Κατάλογος μαθητικών κινητοποιήσεων για το κλίμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε διαδήλωση τον Αύγουστο του 2018

Το παρακάτω λήμμα παρουσιάζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις για τη κλιματική αλλαγή:

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος σχολικών αποχών ανά χώρα
Χώρα Πόλεις Ημερομηνία Συμμετέχοντες Σχόλια
Flag of Sweden.svg Σουηδία Στοκχόλμη 02018-08-20 20 Αυγούστου 2018 1 Καθημερινά μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2018, μετά μόνο τις Παρασκευές (βλέπε Γκρέτα Θούνμπεργκ)[1]
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Χάγη 02018-09-04 4 Σεπτεμβρίου 2018 1–5 1–5 συμμετέχοντες, καθημερινά έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2018, μπροστά από την Βουλή των Αντιπροσώπων[2]
Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο 02018-09-14 14 Σεπτεμβρίου 2018 Μπροστά από τη Μπούντεσταγκ κάθε Παρασκευή από τότε, πιθανώς υποκινούμενη από την πολιτιστική διευθύντρια και ακτιβίστρια Μπάρμπαρα Φίσερ[3]
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Τσέιστ 02018-09-21 21 Σεπτεμβρίου 2018 1 Η 10χρονη Λίλι Πλατ είναι σε απεργία μαζί με την Θούνμπεργκ[4] και άσκησε κριτική στον Αυστραλό πρωθυπουργό.[5]
Flag of Canada.svg Καναδάς Σάντμπιουρι 02018-11-02 2 Νοεμβρίου 2018 1 Η 11χρονη Σόφια Μάθερ ξεκινά εβδομαδιαίες αποχές [6]
Flag of Australia.svg Αυστραλία πολλαπλές 02018-11-28 28 Νοεμβρίου 2018 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν 200 διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο της Κανμπέρα. Η Γερουσία της Αυστραλίας ψήφισε ψήφισμα υπέρ των διαδηλωτών στις 27 Νοεμβρίου 2018.[7][8]
Flag of Australia.svg Αυστραλία 30 τοποθεσίες 02018-11-30 30 Νοεμβρίου 2018 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Ονομάστηκε 'Δράση Αποχής για το Κλίμα'[9][8][10][11]
Flag of Canada.svg Καναδάς Βανκούβερ 02018-12-07 7 Δεκεμβρίου 2018 50 [12]
Flag of England.svg Αγγλία Λονδίνο 02018-12-07 7 Δεκεμβρίου 2018 12 [13]
Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο, Γκέτινγκεν, Αμβούργο, Κίελο, Κολωνία 02018-12-14 14 Δεκεμβρίου 2018 Αρκετοί συμμετέχοντες στο Αμβούργο, 150 μαθητές στοΒερολίνο, άγνωστος αριθμός σε άλλες πόλεις. Ονομάστηκε Fridays for Future: Klimastreik'[14][3]
Flag of Switzerland.svg Ελβετία Ζυρίχη 02018-12-14 14 Δεκεμβρίου 2018 500 [15]
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Νέα Υόρκη 02018-12-14 14 Δεκεμβρίου 2018 1 Η αμερικανή μαθήτρια Αλεξάντρια Βιλασενόρ ξεκινά εβδομαδιαία διαμαρτυρία στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών[16][17]
Flag of Switzerland.svg Ελβετία Βασιλεία, Βέρνη, Σανκτ Γκάλεν, Ζυρίχη 02018-12-21 21 Δεκεμβρίου 2018 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Ονομάστηκε Klimastreik στα γερμανικά και ως grève du climat στα γαλλικά[18][19][15].
Flag of England.svg Αγγλία Κόρσχαμ 02018-12-21 21 Δεκεμβρίου 2018 4 Η Ελίντα Ντίλεϋ εμπνεύστηκε άμεσα από την Γκρέτα Τούνμπεργκ[20]

2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 Ιανουαρίου - 16 Μαρτίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος σχολικών αποχών ανά χώρα
Χώρα Πόλεις Ημερομηνία Συμμετέχοντες Σχόλια
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ντένβερ και Νέα Υόρκη 02019-01-04 4 Ιανουαρίου 2019 3 Η Χέιβεν Κόουλμαν ξεκίνησε διαμαρτυρίες στο Ντένβερ κάθε παρασκευή. Η Ζέινι Καόυι συνεχίζει διαμαρτυρίες στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης ενώ η Βιλασενόρ συνεχίζει τις διαμαρτυρίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.[21][22]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες 02019-01-10 10 Ιανουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Το βελγικό κίνημα 'Νεολαία για το Κλίμα' οργανώνει αποχές από τα μαθήματα τις Πέμπτες[23].
Flag of Finland.svg Φινλανδία Ελσίνκι 02019-01-11 11 Ιανουαρίου 2019 "Εκατοντάδες" συμμετεχόντων. Ονομάστηκε Ilmastolakko / Klimatstrejk[24]
Flag of Canada.svg Καναδάς Γουότερλου 02019-01-11 11 Ιανουαρίου 2019 30 Πρώτη απεργία "Fridays for Future" στο Γουότερλου[25]
Flag of Scotland.svg Σκωτία Φορτ Ουίλιαμ 02019-01-11 11 Ιανουαρίου 2019 1 Η 13χρονη Χόλι Γκίλιμπραντ είναι επίσης μέλος της Επανάστασης κατά της Εξαφάνισης[26][27][28]
Flag of Ireland.svg Δημοκρατία της Ιρλανδίας Κορκ 02019-01-11 11 Ιανουαρίου 2019 1 Ξεκινώντας με μία μαθήτρια, την Σαόι Ο' Κόννορ, λαμβάνει αυξανόμενη υποστήριξη από την πρώτη σόλο απεργία της στις αρχές Ιανουαρίου.[29]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες και Αμβέρσα 02019-01-17 17 Ιανουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [30][31][32][33]
Flag of Switzerland.svg Ελβετία 15 τοποθεσίες 02019-01-18 18 Ιανουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [34][35][36][37] Ο νομπελίστας Ζακ Ντυμπωσέ συμμετείχε στη διαδήλωση στη Λωζάνη[35]
Flag of Germany.svg Γερμανία 50 τοποθεσίες 02019-01-18 18 Ιανουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Οργάνωση: Fridays for Future Germany[38]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες 02019-01-24 24 Ιανουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [39][40][41][42] Ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν γύρω από το Ευρωκοινοβούλιο[42]
Flag of Switzerland.svg Ελβετία Νταβός 02019-01-25 25 Ιανουαρίου 2019 30 Μαζί με τη Γκρέτα Τούνμπεργκ, που προσκλήθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ[43][44]
Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο 02019-01-25 25 Ιανουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Οργάνωση: Fridays for Future Germany[45][46]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Λιέγη, Βρυξέλλες, Λέουβεν, Σαρλερουά, Σιμέ, Τουρναί 02019-01-31 31 Ιανουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Η πόλη της Λιέγης το υποστηρίζει και δέχεται απουσίες μαθητών για εκείνη την ημέρα[47]
Flag of Germany.svg Γερμανία 25 τοποθεσίες 02019-02-01 1 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Οργάνωση: Fridays for Future Germany[48]
Flag of Switzerland.svg Ελβετία 13 τοποθεσίες 02019-02-02 2 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Διαδήλωση το Σάββατο, οργάνωση του κινήματος 'Climate Strike'[49][50][51]
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Χάγη, Χρόνινγκεν 02019-02-07 7 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display.-Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [52][53]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Λέουβεν, Βρυξέλλες, Αρλόν, Αμβέρσα, Κόρτρεϊκ, Άσσελτ, Ερβ, Μονς, Λιέγη 02019-02-07 7 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [54]
Flag of Germany.svg Γερμανία 50 τοποθεσίες 02019-02-08 8 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. 1.000 μαθητές στο Φλένσμπουργκ (οργανώθηκε από τον 18χρονο Γιάκομπ Μπλάζελ)[55], 1.000 μαθητές στο Ρέγκενσμπουργκ, 1.500 στο Πασάου, 200 στο Λαντάου, 1.300 στο Γκάρμισ-Παρτενκίρχεν,[56] 130 στο Χάλλε,[57] κτλ.[58][59]
Flag of Austria.svg Αυστρία Σάλτσμπουργκ 02019-02-08 8 Φεβρουαρίου 2019 100 [60]
Flag of France.svg Γαλλία Νάντη 02019-02-08 8 Φεβρουαρίου 2019 150 Πρώτη σχολική αποχή για το κλίμα στη Γαλλία[61][62]
Flag of Ireland.svg Δημοκρατία της Ιρλανδίας Δουβλίνο 02019-02-13 13 Φεβρουαρίου 2019 400 Οργανώθηκε από μαθητές της έκτης τάξης και το Donabate Portrane Educate Together[63]
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Διάφορες πόλεις 02019-02-14 14 Φεβρουαρίου 2019 100–500 100–500 συμμετέχοντες. Συμμετείχαν μαθητές λυκείου και προπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίου. Εβδομαδιαία στο Άμστερνταμ, Ναϊμέγκεν και Χρόνινγκεν[64][65]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες 02019-02-14 14 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [66]
Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι 02019-02-15 15 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [67]Πρώτη σχολική απεργία για το κλίμα στο Παρίσι[68]
Flag of Germany.svg Γερμανία πάνω από 35 τοποθεσίες 02019-02-15 15 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [69]
Flag of Italy.svg Ιταλία Μπολτσάνο 02019-02-15 15 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [70]
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 60 τοποθεσίες 02019-02-15 15 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [71] Συντονίστηκε από το Youth Strike 4 Climate[72]
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ντένβερ, Τίσμπουρι, Νέα Υόρκη 02019-02-15 15 Φεβρουαρίου 2019 9 Στη Νέα Υόρκη, η Βιλασενόρ είχε συμμετοχές και από άλλους μαθητές για πρώτη φορά, ενώ η Κόουλμαν συνεχίζει σόλο αποχές.[21][73] Στο Τίσμπιουρι οι Ρούναρ Φιν και οι Όντιν Ρόμπινσον (11 και 9 ετών αντίστοιχα) συνεχίζουν.[74]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες, Γάνδη, Γκενκ, Τύρνχαουτ 02019-02-21 21 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε στο συλλαλητήριο των Βρυξελλών .[75][76]
Flag of Ireland.svg Δημοκρατία της Ιρλανδίας Δουβλίνο, Κορκ και Μέινουθ 02019-02-22 22 Φεβρουαρίου 2019 100 οι εβδομαδιαίες αποχές συννεχίζονται, με τη δράση στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας να προσελκύει 100 συμμετέχοντες[77]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Αμβέρσα, Ιί, Βρυξέλλες, Μέχελεν, Ντινάν, Λιέγη 02019-02-28 28 Φεβρουαρίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Η Γκρέτα Θούνμπεργκ συμμετείχε στο συλλαλητήριο της Αμβέρσας.[78]
Flag of Norway.svg Νορβηγία Πολλές πόλεις 02019-03-01 1 Μαρτίου 2019 "Χιλιάδες" στην πρώτη ευρεία σχολική αποχή στη Νορβηγία[79]
Flag of Canada.svg Καναδάς Σάντμπιουρι 02019-03-01 1 Μαρτίου 2019 12 Οι διαδηλωτές έλαβαν γράμμα υποστήριξης από 80 μέλη προσωπικού και τμήματα του Λαυρεντιανού Πανεπιστημίου[6]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Λουβέν-λα-Νεβ, Αμβέρσα, Μέχελεν 02019-03-07 7 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. 3900 με 4200 διαδηλωτές στο Λουβέν-λα-Νεβ και 250 διαδηλωτές στην Αμβέρσα
Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Ώκλαντ, Ουέλλινγκτον, Κράισττσερτς, Ντάνεντιν και άλλες πόλεις[80][81] 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων 2.000 στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας[82] Οι απεργοί κέρδισαν την υποστήριξη της πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν, τον υπουργό κλιματικής αλλαγής Τζέιμς Σω, τον συναρχηγό των Πρασίνων Μαράμα Ντέιβιντσον και τον δήμαρχο του Ώκλαντ Φιλ Γκοφ.[81][82][83]
Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Κράισττσερτς 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Χιλιάδες Το συλλαλητήριο στην Καθεδρική Πλατεία ολοκληρώθηκε νωρίτερα λόγω τρομοκρατικής επίθεσης[84].
