Κατάλογος σφαιροειδών αντικειμένων του Ηλιακού συστήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα σφαιροειδή αντικείμενα του Ηλιακού συστήματος είναι τα ουράνια σώματα τα οποία είναι αρκετά μεγάλα ώστε η βαρύτητα να προσδίδει σφαιροειδή ή ελλειπτική μορφή στο αντικείμενο.

Το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση όρισε πως πλανήτες είναι όλα τα σώματα τα οποία διατηρούν τροχιά γύρω από το άστρο τους, είναι αρκετά μεγάλα έτσι ώστε να έχουν αποκτήσει υδροστατική ισορροπία , καθώς και είναι το κυρίαρχο σώμα επί της τροχιάς τους .[1] Μέσω του ορισμού της Αστρονομικής Ένωσης υπάρχουν 8 κύριοι πλανήτες στο Ηλιακό σύστημα στο οποίο βρίσκεται η Γη. Τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και διαθέτουν υδροστατική ισορροπία αλλά δεν είναι το κυρίαρχο σώμα στην τροχιά τους -το αντικείμενο δεν ελέγχει μέσω της βαρύτητας του τις τροχιές όλων των υπόλοιπων γειτονικών αντικειμένων-, ονομάζονται πλανήτες νάνοι, ενώ όλα τα υπόλοιπα σώματα αναφέρονται ως μικρά σώματα του Ηλιακού συστήματος. Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο Ήλιος καθώς και αρκετοί φυσικοί δορυφόροι είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να έχουν τη δική τους υδροστατική ισορροπία.[2]Εκτός από τον Ήλιο, τα σώματα αυτά αναφέρονται ως αντικείμενα με πλανητική μάζα ή πλανέμο.

Ήλιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ήλιος είναι ένας αστέρας τύπου G, και περιέχει σχεδόν το 99,9 τοις εκατό όλης της διαθέσιμης μάζας στο Ηλιακό σύστημα.[3]

Ήλιος[4]
Sun in February.jpg
Αστρονομικό σύμβολο[q] Sun
Μέση απόσταση από το
Γαλαξιακό κέντρο
χλμ
έτη φωτός
~2,5 × 1017

~26.000

Μέση ακτίνα χλμ
:E[f]
696.000
109
Εμβαδό χλμ2
:E[f]
6,0877 × 1012

11.990

Όγκος χλμ3
:E[f]
1,4122 × 1018

1.300.000

Μάζα χλμ
:E[f]
1,9891 × 1030

332.946

Πυκνότητα g/cm3 1,409
Ισημερινή βαρύτητα m/s2 274,0
Ταχύτητα διαφυγής km/s 617,7
Περίοδος περιστροφής ημέρες[g] 25,38
Τροχιακή περίοδος γύρω από το

Γαλαξιακό κέντρο[5]

εκ. έτη 225–250
Μέση τροχιακή ταχύτητα[5] km/s ~220
Αξονική κλίση[i] στην εκλειπτική μοίρες 7,25
Αξονική κλίση[i] στο γαλαξιακό πλάνο μοίρες 67,23
Μέση θερμοκρασία επιφάνειας K 5.778
Μέση θερμοκρασία στεφάνης[6] K 1–2 × 106
Φωτοσφαιρική σύνθεση HHeOCFeS

Πλανήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμανση
*
βραχώδης πλανήτης
°
γίγαντας αερίων

γίγαντας πάγου
Οι πλανήτες του Ηλιακού συστήματος κατά σειρά από τον Ήλιο, και με σήμανση των πλανητών νάνων. Οι αποστάσεις δεν είναι υπό κλίμακα.

Οι πλανήτες είναι αρκετά μεγάλοι έτσι ώστε να έχουν και υδροστατική ισορροπία και να είναι τα κυρίαρχα αντικείμενα στην τροχιά τους γύρω από τον Ήλιο. Υπάρχουν 4 βραχώδεις πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης), και 4 γίγαντες οι οποίοι διακρίνονται σε 2 γίγαντες αερίων (Δίας και Κρόνος) και δύο γίγαντες πάγου (Ουρανός και Ποσειδώνας). Με την εξαίρεση του Ήλιου, οι τέσσερις γίγαντες διαθέτουν μαζί, πάνω από το 99% της μάζας όλων των αντικειμένων στο Ηλιακό σύστημα.

Κύριοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγκριση μεγέθους της Γης με τους υπόλοιπους βραχώδεις πλανήτες, τους φυσικούς δορυφόρους άλλων πλανητών, και τους πλανήτες νάνους του Ηλιακού συστήματος
  *Ερμής[7] *Αφροδίτη[8] *Γη[9] *Άρης[10] °Δίας[11] °Κρόνος[12] Ουρανός[13] Ποσειδώνας[14]
  Mercury in color - Prockter07-edit1.jpg Venus-real color.jpg Africa and Europe from a Million Miles Away.png Mars 23 aug 2003 hubble.jpg Jupiter and its shrunken Great Red Spot.jpg Ringworld Waiting.jpg Uranus2.jpg Neptune Full.jpg
Αστρονομικό σύμβολο[q] Mercury Venus Earth Mars Jupiter Saturn Uranus Neptune
Μέση απόσταση

από τον Ήλιο

χλμ
AU
57.909.175
0,38709893
108.208.930
0,72333199
149.597.890
1,00000011
227.936.640
1,52366231
778.412.010
5,20336301
1.426.725.400
9,53707032
2.870.972.200
19,19126393
4.498.252.900
30,06896348
Ακτίνα ισημερινού χλμ
:E[f]
2.439,64
0,3825
6.051,59
0,9488
6.378,1
1
3.397,00
0,53226
71.492,68
11,209
60.267,14
9,449
25.557,25
4,007
24.766,36
3,883
Εμβαδό χλμ2
:E[f]
75.000.000
0,1471
460.000.000
0,9010
510.000.000
1
140.000.000
0,2745
64.000.000.000
125,5
44.000.000.000
86,27
8.100.000.000
15,88
7.700.000.000
15,10
Όγκος χλμ3
:E[f]
6,083 × 1010

