους της, στη μάχη του Έμπστορφ της Σαξονίας σκοτώθηκε μαζί με άλλους: τους επισκόπους Μίντεν και Χίλντεσχαϊμ, 12 Σάξονες βαρόνους και άλλους ευγενείς[1]. Ήταν η μέρα της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου) και όσοι σκοτώθηκαν ανακηρύχθηκαν μάρτυρες. Ο Μπρούνο απεβίωσε στο πλημμυρισμένο ποτάμι, ίσως κατά την υποχώρηση, σύμφωνα με τον χρονικογράφο Τίτμαρ, επίσκοπο του Μέρσεμπουργκ[2]. Τον διαδέχθηκε ο Νεότερος αδελφός του Όθων Α΄. Ο γιος του τελευταίου, Ερρίκος Α΄ έγινε βασιλιάς της Ανατολικής Φραγκίας.

Αγιοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Μπρούνο εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου· το 1160 τα οστά του μεταφέρθηκαν στο αββαείο Έμπστορφ του Ύλτσεν, που κατά τον 14ο αι. προσδιορίστηκε ως το πεδίο της μάχης του 880 και έκτοτε έγινε προσκυνηματικός τόπος. Μία από τις παραδόσεις θέλει τον Μπρούνο θεμελιωτή του οικισμού Μπρούνσβικ (που αργότερα αναπτύχθηκε στο σημερινό Μπράουνσβαϊγκ).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφορία για γάμο ή τέκνα. Ωστόσο η παράδοση τον αναφέρει ως πρόγονο του Μπρούνο Α΄, κόμη του Μπράουνσβαϊγκ (απεβ. 1015, 135 έτη μετά τον Αγ. Μπρούνο), γενάρχη του Οίκου των Μπρουνιδών. Ίσως όμως ο Μπρούνο Α΄ να είναι απόγονος εξαδέλφου του Αγ. Μπρούνο. Το Μπρούνσβικ σημαίνει πόλη του Μπρούνο, αλλά δεν ξέρουμε ποιανού. Οι Μπρουνονίδες έχουν μέλη με τα ονόματα Μπρούνο και Λιούντολφ, όπως και οι Οθωνίδες και ξέρουμε, ότι έχουν εξ αρρενογονίας συγγένεια με αυτούς.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. AF, 880 (p. 88 and n4).
  2. Bruno, son of Liudolf, died in one of two battles (one at the river Scheldt and one in Saxony) which are reported separately in the Annales Fuldenses. The Gesta Francorum lists "Bardonum…alterum Bardonum [et] tertium Bardonum" as three of the twelve counts who were killed fighting the Danes in 880[120]. The other two counts named "Bardo" or "Bruno" have not been identified.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Reuter, Timothy (trans.) The Annals of Fulda. (Manchester Medieval series, Ninth-Century Histories, Volume II.) Manchester: Manchester University Press, 1992.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bruno, Duke of Saxony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).