Flag of Australia.svg Αυστραλία Σε εθνικό επίπεδο 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν περίπου 20.000 διαδηλωτές στο Σίδνεϊ[85].
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Σε εθνικό επίπεδο 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Περίπου 15.000 μαθητές στο Λουξεμβούργο[86]
Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 300.000 (εκτίμηση) Περίπου 20.000 μαθητές στο Βερολίνο[87], 300.000 κατ'εκτίμηση σε εθνικό επίπεδο[88][89]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Περίπου 30.000 μαθητές στις Βρυξέλλες[90]
Flag of Ireland.svg Δημοκρατία της Ιρλανδίας Πάνω από 37 τοποθεσίες σε εθνικό επίπεδο 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Χιλιάδες Περίπου 11.000 διαδηλωτές στο Δουβλίνο και 5.000 στο Κορκ.[91][92][93][94][95]
Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι και 220 ακόμη τοποθεσίες 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 195.000 Στο Παρίσι, συμμετείχαν 29.000 με 40.000 μαθητές (εκτίμηση αστυνομίας: 29.000, εκτίμηση διοργανωτών: 40.000 άτομα)[96][97]
Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία Σκόπια 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 30-40
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Σε εθνικό επίπεδο 15 Μαρτίου 2019 [98][99][100]
Flag of Italy.svg Ιταλία Σε εθνικό επίπεδο με 235 τοποθεσίες 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Περίπου 100.000 μαθητές στο Μιλάνο, 10.000 στην Φλωρεντία[101], Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. στη Νάπολη,[102] Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. στη Ρώμη,[102] Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. στο Τορίνο,[102] Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. στη Γενεύη,[102] Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. στο Μπέργκαμο και τη Μπολόνια,[102] εκατοντάδες σε άλλες πόλεις[102]
Flag of Greece.svg Ελλάδα Σε εθνικό επίπεδο, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη[103] 15 Μαρτίου 2019 5.000 με 10.000
Flag of Cyprus.svg Κύπρος Λευκωσία και άλλες περιοχές 15 Μαρτίου 2019 Συμπεριλαμβάνονται διαδηλωτές έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου[104]
Flag of Switzerland.svg Ελβετία 20 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Περίπου 65.000 χιλιάδες συμμετέχοντες (εκτίμηση οργανωτών)[105]
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Πράγα, Μπρνο, Λίμπερετς 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 πάνω από 1000[106] Πρώτη αποχή στην Τσεχία[107]
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο, Μπρίστολ, Μπράιτον και άλλες 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 χιλιάδες Περίπου 10.000 στο Λονδίνο, χιλιάδες σε άλλες πόλεις[108], χιλιάδες στην υπόλοιπη χώρα[109]
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Πολλές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, της Νέας Υόρκης και πολλών άλλων πόλεων 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 χιλιάδες Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στο Πόρτλαντ[110]
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Μπρατισλάβα, Κόσιτσε, Λιπτόφσκι Μικουλάς, Ζίλινα[111] 15 Μαρτίου 2019 εκατοντάδες
Flag of Japan.svg Ιαπωνία Τόκιο 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 100 [112]
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Σεούλ 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 100+ [113]
Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ (ειδική αυτόνομη περιοχή της Κίνας με ανεξάρτητη νομοθεσία) 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Περίπου Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Οι μαθητές κινήθηκαν προς τα κεντρικά κυβερνητικά γραφεία[114]
Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη Μπανγκόκ 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 30-60[115] Εκεί ηγήθηκε η 11χρονη Λίλι, συμμετείχαν περίπου 30-60 άτομα.[116]
Flag of India.svg Ινδία Χαϊντεραμπάντ, Δελχί, Γκουργκάον 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 1200+ Διαδήλωσαν 300-700 άτομα στο Χαϊντεραμπάντ, στο εθνικό πάρκο Κάσου Μπραχμανάντα Ρεντί, 500 στο Δελχί και 400 στο Γκουργκάον[117][118][119]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Ελσίνκι 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [120]
Flag of Sweden.svg Σουηδία Στοκχόλμη 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [121][122]
Flag of Iceland.svg Ισλανδία Ρέικιαβικ 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 1000[123] Η τέταρτη διαδήλωση στην Ισλανδία από τις 22 Φεβρουαρίου
Flag of Latvia.svg Λετονία Ρίγα 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 εκατοντάδες [124][125][126]
Flag of Poland.svg Πολωνία Βαρσοβία και άλλες πόλεις 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 εκατοντάδες 200 συμμετέχοντες στο Κατοβίτσε σύμφωνα με την αστυνομία[127] και εκατοντάδες στην Βαρσοβία[128]
Flag of Croatia.svg Κροατία Ζάγκρεμπ, Σπλιτ 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. 1000 διαδηλωτές στο Ζάγκρεμπ και 1000 διαδηλωτές στο Σπλιτ[129]
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Λιουμπλιάνα και 6 άλλες πόλεις 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. 9000 διαδηλωτές στη Λιουμπλιάνα [130]
Flag of Denmark.svg Δανία Κοπεγχάγη 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 χιλιάδες [131]
Flag of Austria.svg Αυστρία Σε εθνικό επίπεδο 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Περίπου 10.500 μαθητές στη Βιέννη[132]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Λισαβόνα 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 χιλιάδες [133]
Flag of Spain.svg Ισπανία Μαδρίτη και άλλες πόλεις 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 χιλιάδες [134]
Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική Κέιπ Τάουν 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [135]
Flag of Canada.svg Καναδάς Μοντρεάλ, πόλη του Κεμπέκ, Βανκούβερ, Τορόντο, Κελόουνα και άλλες πόλεις 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display.+ Χιλιάδες μαθητές απείχαν από τα μαθήματα για να διαμαρτυρηθούν για την απραξία της κυβέρνησης ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Μόνο στο Μοντρεάλ υπήρχαν περίπου 150.000 διαδηλωτές[136]
Flag of Mexico.svg Μεξικό Πόλη του Μεξικού 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [137]
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Μοντεβιδέο 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Εκατοντάδες στο κοινοβούλιο της χώρας[138]
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Μπουένος Άιρες 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Εκατοντάδες [139]
Flag of Colombia.svg Κολομβία Μπογκοτά 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [135]
Flag of Chile.svg Χιλή Σαντιάγο 02019-03-15 15 Μαρτίου 2019 2000+ [140]
Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι 02019-03-16 16 Μαρτίου 2019 Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display.[141] "Σαββατοκύριακα για το μέλλον" / "Marche du siècle"[141][142]

21 Μαρτίου - σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος σχολικών αποχών ανά χώρα
Ημερομηνία Χώρα Πόλεις Συμμετέχοντες Σχόλια
02019-03-21 21 Μαρτίου 2019 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Λιέγη, Βάβρη, Σαιν-Ζωρζ-συρ-Μεζ, Βρυξέλλες και Αμβέρσα Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. διαδηλωτές στη Λιέγη,[143] Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. στην Βάβρη,[144] 700 στο Σαιν-Ζωρζ-συρ-Μεζ,[145] 500 στις Βρυξέλλες,[144][146] και 200 στην Αμβέρσα.[144][146]
02019-03-22 22 Μαρτίου 2019 Flag of Norway.svg Νορβηγία Όσλο, Τρόντχαϊμ και πάνω από 50 άλλες πόλεις Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [147][148] Συμπεριλαμβάνονται 15.000 διαδηλωτές έξω από τη Στόρτινγκ στο Όσλο.[149]
02019-03-22 22 Μαρτίου 2019 Flag of France.svg Γαλλία Ρέννες εκατοντάδες [150]
02019-03-24 24 Μαρτίου 2019 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες 400 Συνδοργάνωση της Γκρίνπις Βελγίου, Klimaatcoalitie και του κινήματος Youth for Climate, το οποίο διοργανώνει τις διαμαρτυρίες στο Βέλγιο.[151][152][153]
02019-03-29 29 Μαρτίου 2019 Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο και άλλες πόλεις Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Περίπου 25.000 διαδηλωτές στο Βερολίνο και 15.000 σε άλλες πόλεις. Παρουσία της Γκρέτα Τούνμπεργκ.[154][155][156]
02019-04-04 4 Απριλίου 2019 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες 500-Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. 500 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία, 1.200 σύμφωνα με τους διοργανωτές.[157][158]
02019-04-05 5 Απριλίου 2019 Flag of Germany.svg Γερμανία Νοϊμπράντενμπουργκ, Γκράιφσβαλντ, Σβέριν 300+ 250 διαδηλωτές στο Σβερίν, 25 στο Νοϊμπράντενμπουργκ και 30 στο Γκράιφσβαλντ.[159]
02019-04-05 5 Απριλίου 2019 Flag of Serbia.svg Σερβία Βελιγράδι Δεκάδες [160]
02019-04-05 5 Απριλίου 2019 Flag of Canada.svg Καναδάς Τορόντο 100+ Τουλάχιστον 100 άτομα διαδήλωσαν στο Πάρκο της Βασίλισσας.[161]
02019-04-06 6 Απριλίου 2019 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Διάφορες τοποθεσίες Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display.+ Πάνω από 15.000 διαδηλωτές στη Ζυρίχη, 8.000 στη Λωζάνη και 3.000 στη Γενεύη.[162]
02019-04-11 11 Απριλίου 2019 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [163]
02019-04-12 12 Απριλίου 2019 Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο και άλλες πόλεις Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display.+ Περίπου 1.000 μαθητές στο Άουγκσμπουργκ και περισσότεροι σε άλλα μέρη της Γερμανίας.[164][165]
02019-04-12 12 Απριλίου 2019 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Σε εθνικό επίπεδο Χιλιάδες "Χιλιάδες χιλιάδων" μαθητών διαδήλωσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.[166] Υπήρχαν 400 διαδηλωτές στην Οξφόρδη και εκατοντάδες στο Λίβερπουλ.[167][168]