0,056

9,28 × 1011

0,87

1,083 × 1012

1

1,6318 × 1011

0,151

1,431 × 1015

1.321,3

8,27 × 1014

763,59

6,834 × 1013

63,086

6,254 × 1013

57,74

Μάζα κιλά
:E[f]
3,302 × 1023

0,055

4,8690 × 1024

0,815

5,9742 × 1024

1

6,4191 × 1023

0,107

1,8987 × 1027

318

5,6851 × 1026

95

8,6849 × 1025

14

1,0244 × 1026

17

Πυκνότητα g/cm3 5,43 5,24 5,515 3,940 1,33 0,70 1,30 1,76
Ισημερινή βαρύτητα m/s2 3,70 8,87 9,81 3,71 23,12 10,44 8,69 11,00
Ταχύτητα διαφυγής km/s 4,25 10,36 11,18 5,02 59,54 35,49 21,29 23,71
Περίοδος περιστροφής[g] ημέρες 58,646225 −243,0187[h] 0,99726968 1,02595675 0,41354 0,44401 −0,71833[h] 0,67125
Τροχιακή περίοδος[g] έτη 0,2408467 0,61519726 1,0000174 1,8808476 11,862615 29,447498 84,016846 164,79132
Μέση τροχιακή ταχύτητα km/s 47,8725 35,0214 29,7859 24,1309 13,0697 9,6724 6,8352 5,4778
Εκκεντρότητα 0,20563069 0,00677323 0,01671022 0,09341233 0,04839266 0,05415060 0,04716771 0,00858587
Κλίση[f] μοίρες 7,00 3,39 0[9] 1,85 1,31 2,48 0,76 1,77
Αξονική κλίση[i] μοίρες 0,0 177,3 23,44 25,19 3,12 26,73 97,86 29,58
Μέση θερμοκρασία επιφάνειας K 440–100 730 287 227 152 [j] 134 [j] 76 [j] 73 [j]
 Μέση θερμοκρασία ατμόσφαιρας[k] K 288 165 135 76 73
Ατμοσφαιρική σύνθεση He, Na+
P+ 
CO2N2 N2O2, Ar CO2, N2
Ar
H2, He H2, He H2, He
CH4
H2, He
CH4
Αριθμός γνωστών δορυφόρων[v] 0 0 1 2 67 62 27 14
Δακτύλιοι Όχι Όχι Όχι Όχι Ναι Ναι Ναι Ναι
Πλανητική διακρίνουσα[l][o] 9,1 × 104 1,35 × 106 1,7 × 106 1,8 × 105 6,25 × 105 1,9 × 105 2,9 × 104 2,4 × 104

Πλανήτες νάνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμανση

Δήμητρα

Πλουτοειδή
Σύγκριση μεγεθών των διαφόρων πλανητών νάνων

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ορίζει τους πλανήτες νάνους ως αντικείμενα τα οποία είναι αρκετά μεγάλα ώστε να διαθέτουν υδροστατική ισορροπία, αλλά όχι μεγάλα αρκετά ώστε να είναι το κυρίαρχο σώμα εντός της τροχιάς τους. Από το 2008, έχουν αναγνωριστεί 5 πλανήτες νάνοι από την Ένωση. Η Δήμητρα βρίσκεται σε τροχιά στη ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία. Οι υπόλοιποι πλανήτες νάνοι βρίσκονται σε τροχιά πέρα από τον Ποσειδώνα και ταξινομούνται στην υπο-οικογένεια των πλουτοειδών πλανητών.

Δήμητρα[15] Πλούτωνας[16] Χαουμέια[17] Μακεμάκε[18] Έρις[19]
PIA19562-Ceres-DwarfPlanet-Dawn-RC3-image19-20150506.jpg Nh-pluto-in-true-color 2x JPEG-edit-frame.jpg 2003EL61art.jpg Makemake hubble.png Eris and dysnomia2.jpg
Αστρονομικό σύμβολο[q] Ceres Pluto
Αριθμός ελάσσονα πλανήτη 1 134340 136108 136472 136199
Μέση απόσταση
από τον Ήλιο
χλμ
AU
413.700.000
2,766
5.906.380.000
39,482
6.484.000.000
43,335
6.850.000.000
45,792
10.210.000.000
67,668
Μέση ακτίνα χλμ
:E[f]
473
0,0741
1.186 [20]
0,180
650 (960×770×495)
0,10[21][22]
715±7
0,11[23]
1.163
0,19[24]
Όγκος χλμ3
:E[f]
4,21 × 108

0,00039[b]

6,99 × 109

0,0064

1,5 × 109

0,001

1,5 × 109

0,001[b]

7,23 × 109

0,008[b]

Εμβαδό χλμ2
:E[f]
2.770.000
0,0054[a]
17.700.000
0,035
6.800.000
0,0133[z]
6.400.000
0,013[a]
17.000.000
0,0333[a]
Μάζα κιλά
:E[f]
9,39 × 1020

0,00016

1,305 × 1022

0,0022

4,01 ± 0,04 × 1021

0,0007[25]

>2,1 × 1021

>0,0003[ad]

1,7 × 1022

0,0028[26]

Πυκνότητα g/cm3 2,16 1,87 2,6[21] >1,4[23] 2,25[c]
Ισημερινή βαρύτητα m/s2 0,27[d] 0,62 0,63[d] >0,28[d] ~0,8[d]
Ταχύτητα διαφυγής km/s[e] 0,51 1,21 0,91 >0,6 1,37
Περίοδος περιστροφής[g] ημέρες 0,3781 −6,38723[h] 0,167 άγνωστο άγνωστο
Τροχιακή περίοδος[g] έτη 4,599 247,92065 285,4 309,9 557
Μέση τροχιακή ταχύτητα km/s 17,882 4,7490 4,484[o] 4,4[o] 3,436[n]
Εκκεντρότητα 0,080 0,24880766 0,18874 0,159 0,44177
Κλίση[f] μοίρες 10,587 17,14175 28,19 28,96 44,187
Αξονική κλίση[i] μοίρες 4 119,59 άγνωστο άγνωστο άγνωστο
Μέση θερμοκρασία επιφάνειας[w] K 167[27] 40[28] <50[29] 30 30
Ατμοσφαιρική σύνθεση H2O N2, CH4, CO N2, CH4[30] N2, CH4[31]
Αριθμός γνωστών δορυφόρων[v] 0 5 2[32] 0[33] 1[34]
Πλανητική διακρίνουσα[l][o] 0,33 0,077 0,023 0,02 0,10

Πιθανοί πλανήτες νάνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγκριση μεγεθών των πιθανών πλανητών νάνων σε σχέση με τη Γη

