Ουίλιαμ Λάσελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ουίλιαμ Λάσελ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Ιουνίου 1799[1][2][3]
Μπόλτον
Θάνατος5  Οκτωβρίου 1880[1][2][3]
Μέιντενχεντ
ΚατοικίαΛίβερπουλ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας (έως 1801)
Ηνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος
φυσικός
έμπορος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΕταίρος της Βασιλικής Εταιρίας
Βασιλικό Μετάλλιο (1858)
Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (1849)
Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ουίλιαμ Λάσελ (αγγλικά: William Lassell, 18 Ιουνίου 17995 Οκτωβρίου 1880) ήταν Άγγλος αστρονόμος, που γεννήθηκε στο Μπόλτον του Λάνκασαϊρ (Lancashire), σήμερα προάστιο του Μάντσεστερ.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λάσελ δημιούργησε περιουσία ως ζυθοποιός, πράγμα που του επέτρεψε να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον του για την Παρατηρησιακή Αστρονομία. Κατασκεύασε ένα αστεροσκοπείο κοντά στο Λίβερπουλ και το εξόπλισε με ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 24 ιντσών (61 εκατοστομέτρων), γνωστό ως «τηλεσκόπιο του Starfield». Πρωτοπόρησε στηρίζοντάς το με ισημερινή στήριξη για την εύκολη παρακολούθηση των ουράνιων σωμάτων καθώς η Γη περιστρέφεται. Λείανε ο ίδιος το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου αυτού χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που επίσης είχε κατασκευάσει ο ίδιος.

Στις 10 Οκτωβρίου 1846 ο Λάσελ ανακάλυψε τον φυσικό δορυφόρο Τρίτωνα, τον μεγαλύτερο του Ποσειδώνα, μόλις 17 ημέρες μετά την ανακάλυψη του ίδιου του Ποσειδώνα από τον Γερμανό αστρονόμο Γιόχαν Γκότφριντ Γκάλε. Το 1848 ο Λάσελ ανακάλυψε ανεξάρτητα από τους George Phillips Bond και William Cranch Bond τον Υπερίωνα, δορυφόρο του Κρόνου. Στις 24 Οκτωβρίου 1851 ανακάλυψε τους Άριελ και Ουμβριήλ, δύο δορυφόρους του πλανήτη Ουρανού. Την ίδια χρονιά, όταν η Βασίλισσα Βικτωρία επισκέφθηκε το Λίβερπουλ, ο Λάσελ ήταν ο μόνος άνθρωπος τον οποίο ζήτησε να συναντήσει.

Το 1855 ο Λάσελ κατασκεύασε ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου 48 ιντσών (122 εκατοστών) και το εγκατέστησε στη Μάλτα εξαιτίας των καλύτερων καιρικών συνθηκών για αστρονομικές παρατηρήσεις σε σχέση με την πατρίδα του. Τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας το 1849 και κατείχε τη θέση του προέδρου της επί δύο έτη, αρχίζοντας από το 1870.

Με τον θάνατό του άφησε πίσω του μια περιουσία £80.000 (ισοδύναμων με εκατομμύρια ευρώ με τις σημερινές αναλογίες).

Ονομάσθηκαν προς τιμή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προς τιμή του Λάσελ πήραν το όνομά του δύο κρατήρες, ένας στο νότιο ημισφαίριο της Σελήνης και ένας στον Άρη, ένας δακτύλιος του Ποσειδώνα και ο αστεροειδής 2636 Λάσελ (2636 Lassell).


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα για τον Lassell στο Dictionary of National Biography, Smith, Elder & Co., Λονδίνο 1885–1900

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]