02019-04-12 12 Απριλίου 2019 Flag of Cyprus.svg Κύπρος Αμμόχωστος 600+ Η δεύτερη διαδήλωση στη Κύπρο. Η πρώτη έλαβε χώρα τον Μάρτιο και είχε λιγότερους συμμετέχοντες.[169]
02019-04-18 18 Απριλίου 2019 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Οστένδη, Αμβέρσα 350 200 διαδηλωτές στην Οστάνδη και 150 στην Αμβέρσα.[170]
02019-04-19 19 Απριλίου 2019 Flag of Italy.svg Ιταλία Ρώμη Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Στην διαδήλωση μίλησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.[171][172][173]
02019-04-20 20 Απριλίου 2019 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Βέρνη Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Περίπου 1.500 διαδηλωτές συμμετείχαν σε μια εκδήλωση για την παραμονή του Πάσχα το Σάββατο. Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το ελβετικό παράρτημα του διεθνούς κινήματος.[174]
02019-04-22 22 Απριλίου 2019 Flag of Canada.svg Καναδάς Πόλη του Κεμπέκ Εκατοντάδες [175]
02019-04-25 25 Απριλίου 2019 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Ναμύρ, Αμβέρσα 500 400 διαδηλωτές στο Ναμύρ και 100 στην Αμβέρσα.[176][177] Η διαδήλωση στο Τουρναί ακυρώθηκε.[178]
02019-04-26 26 Απριλίου 2019 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Μπρατισλάβα Εκατοντάδες Εκατοντάδες μαθητές λυκείου και φοιτητές πανεπιστημίου διαδήλωσαν στην Μπρατισλάβα.[179][180][181][182]
02019-04-27 27 Απριλίου 2019 Flag of Canada.svg Καναδάς Μοντρεάλ, Αλμά, Γκασπέ, Σερμπρούκ, Ρουίν-Νοραντά, Μον-Λωριέ Χιλιάδες Καναδοί μαθητές και φοιτητές στην επαρχία του Κεμπέκ διαδήλωσαν σε διάφορες πόελις.[175] Υπήρχαν περίπου 10.000 διαδηλωτές σύμφωνα με τους οργανωτές.[183]
02019-05-02 2 Μαΐου 2019 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες 530 Περίπου 530 διαδηλωτές έκαναν πορεία από το σιδηροδρομικό σταθμό Βρυξέλλες-Βόρεια προς το Κεντρικό Σταθμό Βρυξελλών.[184][185][186]
02019-05-03 3 Μαΐου 2019 Flag of Canada.svg Καναδάς Σε εθνικό επίπεδο, 85 πόλεις[187] Χιλιάδες Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν για τη κλιματική αλλαγή σε Βικτόρια και Βανκούβερ.[188][189] Περίπου 100 μαθητές στο Τρούρο και 30 μαθητές στο Κόρνερ Μπρουκ επίσης διαδήλωσαν.[190][191] 200 διαδηλωτές διαδήλωσαν στο Σάνσαϊν Μπρουκ.[192] Πάνω από 100 μαθητές στο Πίτερμπορο.[193] 250 μαθητές διαδήλωσαν στη Ρεγκίνα.[194] 300 άτομα διαδήλωσαν στο μείζων Σάντμπιουρι.[195]
02019-05-03 3 Μαΐου 2019 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Σε εθνικό επίπεδο Χιλιάδες Μαθητές από εκατοντάδες σχολεία των ΗΠΑ διοργάνωσαν διάφορες διαδηλώσεις, πορείες και συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις όπως η Βοστόνη, το Σικάγο, η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια, το Φοίνιξ και το Σιάτλ.[196]
02019-05-04 4 Μαΐου 2019 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Ζέελαντ 300 300 διαδηλωτές διαδήλωσαν σε αυτό που είναι γνωστό ως η πρώτη κλιματική απεργία στην Ελβετική εξοχή.[197]
02019-05-09 9 Μαΐου 2019 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 6 πόλεις 300 Αυτή ήταν η 8η διαδήλωση στο Πακιστάν.[198]
02019-05-09 9 Μαΐου 2019 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Αμβέρσα, Μον 1200 Περίπου 200 διαδηλωτές στην Αμβέρσα και 1.000 στο Μον.[199]
02019-05-11 11 Μαΐου 2019 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Κρόιτσλινγκεν 500+ Περίπου 500-600 μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Κρόιτσλινγκεν και μετέβησαν στην γερμανική πόλη της Κωνσταντίας. Η ελβετική πόλη Κρόιτσλινγκεν βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με τη Γερμανία.[200]
Flag of Germany.svg Γερμανία Κωνσταντία
02019-05-17 17 Μαΐου 2019 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες 650 650 διαδηλωτές συμμετείχαν σε διαδήλωση με τον Ραόνι Μετουκτίρε στις Βρυξέλλες.[201]
02019-05-17 17 Μαΐου 2019 Flag of Greece.svg Ελλάδα Αθήνα 1300 Συμβολική πορεία εντός της δράσης "Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας Βερολίνο-Αθήνα"[202].
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of Australia.svg Αυστραλία Σίδνεϊ, Μελβούρνη 1000+ Σύμφωνα με το αυστραλιανό παράρτημα της Επανάστασης κατά της εξαφάνισης (Extinction Rebellion), πάνω από 1.000 μαθητές στη Μελβούρνη διεξήγαγαν διαμαρτυρία όπου προσποιήθηκαν τους νεκρούς. Διαδήλωση έλαβε χώρα και στο Σίδνεϊ.[203]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of Finland.svg Φινλανδία Σε εθνικό επίπεδο 150+ 100 με 150 άτομα διαδήλωσαν στο Τάμπερε.[204] Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Ελσίνκι, το Σεϊναγιοκι και το Κουόπιο.[205]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of Sweden.svg Σουηδία Στοκχόλμη 6000 Περίπου 6.000 άτομα διαδήλωσαν στην Στοκχόλμη (συμπεριλαμβανομένων πάνω από 4.000 μαθητών και φοιτητών). Οι διαδηλωτές παρήλασαν από το Χουμλεγκώρντεν έως το Κουνγκστρεντγκώρντεν. Εκεί εμφανίστηκε και η ιδρύτρια του κινήματος, Γκρέτα Τούνμπεργκ.[206]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of Austria.svg Αυστρία Σε εθνικό επίπεδο 5500 Τουλάχιστον 5.500 μαθητές διαδήλωσαν στην Αυστρία, συμπεριλαμβανομένων 1.000 στο Γκρατς, 700 στο Μπρέγκεντς, 2.000 στο Λιντς, 300 στο Κλάγκενφουρτ και 1.500 στη Βιέννη.[207]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of Germany.svg Γερμανία Σε εθνικό επίπεδο Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. [208]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Ουτρέχτη 1500 Περίπου 1.500 μαθητές διαδήλωσαν στην Ουτρέχτη, ενώ με ανοιχτό γράμμα μια ομάδα πάνω από 200 δασκάλων με τίτλο "Δάσκαλοι για το Κλίμα" εξέφρασαν την υποστήριξή τους.[209][210]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες 7500 7500 μαθητές διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά την 20ή και υποθετικώς την τελευταία διαδήλωση στο Βέλγιο.[211]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display.+ Σύμφωνα με έναν "ανεξάρτητο οργανισμό καταμέτρησης", τουλάχιστον 14.800 μαθητές διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισίου, κυρίως μαθητές. Οι οργανωτές εκτιμούν ότι οι διαδηλωτές στο Παρίσι ανέρχονται στα 27.000 άτομα.[212][213] Υπήρχαν 3.000 διαδηλωτές στη Λυών και στο Μονπελιέ, 2.600 στη Νάντη και 1.000 στη Τουρ.[213]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of Greece.svg Ελλάδα Σε εθνικό επίπεδο 2000+ Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα[214] μαζί με τον υποψήφιο (εκλεγμένο πλέον) ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κόκκαλη. Διαδήλωση έλαβε χώρα και στην Θεσσαλονίκη.[215]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of Spain.svg Ισπανία Σε εθνικό επίπεδο, περίπου 50 πόλεις 1000+ 500 άτομα διαδήλωσαν στην Μαδρίτη, εκατοντάδες διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη και άλλοι διαδήλωσαν σε άλλες πόλεις.[212][216]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Λισαβόνα Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Πάνω από 12.000 άτομα διαδήλωσαν στην Λισαβόνα σύμφωνα με τους διοργανωτές.[212]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Σε εθνικό επίπεδο Εκατοντάδες Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Παρόμοιες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.[203]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Σάρλοτσβιλ 100 Πάνω από 100 μαθητές από σχολεία του Σάρλοτσβιλ και της κομητείας Άλμπμαρλ συγκεντρώθηκαν στο Τείχος της Ελευθερίας της Έκφρασης, πολλοί από τους οποίους έδωσαν ομιλία, ενώ συμμετείχαν και υποψήφιοι για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Οι διαδηλωτές παρήλασαν μέχρι το πεζοδρόμιο στο κέντρο της πόλης και γύρισαν πίσω, ενώ οι θεατές τους χειροκρότησαν.[217]
02019-05-24 24 Μαΐου 2019 Flag of Serbia.svg Σερβία Βελιγράδι 50 Η δεύτερη διαμαρτυρία που διοργάνωσε στο Βελιγράδι η οργάνωση Petkom za budućnost (Παρασκευές για το μέλλον στα σέρβικα, κυριλλικό: Петком за будућност) με την υποστήριξη της Kreativno pero (Креативно перо). Περίπου 50 άτομα διαδήλωσαν.[218]
02019-05-31 31 Μαΐου 2019 Flag of Austria.svg Αυστρία Βιέννη Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display.[219] Διαδήλωση με παρουσία της Γκρέτα Τούνμπεργκ.[220]
02019-06-21 21 Ιουνίου 2019 Flag of Germany.svg Γερμανία Άαχεν Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. Η μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα σε μια και μόνο πόλη της Γερμανίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές
02019-06-28 28 Ιουνίου 2019 Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display.[221] Το κτίριο του κοινοβουλίου της Γερμανίας αποκλείστηκε από τους διαδηλωτές
02019-06-28 28 Ιουνίου 2019 Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι Μερικές εκατοντάδες Εκεί συγκρούστηκαν διαδηλωτές με δυνάμεις τις αστυνομίας[222]
02019-07-05 5 Ιουλίου 2019 Flag of Germany.svg Γερμανία Κολωνία Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display.[223]
02019-07-19 19 Ιουλίου 2019 Flag of Germany.svg Γερμανία Πάρκο του Άκυρου, Βερολίνο Χιλιάδες Εμφάνιση από την Γκρέτα Τούνμπεργκ[224]
02019-08-09 9 Αυγούστου 2019 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Λωζάνη Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display.[225][226] Διαδήλωση που ολοκλήρωσε το συνέδριο "SMILE for Future" conference ("Θερινή συνάντηση στην Λωζάνη της Ευρώπης")[227] όπου συγκεντρώθηκαν 450 ακτιβιστές από 37 χώρες και στα πρακτικά περιλαμβάνεται και η "Διακήρυξη της Λωζάνης για το Κλίμα".[228][225]
02019-08-30 30 Αυγούστου 2019 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Νέα Υόρκη Εκατοντάδες Με παρουσία της Γκρέτα Τούνμπεργκ, έλαβε χώρα έξω από την Έδρα των Ηνωμένων Εθνών[229].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Swedish 15-year-old who's cutting class to fight the climate crisis». The Guardian (London, United Kingdom). 1 September 2018. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/science/2018/sep/01/swedish-15-year-old-cutting-class-to-fight-the-climate-crisis. Ανακτήθηκε στις 1 September 2018. 