Πάρα πολλά από τα αντικείμενα που βρίσκονται μετά τον Ποσειδώνα έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος ώστε να θεωρηθούν πλανήτες νάνοι.[2] Ο Κουάοαρ και ο Όρκος διαθέτουν τους δικούς τους φυσικούς δορυφόρους η μελέτη των οποίων δίνει μια αρχική ιδέα για τη μάζα αυτών των πλανητών νάνων. Και οι 2 είναι μεγαλύτεροι από το όριο του 5 × 1020 kg το οποίο έχει προτείνει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ώστε ένα αντικείμενο να θεωρηθεί πλανήτης νάνος.[35]

Όρκος[36] Ιξίων[37] 2002 MS4[38] Σαλάσια[39] Βαρούνα[40] 2005 UQ513[41] Κουάοαρ[42] 2007 OR10[43] 2007 UK126[44] Σέδνα[45]
Orcus nasa.jpg Ixion planetoid nasa.jpg Varuna artistic.png Quaoar PRC2002-17e.jpg Sedna PRC2004-14d.jpg
Αριθμός ελάσσονα πλανήτη 90482 28978 307261 120347 20000 202421 50000 225088 229762 90377
Ημιμεγάλος άξονας χλμ
AU
5.896.946.000
39,419
5.935.999.000
39,68
6.273.000.000
41,93
6.311.000.000
42,19
6.451.398.000
43,13
6.479.089.380
43,31
6.493.296.000
43,6
10.072.433.340
67,33
11.032.000.000
73,74
78.668.000.000
525,86
Μέση ακτίνα[s] χλμ
:E[f]
473
0,0742
402
0,063
467[46]
0,073
427[47]
0,067
~350
0,055
460
0,072[aa]
422
0,066
~640
0,10
440
0,07[aa]
~500
0,08
Εμβαδό[a] χλμ2
:E[f]
2.811.462
0,0055
2.030.775
0,00398
άγνωστο άγνωστο 1.091.000
0,00636
2.659.044
0,0052
2.237.870
0,00439
6.157.522
0,012
2.432.849
0,005
3.000.000
0,006
Όγκος[b] χλμ3
:E[f]
443.273.768
0,0004
272.123.951
0,0002
άγνωστο άγνωστο 549.135.785
0,0005
407.720.083
0,0003
314.793.649
0,0002
1.436.755.040
0,001
356.817.905
0,0002
500.000.000
0,0005
Μάζα[t] κιλά
:E[f]
6,32 × 1020

[48]0,0001

5,4 × 1020

0,00009

άγνωστο 4,5 × 1020

[49]0,000075

5,5 × 1020

0,00009

8,2 × 1020

0,0001

(1,3–1,9) × 1021

[50] 0,0004

2,9 × 1021

0,0005

7,1 × 1020

0,0001

1 × 1021

0,00016

Πυκνότητα[t] g/cm3 1,5±0,3[48] 2,0 άγνωστο 1,16[49] 0,9992[51] 2,0 >2,8[50] 2,0 2,0 2,0
Ισημερινή βαρύτητα[d] m/s2 0,27 0,22 άγνωστο 0.11 0,14 0,26 0,24 <0,39 0,25 <0,5
Ταχύτητα διαφυγής[e] km/s 0,50 0,42 άγνωστο 0.43 0,38 0,49 0,45 <0,74 0,46 <1,0
Περίοδος περιστροφής[g] ημέρες άγνωστο άγνωστο άγνωστο 0,25 0,13216[51] άγνωστο άγνωστο άγνωστο άγνωστο 0,42[52]
Τροχιακή περίοδος[g] έτη 247,492 249,95 271,53 274,03 283,20 285,12 287,97 552,52 633,28 12.059,06
Μέση τροχιακή ταχύτητα km/s 4,68 4,66 άγνωστο άγνωστο 4,53 4,52 4,52 3,63 3,25 1,04
Εκκεντρότητα 0,22552 0,242 0,148 0,10312 0,051 0,145 0,038 0,5 0,490 0,855
Κλίση[f] μοίρες 22,5 19,6 17,693 23,9396 17,2 25,69 8 30,7 23,37 11,93
Μέση θερμοκρασία επιφάνειας[w] K ~42 ~43 άγνωστο άγνωστο ~43 ~41 ~41 ~30 ~32 ~12
Αριθμός γνωστών δορυφόρων 1[53] 0 0 1 0 0 1[54] 0 1[55] 0
Πλανητική διακρίνουσα[l][o] 0,003 0,0027 <0,1 <0,1 0,0027 0,003 0,0015 <0,1 0,036[x] άγνωστο[x]
Απόλυτο μέγεθος (Η) 2,30 3,20 3,7 4,2 3,70 3,40 2,71 1,7 3,40 1,58

Δορυφόροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμανση

Γη

Δορυφόροι

Δία

$
Δορυφόροι Κρόνου

Δορυφόροι Ουρανού

Δορυφόροι Ποσειδώνα

Δορυφόροι Πλούτωνα
Σύγκριση μεγεθών των μεγάλων φυσικών δορυφόρων του Ηλιακού συστήματος με τη Γη

Υπάρχουν 19 φυσικοί δορυφόροι στο Ηλιακό σύστημα οι οποίοι είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να διαθέτουν υδροστατική ισορροπία. Ωστόσο αρκετοί από αυτούς ενώ διέθεταν ισορροπία παλαιότερα δεν διαθέτουν πλέον, για παράδειγμα όλοι οι δορυφόροι του Κρόνου εκτός από τον Τιτάνα και τη Ρέα.

Σελήνη[56] Ιώ[57] Ευρώπη[58] Γανυμήδης[59] Καλλιστώ[60] $Μίμας[p] $Εγκέλαδος[p] $Τηθύς[p] $Διώνη[p] $Ρέα[p]
FullMoon2010.jpg Io highest resolution true color.jpg Europa-moon.jpg Ganymede g1 true-edit1.jpg Callisto.jpg Mimas Cassini.jpg PIA17202 - Approaching Enceladus.jpg PIA18317-SaturnMoon-Tethys-Cassini-20150411.jpg Dione color south.jpg PIA07763 Rhea full globe5.jpg
Αστρονομικό σύμβολο[q] Moon
Μέση απόσταση
από τον κύριο αστέρα
χλμ 384.399 421.600 670.900 1.070.400 1.882.700 185.520 237.948 294.619 377.396 527.108
Μέση ακτίνα χλμ
:E[f]
1.737,1
0,273
1.815
0,286
1.569
0,245
2.634,1
0,413
2.410,3
0,378
198,30
0,031
252,1
0,04
533
0,083
561,7
0,088
764,3
0,12
Εμβαδό[a] χλμ2
:E[f]
37.930.000
0,074
41.910.000
0,082
30.900.000
0,061
87.000.000
0,171
73.000.000
0,143
490.000
0,001
799.000
0,0016
3.570.000
0,007
3.965.000
0,0078
7.337.000
0,0144
Όγκος[b] χλμ3
:E[f]
2,2 × 1010

