Κατάλογος χρονολογικής ανακάλυψης των πλανητών του Ηλιακού συστήματος και των δορυφόρων τους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο κατάλογος χρονολογικής ανακάλυψης των πλανητών του Ηλιακού συστήματος και των δορυφόρων τους που ακολουθεί δείχνει την πρόοδο των ανακαλύψεων νέων ουράνιων σωμάτων κατά την διάρκεια της ιστορίας.

Ιστορικά η ονομασία των δορυφόρων των πλανητών δεν ακολουθεί την ημερομηνία ανακάλυψής τους.

Στον παρακάτω κατάλογο τα ονόματα των δορυφόρων είναι με έντονη γραφή ενώ τα ονόματα των πλανητών με πλάγια. Η ταξινόμηση στον κατάλογο έγινε με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης ή ανακοίνωσης. Οι ημερομηνίες συμβολίζονται με τα ακόλουθα σύμβολα:

  • i: για την ημερομηνία που έγινε η πρώτη απεικόνιση (φωτογραφία, κτλ.)
  • o: για την ημερομηνία της πρώτης ανθρώπινης οπτικής παρατήρησης, είτε μέσω τηλεσκοπίου είτε από φωτογραφική πλάκα (η αληθινή στιγμή ανακάλυψης)
  • p: για την ημερομηνία ανακοίνωσης ή δημοσίευσης.

Οι δορυφόροι, των οποίων τα ονόματα έχουν σημανθεί με αστερίσκο (*), είχαν πολλαπλές ανακαλύψεις. Η επιβεβαίωση πολλών δορυφόρων διήρκεσε αρκετά χρόνια και σε μερικές περιπτώσεις κάποιοι δορυφόροι χάθηκαν και ανακαλύφθηκαν εκ νέου. Άλλοι βρέθηκαν σε φωτογραφίες του Βόγιατζερ χρόνια αφότου αυτές λήφθηκαν.

Οι πλανήτες και οι δορυφόροι τους έχουν σκιασθεί με τα παρακάτω χρώματα:

Πλανήτες
  Γη και Σελήνη
  Άρης και οι δορυφόροι του
  Δίας και οι δορυφόροι του
  Κρόνος και οι δορυφόροι του
  Ουρανός και οι δορυφόροι του
Πλανήτες Νάνοι
  Πλούτωνας και οι δορυφόροι του
  Χαουμέια και οι δορυφόροι της

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιότητα
Όνομα Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
Ήλιος
Sun920607.jpg
Αστέρι Η Γεωκεντρική θεωρία του Πτολεμαίου θεωρούσε ότι η Γη ήταν το κέντρο του κόσμου και ότι γύρω από αυτήν περιφέρονταν επτά πλανήτες. Οι επτά πλανήτες είχαν τοποθετηθεί με βάση την απόσταση τους από τη Γη, και κατά αύξουσα σειρά ήταν οι εξής: η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Ήλιος, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος. Αυτός ο κατάλογος περιελάμβανε δύο σώματα, τον Ήλιο και τη Σελήνη, τα οποία δεν θεωρούνται πλέον πλανήτες.
Ερμής
MESSENGER first photo of unseen side of mercury.jpg
1ος Πλανήτης Η Ηλιοκεντρική θεωρία του Αρίσταρχου και μετέπειτα του Κοπέρνικου (Έξι Βιβλία για τις Περιστροφές των Ουράνιων Σφαιρών, 1543) θεωρούσε ότι η Γη ήταν πλανήτης και περιστρεφόταν γύρω από τον Ήλιο μαζί με τους άλλους πλανήτες. Οι οποίοι κατά αύξουσα σειρά, με βάση την απόσταση τους από τον Ήλιο, ήταν οι εξής: ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος. Επίσης δεν θεωρούσε τον Ήλιο πλανήτη.
Αφροδίτη
Venus-real color.jpg
2ος Πλανήτης
Γη
The Earth seen from Apollo 17.jpg
3ος Πλανήτης
Άρης
Mars Valles Marineris.jpeg
4ος Πλανήτης
Δίας
Jupiter.jpg
5ος Πλανήτης
Κρόνος
Saturn-cassini-March-27-2004.jpg
6ος Πλανήτης
Σελήνη
Moon merged small.jpg
Γη I Κατά την Κοπερνίκεια θεωρία η Σελήνη δεν θεωρούνταν πλανήτης αλλά φυσικός δορυφόρος της Γης και ήταν το μόνο σώμα στο σύστημα που δεν περιφερόταν γύρω από τον Ήλιο.

17ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

17ος αιώνας
Ημερομηνία Όνομα Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
1610
o: 7 Ιανουαρίου 1610
p: 13 Μαρτίου 1610
Γανυμήδης
Ganymede g1 true.jpg
Δίας III Γαλιλαίος.[1][2] Τα φεγγάρια του Γαλιλαίου ήταν τα πρώτα ουράνια σώματα, τα οποία περιφέρονταν γύρω από ένα άλλο σώμα εκτός της Γης.[3]
Καλλιστώ
Callisto.jpg
Δίας IV
o: 8 Ιανουαρίου 1610[4]
p: 13 Μαρτίου 1610
Ιώ
Io highest resolution true color.jpg
Δίας I
Ευρώπη
Europa-moon.jpg
Δίας II
1650
o: 25 Μαρτίου 1655
p: 5 Μαρτίου 1656
Τιτάνας
Titan in natural color Cassini.jpg
Κρόνος VI
Κρόνος II (1673–1684), Κρόνος IV (1686–1789)
Χόυχενς[5]
1670
o: 25 Οκτωβρίου 1671
p: 1673
Ιαπετός
Iapetus by Voyager 2 - enhanced.jpg
Κρόνος VIII
Κρόνος III (1673–1684), Κρόνος V (1686–1789), Κρόνος VII (1789–1848)
Κασίνι[6]
o: 23 Δεκεμβρίου 1672
p: 1673
Ρέα
Rhea (moon) from Voyager 1.jpg
Κρόνος V
Κρόνος I (1673–1684), Κρόνος III (1686–1789)
1680
o: 21 Μαρτίου 1684
p: 22 Απριλίου 1686
Τηθύς
Tethys cassini.jpg
Κρόνος III
Κρόνος I (1686–1789)
Κασίνι.[7] Ο Κασίνι ονόμασε τους τέσσερις δορυφόρους που ανακάλυψε αστέρια του Λουδοβίκου.
Διώνη
Dione.jpg
Κρόνος IV
Κρόνος II (1686–1789)

18ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

18ος αιώνας
Ημερομηνία Όνομα Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
1780
o: 13 Μαρτίου 1781
p: 26 Απριλίου 1781
Ουρανός
Uranus.jpg
7ος Πλανήτης Χέρσελ. Ο Χέρσελ στις 26 Απριλίου του 1781 ανακοίνωσε την ανακάλυψη του Ουρανού πιστεύοντας ότι ήταν κομήτης.[8]
o: 11 Ιανουαρίου 1787
p: 15 Φεβρουαρίου 1787
Τιτάνια
Titania (moon) color cropped.jpg
Ουρανός III Χέρσελ[9][10]
Όμπερον
Voyager 2 picture of Oberon.jpg
Ουρανός IV
o: 28 Αυγούστου 1789[11]
p: 12 Νοεμβρίου 1789
Εγκέλαδος
Enceladus from Voyager.jpg
Κρόνος II Χέρσελ[12]
o: 17 Σεπτεμβρίου 1789
p: 12 Νοεμβρίου 1789
Μίμας
Mimas moon.jpg
Κρόνος I

19ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

19ος αιώνας
Ημερομηνία Όνομα Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
1800
o: 1 Ιανουαρίου 1801
p: 24 Ιανουαρίου 1801
Δήμητρα
Ceres Hubble sing.jpg
8ος Πλανήτης (1801)
Αστεροειδής (1851)
Πλανήτης νάνος (2006)
Τζιουζέπε Πιάτσι
1840
o: 23 Σεπτεμβρίου 1846
p: 13 Νοεμβρίου 1846
Ποσειδώνας
Neptune.jpg
13ος Πλανήτης (1846)
8ος Πλανήτης (1851)
Γκάλε και Λεβεριέ[13][14]
o: 10 Οκτωβρίου 1846
p: 13 Νοεμβρίου 1846
Τρίτωνας
Triton moon mosaic Voyager 2 (large).jpg
Ποσειδώνας I Λάσελ[15]
o: 16 Σεπτεμβρίου 1848
p: Οκτώβριος 1848
Υπερίων
Hyperion.jpg
Κρόνος VII William Cranch Bond, George Phillips Bond,[16] Λάσελ[17]
1850
o: 24 Οκτωβρίου 1851 Άριελ
Ariel (moon).jpg
Ουρανός I Λάσελ[18]
Ουμβριήλ
Umbriel (moon).jpg
Ουρανός II
1870
o: 12 Αυγούστου 1877 Δείμος
Deimos-viking1.jpg
Άρης II Χωλ[19][20][21]
o: 18 Αυγούστου 1877 Φόβος
Phobos moon (large).jpg
Άρης I
1890
o: 9 Σεπτεμβρίου 1892
p: 4 Οκτωβρίου 1892
Αμάλθεια
Amalthea PIA02532.png
Δίας V Μπάρναρντ[22]
i: 16 Αυγούστου 1898
o: 17 Μαρτίου 1899
Φοίβη
Phoebe cassini.jpg
Κρόνος IX Πίκερινγκ[23][24]

20ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

20ος αιώνας
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
1900
i: 3 Δεκεμβρίου 1904
p: 6 Ιανουαρίου 1905
Ιμαλία (Εστία 1955–1975)
Himalia.png
Δίας VI Περίν[25][26][27][28][29]
i: 2 Ιανουαρίου 1905
p: 27 Φεβρουαρίου 1905
Ελάρα (Ήρα 1955–1975) Δίας VII Περίν[29][30][31]
i: 27 Ιανουαρίου 1908
o: 28 Φεβρουαρίου 1908
p: 1–6 Μαρτίου 1908
Πασιφάη (Ποσειδών 1955–1975) Δίας VIII Μελότ[32][33]
1910
i: 21 Ιουλίου 1914
p: 17 Σεπτεμβρίου 1914
Σινώπη (Άδης 1955–1975) Δίας IX Νίκολσον[34]
1930
i: 23 Ιανουαρίου 1930
o: 18 Φεβρουαρίου 1930
p: 13 Μαρτίου 1930
Πλούτωνας
Pluto concept.jpg
9ος Πλανήτης (1930)
Πλανήτης νάνος (2006)
Κλάιντ Τόμπω[35]
i: 6 Ιουλίου 1938
p: Αύγουστος 1938
Λυσιθέα (Δήμητρα 1955–1975) Δίας X Νίκολσον[36]
i: 30 Ιουλίου 1938
p: Αύγουστος 1938
Κάρμη (Παν 1955–1975) Δίας XI Νίκολσον[36]
1940
i: 16 Φεβρουαρίου 1948
p: Ιούνιος 1949
Μιράντα
Miranda.jpg
Ουρανός V Κάιπερ[37]
i: 1 Μαΐου 1949
p: Αύγουστος 1949
Νηρηίδα
Nereid-Voyager2.jpg
Ποσειδώνας II Κάιπερ[38][39]
1950
i: 28 Σεπτεμβρίου 1951
p: Δεκέμβριος 1951
Ανάγκη (Αδράστεια 1955–1975) Δίας XII Νίκολσον[40]
1960
i: 15 Δεκεμβρίου 1966
p: 3 Ιανουαρίου 1967
Ιανός* S/1966 S 2
Janus - Voyager 2.jpg
Κρόνος X Ντολφύς[41][42][43][44][45][46]
i: 18 Δεκεμβρίου 1966
p: 6 Ιανουαρίου 1967
Επιμηθέας* S/1980 S 3 Epimetheus.jpg Κρόνος XI Richard Walker[47]
1970
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
i: 11 Σεπτεμβρίου 1974
p: 20 Σεπτεμβρίου 1974
Λήδα Δίας XIII Τσαρλς Κόουαλ[48][49][50][51]
i: 30 Σεπτεμβρίου 1975
p: 3 Οκτωβρίου 1975
Θεμιστώ* S/1975 J 1 Δίας XVIII Τσαρλς Κόουαλ[52][53][54]
i: 13 Απριλίου 1978
o: 22 Ιουνίου 1978
Χάρων S/1978 P 1 Πλούτωνας I Κρίστι[55][56]
i: 8 Ιουλίου 1979
p: 23 Νοεμβρίου 1979
Αδράστεια S/1979 J 1
Adrastea.jpg
Δίας XV Τζιούιτ, Danielson / Βόγιατζερ 2[44][57][58][59][60][61]
i: 26 Φεβρουαρίου 1980
p: 6 Μαρτίου 1980
Επιμηθέας* S/1980 S 3
Epimetheus.jpg
Κρόνος XI [46][62][63][64][65]
(Επιβεβαιώθηκε από το Βόγιατζερ 1)
i: 1 Μαρτίου 1980
p: 6 Μαρτίου 1980
Ελένη S/1980 S 6
Helene - Voyager 2.jpg
Κρόνος XII Laques, Lecacheux[62][63][64][65]
i: 8 Απριλίου 1980
p: 10 Απριλίου 1980
Τελεστώ S/1980 S 13
Telesto cassini closeup.jpg
Κρόνος XIII Smith, Reitsema, Larson, Fountain, Βόγιατζερ 1[65][66]
i: 5 Μαρτίου 1979
p: 28 Απριλίου 1980
Θήβη S/1979 J 2
Thebe.jpg
Δίας XIV Synnott, Βόγιατζερ 1[58][59]
i: 19 Φεβρουαρίου 1980
p: 6 Ιουνίου 1980
Ιανός* S/1980 S 1
Janus - Voyager 2.jpg
Κρόνος X [44][46][63][64][65]
(Επιβεβαιώθηκε από το Βόγιατζερ 1)
i: 13 Μαρτίου 1980
p: 31 Ιουλίου 1980
Καλυψώ S/1980 S 25
Calypso - Voyager 2.jpg
Κρόνος XIV Pascu, Seidelmann, Baum, Currie[64][65]
i: 4 Μαρτίου 1979
p: 26 Αυγούστου 1980
Μήτις S/1979 J 3
Metis.jpg
Δίας XVI Synnott, Βόγιατζερ 1[59]
o: Οκτώβριος 1980
p: 31 Οκτωβρίου 1980
Προμηθέας S/1980 S 27
Prometheus - Voyager 2.jpg
Κρόνος XVI Collins, Βόγιατζερ 1[67]
Πανδώρα S/1980 S 26
Pandora moon.jpg
Κρόνος XVII Collins, Βόγιατζερ 1[67]
o: Οκτώβριος 1980
p: 13 Νοεμβρίου 1980
Άτλας S/1980 S 28
Cassini Atlas N00084634 CL.png
Κρόνος XV Terrile, Βόγιατζερ 1[68]
1980
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
i: 24 Μαΐου 1981
p: 29 Μαΐου 1981
Λάρισσα* S/1981 N 1
= S/1989 N 2
Larissa 1.jpg
Ποσειδώνας VII Reitsema, Hubbard, Lebofsky, Tholen, Βόγιατζερ 2[69][70]
i: 30 Δεκεμβρίου 1985
p: 9 Ιανουαρίου 1986
Πακ S/1985 U 1
Puck.png
Ουρανός XV Synnott, Βόγιατζερ 2[71]
i: 3 Ιανουαρίου 1986
p: 16 Ιανουαρίου 1986
Ιουλιέτα S/1986 U 2 Ουρανός XI Synnott, Βόγιατζερ 2[72][73]
Πόρσια S/1986 U 1 Ουρανός XII Synnott, Βόγιατζερ 2[72][73]
i: 9 Ιανουαρίου 1986
p: 16 Ιανουαρίου 1986
Χρυσηίδα S/1986 U 3 Ουρανός IX Synnott, Βόγιατζερ 2[72][73]
i: 13 Ιανουαρίου 1986
p: 16 Ιανουαρίου 1986
Δεισδαιμόνα S/1986 U 6 Ουρανός X Synnott, Βόγιατζερ 2[72][73]
Ροζαλίντα S/1986 U 4 Ουρανός XIII Synnott, Βόγιατζερ 2[72][73]
Μπελίντα S/1986 U 5 Ουρανός XIV Synnott, Βόγιατζερ 2[72][73]
i: 20 Ιανουαρίου 1986
p: 27 Ιανουαρίου 1986
Κορδήλια S/1986 U 7 Ουρανός VI Terrile, Βόγιατζερ 2[74]
Οφηλία S/1986 U 8 Ουρανός VII Terrile, Βόγιατζερ 2[74]
i: 23 Ιανουαρίου 1986
p: 27 Ιανουαρίου 1986
Μπιάνκα S/1986 U 9 Ουρανός VIII Smith, Βόγιατζερ 2[74]
i: 16 Ιουνίου 1989
p: 7 Ιουλίου 1989
Πρωτέας S/1989 N 1
Proteus Voyager 2 (big).jpg
Ποσειδώνας VIII Synnott, Βόγιατζερ 2[75]
i: 28 Ιουλίου 1989
p: 2 Αυγούστου 1989
Δέσποινα S/1989 N 3 Ποσειδώνας V Synnott, Βόγιατζερ 2[70]
Γαλάτεια S/1989 N 4 Ποσειδώνας VI Synnott, Βόγιατζερ 2[70]
i: 18 Σεπτεμβρίου 1989
p: 29 Σεπτεμβρίου 1989
Θάλασσα S/1989 N 5 Ποσειδώνας IV Terrile, Βόγιατζερ 2[76]
Ναϊάδα S/1989 N 6 Ποσειδώνας III Terrile, Βόγιατζερ 2[76]
i: 22 Αυγούστου 1981
p: 16 Ιουλίου 1990
Πάνας* S/1981 S 13
Pan Rev09.2x.jpg
Κρόνος XVIII Σοουόλτερ, Βόγιατζερ 2[77]
1990
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
i: 23 Αυγούστου 1981
p: 14 Απριλίου 1995
Παλλήνη* S/1981 S 14 Κρόνος XXXIII Gordon, Murray, Beurle[78][79]
i: 6 Σεπτεμβρίου 1997
p: 31 Οκτωβρίου 1997
Κάλιμπαν S/1997 U 1 Ουρανός XVI Γκλάντμαν, Nicholson, Burns, Kavelaars[80]
Σύκοραξ S/1997 U 2 Ουρανός XVII Γκλάντμαν, Nicholson, Burns, Kavelaars[80]
i: 18 Ιανουαρίου 1986
p: 18 Μαΐου 1999
Περδίτα* S/1986 U 10 Ουρανός XXV Karkoschka, Βόγιατζερ 2[81]
i: 18 Ιουλίου 1999
p: 27 Ιουλίου 1999
Σέτεβος S/1999 U 1 Ουρανός XIX Kavelaars, Γκλάντμαν, Holman, Petit, Scholl[82]
Στεφάνο S/1999 U 2 Ουρανός XX Γκλάντμαν, Holman, Kavelaars, Petit, Scholl[82]
i: 18 Ιουλίου 1999
p: 4 Σεπτεμβρίου 1999
Πρόσπερο S/1999 U 3 Ουρανός XVIII Holman, Kavelaars, Γκλάντμαν, Petit, Scholl[83]
i: 6 Οκτωβρίου 1999
p: 20 Ιουλίου 2000
Καλλιρρόη S/1999 J 1 Δίας XVII Scotti, Spahr, McMillan, Larsen, Montani, Gleason, Gehrels[84][85]
i: 7 Αυγούστου 2000
p: 25 Οκτωβρίου 2000
Υμίρ S/2000 S 1 Κρόνος XIX Γκλάντμαν[86][87]
Παάλιακ S/2000 S 2 Κρόνος XX Γκλάντμαν[86][87]
i: 23 Σεπτεμβρίου 2000
p: 25 Οκτωβρίου 2000
Σίαρνακ S/2000 S 3 Κρόνος XXIX Γκλάντμαν, Kavelaars[88][89]
Τάρβος S/2000 S 4 Κρόνος XXI Γκλάντμαν, Kavelaars[88][89]
i: 7 Αυγούστου 2000
p: 18 Νοεμβρίου 2000
Κίβιουκ S/2000 S 5 Κρόνος XXIV Γκλάντμαν[89][90]
i: 23 Σεπτεμβρίου 2000
p: 18 Νοεμβρίου 2000
Ίτζιρακ S/2000 S 6 Κρόνος XXII Γκλάντμαν, Kavelaars[89][90]
i: 21 Νοεμβρίου 2000
p: 25 Νοεμβρίου 2000
Θεμιστώ* S/2000 J 1 Δίας XVIII Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier (Ξανανακαλύφθηκε)[91][92]
i: 23 Σεπτεμβρίου 2000
p: 7 Δεκεμβρίου 2000
Θρυμρ S/2000 S 7 Κρόνος XXX Γκλάντμαν, Kavelaars[87][93]
Σκάθι S/2000 S 8 Κρόνος XXVII Kavelaars, Γκλάντμαν[87][93]
Μουντιλφάρι S/2000 S 9 Κρόνος XXV Γκλάντμαν, Kavelaars[87][93]
Ερριάπους S/2000 S 10 Κρόνος XXVIII Kavelaars, Γκλάντμαν[89][94]
i: 9 Νοεμβρίου 2000
p: 19 Δεκεμβρίου 2000
Αλμπιόριξ S/2000 S 11 Κρόνος XXVI Holman, Spahr[95][96]
i: 23 Σεπτεμβρίου 2000
p: 22 Δεκεμβρίου 2000
Σούττουνγκρ S/2000 S 12 Κρόνος XXIII Γκλάντμαν, Kavelaars[97][98]

21ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

21ος αιώνας
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
2000

i: 23 Νοεμβρίου 2000
p: 5 Ιανουαρίου 2001

Καλύκη S/2000 J 2 Δίας XXIII Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans[99][100][101]
Ιοκάστη S/2000 J 3 Δίας XXIV
Ερινόμη S/2000 J 4 Δίας XXV
Αρπαλύκη S/2000 J 5 Δίας XXII
Ισονόη S/2000 J 6 Δίας XXVI
Πραξιδίκη S/2000 J 7 Δίας XXVII
i: 25 Νοεμβρίου 2000
p: 5 Ιανουαρίου 2001
Μεγακλείτη S/2000 J 8 Δίας XIX Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans[99][101]
Ταϋγέτη S/2000 J 9 Δίας XX
i: 26 Νοεμβρίου 2000
p: 5 Ιανουαρίου 2001
Χαλδήνη S/2000 J 10 Δίας XXI
i: 5 Δεκεμβρίου 2000
p: 5 Ιανουαρίου 2001
Δία S/2000 J 11 Δίας LIII
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
i: 9 Δεκεμβρίου 2001
p: 16 Μαΐου 2002
Ερμίππη S/2001 J 3 Δίας XXX Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna[102][103]
Ευρυδόμη S/2001 J 4 Δίας XXXII
Σπονδή S/2001 J 5 Δίας XXXVI
Καλή S/2001 J 8 Δίας XXXVII
i: 10 Δεκεμβρίου 2001
p: 16 Μαΐου 2002
Αυτονόη S/2001 J 1 Δίας XXVIII
i: 11 Δεκεμβρίου 2001
p: 16 Μαΐου 2002
Θυώνη S/2001 J 2 Δίας XXIX
Πασιθέα S/2001 J 6 Δίας XXXVIII
Ευάνθη S/2001 J 7 Δίας XXXIII
Ορθωσία S/2001 J 9 Δίας XXXV
Ευπορία S/2001 J 10 Δίας XXXIV
Αίτνη S/2001 J 11 Δίας XXXI
i: 13 Αυγούστου 2001
p: 30 Σεπτεμβρίου 2002
Τρινκούλο S/2001 U 1 Ουρανός XXI Holman, Kavelaars, Milisavljevic[104][105]
i: 31 Οκτωβρίου 2002
p: 18 Δεκεμβρίου 2002
Αρχή S/2002 J 1 Δίας XLIII Σέπαρντ, Meech, Hsieh, Tholen, Tonry[106][107]
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
i: 23 Ιουλίου 2002
p: 13 Ιανουαρίου 2003
Σαώ S/2002 N 2 Ποσειδώνας XI Holman, Kavelaars, Grav, Fraser, Milisavljevic[108][109]
i: 10 Αυγούστου 2002
p: 13 Ιανουαρίου 2003
Αλιμήδη S/2002 N 1 Ποσειδώνας IX
i: 11 Αυγούστου 2002
p: 13 Ιανουαρίου 2003
Λαομέδεια S/2002 N 3 Ποσειδώνας XII
i: 5 Φεβρουαρίου 2003
p: 4 Μαρτίου 2003
Ευκελάδη S/2003 J 1 Δίας XLVII Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández, Hsieh[110][111]
S/2003 J 2
S/2003 J 3
S/2003 J 4
i: 6 Φεβρουαρίου 2003
p: 4 Μαρτίου 2003
S/2003 J 5 Δίας LVII
Ελίκη S/2003 J 6 Δίας XLV
i: 8 Φεβρουαρίου 2003
p: 4 Μαρτίου 2003
Αοιδή S/2003 J 7 Δίας XLI
i: 8 Φεβρουαρίου 2003
p: 6 Μαρτίου 2003
Ηγεμόνη S/2003 J 8 Δίας XXXIX Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández[112][113]
i: 6 Φεβρουαρίου 2003
p: 7 Μαρτίου 2003
S/2003 J 9 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández[114][115]
S/2003 J 10
Καλλιχόρη S/2003 J 11 Δίας XLIV
i: 8 Φεβρουαρίου 2003
p: 7 Μαρτίου 2003
S/2003 J 12
i: 9 Φεβρουαρίου 2003
p: 2 Απριλίου 2003
Κυλλήνη S/2003 J 13 Δίας XLVIII Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna[116][117]
i: 8 Φεβρουαρίου 2003
p: 3 Απριλίου 2003
Κόρη S/2003 J 14 Δίας XLIX Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna[116][118]
i: 6 Φεβρουαρίου 2003
p: 3 Απριλίου 2003
S/2003 J 15 Δίας LVIII Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández[116][119]
S/2003 J 16 Γκλάντμαν, Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Kavelaars, Petit, Allen[116][120]
i: 8 Φεβρουαρίου 2003
p: 3 Απριλίου 2003
Έρση S/2003 J 17 Δίας L Γκλάντμαν, Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Kavelaars, Petit, Allen[116][121]
i: 6 Φεβρουαρίου 2003
p: 4 Απριλίου 2003
S/2003 J 18 Δίας LV Γκλάντμαν, Kavelaars, Petit, Allen, Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna[116][122]
i: 5 Φεβρουαρίου 2003
p: 8 Απριλίου 2003
Νάρβι S/2003 S 1 Κρόνος XXXI Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna[116][123]
i: 6 Φεβρουαρίου 2003
p: 12 Απριλίου 2003
S/2003 J 19 Γκλάντμαν, Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Kavelaars, Petit, Allen[124][125]
i: 9 Φεβρουαρίου 2003
p: 14 Απριλίου 2003
Καρπώ S/2003 J 20 Δίας XLVI Σέπαρντ, Γκλάντμαν, Kavelaars, Petit, Allen, Τζιούιτ, Kleyna[124][126]
i: 6 Φεβρουαρίου 2003
p: 29 Μαΐου 2003
Μνήμη S/2003 J 21 Δίας XL Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Γκλάντμαν, Kavelaars, Petit, Allen[127][128]
i: 18 Ιανουαρίου 1986
p: 3 Σεπτεμβρίου 2003
Περδίτα* S/1986 U 10 Ουρανός XXV Karkoschka (Ξαναεντοπίστηκε από τοΔιαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ)[81][129]
i: 29 Αυγούστου 2003
p: 3 Σεπτεμβρίου 2003
Ψαμάθη S/2003 N 1 Ποσειδώνας X Τζιούιτ, Kleyna, Σέπαρντ, Holman, Kavelaars[130][131]
i: 25 Αυγούστου 2003
p: 25 Σεπτεμβρίου 2003
Μαμπ S/2003 U 1 Ουρανός XXVI Σοουόλτερ, Lissauer[132]
Κιούπιντ S/2003 U 2 Ουρανός XXVII
i: 13 Αυγούστου 2001
p: 30 Σεπτεμβρίου 2003
Φερδινάνδος* S/2001 U 2 Ουρανός XXIV 2001: Holman, Kavelaars, Milisavljevic;