  2. «Scholieren spijbelen voor het klimaat: 'Boeit onze toekomst je iets?'» (στα nl). Algemeen Dagblad. 13 September 2018. https://www.ad.nl/den-haag/scholieren-spijbelen-voor-het-klimaat-boeit-onze-toekomst-je-iets~a3cf7d90/. Ανακτήθηκε στις 26 January 2019. «Een groepje van vijf scholieren, tussen de 15 en 17 jaar, zit met gekruiste benen op straat, recht voor de ingang van de Tweede Kamer. [A group of five students, aged between 15 and 17, is sitting cross-legged on the street, right in front of the House of Representatives.]» 
  3. 3,0 3,1 Schulz, Annika (14 Δεκεμβρίου 2018). «Proteste vor dem Bundestag – Schüler demonstrieren in Berlin gegen den Klimawandel» [Protests in front of the Bundestag – Pupils demonstrate in Berlin against the climate change] (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Bereits seit September dieses Jahres hatte eine kleine Gruppe Erwachsener regelmäßig vor dem Bundestag für den Klimaschutz demonstriert. In jeder Wetterlage standen sie mit einem schwarz eingefärbtem Eisbärstofftier und Plakaten freitags auf dem Platz. Der Anstoß kam von Kulturmanagerin und Aktivistin Barbara Fischer, welche einige Freunde von der Initiative überzeugen konnte. […] Mit der wachsenden Bekanntheit von Greta und der "Freitagsbewegung" auf Twitter und Facebook wuchs die Gruppe stetig. Mittlerweile sind die meisten Demonstranten Schüler. 
  4. Herbert, Megan (16 Νοεμβρίου 2018). «5 things I learned from a 10-year-old climate activist». Medium.com. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019. 
  5. «Young Environmental Activist Voices Support for Australian Students Striking Over Climate Change». uk.news.yahoo.com. https://uk.news.yahoo.com/young-environmental-activist-voices-support-005700385.html?guccounter=1. Ανακτήθηκε στις 14 February 2019. 
  6. 6,0 6,1 «Sudbury Prosthetic & Orthotic Design Sudbury Prosthetic & Orthotic Design Students garner support for action on climate change». Sudbury Star. 2 March 2019. https://www.thesudburystar.com/news/local-news/students-garner-support-for-action-on-climate-change. Ανακτήθηκε στις 2 March 2019. 
  7. «Hundreds of students striking over climate change descend on parliament». The Guardian. 28 November 2018. https://www.theguardian.com/australia-news/2018/nov/28/hundreds-of-students-striking-over-climate-change-descend-on-parliament. Ανακτήθηκε στις 14 January 2019. 
  8. 8,0 8,1 «Climate change protest draws thousands of Australian students». The New York Times. 30 November 2018. https://www.nytimes.com/2018/11/30/world/australia/student-strike-climate-change.html. Ανακτήθηκε στις 15 January 2019. 
  9. «Australian school children defy prime minister with climate strike». CNN. 30 November 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 February 2019. https://web.archive.org/web/20190228104642/https://edition.cnn.com/2018/11/30/australia/australia-school-climate-strike-scli-intl/index.html. «Organizers estimated around 15,000 left their classrooms in 30 locations across the country, including Melbourne, Brisbane and Perth […] Friday's protests followed similar protests in Canberra and Hobart earlier this week. […] Central Victoria pupils […] Harriet O'Shea Carre and Milou Albrecht, both 14, penned a call to arms asking fellow school children to join them in protest […] 17-year-old Ruby Walker, a protesting pupil from the state of New South Wales. […] Jean Hinchcliffe, a pupil who spoke at the Sydney rally […] 14-year-old» 
  10. «Climate change strike: thousands of school students protest across Australia» (στα αγγλικά). The Guardian. 30 November 2018. https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/30/climate-change-strike-thousands-of-students-to-join-national-protest. Ανακτήθηκε στις 14 January 2019. 
  11. «How teenage girls defied skeptics to build a new climate movement». CNN. 13 February 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 February 2019. https://web.archive.org/web/20190228102034/https://edition.cnn.com/2019/02/13/uk/student-climate-strike-girls-gbr-scli-intl/index.html. Ανακτήθηκε στις 28 February 2019. «Anna […] Taylor, 17, has taken a leading role in organizing a protest that is expected to see hundreds of students walk out of class across the UK on Friday […] Youth Strike 4 Climate, is planned for more than 40 British towns and cities […] Taylor and co-organizer Vivien "Ivi" Hohmann» 
  12. «Metro Vancouver students cut class to demand action on climate change». CBC News. 7 December 2018. https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/metro-vancouver-students-cut-class-to-demand-action-on-climate-change-1.4936647. 
  13. «London School Strike for Climate action» (στα αγγλικά). Realmedia.press. 7 December 2018. https://realmedia.press/london-school-strike/. 
  14. lno (14 December 2018). «Schüler in Hamburg «streiken» für bessere Klimapolitik» (στα γερμανικά). Die Welt. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 February 2019. https://web.archive.org/web/20190218033927/https://www.welt.de/regionales/hamburg/article185523934/Schueler-in-Hamburg-streiken-fuer-bessere-Klimapolitik.html. Ανακτήθηκε στις 15 January 2019. «Dutzende Schüler sind in Hamburg am Freitag dem Unterricht ferngeblieben, um in der Innenstadt für eine bessere Klimapolitik zu demonstrieren. Mit Transparenten versammelten sie sich […] und forderten den Kohleausstieg und «stabiles Klima für stabile Zukunft». Die Kundgebung war Teil der Schulstreik-Kampagne #FridaysForFuture. In mehreren deutschen Städten – darunter Berlin, Kiel, Göttingen und Köln – hatten Schüler […] Proteste organisiert.» 
  15. 15,0 15,1 «En Suisse, les étudiants appellent à une grève pour le climat» (στα γαλλικά). Le Temps. 11 January 2019. https://www.letemps.ch/suisse/suisse-etudiants-appellent-une-greve-climat. Ανακτήθηκε στις 14 January 2019. «Une première action a drainé entre 400 et 500 personnes dans les rues de Zurich le vendredi 14 décembre dernier. Une semaine plus tard, les rangs des manifestations avaient enflé pour atteindre quelque 4000 participants entre Bâle, Berne, Zurich et Saint-Gall, selon les estimations. [A first action brought between 400 and 500 people on the streets of Zurich on Friday 14 December. A week later, the ranks of the demonstrations had swelled to reach some Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. participants between Basel, Bern, Zurich and St. Gallen, according to estimates.]» 
  16. Kahn, Brian (1 Φεβρουαρίου 2019). «Students Are Preparing for the First Major US Climate Strike Next Month». Earther.gizmodo.com. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019. 
  17. «The children skipping school aren't ruining the planet – you are | Srećko Horvat». The Guardian. 6 February 2019. https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/feb/06/children-skipping-school-ruining-planet-strike-climate-change. Ανακτήθηκε στις 14 February 2019. 
  18. «More than 1,000 Swiss pupils strike over climate». Swissinfo. 21 December 2018. https://www.swissinfo.ch/eng/global-warming_more-than-1-000-swiss-pupils-strike-over-climate/44636034. 
  19. «La "grève du climat" rassemble des centaines d'étudiants alémaniques» (στα γαλλικά). RTS Info. 22 December 2018. https://www.rts.ch/info/regions/autres-cantons/10091787-la-greve-du-climat-rassemble-des-centaines-d-etudiants-alemaniques.html. «["Climate strike" brings together hundreds of German-speaking students]» 
  20. «School pupils on strike to press for action on climate change» (στα αγγλικά). The Wiltshire Gazette and Herald. 2 January 2019. https://www.gazetteandherald.co.uk/news/17334036.school-pupils-on-strike-to-press-for-action-on-climate-change/. Ανακτήθηκε στις 21 January 2019. 
  21. 21,0 21,1 «Sierra Magazine». 18 February 2019. https://www.sierraclub.org/sierra/schoolstrike4climate-coming-city-near-you. Ανακτήθηκε στις 18 February 2019. 