0,02

2,53 × 1010

0,02

1,59 × 1010

0,07

7,6 × 1010

0,15

5,9 × 1010

0,05

3,3 × 107

0,00003

6,7 × 107

0,00006

6,3 × 108

0,0006

7,4 × 108

0,0007

1,9  × 109

0,0017

Μάζα κιλά
:E[f]
7,3477 × 1022

0,0123

8,94 × 1022

0,015

4,80 × 1022

0,008

1,4819 × 1023

0,025

1,0758 × 1023

0,018

3,75 × 1019

0,000006

1,08 × 1020

0,000018

6,174 × 1020

0,00132

1,095 × 1021

0,0003

2,306 × 1021

0,0004

Πυκνότητα[c] g/cm3 3,3464 3,528 3,01 1,936 1,83 1,15 1,61 0,98 1,48 1,23
Ισημερινή βαρύτητα[d] m/s2 1,622 1,796 1,314 1,428 1,235 0,0636 0,111 0,145 0,231 0,264
Ταχύτητα διαφυγής[e] km/s 2,38 2,56 2,025 2,741 2,440 0,159 0,239 0,393 0,510 0,635
Περίοδος περιστροφής ημέρες[g] 27,321582 [m] 1,7691378 3,551181 7,154553 16,68902 0,942422 1,370218 1,887802 2,736915 4,518212
Τροχιακή περίοδος γύρω από τον κύριο αστέρα ημέρες[g] 27,32158 1,769138 3,551181 7,154553 16,68902 0,942422 1,370218 1,887802 2,736915 4,518212
Μέση τροχιακή ταχύτητα[o] km/s 1,022 17,34 13,740 10,880 8,204 14,32 12,63 11,35 10,03 8,48
Εκκεντρότητα 0,0549 0,0041 0,009 0,0013 0,0074 0,0202 0,0047 0,02 0,002 0,001
Κλίση προς τον ισημερινό του κύριου αστέρα μοίρες 18,29–28,58 0,04 0,47 1,85 0,2 1,51 0,02 1,51 0,019 0,345
Αξονική κλίση[i][u] μοίρες 6,68 0 0 0–0,33[61] 0 0 0 0 0 0
Μέση θερμοκρασία επιφάνειας[w] K 220 130 102 110[62] 134 64 75 64 87 76
Ατμοσφαιρική σύνθεση ArHe
NaKH
SO2[63] O2[64] O2[65] O2CO2[66] H2O, N2
CO2, CH4[67]
Δακτύλιοι Όχι Όχι Όχι Όχι Όχι Όχι Όχι Όχι Όχι Πιθανό
$Τιτάνας[p] $Ιαπετός[p] Μιράντα[r] Άριελ[r] Ουμβριήλ[r] Τιτάνια[r] Όμπερον[r] Τρίτωνας[68] Χάρων[16]
Titan in natural color Cassini.jpg Iapetus 706 1419 1.jpg PIA18185 Miranda's Icy Face.jpg Ariel (moon).jpg Umbriel (moon).jpg Titania (moon) color, edited.jpg Voyager 2 picture of Oberon.jpg Triton moon mosaic Voyager 2 (large).jpg Charon in Color (HQ).jpg
Μέση απόσταση
από τον κύριο αστέρα
χλμ 1.221.870 3.560.820 129.390 190.900 266.000 436.300 583.519 354.759 17.536
Μέση ακτίνα χλμ
:E[f]
2.576
0,404
735,60
0,115
235,8
0,037
578,9
0,091
584,7
0,092
788,9
0,124
761,4
0,119
1353,4
0,212
603,5
0,095
Εμβαδό[a] χλμ2
:E[f]
83.000.000
0,163
6.700.000
0,013
700.000
0,0014
4.211.300
0,008
4.296.000
0,008
7.820.000
0,015
7.285.000
0,014
23.018.000
0,045
4.580.000
0,009
Όγκος[b] χλμ3
:E[f]
7,16 × 1010