2003: Σέπαρντ, Τζιούιτ[133][134]
i: 14 Αυγούστου 2002
p: 30 Σεπτεμβρίου 2003
Νησώ* S/2002 N 4 Ποσειδώνας XIII Holman, Kavelaars, Grav, Fraser, Milisavljevic[133][135]
i: 13 Αυγούστου 2001
p: 8 Οκτωβρίου 2003
Φρανσίσκο* S/2001 U 3 Ουρανός XXII Holman, Kavelaars, Milisavljevic, Γκλάντμαν[136]
i: 29 Αυγούστου 2003
p: 9 Οκτωβρίου 2003
Μαργαρίτα S/2003 U 3 Ουρανός XXIII Σέπαρντ, Τζιούιτ[137][138]
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
i: 9 Φεβρουαρίου 2003
p: 24 Ιανουαρίου 2004
Θελξινόη* S/2003 J 22 Δίας XLII Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Γκλάντμαν, Kavelaars, Petit, Allen[139][140]
i: 6 Φεβρουαρίου 2003
p: 31 Ιανουαρίου 2004
S/2003 J 23* Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández[141][142]
i: 1 Ιουνίου 2004
p: 16 Αυγούστου 2004
Μεθώνη* S/2004 S 1 Κρόνος XXXII Κασσίνι - Χόιχενς[143][144]
Παλλήνη S/2004 S 2
=S/1981 S 14
S2004s2 040601.jpg
Κρόνος XXXIII
i: 21 Ιουνίου 2004
p: 9 Σεπτεμβρίου 2004
S/2004 S 3
S2004 S 3 - PIA06115.png
Κασσίνι - Χόιχενς[145][146]
i: 21 Ιουνίου 2004
p: 9 Σεπτεμβρίου 2004
S/2004 S 4 Κασσίνι - Χόιχενς[145][146]
i: 21 Οκτωβρίου 2004
o: 24 Οκτωβρίου 2004
p: 8 Νοεμβρίου 2004
Πολυδεύκης S/2004 S 5
Polydeuces.jpg
Κρόνος XXXIV Κασσίνι - Χόιχενς[147]
i: 28 Οκτωβρίου 2004
p: 8 Νοεμβρίου 2004
S/2004 S 6
S2004 S6.jpg
i: 6 Μαΐου 2004
o: 28 Δεκεμβρίου 2004
p: 29 Ιουλίου 2005
Χαουμέια 2003 EL61 Πλανήτης νάνος Ortiz, Aceituno και Santos-Sanz ή Μπράουν, Τρουχίλο και Ραντίνοβιτς
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
i: 12 Δεκεμβρίου 2004
p: 3 Μαΐου 2005
S/2004 S 7 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν[148][149][150][151]
Φορντζότ S/2004 S 8 Κρόνος XLII
Φαρμπάουτι S/2004 S 9 Κρόνος XL
Εγκίρ S/2004 S 10 Κρόνος XXXVI
Μπεβίιν S/2004 S 11 Κρόνος XXXVII
S/2004 S 12
S/2004 S 13
Χάτι S/2004 S 14 Κρόνος XLIII
Μπέργκελμιρ S/2004 S 15 Κρόνος XXXVIII
i: 13 Δεκεμβρίου 2004
p: 3 Μαΐου 2005
Φένριρ S/2004 S 16 Κρόνος XLI
S/2004 S 17
Μπέστλα S/2004 S 18 Κρόνος XXXIX
i: 1 Μαΐου 2005
p: 6 Μαΐου 2005
Δάφνις S/2005 S 1
PIA06237.jpg
Κρόνος XXXV Κασσίνι - Χόιχενς[152]
i: 21 Οκτωβρίου 2003
o: 5 Ιανουαρίου 2005
p: 29 Ιουλίου 2005
Έρις 2003 UB313 Πλανήτης νάνος Μπράουν, Τρουχίλο και Ραντίνοβιτς[153]
o: 26 Ιανουαρίου 2005
p: 29 Ιουλίου 2005
Χιιάκα S/2005 (2003 EL61) 1 Χαουμέια I Μπράουν, Τρουχίλο και Ραντίνοβιτς
i: 31 Μαρτίου 2005
p: 29 Ιουλίου 2005
Μακεμάκε 2005 FY9 Πλανήτης νάνος Μπράουν, Τρουχίλο και Ραντίνοβιτς[154]
o: 30 Ιουνίου 2005
p: 29 Ιουλίου 2005
Ναμάκα S/2005 (2003 EL61) 2 Χαουμέια II Μπράουν, Τρουχίλο και Ραντίνοβιτς
i: 10 Σεπτεμβρίου 2005
p: 3 Οκτωβρίου 2005
Δυσνομία S/2005 (2003 UB313) 1 Έρις I Μπράουν, Τρουχίλο, Ραντίνοβιτς, Marcos A. van Dam, Antonin H. Bouchez, David Le Mignant, Campbell, Jason C. Y. Chin, Al Conrad|Conrad, Scott K. Hartman, Erik M. Johansson, Robert E. Lafon, Paul J. Stomski, Jr., Douglas M. Summers, Peter L. Wizinowich[155]
i: 15 Μαΐου 2005
o: 15 Ιουνίου 2005
p: 31 Οκτωβρίου 2005
Νύχτα S/2005 P 2 Πλούτωνας II Hal A. Weaver, S. Alan Stern, Max J. Mutchler, Andrew J. Steffl, Marc W. Buie, William J. Merline,
John R. Spencer, Eliot F. Young, Leslie A. Young[156]
Ύδρα S/2005 P 1 Πλούτωνας III
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
i: 12 Δεκεμβρίου 2004
o: 6 Μαρτίου 2006(?)
p: 26 Ιουνίου 2006
Χυρρόκκιν S/2004 S 19 Κρόνος XLIV Σέπαρντ, Τζιούιτ, Jan Kleyna[157][158]
i: 4 Ιανουαρίου 2006
o: 6 Μαρτίου 2006(?)
p: 26 Ιουνίου 2006
S/2006 S 1 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna[158][159]
Κάρι S/2006 S 2 Κρόνος XLV
i: 5 Ιανουαρίου 2006
o: 6 Μαρτίου 2006 (?)
p: 26 Ιουνίου 2006
S/2006 S 3
Γκρέιπ S/2006 S 4 Κρόνος LI
Λόγκι S/2006 S 5 Κρόνος XLVI
Τζαρνσάξα S/2006 S 6 Κρόνος L
Σούρτουρ S/2006 S 7 Κρόνος XLVIII
Σκολλ S/2006 S 8 Κρόνος XLVII
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Πλανήτης/Αριθμός Αναφορές/σημειώσεις
i: 5 Ιανουαρίου 2006
o: 16 Ιανουαρίου 2007 (?)
p: 13 Απριλίου 2007
Τάρκεκ S/2007 S 1 Κρόνος LII Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna[160][161]
i: 18 Ιανουαρίου 2007
p: 1 Μαΐου 2007
S/2007 S 2 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna[161][162]
S/2007 S 3
i: Ιούνιος 2004
o: 30 Μαΐου 2007
p: 18 Ιουλίου 2007
Ανθή S/2007 S 4 Κρόνος XLIX Κασσίνι - Χόιχενς[163]
i: 15 Αυγούστου 2008
p: 3 Μαρτίου 2009
Αιγαίων S/2008 S 1 Κρόνος LIII Κασσίνι - Χόιχενς[164]
i: 26 Ιουλίου 2009
p: 2 Νοεμβρίου 2009
S/2009 S 1 Κασσίνι - Χόιχενς[165]
Ημερομηνία Όνομα Προσωρινή ονομασία Εικόνα Μόνιμη ονομασία Αναφορές/Σημειώσεις
2010