  22. «Passionate Young Protesters Are Leading A Growing Climate Change Strike Movement In NYC». Gothamist. 2 March 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-06-24. https://web.archive.org/web/20190624130004/https://gothamist.com/2019/03/01/teen_climate_change_activists.php. Ανακτήθηκε στις 2019-08-30. 
  23. «Les élèves en « grève scolaire » autorisés à marcher une nouvelle fois pour le climat» (στα γαλλικά). Le Soir. 14 January 2019. https://www.lesoir.be/200484/article/2019-01-14/les-eleves-en-greve-scolaire-autorises-marcher-une-nouvelle-fois-pour-le-climat. Ανακτήθηκε στις 14 January 2019. «Jeudi passé, quelque 3.000 élèves ont fait l’école buissonnière pour manifester leur souhait d’une politique plus ambitieuse en matière climatique. [Last Thursday, some Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. students skipped school to express their desire for a more ambitious climate policy.]» 
  24. «Aikuisten saamattomuuteen tuskastuneet nuoret lakkoilivat ilmaston puolesta, Eduskuntatalolla parveili satoja nuoria – ”Tässä on meidän tulevaisuudesta kyse”» (στα fi). Helsingin Sanomat. 11 January 2019. https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000005962180.html. Ανακτήθηκε στις 15 January 2019. «Satoja nuoria kokoontui eduskuntatalolle [Hundreds of young people gathered at the Parliament House]» 
  25. «Children and youth strike against climate change in Waterloo Region» (στα αγγλικά). Kitchener Today. 11 January 2019. https://www.kitchenertoday.com/local-news/children-and-youth-strike-against-climate-change-in-waterloo-region-1192866. Ανακτήθηκε στις 21 January 2019. 
  26. «Fort William student goes on strike for action against climate change». Press and Journal. 12 January 2019. https://www.pressandjournal.co.uk/fp/news/highlands/1650803/fort-william-student-goes-on-strike-for-action-against-climate-change/. Ανακτήθηκε στις 21 January 2019. 
  27. «Youth roar: What the young would change in 2019» (στα αγγλικά). Herald Scotland. 30 December 2018. https://www.heraldscotland.com/news/17326043.youth-roar-what-the-young-would-change-in-2019/. Ανακτήθηκε στις 22 January 2019. 
  28. «'I feel very angry': the 13-year-old on School Strike for Climate action». The Guardian. 8 February 2019. https://www.theguardian.com/environment/2019/feb/08/holly-gillibrand-school-strike-climate-action-skipping-class. Ανακτήθηκε στις 11 February 2019. 
  29. «School students lay out climate demands in Leinster House – Six demands outlined at informal meeting with more than 20 Senators and TDS», The Irish Times, 7 March 2019, https://www.irishtimes.com/news/environment/school-students-lay-out-climate-demands-in-leinster-house-1.3817673, ανακτήθηκε στις 10 March 2019 
  30. «Climate change: Belgium students skip school to demand action». BBC News. 17 January 2019. https://www.bbc.com/news/av/world-europe-46913247/climate-change-belgium-students-skip-school-to-demand-action. 
  31. «12.500 klimaatspijbelaars betogen voor de tweede keer voor een bindend klimaatplan» (στα nl). De Redactie. 17 January 2019. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/01/17/klimaatspijbelaars/. Ανακτήθηκε στις 17 January 2019. «Volgens de politie van Brussel waren er maar liefst 12.500 deelnemers. [According to the Brussels police, there were no less than Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. participants.]» 
  32. «12,200+ Belgian Students Skip School to Demand Climate Action». EcoWatch.com (στα Αγγλικά). 18 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2019. 
  33. «Thousands skip school to protest climate change at march in Brussels» (στα αγγλικά). The Independent (UK). 17 January 2019. https://www.independent.co.uk/environment/brussels-climate-protest-global-warming-children-school-belgium-a8732726.html. Ανακτήθηκε στις 21 January 2019. 
  34. «En Suisse, l’heure de l’urgence climatique a sonné» (στα γαλλικά). Le Temps. 18 January 2019. https://www.letemps.ch/suisse/suisse-lheure-lurgence-climatique-sonne. «Ce mouvement d’ampleur nationale a vu 22 000 gymnasiens, apprentis et étudiants crier à l’urgence climatique dans les rues de Lausanne, Fribourg ou Saint-Gall au lieu d’aller en classe. [This nationwide movement saw Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. high-schoolers, apprentices and students shouting at the climatic emergency in the streets of Lausanne, Friborg or St. Gallen instead of going to class.]» 
  35. 35,0 35,1 «Les jeunes se sont mobilisés pour le climat un peu partout en Suisse» (στα γαλλικά). Radio Télévision Suisse. 18 January 2019. https://www.rts.ch/info/suisse/10148834-des-milliers-d-etudiants-suisses-se-mobilisent-contre-l-inaction-climatique.html. «En tout, une quinzaine de villes participent à cette action. [In all, about fifteen cities participate in this action.]» 
  36. «Swiss youths strike for climate protection». Swissinfo.ch (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2019. 
  37. «'There is no planet B': Swiss students stage strikes» (στα αγγλικά). RTE News, Ireland. 18 January 2019. https://www.rte.ie/news/newslens/2019/0118/1024123-students-protest-climate/. Ανακτήθηκε στις 21 January 2019. 
  38. «Schüler streiken für Klimaschutz: "It's our fucking future"» (στα γερμανικά). Mitteldeutscher Rundfunk (MDR). 18 January 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 February 2019. https://web.archive.org/web/20190218033313/https://www.mdr.de/sachsen-anhalt/halle/halle/schueler-streiken-fuer-klimaschutz-fridays-for-future-100.html. «Am Freitag haben Kinder und Jugendliche in mehr als 50 Städten in ganz Deutschland protestiert. Etwa 25.000 junge Menschen sind nach Angaben von Fridays for Future bundesweit auf die Straßen gegangen. Halle war die einzige Stadt in Sachsen-Anhalt, die sich an der Demo beteiligt hat.» 
  39. «Ongeziene opkomst: 35.000 spijbelende jongeren trekken door Brussel voor derde klimaatbetoging». Hln.be (στα Ολλανδικά). 24 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2019. 
  40. News, Flanders (24 Ιανουαρίου 2019). «35,000 play truant for the climate». Vrtnws.be. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2019. 
  41. Anastasio, Mauro (24 Ιανουαρίου 2019). «'We are the generation that has to deal with this damage' – 32,000 join Belgian school strike». Metamag.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2019. 
  42. 42,0 42,1 «Belgian students skip school for mass anti-pollution protest» (στα αγγλικά). reuters.com. Reuters. 24 January 2019. https://www.reuters.com/article/us-belgium-climate/belgian-students-skip-school-for-mass-anti-pollution-protest-idUSKCN1PI29D. Ανακτήθηκε στις 24 January 2019. 
  43. «'Our house is on fire': Greta Thunberg, 16, urges leaders to act on climate» (στα αγγλικά). The Guardian. 25 January 2019. https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/25/our-house-is-on-fire-greta-thunberg16-urges-leaders-to-act-on-climate. Ανακτήθηκε στις 25 January 2019. 
  44. «Gekommen fürs Klima – und für Greta» (στα γερμανικά). Schweizer Radio und Fernsehen. 25 January 2019. https://www.srf.ch/news/regional/graubuenden/mini-schulstreik-in-davos-gekommen-fuers-klima-und-fuer-greta. Ανακτήθηκε στις 25 January 2019. «Zusammen mit rund drei Dutzend anderen Schülern will sich Laura für Klimaschutz einsetzen. [Together with about three dozen other students, Laura wants to engage into climate protection.]» 
  45. «Schüler-Demo „Fridays for Future“ „Wir sind richtig viele, es geht richtig los“» (στα γερμανικά). Berliner Zeitung. 25 January 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 February 2019. https://web.archive.org/web/20190227123829/https://www.berliner-zeitung.de/berlin/schueler-demo--fridays-for-future---wir-sind-richtig-viele--es-geht-richtig-los--31935128. Ανακτήθηκε στις 25 January 2019. «Die Organisatoren sprachen von einigen tausend Demonstranten, von der Polizei gab es zunächst keine Angaben.» 
  46. «Mehrere tausend Schüler streiken in Berlin für den Klimaschutz» (στα γερμανικά). Der Tagesspiegel. 25 January 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 February 2019. https://web.archive.org/web/20190227123901/https://www.tagesspiegel.de/politik/fridays-for-future-mehrere-tausend-schueler-streiken-in-berlin-fuer-den-klimaschutz/23912136.html. Ανακτήθηκε στις 25 January 2019. «Die bislang größte Jugend-Demonstration zum Klimaschutz in Deutschland führte vom Bundeswirtschaftsministerium, wo am Freitag die Kohlekommission tagte, zum Bundeskanzleramt und zurück. Laut Veranstaltern beteiligten sich rund 10.000 junge Menschen am Demonstrationszug bis in den Nachmittag; die Polizei sprach von etwa 5.000 Teilnehmern.» 
  47. «Près de 33.000 jeunes marchent pour le climat en Belgique» [Nearly Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. young people march for climate in Belgium]. Le Vif/L'Express (στα Γαλλικά). 31 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2019. La Ville de Liège avait manifesté son soutien en soulignant qu'aucun élève absent ce jour ne serait sanctionné. [The City of Liège had expressed its support by pointing out that no student absent that day would be sanctioned.] 
  48. Agence France-Presse (1 February 2019). «Erneut tausende Jugendliche bei bundesweiten Schulstreiks für mehr Klimaschutz» (στα γερμανικά). Yahoo! News. https://de.nachrichten.yahoo.com/erneut-tausende-jugendliche-bundesweiten-schulstreiks-f%C3%BCr-mehr-klimaschutz-152541735.html. Ανακτήθηκε στις 7 February 2019. «Nach Angaben der Organisatoren des Aktionsnetzwerks Fridays for Future versammelten sich in mehr als 25 Städten über 12.000 junge Menschen zu Protesten [According to the organizers of the action network Fridays for Future, more than Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. young people gathered in more than 25 cities for protests.]» 
