Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλμπιόριξ (δορυφόρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλμπιόριξ
Ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκε από Μάθιου Τζ. Χόλμαν,

Τίμοθι Μπ. Σπαρ

Έτος ανακάλυψης 2000
Χαρακτηριστικά τροχιάς
Ημιάξονας τροχιάς 16.182.000 Km
Εκκεντρότητα 0,4770
Περίοδος περιφοράς 783 ημέρες
Κλίση 34,207° (προς την Εκλειπτική)
Είναι δορυφόρος του Κρόνου
Φυσικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις - Km
Μέση Ακτίνα 16 Km
Περίοδος περιστροφής άγνωστη
Χρώμα Ανοιχτό κόκκινο(ποικίλει)
B-V=0.89 R-V=0.50
Λευκαύγεια 0,04

Ο Αλμπιόριξ (αγγλικά: Albiorix‎‎), ή Κρόνος XXVI (Saturn XXVI) είναι ένας ακανόνιστος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου. Ανακαλύφθηκε το 2000 και του δόθηκε προσωρινά το όνομα S/2000 S 11[1].

Είναι το μεγαλύτερο μέλος της Γαλατικής ομάδας των ανώμαλων δορυφόρων του Κρόνου.

Πήρε το όνομά του τον Αύγουστο του 2003[2] από ένα από τα κελτικά ονόματα για τον θεό της ενότητας της φυλής, που είναι πιο γνωστός με το όνομα Τουτάτης.

Η τροχιά του γύρω από τον Κρόνο έχει μέση απόσταση από αυτόν 16 εκατομμύρια χλμ. και έχει περίπου 32 χλμ. διάμετρο και αλμπέντο 0,04.

Διάγραμμα με τις τροχιές των ανώμαλων δορυφόρων του Κρόνου: Γαλατικοί (κόκκινο) και Ινουίτ (μπλε). Η εκκεντρότητα των τροχιών αναπαριστάται με τα κίτρινα μέρη, εκτεινόμενα από το περίκεντρο προς προς το απόκεντρο.

Η ομοιότητα στα στοιχεία της τροχιάς του καθώς και η ομοιότητα στα φυσικά χαρακτηριστικά του με τα άλλα μέλη της Γαλατικής ομάδας, οδηγεί στην άποψη πως τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διάσπαση ενός μεγαλύτερου δορυφόρου.

Διάφορα χρώματα αποκαλυφθέντα πρόσφατα που δικαιολογούν την πιθανότητα ύπαρξης ενός μεγάλου κρατήρα στον δορυφόρο, οδηγούν σε μια εναλλακτική υπόθεση, ότι ο Ερριάπους και ο Τάρβος θα μπορούσαν να είναι κομμάτια του Αλμπιόριξ που προήλθαν από διάσπαση, μετά από μια σύγκρουση με ένα άλλο σώμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]