0,066

1,67 × 109

0,0015

5,5 × 107

0,00005

8,1 × 108

0,0008

8,4 × 108

0,0008

2,06 × 109

0,0019

1,85 × 109

0,0017

1 × 1010

0,00958

9,2 × 108

0,00085

Μάζα κιλά
:E[f]
1,3452 × 1023

0,023

1,8053 × 1021

0,0003

6,59 × 1019

0,00001

1,35 × 1021

0,00022

1,2 × 1021

0,0002

3,5 × 1021

0,0006

3,014 × 1021

0,00046

2,14 × 1022

0,00358

1,52 × 1021

0,00025

Πυκνότητα[c] g/cm3 1,88 1,08 1,20 1,67 1,40 1,72 1,63 2,061 1,65
Ισημερινή βαρύτητα[d] m/s2 1,35 0,22 0,08 0,27 0,23 0,39 0,35 0,78 0,28
Ταχύτητα διαφυγής[e] km/s 2,64 0,57 0,19 0,56 0,52 0,77 0,73 1,46 0,58
Περίοδος περιστροφής ημέρες[g] 15,945 [m] 79,322 1,414 2,52 4,144 8,706 13,46 5,877 6,387
Τροχιακή περίοδος γύρω από τον κύριο αστέρα ημέρες 15,945 79,322 1,4135 2,520 4,144 8,706 13,46 −5,877[h] 6,387
Μέση τροχιακή ταχύτητα[o] km/s 5,57 3,265 6,657 5,50898 4,66797 3,644 3,152 4,39 0,2
Εκκεντρότητα 0,0288 0,0286 0,0013 0,0012 0,005 0,0011 0,0014 0,00002 0,0022
Κλίση προς τον ισημερινό του κύριου αστέρα μοίρες 0,33 14,72 4,22 0,31 0,36 0,14 0,10 157 άγνωστο
Αξονική κλίση[i][u] μοίρες 0 0 0 0 0 0 0 0 άγνωστο
Μέση θερμοκρασία επιφάνειας[w] K 93,7[69] 130 59 58 61 60 61 38 [70] 53
Ατμοσφαιρική σύνθεση N2, CH4[71] N2, CH4[72]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός και αν η παραπομπή ορίζει διαφορετικά[ac][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • o.^ Οι πλανητικές διακρίνουσες για τους πλανήτες προέρχονται από υλικό δημοσιευμένο από τον Στήβεν Σότερ.[73] Οι πλανητικές διακρίνουσες για τη Δήμητρα, Πλούτωνα και Έριδα από τον Σότερ, 2006. Οι πλανητικές διακρίνουσες για όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα έχουν υπολογιστεί βάση τιμών από τον Λορέντζο Ιόριο.[74]
  • p.^ Οι πληροφορίες για τους δορυφόρους του Κρόνου προέρχονται από τη βάση δεδομένων της ΝΑΣΑ.[75]
  • q.^ Τα αστρονομικά σύμβολα για όλα τα αντικείμενα εκτός από τη Δήμητρα προέρχονται από το NASA Solar System Exploration.[76] Το σύμβολο για τη Δήμητρα βασίζεται στο υλικό που δημοσιεύθηκε από τον Τζέιμς Λ. Χίλτον.[77] Η Σελήνη είναι ο μόνος φυσικός δορυφόρος που διαθέτει αστρονομικό σύμβολο, ενώ ο Πλούτωνας και η Δήμητρα οι μόνοι πλανήτες νάνοι με αστρονομικό σύμβολο.
  • r.^ Οι πληροφορίες για τους δορυφόρους του Ουρανού προέρχονται από τη βάση δεδομένων της ΝΑΣΑ.[78]
  • s.^ Οι ακτίνες για τους πλουτοειδής υποψήφιους πλανήτες νάνους προέρχονται από υλικό που δημοσιεύθηκε από τον Τζον Στάνσμπερυ.[24]
  • u.^ Οι αξονικές κλίσεις για τους περισσότερους δορυφόρους θεωρούνται πως είναι μηδενικές[79]
  • v.^ Τα δεδομένα για τους φυσικούς δορυφόρους προέρχονται από υλικό που δημοσιεύθηκε από τον Σκοτ Σ. Σέπαρντ[80]

Υπολογισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • a.^ Το εμβαδό A υπολογίζεται βάσει της ακτίνας ως , θεωρώντας πως υπάρχει σφαιρικότητα
  • b.^ Ο όγκος V υπολογίζεται βάσει της ακτίνας ως , θεωρώντας πως υπάρχει σφαιρικότητα
  • c.^ Η πυκνότητα υπολογίζεται βάσει της μάζας διαιρεμένης με τον όγκο
  • d.^ Η βαρύτητα της επιφάνειας υπολογίζεται από τη μάζα m, την βαρυτική σταθερά G και την ακτίνα r: G*m/r2 .
  • e.^ Η ταχύτητα διαφυγής υπολογίζεται βάσει της μάζας m, την βαρυτική σταθερά G και την ακτίνα r: sqrt((2*G*m)/r) .
  • n.^ Η τροχιακή ταχύτητα υπολογίζεται χρησιμοποιώντας την μέση τροχιακή ακτίνα και την τροχιακή περίοδο, θεωρώντας πως υπάρχει κυκλική τροχιά
  • t.^ Υποθέτωντας πως η πυκνότητα του Πλούτωνα είναι 2,0
  • w.^ Υπολογίζεται ως όπου Teff =54,8 K στα 52 AU, είναι το γεωμετρικό αλβέδο, q=0,8 είναι η ακέραια φάση (phase integral), και είναι η απόσταση από τον Ήλιο σε AU.[24]
  • aa.^ Υπολογίζεται ως , όπου το H είναι το απόλυτο μέγεθος, p είναι το γεωμετρικό αλβέδο, D η διάμετρος σε χλμ, και το αλβέδο θεωρείται πως είναι 0,15[81]
  • ad.^ Η μάζα υπολογίζεται από την πυκνότητα πολλαπλασιασμένη με τον όγκο
  • y.^ Υπολογίζεται από την πυκνότητα
  • z.^ Το εμβαδό υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον υπολογισμό για σκαληνό ελλιψοειδές:
όπου είναι η γωνιακή εκκεντρότητα, και , είναι τα ατελή ελλιπτικά ολοκληρώματα πρώτου και δεύτερου βαθμού αντίστοιχα. Χρησιμοποιήθηκαν οι τιμές 980 χλμ, 759 χλμ, και 498 χλμ για τα a, b, και c αντίστοιχα