i: 7 Σεπτεμβρίου 2010
p: 1 Ιουνίου 2011

S/2010 J 1 Δίας LI Jacobson, Brozovic, Γκλάντμαν και Alexandersen[166]

i: 7 Σεπτεμβρίου 2010
p: 1 Ιουνίου 2011

S/2010 J 2 Δίας LII Veillet[166]
i: 28 Ιουνίου 2011
p: 20 Ιουλίου 2011
Κέρβερος S/2011 (134340) 1
Pluto P4.jpg
Πλούτωνας IV Σοουόλτερ[167][168]

i: 27 Σεπτεμβρίου 2011
p: 29 Ιανουαρίου 2012

S/2011 J 1 Σέπαρντ[169]

i: 27 Σεπτεμβρίου 2011
p: 29 Ιανουαρίου 2012

S/2011 J 2 Δίας LVI Σέπαρντ[169]
i: 26 Ιουνίου 2012
p: 11 Ιουλίου 2012
Στύγα S/2012 (134340) 1
Pluto P5 Discovery Image.jpg
Πλούτωνας V Σοουόλτερ
i: 2004
o: 1 Ιουλίου 2013
p: 15 Ιουλίου 2013
S/2004 N 1*
S-2004 N1 Hubble montage.jpg
Σοουόλτερ[170]
i: Απρίλιος 2015
p: 26 Απριλίου 2016
S/2015 (136472) 1 Parker et al.[171][172]

i: 8 Μαρτίου 2016
p: 2 Ιουνίου 2017

S/2016 J 1 Δίας LIV Σέπαρντ[173]