  49. «Zehntausende gehen für Klimaschutz auf die Strasse» (στα γερμανικά). Schweizer Radio und Fernsehen. 2 February 2019. https://www.srf.ch/news/schweiz/schuelerstreik-fuers-klima-zehntausende-gehen-fuer-klimaschutz-auf-die-strasse. «Zurich 10,000–15,000, Bern 1,500–2,000, Lucerne 2,000, Basel 1,000–4,000, Lausanne 10,000, Bellinzona 850» 
  50. Swiss Telegraphic Agency (2 February 2019). «En Suisse, toutes les générations défilent pour le climat» (στα γαλλικά). Le Temps. https://www.letemps.ch/suisse/suisse-toutes-generations-defilent-climat. «Solothurn 800, Friborg 2,500» 
  51. «'The beginning of great change': Greta Thunberg hails school climate strikes». The Guardian. 15 February 2019. https://www.theguardian.com/environment/2019/feb/15/the-beginning-of-great-change-greta-thunberg-hails-school-climate-strikes. Ανακτήθηκε στις 15 February 2019. 
  52. «Klimaatspijbelaars: 'Volgende week willen we jullie weer zien'» (στα nl). Nederlandse Omroep Stichting. 7 February 2019. https://nos.nl/artikel/2270896-klimaatspijbelaars-volgende-week-willen-we-jullie-weer-zien.html. Ανακτήθηκε στις 7 February 2019. «De politie schat dat er zeker meer dan 10.000 scholieren hebben meegedaan aan het protest, de scholieren claimen zelf dat er 30.000 demonstranten meeliepen. [The police estimate that more than Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. pupils have participated in the protest, the students themselves claim that Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. protesters are involved.]» 
  53. «Duizenden klimaatspijbelaars lopen protestmars door Den Haag». Nos.nl (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2019. [Thousands of climate truants are running protest march through The Hague] 
  54. «D’Arlon à Anvers, en passant par Louvain, 20.000 jeunes ont marché pour le climat (photos et vidéos)» (στα γαλλικά). Le Soir. 7 February 2019. https://www.lesoir.be/205391/article/2019-02-07/darlon-anvers-en-passant-par-louvain-20000-jeunes-ont-marche-pour-le-climat. Ανακτήθηκε στις 7 February 2019. «[From Arlon to Antwerp, via Leuven, Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. young people marched for the climate.]» 
  55. «"Fridays for Future": 1.000 Demonstranten in Flensburg» [1.000 demonstrants in Flensburg]. Ndr.de (στα Γερμανικά). NDR. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019. In Flensburg sind nach Informationen von NDR Schleswig-Holstein mehr als 1.000 Demonstrationsteilnehmer dabei. Mindestens 500 beteiligten sich laut Polizei in Rendsburg. Außerdem gab es kleinere Proteste in Kiel und Bad Segeberg. Ein Schüler aus Kronshagen, der 18 Jahre alte Jakob Blasel, gilt als einer der Hauptorganisatoren. 
  56. «#FridaysForFuture: Tausende Schüler demonstrieren für das Klima» [Thousands of pupils demonstrate for the climate]. Br.de (στα Γερμανικά). 8 Φεβρουαρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019. In Regensburg demonstrierten rund 1.000 Teilnehmer. […] Etwa 1.500 Schülerinnen und Schüler sind in Passau auf die Straße gegangen. […] In Landau an der Isar sprach die Polizei von 200 Demonstranten. Den Schülern in Garmisch-Partenkirchen ist die Umwelt ebenfalls wichtig. Allerdings schwänzten sie dafür nicht, sondern 1.300 Jugendliche versammelten sich erst nach der sechsten Stunde zu einer Kundgebung auf dem Richard-Strauß-Platz. 
  57. Möbius, Jan (8 Φεβρουαρίου 2019). «130 Jugendliche demonstrieren für bessere Klimapolitik» [130 pupils demonstrate for better climate politics] (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019. Mehr als 130 Teilnehmer waren am Vormittag auf den Markt in Halle zu der Demonstration gegen die Zerstörung des Ökosystems gekommen. 
  58. «Erfurt: Schüler-Demo stellt Klimapolitik schlechtes Zeugnis aus». Die Welt. 8 February 2019. https://www.welt.de/regionales/thueringen/article188466737/Erfurt-Schueler-Demo-stellt-Klimapolitik-schlechtes-Zeugnis-aus.html. Ανακτήθηκε στις 13 February 2019. 
  59. «"Ein Teilerfolg wäre ein Widerspruch in sich"» (στα γερμανικά). Süddeutsche Zeitung. 10 February 2019. ISSN 0174-4917. https://www.sueddeutsche.de/bildung/klimaschuetzer-ein-teilerfolg-waere-ein-widerspruch-in-sich-1.4323034. Ανακτήθηκε στις 13 February 2019. 
  60. «Salzburg: Schüler demonstrieren für das Klima». Kleinezeitung.at (στα Γερμανικά). 8 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019. Zur Demo angemeldet waren 30 Personen, schon kurz nach dem Start waren die Reihen der Protestierer auf fast 100 Menschen angewachsen [The demo was registered for 30 people, shortly after the start, the ranks of the protesters had grown to nearly 100 people.] 
  61. Brigaudeau, Christel (14 Φεβρουαρίου 2019). «Lycéens et étudiants français rejoignent la grève pour le climat». [Nina, 15, who with two friends, Ambre and Louise, managed to mobilize nearly 150 students on 8 February in Nantes] 
  62. Jaffrelot, Dylan (8 Φεβρουαρίου 2019). «Nantes : plusieurs dizaines de jeunes rassemblés pour le climat». 
  63. «School children protest outside Dail over climate change». www.msn.com. Press Association. 13 February 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-02-14. https://web.archive.org/web/20190214061746/https://www.msn.com/en-ie/news/other/school-children-protest-outside-dail-over-climate-change/ar-BBTyvoc. Ανακτήθηκε στις 13 February 2019. 
  64. «Geen Nijmegen aan zee: Studenten protesteren tegen klimaatbeleid» (στα nl). SAMbyHAN. 14 February 2019. https://medium.com/sambyhan/geen-nijmegen-aan-zee-f68a846bcca8. Ανακτήθηκε στις 16 February 2019. «Bijna honderd studenten trekken donderdag 14 februari in een klimaatprotest door zonnig Nijmegen. [Nearly one hundred students will participate in a climate protest by sunny Nijmegen on Thursday 14 February.]» 
  65. «We vroegen klimaatdemonstranten in Amsterdam wat hun bord betekent» (στα nl). Vice. 14 February 2019. https://www.vice.com/nl/article/vbw3dj/we-vroegen-klimaatdemonstranten-in-amsterdam-wat-hun-bord-betekent. Ανακτήθηκε στις 16 February 2019. «[We asked climate demonstrators in Amsterdam what their sign means]» 
  66. «Klimaatmars in Brussel brengt 11.000 jongeren op de been» (στα nl). De Morgen. 14 February 2019. https://www.demorgen.be/binnenland/klimaatmars-in-brussel-brengt-11-000-jongeren-op-de-been-b9c7c91e/. Ανακτήθηκε στις 18 February 2019. 
  67. «Grève scolaire pour le climat : « En 2050, vous serez morts, pas nous ! »» (στα γαλλικά). Libération. 15 February 2019. https://www.liberation.fr/france/2019/02/15/greve-scolaire-pour-le-climat-en-2050-vous-serez-morts-pas-nous_1709634. Ανακτήθηκε στις 15 February 2019. «[The first French edition of the youth gathering for the climate brought together a thousand high school students and students… in Paris.]» 
  68. «School pupils call for radical climate action in UK-wide strike». The Guardian. 15 February 2019. https://www.theguardian.com/environment/2019/feb/15/uk-climate-change-strike-school-pupils-children-environment-protest. Ανακτήθηκε στις 16 February 2019. 
  69. «Diese Woche haben wir wieder zum #FridaysForFuture gestreikt. Heute waren wir deutschlandweit mehr als 26.000 junge Menschen in über 35 Städten. Auch in Großbritannien wurde gestreikt, dort waren heute zum ersten Streik bei @Strike4Youth über 15.000 Menschen gekommen». @FridayForFuture. Fridays For Future Germany. 15 Φεβρουαρίου 2019. pic.twitter.com/LHoBSQIbr6. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019. 
  70. «Tausende Schüler schwänzen für den Klimaschutz» (στα γερμανικά). Radiotelevisione Italiana. 15 February 2019. https://www.rainews.it/tgr/tagesschau/articoli/2019/02/tag-Klimaschutz-Protest-Schueler-Suedtirol-f1eba646-6acd-4675-b1cb-ff85601c417b.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2019. 
  71. «Schoolchildren go on strike over climate change». BBC News. 15 February 2019. https://www.bbc.com/news/amp/uk-47250424. Ανακτήθηκε στις 15 February 2019. 
  72. «'It is our future': children call time on climate inaction in UK». The Guardian. 15 February 2019. https://www.theguardian.com/world/2019/feb/15/children-climate-inaction-protests-uk. Ανακτήθηκε στις 15 February 2019. 
  73. «How a 7th-grader's strike against climate change exploded into a movement». Washington Post. 16 February 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 February 2019. https://web.archive.org/web/20190224003146/https://www.washingtonpost.com/national/how-a-7th-graders-strike-against-climate-change-exploded-into-a-movement/2019/02/15/e20868e2-2fb4-11e9-86ab-5d02109aeb01_story.html?utm_term=.c443a9520d5d&noredirect=on. Ανακτήθηκε στις 23 February 2019. 
  74. «Robinson brothers ditch for climate action». MV Times. 15 February 2019. https://www.mvtimes.com/2019/02/15/robinson-brothers-ditch-climate-action/. 
  75. «Climate activist Thunberg urges EU to double carbon reduction targets». news.yahoo.com. 21 February 2019. https://news.yahoo.com/climate-activist-thunberg-urges-eu-double-carbon-reduction-111042030.html. Ανακτήθηκε στις 22 February 2019. 
  76. «Swedish teen leads Belgian students on 7th climate march». Miami Herald. 21 February 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-02-22. https://web.archive.org/web/20190222204457/https://www.miamiherald.com/news/business/article226559019.html. Ανακτήθηκε στις 22 February 2019. 
  77. «Irish children strike a climate blow: ‘If we don’t do this, we won’t have a world’». Irish Times. 2 March 2019. https://www.irishtimes.com/news/environment/irish-children-strike-a-climate-blow-if-we-don-t-do-this-we-won-t-have-a-world-1.3809827. 
  78. «Anuna zet Bart De Wever op zijn plaats: "Hij heeft de boodschap niet begrepen"» (στα nl). Het Laatste Nieuws. 28 February 2019. https://www.hln.be/nieuws/binnenland/anuna-zet-bart-de-wever-op-zijn-plaats-hij-heeft-de-boodschap-niet-begrepen~af1be85d/. Ανακτήθηκε στις 28 February 2019. 