Άλλες σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • f.^ Σε σχέση με τη Γη
  • g.^ Τροχιακή περίοδος
  • h.^ Ανάδρομη κίνηση
  • i.^ Η κλίση του ισημερινού του αντικειμένου από την τροχιά του
  • j.^ Σε πίεση μιας ατμόσφαιρας
  • k.^ Στο επίπεδο της θάλασσας
  • l.^ Ο λόγος μεταξύ της μάζας του αντικειμένου και των μαζών των υπόλοιπων αντικειμένων στην εγγύς περιοχή του αντικειμένου. Χρησιμοποιείται για την διάκριση μεταξύ πλανήτη και πλανήτη νάνου.
  • m.^ Η περιστροφή του αντικειμένου αυτή είναι σύγχρονη με την τροχιακή περίοδο του, έτσι υπάρχει φωτίζεται από το άστρο του πάντα μόνο από μια πλευρά
  • x.^ Οι πλανητικές διακρίνουσες των αντικειμένων βασίζονται στις παρόμοιες τροχιές τους ως προς την Έριδα. Τα κοντινά αντικείμενα της Σέδνας είναι προς το παρόν σχετικά άγνωστα και δεν μπορεί να εξακριβωθεί μια πλανητική διακρίνουσα
  • ab.^ Η μέση διάμετρος του Πρωτέα είναι 210 χλμ,[68] και του Μίμα 199 χλμ[75]
  • ac.^ Η παραπομπή καλύπτει ολόκληρη τη στήλη, εκτός και αν υπάρχει άλλη παραπομπή η οποία πληροφορεί διαφορετικά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. International Astronomical Union (News Release – IAU0603) (2006-08-24). IAU 2006 General Assembly: Result of the IAU Resolution votes. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2007-12-31. (orig link)
  2. 2,0 2,1 Mike Brown. «The Dwarf Planets». CalTech. Ανακτήθηκε στις 2008-09-25. 
  3. M Woolfson (2000). «The origin and evolution of the solar system». Astronomy & Geophysics 41 (1): 1,12. doi:10,1046/j.1468-4004,2000,00012.x. Bibcode2000A&G....41a..12W. 
  4. NASA Solar System exploration Sun factsheet and NASA Sun factsheet NASA Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  5. 5,0 5,1 Stacy Leong (2002). Glenn Elert (ed.), επιμ. «Period of the Sun's Orbit around the Galaxy (Cosmic Year)». The Physics Factbook (self-published). Ανακτήθηκε στις 2008-06-26.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |work= (βοήθεια)
  6. Markus J. Aschwanden (2007). «The Sun». Στο: Lucy Ann McFadden, Paul R. Weissman, Torrence V. Johnsson, επιμ. Encyclopedia of the Solar System. Academic Press, σελ. 80. 
  7. NASA Mercury Fact Sheet and NASA Solar System Exploration Factsheet NASA Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  8. NASA Venus Factsheet and NASA Solar System Exploration Factsheet NASA Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  9. 9,0 9,1 NASA Earth factsheet and NASA Solar System Exploration Factsheet NASA Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  10. NASA Mars Factsheet and NASA Mars Solar System Exploration Factsheet NASA Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  11. NASA Jupiter factsheet and NASA Solar System Exploration Factsheet NASA Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  12. NASA Saturn factsheet and NASA Solar System Exploration Saturn Factsheet NASA Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  13. NASA Uranus factsheet and NASA Solar System Exploration Uranus Factsheet NASA Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  14. NASA Neptune factsheet and NASA Solar System Exploration Neptune Factsheet NASA Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  15. «NASA Asteroid Factsheet». NASA. Ανακτήθηκε στις 2008-11-17. 
  16. 16,0 16,1 NASA Pluto factsheet and NASA Solar System Exploration Pluto Factsheet Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  17. (i)Alexandra C. Lockwood, Michael E. Brown, John Stansberry (2014). «The size and shape of the oblong dwarf planet Haumea». Earth, Moon and Planets. 
    (ii)D. L. Rabinowitz, K. M. Barkume, M. E. Brown, H. G. Roe, M. Schwartz, S. W. Tourtellotte, C. A. Trujillo (2006). «Photometric Observations Constraining the Size, Shape, and Albedo of 2003 EL61, a Rapidly Rotating, Pluto-Sized Object in the Kuiper Belt». The Astrophysical Journal 639 (2): 1238–1251. doi:10,1086/499575. Bibcode2006ApJ...639,1238R. 
    (iii)«Jet Propulsion Laboratory Small-Body Database Browser: 136108 Haumea». NASA's Jet Propulsion Laboratory (2008-05-10 last obs). Ανακτήθηκε στις 2008-11-13.  (unless otherwise cited)
  18. (i)Marc W. Buie (2008-04-05). «Orbit Fit and Astrometric record for 136472». SwRI (Space Science Department). Ανακτήθηκε στις 2008-07-13. 
    (ii)«NASA Small Bodies Database Browser: 136472 Makemake (2005 FY9)». NASA JPL. Ανακτήθηκε στις 2008-10-03.  (unless otherwise cited)
  19. «NASA Small Body Database Browser: Eris». NASA JPL. Ανακτήθηκε στις 2008-11-13.  (unless otherwise cited)
  20. https://www.youtube.com/watch?v=dWr29KIs2Ns NASA. 24 July 2015. Event occurs at 52:30. Retrieved 30 July 2015. We had an uncertainty that ranged over maybe 70 kilometers, we've collapsed that to plus and minus two, and it's centered around 1186
  21. 21,0 21,1 Alexandra C. Lockwood, Michael E. Brown, John Stansberry (2014). «The size and shape of the oblong dwarf planet Haumea». Earth, Moon and Planets. 
  22. E. Lollouch, et al.; Kiss, C.; Santos-Sanz, P.; Müller, T. G.; Fornasier, S.; Groussin, O.; Lacerda, P.; Ortiz, J. L. και άλλοι. (2010). «"TNOs are cool": A survey of the trans-Neptunian region II. The thermal lightcurve of (136108) Haumea». Astronomy and Astrophysics 518: L147. doi:10,1051/0004-6361/201014648. Bibcode2010A&A...518L.147L. 
  23. 23,0 23,1 M.E. Brown, 2013, "On the size, shape, and density of dwarf planet Makemake"
  24. 24,0 24,1 24,2 J. Stansberry, W. Grundy, M. Brown; Grundy; Brown; Cruikshank; Spencer; Trilling; Margot (2007). «Physical Properties of Kuiper Belt and Centaur Objects: Constraints from Spitzer Space Telescope». The Solar System beyond Neptune (University of Arizona Press): 161. Bibcode2008ssbn.book..161S. 