i: 23 Μαρτίου 2017
p: 5 Ιουνίου 2017

S/2017 J 1 Δίας LIX Σέπαρντ[174]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γαλιλαίος; Sidereus Nuncius, Thomam Baglionum (Tommaso Baglioni), Βενετία, Μάρτιος 1610, σσ. 17–28
  2. Drake, Stillman (1981). Galileo at Work, σελ. 153. http://books.google.com/books?id=OwOlRPbrZeQC&pg=PA153&source=gbs_selected_pages&cad=5#v=onepage&q=&f=false. 
  3. Ένας από τους δορυφόρους πιθανών να είχε καταγραφεία από τον κινέζο αστρονόμο Γκαν Ντε το 364 π.Χ.
  4. Η πρώτη φορά κατά την οποία η Ιώ και Ευρώπη παρατηρήθηκαν χωριστά. Ο Γαλιλαίος είχε, ωστόσο, παρατηρήσει την συνδυασμένη λάμψη τους ως ένα ενιαίο σημείο στις 7 Ιανουαρίου .
  5. Κρίστιαν Χόυχενς; De Saturni luna observatio nova[νεκρός σύνδεσμος], Adriaan Vlacq, Den Haag, 5 Μαρτίου 1656 (if an error occurs, go to this URL[νεκρός σύνδεσμος], and click "Scientific work")
  6. Cassini, Giovanni D.; Découverte de deux nouvelles planètes autour de Saturne[νεκρός σύνδεσμος], Sébastien Mabre-Cramoisy, Paris, 1673. Translated as A Discovery of two New Planets about Saturn, made in the Royal Parisian Observatory by Signor Cassini, Fellow of both the Royal Societys, of England and France; English't out of French., Philosophical Transactions, Vol. 8 (1673), pp. 5178–5185
  7. Ο Κασσίνι δημοσίευσε αυτές τις δύο ανακαλύψεις στις 22 Απριλίου του 1686, σύμφωνα με το An Extract of the Journal Des Scavans. of April 22 st. N. 1686. Giving an account of two new Satellites of Saturn, discovered lately by Mr. Cassini at the Royal Observatory at Paris., Philosophical Transactions, Vol. 16 (1686–1692), pp. 79–85
  8. Herschel, William; Account of a Comet. By Mr. Herschel, F. R. S.; communicated by Dr. Watson, Jun. of Bath, F. R. S., Philosophical Transactions of the Royal Society of London, Vol. 71, pp. 492–501
  9. Herschel, William; An Account of the Discovery of Two Satellites revolving round the Georgian Planet, Philosophical Transactions of the Royal Society of London, Vol. 77, pp. 125–129, 1787
  10. Herschel, William; On George's Planet and its satellites, Philosophical Transactions of the Royal Society of London, Vol. 78, pp. 364–378, 1788
  11. Jodra, Serge; Les satellites de Saturne (2004)
  12. Herschel, William; Account of the Discovery of a Sixth and Seventh Satellite of the Planet Saturn; with Remarks on the Construction of its Ring, its Atmosphere, its Rotation on an Axis, and its spheroidical Figure, Philosophical Transactions of the Royal Society of London, Vol. 80, pp. 1–20, 1790 (read 12 Νοεμβρίου 1789)
  13. Airy, George Biddell; Account of some circumstances historically connected with the discovery of the Planet exterior to Uranus, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Vol. 7, No. 9 (13 Νοεμβρίου 1846), pp. 121–152
  14. Account of the Discovery of the Planet of Le Verrier at Berlin, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Vol. 7, No. 9 (13 Νοεμβρίου 1846), pp. 153–157
  15. William Lassell; Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Vol. 7, No. 9 (13 Νοεμβρίου 1846), αναφέρεται στο Account of the Discovery of the Planet of Le Verrier at Berlin, ibid., pp. 153–157
  16. Discovery of a new Satellite of Saturn, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Vol. 9, No. 1 (10 Νοεμβρίου 1848), pp. 1–2
  17. Discovery of a new Satellite of Saturn, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Vol. 8 No. 9 Supplement (χωρίς ημερομηνία, κάπου μετά τις 24 Σεπτεμβρίου 1848), pp. 195–197
  18. Letter from William Lassell, Esq., to the Editor, Astronomical Journal, Vol. 2, No. 33 (1851), p. 70 (υπογράφηκε 11 Νοεμβρίου 1851)
  19. Christie, William H. M.; The Satellites of Mars, The Observatory, Vol. 1, No. 6 (20 Σεπτεμβρίου 1877), pp. 181–185
  20. Hall, Asaph; Observations of the Satellites of Mars (υπογράφηκε 21 Σεπτεμβρίου 1877), Astronomische Nachrichten, Vol. 91, No. 2161 (17 Οκτωβρίου 1877), pp. 11/12–13/14
  21. Hall, Asaph; The Discovery of the Satellites of Mars (υπογράφηκε 28 Δεκεμβρίου 1877), Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Vol. 38, No. 4 (8 Φεβρουαρίου 1878), pp. 205–209
  22. Barnard, Edward E.; Discovery and Observations of a Fifth Satellite to Jupiter (υπογράφηκε 17 Σεπτεμβρίου 1892), Astronomical Journal, Vol. 12, No. 11 (whole No. 275, 4 Οκτωβρίου 1892), pp. 81–85
  23. Pickering, Edward C.; A New Satellite of Saturn, Harvard College Observatory Bulletin, No. 49 (17 Μαρτίου 1899), p. 1
  24. Pickering, Edward C.; A New Satellite of Saturn (υπογράφηκε 10 Απριλίου 1899), Astrophysical Journal, Vol. 9, No. 4 (Απρίλιος 1899), pp. 274–276
  25. Campbell, William W.;Sixth Satellite of Jupiter, Harvard College Observatory Bulletin, No. 173 (6 Ιανουαρίου 1905), p. 1
  26. Perrine, Charles D.; Discovery of a Sixth Satellite to Jupiter (signed 30 Ιανουαρίου 1905), Publications of the Astronomical Society of the Pacific, Vol. 17, No. 100 (10 February 1905), pp. 22–23
  27. Aitken, Robert G.; Visual Observation of Satellite VI to Jupiter (signed 30 Ιανουαρίου 1905), Publications of the Astronomical Society of the Pacific, Vol. 17, No. 100 (10 February 1905), pp. 23–24
  28. Discovery of a Sixth Satellite of Jupiter, Astronomical Journal, Vol. 24, No. 19 (whole No. 571, 28 March 1905), p. 160
  29. 29,0 29,1 Perrine, Charles D.; Orbits of the sixth and seventh satellites of Jupiter (signed 28 May 1905), Astronomische Nachrichten, Vol. 169, No. 4035 (24 Ιουλίου 1905), p. 43/44
  30. Campbell, William W.; A Seventh Satellite of Jupiter, Harvard College Observatory Bulletin, No. 178 (27 Φεβρουαρίου 1905), p. 1
  31. The Seventh Satellite of Jupiter (signed 30 Μαρτίου 1905), Publications of the Astronomical Society of the Pacific, Vol. 17, No. 101 (10 April 1905), pp. 56–57
  32. Perrine, Charles D.; Recent Observations of the Moving Object near Jupiter, Discovered at Greenwich by Mr. J. Melotte (signed 21 May 1908), Publications of the Astronomical Society of the Pacific, Vol. 20, No. 120 (10 June 1908), p. 184
  33. Cowell, Philip H.; Note on the discovery of a Moving Object near Jupiter (1908 CJ), Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Vol. 68, No. 5 (13 Μαρτίου 1908), p. 373
  34. Nicholson, Seth B.; Discovery of the Ninth Satellite of Jupiter (signed 17 Σεπτεμβρίου 1914), Publications of the Astronomical Society of the Pacific, Vol. 26, No. 155 (Οκτώβριος 1914), pp. 197–198
  35. Tombaugh, Clyde W.; The Search for the Ninth Planet, Pluto, Astronomical Society of the Pacific Leaflets, Vol. 5, No. 209 (Ιούλιος 1946), pp. 73–80
  36. 36,0 36,1 Nicholson, Seth B.; Two New Satellites of Jupiter (signed Αύγουστος 1938), Publications of the Astronomical Society of the Pacific, Vol. 50, No. 297 (Οκτώβριος 1938), pp. 292–293
  37. Kuiper, Gerard P.; The Fifth Satellite of Uranus, Publications of the Astronomical Society of the Pacific, Vol. 61, No. 360 (Ιούνιος 1949), p. 129
  38. Kuiper, Gerard P.; The Second Satellite of Neptune, Publications of the Astronomical Society of the Pacific, Vol. 61, No. 361 (Αύγουστος 1949), pp. 175–176
  39. Vinter Hansen, Julie M.; Object Near Neptune[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 1212 (1 Απριλίου 1949)
  40. Nicholson, Seth B.; An Unidentified Object Near Jupiter, Probably a New Satellite, Publications of the Astronomical Society of the Pacific, Vol. 63, No. 375 (Δεκέμβριος 1951), pp. 297–299
  41. Gingerich, Owen; Probable New Satellite of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 1987 (3 Ιανουαρίου 1967)
  42. Gingerich, Owen; Saturn X (Janus)[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 1995 (1 Φεβρουαρίου 1967)
  43. Marsden, Brian G.; New Ring and Satellites of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3417 (25 Οκτωβρίου 1979)