  79. «School climate strikes spread». newsinEnglish.no. 1 March 2019. https://www.newsinenglish.no/2019/03/01/school-climate-strikes-spread/. 
  80. Forrester, Georgia (14 March 2019). «Climate change strike: This is why Kiwi kids are 'bunking' school». Stuff.co.nz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 March 2019. https://web.archive.org/web/20190315005839/https://www.stuff.co.nz/environment/climate-news/111089917/climate-change-strike-this-is-why-kiwi-kids-are-bunking-school. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  81. 81,0 81,1 Longley, Mark; Ensor, Jamie (15 March 2019). «Live updates: New Zealand's school kids join global climate change strike». Newshub. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 March 2019. https://web.archive.org/web/20190315010243/https://www.newshub.co.nz/home/new-zealand/2019/03/live-updates-new-zealand-s-school-kids-join-global-climate-change-strike.html. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  82. 82,0 82,1 «Live: Thousands of students protest against climate change». Radio New Zealand. 15 March 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 March 2019. https://web.archive.org/web/20190315010446/https://www.radionz.co.nz/news/national/384744/live-thousands-of-students-protest-against-climate-change. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  83. «Climate change strike: Coverage of New Zealand students taking action against climate change» (στα αγγλικά). Stuff. 15 March 2019. https://www.stuff.co.nz/environment/climate-news/111283325/climate-change-strike-live-coverage-of-new-zealand-students-taking-action-against-climate-change. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  84. «Christchurch mosque attacks: Several dead after New Zealand shootings». BBC Asia. 15 March 2019. https://www.bbc.com/news/amp/world-asia-47578798. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  85. Singhal, Pallavi (15 March 2019). «'Don't want the earth to get hurt': 150,000 students strike» (στα αγγλικά). The Sydney Morning Herald. https://www.smh.com.au/education/don-t-want-the-earth-to-get-hurt-150-000-students-strike-20190315-p514ky.html. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  86. «15 000 manifestants au Knuedler pour le climat» (στα γαλλικά). lessentiel.lu. 15 March 2019. http://www.lessentiel.lu/fr/luxembourg/story/les-jeunes-se-mobilisent-pour-sauver-le-climat-19443332. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  87. «Bis zu 20.000 Teilnehmer bei "Fridays for Future" in Berlin» (στα γερμανικά). rbb24.de. 15 March 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-03-29. https://web.archive.org/web/20190329222736/https://www.rbb24.de/politik/beitrag/2019/03/fridays-for-future-berlin-brandenburg-demonstration.html. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  88. «Bis zu 20.000 Teilnehmer bei "Fridays for Future" in Berlin» (στα γερμανικά). rbb24.de. 15 March 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-03-29. https://web.archive.org/web/20190329222736/https://www.rbb24.de/politik/beitrag/2019/03/fridays-for-future-berlin-brandenburg-demonstration.html. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  89. «Klima-Demos - von Berlin bis Sydney» [Climate demos from Berlin to Sydney]. tagesschau.de (στα Γερμανικά). 15 Μαρτίου 2019. Archived from the original on 16 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2019. #Fridaysforfuture mobilisierte auch in Deutschland Hunderttausende Menschen. Bundesweit waren 220 Proteste angekündigt, an denen sich laut Veranstaltern rund 300.000 Menschen beteiligten. Die meisten Teilnehmer gab es bei der Demonstration in Berlin, wobei die Angaben über die Teilnehmerzahl schwanken. Die Polizei zählte bis zu 20.000 Menschen, die bei dem Zug mitliefen. In München kamen nach Behördenangaben rund 10.000 Teilnehmer zusammen, 6000 versammelten sich in Frankfurt am Main. Auch in anderen Städten wie Köln, Bremen, Hannover und Nürnberg wurde protestiert. [#Fridaysforfuture also mobilized hundreds of thousands of people in Germany. Nationwide 220 protests were announced, in which, according to organizers, about Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. people participated. Most participants were at the demonstration in Berlin, for which the information on the number of participants varies. The police counted up to Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. people walking along the march. In Munich, according to authorities, about Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. participants came together, Error in {{val}}: first argument is not a valid number or requires too much precision to display. gathered in Frankfurt am Main. Protests also happened in other cities such as Cologne, Bremen, Hanover and Nuremberg.]  More than one of |dead-url= και |url-status= specified (βοήθεια)CS1 maint: BOT: original-url status unknown (link)
  90. «Around 30,000 people march for climate in Brussels» (στα αγγλικά). The Brussels Times. 15 March 2019. http://www.brusselstimes.com/brussels/14507/about-30-000-people-march-in-brussels-for-climate. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  91. O'Sullivan, Kevin (14 Μαρτίου 2019). «Thousands of Irish students join global climate change protest». The Irish Times. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  92. O Kelly, Emma (15 Μαρτίου 2019). «Students stage school strikes over climate change across country». Raidió Teilifís Éireann. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  93. «Thousands of students in Ireland join international climate change protests». The Irish Times. 15 March 2019. https://www.irishtimes.com/news/environment/thousands-of-students-in-ireland-join-international-climate-change-protests-1.3827629. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  94. O Kelly, Emma (15 Μαρτίου 2019). «Students stage school strikes over climate change across country». Raidió Teilifís Éireann. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  95. O'Sullivan, Kevin (14 Μαρτίου 2019). «Thousands of Irish students join global climate change protest». The Irish Times. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  96. «Grève mondiale pour le climat : des dizaines de milliers d'étudiants mobilisés» (στα γαλλικά). France 24. 15 March 2019. https://www.france24.com/fr/20190315-greve-scolaire-mondiale-le-climat-asie-oceanie-donnent-le-coup-envoi. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  97. «Partout dans le monde, les jeunes interpellent leurs dirigeants sur le climat: «Agissez comme des adultes»» (στα γαλλικά). Le Soir. 15 March 2019. https://www.lesoir.be/212599/article/2019-03-15/partout-dans-le-monde-les-jeunes-interpellent-leurs-dirigeants-sur-le-climat. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  98. (Ουκρανικά) Kyiv, young people made a strike on climate change, Glavcom (15 March 2019)
  99. (Ουκρανικά) In Kyiv, people joined the #ClimateStrike worldwide ecology campaign, Hromadske.ua (15 March 2019)
  100. «Young people in Kyiv join Global Climate Strike». Unian.info. 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  101. «Clima, manifestazioni in tutto il mondo. Gli studenti invadono le piazze: "In Italia siamo un milione"» [Climate. Worldwide demonstrations. Pupils fill the quares: "We are one Million in Italy"]. Repubblica.it (στα Ιταλικά). 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. A Milano, dove si contano quasi 100 mila persone, il percorso è stato deviato per arrivare in piazza Duomo e non più in piazza della Scala, troppo piccola per accogliere tutti. Diecimila a Firenze [...] L'Italia, con 235 raduni organizzati, è il Paese più attivo, prima di Francia (216), Germania (199), Stati Uniti (168), Svezia (129) e Gran Bretagna (111). 
  102. 102,0 102,1 102,2 102,3 102,4 102,5 Davide, Banfo; Laura, Serloni; Corrado, Zunino (15 Μαρτίου 2019). «Clima, manifestazioni in tutto il mondo. Gli studenti invadono le piazze: "In Italia siamo un milione"» [Climate. Worldwide demonstrations. Pupils fill the quares: "We are one million in Italy"]. Repubblica.it (στα Ιταλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. A Milano, dove si contano quasi 100 mila persone, il percorso è stato deviato per arrivare in piazza Duomo e non più in piazza della Scala, troppo piccola per accogliere tutti. Diecimila a Firenze […] L'Italia, con 235 raduni organizzati, è il Paese più attivo, prima di Francia (216), Germania (199), Stati Uniti (168), Svezia (129) e Gran Bretagna (111). 
  103. «Μην καταστρέφετε τον πλανήτη που θα κληρονομήσουμε!». Εφημερίδα των Συντακτών. 15 Μαρτίου 2019. https://www.efsyn.gr/kosmos/187350_min-katastrefete-ton-planiti-poy-tha-klironomisoyme. 
  104. «Οι νέοι της Κύπρου διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή για την κλιματική αλλαγή (Φώτος & Βίντεο)». newsbomb.com.cy. 15 Μαρτίου 2019. https://www.newsbomb.com.cy/kypros/story/743970/oi-neoi-tis-kyproy-diadilosan-exo-apo-ti-voyli-gia-tin-klimatiki-allagi-fotos-vinteo. 
  105. «Für das Klima auf die Strasse – auch in der Schweiz» (στα γερμανικά). srf.ch. 15 March 2019. https://www.srf.ch/news/schweiz/weltweiter-protesttag-fuer-das-klima-auf-die-strasse-auch-in-der-schweiz. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  106. «„Klima teď, škola potom." Tisíce studentů po celém světě i v Česku demonstrují za boj proti změnám klimatu» ["Climate now, school later." Thousands of students worldwide and in the Czech Republic demonstrated for the fight against climate change]. Aktuálně.cz (στα Τσεχικά). 15 Μαρτίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. […] Tisíce studentů se v pátek zapojily do celosvětové stávky za důslednější ochranu klimatu a snižování emisí. Prahou prošlo více než dva tisíce středoškoláků, podobné akce se konaly v Liberci, Brně, Plzni, Českých Budějovicích, Karlových Varech, Rakovníku či Pelhřimově. […] [Thousands of students took part in a global strike on Friday for more consistent climate protection and emissions reduction. More than two thousand high school students passed through Prague, similar events took place in Liberec, Brno, Plzeň, České Budějovice, Karlovy Vary, Rakovník and Pelhřimov.] 
  107. «Středoškoláci budou stávkovat za klima. Reakce politiků neodpovídá situaci, říkají» [High school students will strike for the climate. The reaction of politicians does not match the situation, they say]. Aktuálně.cz (στα Τσεχικά). 22 Φεβρουαρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2019. 
  108. https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/15/its-our-time-to-rise-up-youth-climate-strikes-held-in-100-countries.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  109. Sandra Laville, Matthew Taylor and Daniel Hurst (15 March 2019). «'It's our time to rise up': youth climate strikes held in 100 countries». The Guardian. https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/15/its-our-time-to-rise-up-youth-climate-strikes-held-in-100-countries. Ανακτήθηκε στις 15 March 2019. 
  110. Fortsch, Tristan (15 Μαρτίου 2019). «Photos: Students march through Portland streets to protest climate change». KATU. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. 