  25. M. E. Brown, A. H. Bouchez, D. L. Rabinowitz, R. Sari, C. A. Trujillo, M. A. van Dam, R. Campbell, J. Chin, S. Hartman, E. Johansson, R. Lafon, D. LeMignant, P. Stomski, D. Summers, P. L. Wizinowich (October 2005). «Keck Observatory laser guide star adaptive optics discovery and characterization of a satellite to large Kuiper belt object 2003 EL61». The Astrophysical Journal Letters 632 (L45): L45. doi:10,1086/497641. Bibcode2005ApJ...632L..45B. 
  26. Brown, Michael E.; Schaller, Emily L. (15 June 2007). «The Mass of Dwarf Planet Eris». Science 316 (5831): 1585. doi:10,1126/science.1139415. PMID 17569855. Bibcode2007Sci...316,1585B. 
  27. O. Saint-Pé; N. Combes; F. Rigaut (1993). «Ceres surface properties by high-resolution imaging from Earth». Icarus 105 (2): 271–281. doi:10,1006/icar.1993,1125. Bibcode1993Icar..105..271S. 
  28. T. Ker (2006). «Astronomers: Pluto colder than expected». Space.com (via CNN.com). http://www.cnn.com/2006/TECH/space/01/03/pluto.temp/index.html.  Retrieved on 2006-03-05.
  29. Chadwick A. Trujillo, Michael E. Brown, Kristina Barkume, Emily Shaller, David L. Rabinowitz (February 2007). «The Surface of 2003 EL61 in the Near Infrared». The Astrophysical Journal 655 (2): 1172–1178. doi:10,1086/509861. Bibcode2007ApJ...655,1172T. 
  30. Mike Brown, K. M. Barksume, G. L. Blake, E. L. Schaller, D. L. Rabinowitz, H. G. Roe and C. A. Trujillo (2007). «Methane and Ethane on the Bright Kuiper Belt Object 2005 FY9». The Astronomical Journal 133 (1): 284–289. doi:10,1086/509734. Bibcode2007AJ....133..284B. 
  31. J. Licandro, W. M. Grundy, N. Pinilla-Alonso, P. Leisy (2006). «Visible spectroscopy of 2003 UB313: evidence for N2 ice on the surface of the largest TNO» (PDF). Astronomy and Astrophysics 458 (1): L5–L8. doi:10,1051/0004-6361:20066028. Bibcode2006A&A...458L...5L. http://www.aanda.org/index.php?option=article&access=standard&Itemid=129&url=/articles/aa/pdf/2006/40/aa6028-06.pdf. 
  32. D. Ragozzine, M. E. Brown, C. A. Trujillo, E. L. Schaller. «Orbits and Masses of the 2003 EL61 Satellite System». AAS DPS conference 2008. Ανακτήθηκε στις 2008-10-17. 
  33. Brown, M. E.; Van Dam, M. A.; Bouchez, A. H.; Le Mignant, D.; Campbell, R. D.; Chin, J. C. Y.; Conrad, A.; Hartman, S. K. και άλλοι. (2006). «Satellites of the Largest Kuiper Belt Objects» (PDF). The Astrophysical Journal 639 (1): L43–L46. doi:10,1086/501524. Bibcode2006ApJ...639L..43B. http://web.gps.caltech.edu/~mbrown/papers/ps/gab.pdf. Ανακτήθηκε στις 2011-10-19. 
  34. M. E. Brown, M. A. van Dam, A. H. Bouchez, D. LeMignant, C. A. Trujillo, R. Campbell, J. Chin, Conrad A., S. Hartman, E. Johansson, R. Lafon, D. L. Rabinowitz, P. Stomski, D. Summers, P. L. Wizinowich (2006). «Satellites of the largest Kuiper belt objects». The Astrophysical Journal 639 (1): L43–L46. doi:10,1086/501524. Bibcode2006ApJ...639L..43B. 
  35. O. Gingerich (2006). «The Path to Defining Planets» (PDF). Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics and IAU EC Planet Definition Committee chair. Ανακτήθηκε στις 2007-03-13. 
  36. «JPL Small-Body Database Browser: 90482 Orcus (2004 DW)» (2008-02-10 last obs). NASA JPL. Ανακτήθηκε στις 2008-07-02.  (unless otherwise cited)
  37. «JPL Small-Body Database Browser: 28978 Ixion (2001 KX76)» (2007-07-12 last obs). NASA JPL. Ανακτήθηκε στις 2008-10-04.  (unless otherwise cited)
  38. «JPL Small-Body Database Browser: 307261 (2002 MS4)» (2009-09-19 last obs). Ανακτήθηκε στις 2013-12-23.  (unless otherwise cited)
  39. «JPL Small-Body Database Browser: 120347 Salacia» (2010-11-05 last obs). Ανακτήθηκε στις 2013-12-23.  (unless otherwise cited)
  40. «JPL Small-Body Database Browser: 20000 Varuna (2000 WR106)» (2007-11-17 last obs). NASA JPL. Ανακτήθηκε στις 2008-07-02.  (unless otherwise cited)
  41. «JPL Small-Body Database Browser: (2005 UQ513)» (2008-11-29 last obs). Ανακτήθηκε στις 2008-07-31. (unless otherwise cited)
  42. «NASA JPL Database Browser: 50000 Quaoar». NASA JPL. Ανακτήθηκε στις 2008-12-19.  (unless otherwise cited)
  43. «NASA Small Bodies Database Browser: 2007 OR10». NASA JPL. Ανακτήθηκε στις 2008-12-20.  (unless otherwise cited)
  44. «JPL Small-Body Database Browser: 229762 (2007 UK126)» (2009-12-20 last obs). Ανακτήθηκε στις 2010-05-02.  (unless otherwise cited)
  45. Marc W. Buie (2007-08-13). «Orbit Fit and Astrometric record for 90377». Deep Ecliptic Survey. Ανακτήθηκε στις 2006-01-17. 
  46. Vilenius, E., Kiss, C., Mommert, M.; και άλλοι. (April 4, 2012). «"TNOs are Cool": A survey of the trans-Neptunian region VI. Herschel/PACS observations and thermal modeling of 19 classical Kuiper belt objects» (PDF). Ανακτήθηκε στις 2012-05-07. 
  47. S. Fornasier, E. Lellouch, T. Müller, P. Santos-Sanz, P. Panuzzo, C. Kiss, T. Lim, M. Mommert, D. Bockelée-Morvan, E. Vilenius, J. Stansberry, G.P. Tozzi, S. Mottola, A. Delsanti, J. Crovisier, R. Duffard, F. Henry, P. Lacerda, A. Barucci, & A. Gicquel (2013). TNOs are Cool: A survey of the trans-Neptunian region. VIII. Combined Herschel PACS and SPIRE observations of 9 bright targets at 70–500 µm.
  48. 48,0 48,1 Brown, M.E.; Ragozzine, D.; Stansberry, J.; Fraser, W.C. (2009). «The size, density, and formation of the Orcus-Vanth system in the Kuiper belt». AJ 139 (6): 2700. doi:10,1088/0004-6256/139/6/2700. Bibcode2010AJ....139,2700B. 
  49. 49,0 49,1 J.A. Stansberry (2012). «Physical Properties of Trans-Neptunian Binaries (120347) Salacia–Actaea and (42355) Typhon–Echidna». Elsevier. Ανακτήθηκε στις 2012-04-27. 