  44. 44,0 44,1 44,2 Marsden, Brian G.; Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3454 (25 Φεβρουαρίου 1980)
  45. Marsden, Brian G.; 1980 S 2[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3456 (29 Φεβρουαρίου 1980)
  46. 46,0 46,1 46,2 Marsden, Brian G.; Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3497 (4 Αυγούστου 1980)
  47. Gingerich, Owen; Possible New Satellite of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 1991 (6 Ιανουαρίου 1967)
  48. Kowal, Charles T.; Thirteenth satellite of Jupiter, Astronomical Journal, Vol. 80, No. 6 (Ιούνιος 1975), pp. 460–464
  49. Marsden, Brian G.; Probable New Satellite of Jupiter[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 2702 (20 Σεπτεμβρίου 1974)
  50. Marsden, Brian G.; Probable New Satellite of Jupiter[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 2703 (1 Οκτωβρίου 1974)
  51. Marsden, Brian G.; Jupiter XIII[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 2711 (24 Οκτωβρίου 1974)
  52. Marsden, Brian G.; Probable New Satellite of Jupiter, IAUC 2845 (3 October 1975)
  53. Marsden, Brian G.; Probable New Satellite of Jupiter, IAUC 2855 (23 Οκτωβρίου 1975)
  54. Marsden, Brian G.; Probable New Satellite of Jupiter, IAUC 2899 (9 Ιανουαρίου 1976)
  55. Marsden, Brian G.; 1978 P 1, IAUC 3241 (7 Ιουλίου 1978)
  56. Christy, James W.; Harrington, Robert S.; The satellite of Pluto, Astronomical Journal, Vol. 83, No. 8 (Αύγουστος 1978), pp. 1005–1008
  57. Jewitt, David C., Danielson, G. Edward, Synnott, Stephen P.; Discovery of a new Jupiter satellite, Science, Vol. 206, No. 4421 (23 Νοεμβρίου 1979), p. 951
  58. 58,0 58,1 Marsden, Brian G.; Satellites of Jupiter[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3470 (28 Απριλίου 1980)
  59. 59,0 59,1 59,2 Marsden, Brian G.; Satellites of Jupiter[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3507 (26 Αυγούστου 1980)
  60. Hamilton, Calvin J.; Discovery Image of Adrastea, Views of the Solar System (1995–2007)
  61. Jovian System Data Analysis Program; Voyager 2 Jupiter Image 20630.53, NASA Planetary Data System Rings Node (20 Φεβρουαρίου 1997)
  62. 62,0 62,1 Marsden, Brian G.; Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3457 (6 Μαρτίου 1980)
  63. 63,0 63,1 63,2 Marsden, Brian G.; Satellites of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3483 (6 Ιουνίου 1980)
  64. 64,0 64,1 64,2 64,3 Marsden, Brian G.; Satellites of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3496 (31 Ιουλίου 1980)
  65. 65,0 65,1 65,2 65,3 65,4 Marsden, Brian G.; Satellites of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3534 (7 Νοεμβρίου 1980)
  66. Marsden, Brian G.; Satellites of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3466 (10 Απριλίου 1980)
  67. 67,0 67,1 Marsden, Brian G.; Satellites of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3532 (31 Οκτωβρίου 1980)
  68. Marsden, Brian G.; 1980 S 28[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3539 (13 Νοεμβρίου 1980)
  69. Marsden, Brian G.; 1981 N 1[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 3608 (29 May 1981)
  70. 70,0 70,1 70,2 Marsden, Brian G.; Satellites of Neptune[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 4824 (2 Αυγούστου 1989)
  71. Marsden, Brian G.; Satellites of Uranus and Neptune[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 4159 (9 Ιανουαρίου 1986)
  72. 72,0 72,1 72,2 72,3 72,4 72,5 Marsden, Brian G.; Satellites of Uranus, IAUC 4164 (16 Ιανουαρίου 1986)
  73. 73,0 73,1 73,2 73,3 73,4 73,5 Marsden, Brian G.; Satellites of Uranus[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 4165 (17 Ιανουαρίου 1986)
  74. 74,0 74,1 74,2 Marsden, Brian G.; Satellites and Rings of Uranus[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 4168 (27 Ιανουαρίου 1986)
  75. Marsden, Brian G.; 1989 N 1[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 4806 (7 Ιουλίου 1989)
  76. 76,0 76,1 Marsden, Brian G.; Neptune[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 4867 (29 Σεπτεμβρίου 1989)
  77. Green, Daniel W. E.; Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 5052 (16 Ιουλίου 1990)
  78. Green, Daniel W. E.; Possible Satellites of Saturn, IAUC 6162 (14 Απριλίου 1995)
  79. Gordon, Mitchell K.; Murray, Carl D.; and Beurle, Kevin; Further Evidence for the Existence of Additional Small Satellites of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], Icarus, Vol. 121, No. 1, (May 1996), pp. 114–125
  80. 80,0 80,1 Marsden, Brian G.; Satellites of Uranus, IAUC 6764 (31 Οκτωβρίου 1997)
  81. 81,0 81,1 Green, Daniel W. E.; S/1986 U 10[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7171 (18 Μαΐου 1999)
  82. 82,0 82,1 Marsden, Brian G.; Probable New Satellites of Uranus[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7230 (27 Ιουλίου 1999)
  83. Marsden, Brian G.; Probable New Satellites of Uranus[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7248 (4 Σεπτεμβρίου 1999)
  84. Marsden, Brian G.; S/1999 J 1[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7460 (20 Ιουλίου 2000)
  85. New Outer Satellite of Jupiter Discovered, Joint press release, Minor Planet Center and the Spacewatch Project (2000?)
  86. 86,0 86,1 Marsden, Brian G.; S/2000 S 1 and S/2000 S 2[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7512 (25 Οκτωβρίου 2000)
  87. 87,0 87,1 87,2 87,3 87,4 Marsden, Brian G.; S/2000 S 1, S/2000 S 2, S/2000 S 7, S/2000 S 8, S/2000 S 9, MPEC 2000-Y15 (19 Δεκεμβρίου 2000)
  88. 88,0 88,1 Marsden, Brian G.; S/2000 S 3 and S/2000 S 4[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7513 (25 Οκτωβρίου 2000)
  89. 89,0 89,1 89,2 89,3 89,4 Marsden, Brian G.; S/2000 S 3, S/2000 S 4, S/2000 S 5, S/2000 S 6, S/2000 S 10, MPEC 2000-Y14 (19 Δεκεμβρίου 2000)
  90. 90,0 90,1 Marsden, Brian G.; S/2000 S 5 and S/2000 S 6[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7521 (18 Νοεμβρίου 2000)
  91. Marsden, Brian G.; S/1975 J 1 = S/2000 J 1[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7525 (25 Νοεμβρίου 2000)
  92. S/1975 J 1 = S/2000 J 1, S/1999 J 1, MPEC 2000-Y16 (19 Δεκεμβρίου 2000)
  93. 93,0 93,1 93,2 Marsden, Brian G.; S/2000 S 7, S/2000 S 8, S/2000 S 9[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7538 (7 Δεκεμβρίου 2000)
  94. Marsden, Brian G.; S/2000 S 10[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7539 (7 Δεκεμβρίου 2000)
  95. Green, Daniel W. E.; S/2000 S 11[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7545 (19 Δεκεμβρίου 2000)
  96. Marsden, Brian G.; S/2000 S 11, MPEC 2000-Y13 (19 Δεκεμβρίου 2000)
  97. Marsden, Brian G.; S/2000 S 12[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7548 (23 Δεκεμβρίου 2000)
  98. Marsden, Brian G.; S/2000 S 12, MPEC 2000-Y33 (22 Δεκεμβρίου 2000)
  99. 99,0 99,1 Green, Daniel W. E.; Satellites of Jupiter[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7555 (5 Ιανουαρίου 2001)
  100. Marsden, Brian G.; S/2000 J 2, S/2000 J 3, S/2000 J 4, S/2000 J 5, S/2000 J 6, MPEC 2001-A28 (5 Ιανουαρίου 2001)
  101. 101,0 101,1 Marsden, Brian G.; S/2000 J 7, S/2000 J 8, S/2000 J 9, S/2000 J 10, S/2000 J 11, MPEC 2001-A29 (5 Ιανουαρίου 2001)
  102. Green, Daniel W. E.; Satellites of Jupiter[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7900 (16 Μαΐου 2002)
  103. Marsden, Brian G.; Eleven New Satellites of Jupiter, MPEC 2002-J54 (15 Μαΐου 2002)
  104. Green, Daniel W. E.; S/2001 U 1[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 7980 (30 Σεπτεμβρίου 2002)
  105. Marsden, Brian G.; S/2001 U 1, MPEC 2002-S64 (30 Σεπτεμβρίου 2002)