  50. 50,0 50,1 Brown, M.E.; Fraser, Wesley (2009). «Quaoar: A Rock in the Kuiper Belt». DPS meeting #41. American Astronomical Society. Bibcode2009DPS....41,6503F.  (Backup reference)
  51. 51,0 51,1 David C. Jewitt and Scott S. Sheppard (2002). «Physical Properties of Trans-Neptunian Object (20000) Varuna». The Astronomical Journal 123 (4): 2110–2120. doi:10,1086/339557. Bibcode2002AJ....123,2110J. http://www.iop.org/EJ/article/1538-3881/123/4/2110/201498.html.  Retrieved on 2008-12-19.
  52. «Case of Sedna's Missing Moon Solved». Harvard Smithsonian Center for Astrophysics. 2005. Ανακτήθηκε στις 2011-07-05. 
  53. Distant EKO The Kuiper Belt Electronic newsletter, March 2007 Retrieved on 2008-11-17
  54. «IAUC 8812: Sats OF 2003 AZ_84, (50000), (55637),, (90482); V1281 Sco; V1280 Sco». International Astronomical Union. Ανακτήθηκε στις 2011-07-05. 
  55. (229762) 2007 UK126, Johnston's Archive. Last updated 20 September 2011
  56. NASA Moon factsheet and NASA Solar System Exploration Moon Factsheet NASA Retrieved on 2008-11-17 (unless otherwise cited)
  57. «NASA Io Factsheet». NASA. Ανακτήθηκε στις 2008-11-16.  (unless otherwise cited)
  58. «NASA Europa Factsheet». NASA. Ανακτήθηκε στις 2008-11-16.  (unless otherwise cited)
  59. «NASA Ganymede Factsheet». NASA. Ανακτήθηκε στις 2008-11-16.  (unless otherwise cited)
  60. «NASA Callisto Factsheet». NASA. Ανακτήθηκε στις 2008-11-16. 
  61. Bruce G. Bills (2005). «Free and forced obliquities of the Galilean satellites of Jupiter». Icarus 175 (1): 233–247. doi:10,1016/j.icarus.2004,10,028. Bibcode2005Icar..175..233B. 
  62. Orton, G. S.; Spencer, G. R.; Travis, L. D. (1996). «Galileo Photopolarimeter-radiometer observations of Jupiter and the Galilean Satellites». Science 274 (5286): 389–391. doi:10,1126/science.274,5286,389. Bibcode1996Sci...274..389O. 
  63. Pearl, J.C.; Hanel, R.; Kunde, V.; Maguire, W.; Fox, K.; Gupta, S.; Ponnamperuma, C.; Raulin, F. (1979). «Identification of gaseous SO2 and new upper limits for other gases on Io». Nature 288 (5725): 755. doi:10,1038/280755a0. Bibcode1979Natur.280..755P. 
  64. D.T. Hall et al.; Detection of an oxygen atmosphere on Jupiter's moon Europa, Nature, Vol. 373 1995, 677–679 (accessed 2006-15-04)
  65. DT Hall, PD Feldman, MA McGrath (1998). «The Far-Ultraviolet Oxygen Airglow of Europa and Ganymede». The Astrophysical Journal 499 (1): 475–481. doi:10,1086/305604. Bibcode1998ApJ...499..475H.  Retrieved on 2008-11-17.
  66. Mao-Chang Liang, BF Lane, RT Pappalardo (2005). «Atmosphere of Callisto» (PDF). Journal of Geophysics Research 110 (E02003): E02003. doi:10,1029/2004JE002322. Bibcode2005JGRE..11002003L. http://yly-mac.gps.caltech.edu/ReprintsYLY/N164Liang_Callisto%2005/Liang_callisto_05.pdf.  Retrieved on 2008-11-17.
  67. Waite, JH; Combi, MR; Ip, WH; Cravens, TE; McNutt Jr, RL; Kasprzak, W; Yelle, R; Luhmann, J και άλλοι. (2006). «Cassini Ion and Neutral Mass Spectrometer: Enceladus Plume Composition and Structure». Science 311 (5766): 1419–1422. doi:10,1126/science.1121290. PMID 16527970. Bibcode2006Sci...311,1419W.  Retrieved on 2008-11-17.
  68. 68,0 68,1 Triton info taken from NASA Neptunian Satellite Fact Sheet NASA Retrieved on 2009-01-18 (unless otherwise cited)
  69. C. A. Hasenkopf (2007). «Optical Properties of Titan Haze Laboratory Analogs Using Cavity Ring Down Spectroscopy». Workshop on Planetary Atmospheres. Ανακτήθηκε στις 2007-10-16. 
  70. Kimberly Tryka, Robert Brown, V. Anicich (August 1993). «Spectroscopic Determination of the Phase Composition and Temperature of Nitrogen Ice on Triton». Science 261 (5122): 751–754. doi:10,1126/science.261,5122,751. PMID 17757214. Bibcode1993Sci...261..751T. 
  71. H. B. Niemann (2005). «The abundances of constituents of Titan's atmosphere from the GCMS instrument on the Huygens probe». Nature 438 (7069): 779–784. doi:10,1038/nature04122. PMID 16319830. Bibcode2005Natur.438..779N. 
  72. A L Broadfoot, S K Bertaux, J E Dessler (1989-12-15). «Ultraviolet Spectrometer Observations of Neptune and Triton». Science 246 (4936): 1459–1466. doi:10,1126/science.246,4936,1459. PMID 17756000. Bibcode1989Sci...246,1459B. 
  73. Stephen Soter (2006-08-16). «What is a Planet?». The Astronomical Journal 132 (6): 2513–2519. doi:10,1086/508861. Bibcode2006AJ....132,2513S. 
  74. Lorenzo Iorio (March 2007). «Dynamical determination of the mass of the Kuiper Belt from motions of the inner planets of the Solar system». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 375 (4): 1311–1314. doi:10,1111/j.1365-2966,2006,11384.x. Bibcode2007MNRAS.tmp...24I. 
  75. 75,0 75,1 NASA Saturnian Satellite Fact Sheet NASA Retrieved on 2008-11-17
  76. «NASA Solar System Exploration: Planet Symbols». NASA. Ανακτήθηκε στις 2009-01-26. 
  77. James L. Hilton. «When did asteroids become minor planets?» (PDF). U.S. Naval Observatory. Ανακτήθηκε στις 2008-10-25. 
  78. «NASA Uranian Satellite Fact Sheet». NASA. Ανακτήθηκε στις 2008-11-17. 
  79. P. Kenneth Seidelmann, επιμ. (1992). Explanatory Supplement to the Astronomical Almanac. University Science Books, σελ. 384. 
  80. Scott S. Sheppard. «The Jupiter Satellite Page». Carnegie Institution for Science, Department of Terrestrial Magnetism. Ανακτήθηκε στις 2008-04-02. 
  81. Dan Bruton. «Conversion of Absolute Magnitude to Diameter for Minor Planets». Department of Physics & Astronomy (Stephen F. Austin State University). Ανακτήθηκε στις 2009-01-20. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]