  106. Green, Daniel W. E.; S/2002 J 1[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8035 (18 Δεκεμβρίου 2002)
  107. Marsden, Brian G.; S/2002 J 1, MPEC 2002-Y22 (18 Δεκεμβρίου 2002)
  108. Green, Daniel W. E.; Satellites of Neptune[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8047 (13 Ιανουαρίου 2003)
  109. Marsden, Brian G.; S/2002 N 1, 2002 N 2, 2002 N3, MPEC 2003-A75 (13 Ιανουαρίου 2003)
  110. Green, Daniel W. E.; Satellites of Jupiter[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8087 (4 Μαρτίου 2003)
  111. Marsden, Brian G.; S/2003 J 1, 2003 J 2, 2003 J 3, 2003 J 4, 2003 J 5, 2003 J 6, 2003 J 7, MPEC 2003-E11 (4 Μαρτίου 2003)
  112. Green, Daniel W. E.; S/2003 J 8[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8088 (6 Μαρτίου 2003)
  113. Marsden, Brian G.; S/2003 J 8, MPEC 2003-E15 (6 Μαρτίου 2003)
  114. Green, Daniel W. E.; Satellites of Jupiter[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8089 (7 Μαρτίου 2003)
  115. Marsden, Brian G.; S/2003 J 9, 2003 J 10, 2003 J 11, 2003 J 12; S/2003 J 1, 2003 J 6, MPEC 2003-E29 (7 Μαρτίου 2003)
  116. 116,0 116,1 116,2 116,3 116,4 116,5 116,6 Green, Daniel W. E.; Satellites of Jupiter and Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8116 (11 Απριλίου 2003)
  117. Marsden, Brian G.; S/2003 J 13, MPEC 2003-G09 (2 Απριλίου 2003)
  118. Marsden, Brian G.; S/2003 J 14, MPEC 2003-G10 (3 Απριλίου 2003)
  119. Marsden, Brian G.; S/2003 J 15, MPEC 2003-G17 (3 Απριλίου 2003)
  120. Marsden, Brian G.; S/2003 J 16, MPEC 2003-G18 (3 Απριλίου 2003)
  121. Marsden, Brian G.; S/2003 J 17, MPEC 2003-G19 (3 Απριλίου 2003)
  122. Marsden, Brian G.; S/2003 J 18, MPEC 2003-G20 (4 Απριλίου 2003)
  123. Marsden, Brian G.; S/2003 S 1, MPEC 2003-G39 (8 Απριλίου 2003)
  124. 124,0 124,1 Green, Daniel W. E.; S/2003 J 19 and S/2003 J 20[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8125 (30 Απριλίου 2003)
  125. Marsden, Brian G.; S/2003 J 19, MPEC 2003-G64 (12 Απριλίου 2003)
  126. Marsden, Brian G.; S/2003 J 20, MPEC 2003-G67 (14 Απριλίου 2003)
  127. Green, Daniel W. E.; S/2003 J 21[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8138 (30 Μαΐου 2003)
  128. Marsden, Brian G.; S/2003 J 21, MPEC 2003-K45 (29 Μαΐου 2003)
  129. Green, Daniel W. E.; Satellites of Uranus[νεκρός σύνδεσμος], IAUC (3 Σεπτεμβρίου 2003)
  130. Green, Daniel W. E.; Satellites of Neptune[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8193 (3 Σεπτεμβρίου 2003)
  131. Marsden, Brian G.; S/2003 N 1, MPEC 2003-G64 (3 Σεπτεμβρίου 2003)
  132. Green, Daniel W. E.; S/2003 U 1 and S/2003 U 2[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8209 (25 Σεπτεμβρίου 2003)
  133. 133,0 133,1 Green, Daniel W. E.; S/2001 U 2 and S/2002 N 4[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8213 (1 Οκτωβρίου 2003)
  134. Marsden, Brian G.; S/2001 U 2, MPEC 2003-S105 (30 Σεπτεμβρίου 2003)
  135. Marsden, Brian G.; S/2002 N 4, MPEC 2003-S107 (30 Σεπτεμβρίου 2003)
  136. Green, Daniel W. E.; S/2001 U 3, IAUC 8216 (8 Οκτωβρίου 2003)
  137. Green, Daniel W. E.; S/2003 U 3[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8217 (9 Οκτωβρίου 2003)
  138. Marsden, Brian G.; S/2003 U 3, MPEC 2003-T58 (9 Οκτωβρίου 2003)
  139. Green, Daniel W. E.; S/2003 J 22[νεκρός σύνδεσμος], IAUC (25 Ιανουαρίου 2004)
  140. Marsden, Brian G.; S/2003 J 22, MPEC 2004-B41 (24 Ιανουαρίου 2004)
  141. Green, Daniel W. E.; S/2003 J 23[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8281 (4 Φεβρουαρίου 2004)
  142. Marsden, Brian G.; S/2003 J 23, MPEC 2004-B81 (31 Ιανουαρίου 2004)
  143. Martinez, Carolina; Savage, Donald; and Finn, Heidi; Out from the Shadows: Two New Saturnian Moons[νεκρός σύνδεσμος], JPL Cassini-Huygens News Release 2004-202 (16 Αυγούστου 2004)
  144. Green, Daniel W. E.; S/2004 S 1 and S/2004 S 2[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8389 (16 Αυγούστου 2004)
  145. 145,0 145,1 Martinez, Carolina; Ormrod, Gill; and Finn, Heidi; Cassini Discovers Ring and One, Possibly Two, Objects at Saturn, JPL Cassini-Huygens News Release 2004-222 (9 Σεπτεμβρίου 2004)
  146. 146,0 146,1 Green, Daniel W. E.; S/2004 S 3, S/2004 S 4, and R/2004 S 1[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8401 (9 Σεπτεμβρίου 2004)
  147. Green, Daniel W. E.; Satellites and Rings of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8432 (8 Νοεμβρίου 2004)
  148. Lakdawalla, Emily; Twelve New Moons for Saturn, The Planetary Society, Planetary News: Moon Discoveries (2005)
  149. Jewitt, David C.; Twelve New Moons for Saturn[νεκρός σύνδεσμος] (3 Μαΐου 2005)
  150. Green, Daniel W. E.; New Satellites of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8523 (4 Μαΐου 2005)
  151. Marsden, Brian G.; Twelve New Satellites of Saturn, MPEC 2005-J13 (3 Μαΐου 2005)
  152. Green, Daniel W. E.; S/2005 S 1[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8524 (6 Μαΐου 2005)
  153. Michael E. Brown (2006). «The discovery of 2003 UB313 Eris, the largest known dwarf planet». http://web.gps.caltech.edu/~mbrown/planetlila/. Ανακτήθηκε στις 2007-05-03. 
  154. «JPL Small-Body Database Browser: 136472 Makemake (2005 FY9. NASA Jet Propulsion Laboratory. 2008-04-05. http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=136472. Ανακτήθηκε στις 2008-06-11. 
  155. Michael E. Brown (2006). «Dysnomia, the moon of Eris». http://web.gps.caltech.edu/~mbrown/planetlila/moon/. Ανακτήθηκε στις 2007-09-01. 
  156. Green, Daniel W. E.; S/2005 P 1 and S/2005 P 2[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8625 (31 Οκτωβρίου 2005) (also as a pdf[νεκρός σύνδεσμος])
  157. Marsden, Brian G.; S/2004 S 19, MPEC 2006-M44 (26 Ιουνίου 2006)
  158. 158,0 158,1 Green, Daniel W. E.; Satellites of Saturn[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8727 (30 Ιουνίου 2006)
  159. Marsden, Brian G.; Eight New Satellites of Saturn, MPEC 2006-M45 (26 Ιουνίου 2006)
  160. Marsden, Brian G.; S/2007 S 1, MPEC 2007-G38 (13 Απριλίου 2007)
  161. 161,0 161,1 Green, Daniel W. E.; S/2007 S 1, S/2007 S 2, and S/2007 S 3[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8836 (11 Μαΐου 2007)
  162. Marsden, Brian G.; S/2007 S 2, S/2007 S 3, MPEC 2007-J09 (1 Μαΐου 2007)
  163. Green, Daniel W. E.; S/2007 S 4[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 8857 (18 Ιουλίου 2007)
  164. Green, Daniel W. E.; S/2008 S 1[νεκρός σύνδεσμος], IAUC 9023 (03 Μαρτίου 2009) subscription required (freely available copy)
  165. Green, Daniel W. E.; S/2009 S 1, IAUC 9091 (2 Νοεμβρίου 2009)
  166. 166,0 166,1 MPEC 2011-L06: S/2010 J 1 AND S/2010 J 2
  167. http://www.cbat.eps.harvard.edu/cbet/cbet002769.txt
  168. NASA - NASA's Hubble Discovers Another Moon Around Pluto
  169. 169,0 169,1 MPEC 2012-B97: S/2011 J 1 AND S/2011 J 2
  170. NASA, ESA, and M. Showalter (15 Ιουλίου 2013). «Hubble Finds New Neptune Moon». Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ. http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2013/30/full/. Ανακτήθηκε στις 2013-07-23. 
  171. «HubbleSite - NewsCenter - Hubble Discovers Moon Orbiting the Dwarf Planet Makemake (04/26/2016) - The Full Story». hubblesite.org. http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2016/18/full/. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2016. 
  172. Parker, A. H.; Buie, M. W.; Grundy, W. M.; Noll, K. S. (2016-04-25). «Discovery of a Makemakean Moon». preprint. Bibcode2016arXiv160407461P. 
  173. MPEC 2017-L08: S/2016 J 1
  174. MPEC 2017-L47: S/2017 J 1

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Timeline of discovery of Solar System planets and their moons της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

References[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]