  111. «Stredoškoláci po celom svete zorganizovali štrajk za budúcnosť klímy». TASR: σελ. teraz.sk. 15 Μαρτίου 2019. http://www.teraz.sk/zahranicie/stredoskolaci-svojim-strajkom-apeluj/383925-clanok.html. 
  112. Ishii, Toru (16 Μαρτίου 2019). «Students march in Tokyo as part of global stand on climate woes». The Asahi Shimbun. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2019. 
  113. «'Worse than Voldemort': Global Students' Strike Targets Climate Change». Independent Journal Review. 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2019. 
  114. «Hong Kong students join global climate strike». South China Morning Post. 15 March 2019. https://www.scmp.com/video/scmp-originals/3001909/hong-kong-students-join-global-school-strike-calling-action-against. Ανακτήθηκε στις 16 March 2019. 
  115. Tun-atiruj, Choltanutkun (15 Μαρτίου 2019). «Bangkok students join worldwide march against climate change». BK Magazine. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019. 
  116. «Bangkok students strike against climate change». The Nation. 15 March 2019. http://www.nationmultimedia.com/detail/breakingnews/30365861. Ανακτήθηκε στις 16 March 2019. 
  117. «Over 300 students skip school to join #ClimateStrike agitation». The Times of India. 16 March 2019. https://timesofindia.indiatimes.com/entertainment/events/hyderabad/over-300-students-skip-school-to-join-climatestrike-agitation/articleshow/68428485.cms. Ανακτήθηκε στις 16 March 2019. 
  118. Rinku (15 Μαρτίου 2019). «Over 500 Delhi-NCR students join 'Fridays For Future' climate change protest». India Tribune. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. 
  119. «Fridays for Future weltweit: Demo-Neulinge gegen Klimawandel» (στα γερμανικά). Die Tageszeitung. 2019-03-15. ISSN 0931-9085. https://www.taz.de/!5580768. Ανακτήθηκε στις 2019-03-17. 
  120. «Finland’s climate strike kids: "We’re ruining this planet"». yle.fi. 15 March 2019. https://yle.fi/uutiset/osasto/news/finlands_climate_strike_kids_were_ruining_this_planet/10692006. 
  121. «Tusentals skolstrejkade för klimatet i Sverige» (στα se). dn.se. 15 March 2019. https://www.dn.se/nyheter/sverige/tusentals-skolstrejkade-for-klimatet-i-sverige/. 
  122. «Hele wereld op straat voor klimaat» (στα nl). De Standaard. 15 March 2019. http://www.standaard.be/cnt/dmf20190315_04259494. 
  123. Brynjólfsson, Ari (16 Μαρτίου 2019). «Ungir mótmælendur hvorki hvattir né lattir» (στα Icelandic). Vísir.is. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  124. «Schoolchildren, students march in Riga against climate change». Xinhuanet. 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019. 
  125. Kalaus, Nadežda (15 Μαρτίου 2019). «Skolēni un studenti Rīgā vienojas akcijā pret klimata pārmaiņām» (στα Latvian). Public Broadcasting of Latvia. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  126. «Simtiem jauniešu Rīgā piedalās globālajā 'klimata streikā'». Delfi.lv (στα Latvian). 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  127. «TSetki młodych ludzi na ulicach Katowic! Protest klimatyczny na rynku» (στα pl). slask.eska.pl. 15 March 2019. http://slask.eska.pl/newsy/setki-mlodych-ludzi-na-ulicach-katowic-protest-klimatyczny-na-rynku-zdjecia/763379. 
  128. «Uświadomić społeczeństwo”. Strajk klimatyczny w Warszawie» (στα pl). rdc.pl. 15 March 2019. https://www.rdc.pl/informacje/uswiadomic-spoleczenstwo-kilkuset-uczniow-protestowalo-w-centrum-warszawy-posluchaj-zobacz/. 
  129. «Prosvjedi mladih za klimu u više od 120 zemalja». Hrvatska radiotelevizija. 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2019. 
  130. «Starejšim ne zaupamo več, razočarani smo nad ignoriranjem največje krize v zgodovini človeštva!«». Delo. 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  131. «Thousands of young Danes take part in climate strike at parliament». www.thelocal.dk. 15 March 2019. https://www.thelocal.dk/20190315/thousands-of-young-danes-take-part-in-climate-strike-at-parliament. 
  132. «Klima: 30.000 Schüler bei Mega-Demo» (στα γερμανικά). oe24.at. 15 March 2019. https://www.oe24.at/oesterreich/politik/Klima-30-000-Schueler-bei-Mega-Demo/372015702. 
  133. «"Não há planeta B": Milhares de estudantes gritam em Portugal pelo clima» (στα pt). www.sabado.pt. 15 March 2019. https://www.sabado.pt/portugal/detalhe/nao-ha-planeta-b-milhares-de-estudantes-gritam-em-portugal-pelo-clima. 
  134. «Students worldwide skip school to demand tough action on climate change». cbsnews. 15 March 2019. https://www.cbsnews.com/news/youth-climate-strike-students-skip-class-demand-tough-action-on-climate-change/. 
  135. 135,0 135,1 Rocha, Laura (15 Μαρτίου 2019). «Miles de jóvenes reclamaron acciones concretas de la clase política frente al cambio climático». Infobae. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. 
  136. «Tens of thousands rally in Montreal as part of international 'school strike' against climate change». CBC News. 15 March 2019. https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/climate-march-montreal-1.5058083. Ανακτήθηκε στις 16 March 2019. 
  137. «"Ni un grado más, ni una especie menos", marchan en CD.MX. por el cambio climático». Cb televisión. 16 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. 
  138. «Frente al Palacio Legislativo - En Uruguay también se manifestaron contra el cambio climático». Diario EL PAIS Uruguay (στα Ισπανικά). 15 Μαρτίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2019. 
  139. «La juventud argentina le exige al Gobierno que enfrente el cambio climático». Agencia EFE (στα Ισπανικά). 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. 
  140. AFP (15 Μαρτίου 2019). «[VIDEO] Más de 2 mil estudiantes se unen a la marcha mundial contra el cambio climático en Santiago». T13. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. 
  141. 141,0 141,1 «Fridays for Future weltweit - Demo-Neulinge gegen Klimawandel» (στα γερμανικά). Die Tageszeitung (taz). 16 March 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-03-17. https://archive.today/20190317143149/http://www.taz.de/!5580768/. Ανακτήθηκε στις 17 March 2019. 
  142. Ricard, Paul; Nedbaeva, Olga (16 Μαρτίου 2019). «La "Marche du siècle" fait le plein pour le climat et la "justice sociale"» (στα Γαλλικά). Archived from the original on 17 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. A Paris, cette "Marche du siècle" a rassemblé 45.000 personnes, selon un comptage indépendant pour un collectif de médias réalisé par le cabinet Occurrence. La préfecture de police a de son côté chiffré cette affluence à 36.000 manifestants à Paris et les organisateurs à 107.000.  More than one of |dead-url= και |url-status= specified (βοήθεια)CS1 maint: BOT: original-url status unknown (link)
  143. «Liège : 11ème marche nationale des jeunes pour le climat» (στα Γαλλικά). RTC Télé Liège [fr]. 21 Μαρτίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2019.  More than one of |dead-url= και |url-status= specified (βοήθεια)
  144. 144,0 144,1 144,2 «Klimaatacties verliezen aanhang: fors minder spijbelaars op elfde actiedag» (στα nl). De Morgen. Belga. 21 March 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 March 2019. https://web.archive.org/web/20190324205932/https://www.demorgen.be/binnenland/klimaatacties-verliezen-aanhang-fors-minder-spijbelaars-op-elfde-actiedag-bed1a167/. Ανακτήθηκε στις 25 March 2019. 
  145. «Près de 700 élèves ont manifesté pour le climat à Saint-Georges» (στα γαλλικά). L'Avenir. 21 March 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-03-25. https://archive.today/20190325225357/https://www.lavenir.net/cnt/dmf20190321_01311834/saint-georges-plus-de-700-eleves-manifestent-pour-le-climat. Ανακτήθηκε στις 25 March 2019. 
  146. 146,0 146,1 «Na 11 donderdagen betogen: deze week opvallend minder klimaatspijbelaars» (στα Ολλανδικά). Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie. 21 Μαρτίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2019. 
  147. «Skolestreiken for klimaet samlet mer enn 40.000 over hele Norge». Naturpress (στα Νορβηγικά). 23 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2019. 
  148. «Tusenvis av ungdommer klimastreiker». Teknisk Ukeblad (στα Νορβηγικά). 22 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2019. 
  149. «Minst 15.000 elever i skolestreik i Oslo». Klassekampen (στα Νορβηγικά). 22 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2019. 
  150. Peigné, Thierry (22 Μαρτίου 2019). «Rennes : nouvelle marche de la jeunesse pour le climat» (στα Γαλλικά). France 3 Régions. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2019. 
  151. Veeckmans, Wouter (24 Μαρτίου 2019). «Klimaatactivisten, inclusief Anuna De Wever, ketenen zich vast voor parlement om klimaatwet te eisen». Newsmonkey (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2019. 
  152. «Klimaatactivisten mogen heel de nacht blijven betogen en overnachten op kruispunt aan de Wetstraat» (στα Ολλανδικά). Het Nieuwsblad. 24 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2019. 
  153. «Klimaatbeweging bezet de Wetstraat "omdat onze politici klimaatwet blokkeren"» (στα nl). De Morgen. 24 March 2019. https://www.demorgen.be/binnenland/klimaatbeweging-bezet-de-wetstraat-omdat-onze-politici-klimaatwet-blokkeren-bdcce8d3/. Ανακτήθηκε στις 26 March 2019. 
  154. Eriksson, Carl-Fredrik (29 Μαρτίου 2019). «40 000 elever strejkade för klimatet i Tyskland» (στα Σουηδικά). Expressen. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. 
  155. «Thousands of teens join Greta Thunberg's climate fight in Berlin». The Local. 29 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. 
  156. Beug, Sebastian (29 Μαρτίου 2019). «Die große Greta-Show in Berlin: Auftritt der Aktivistin am Brandenburger Tor» (στα Γερμανικά). Bild. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. 
  157. «Amper 500 betogers op dertiende klimaatmars in Brussel, Anuna De Wever: "Ik ben 'pissed' dat we hier nog elke week moeten staan"» (στα Ολλανδικά). Het Laatste Nieuws. 4 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  158. «Veel gespijbeld, toch goed rapport» (στα Ολλανδικά). De Standaard. 7 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  159. «Schwesig bei Schweriner „Fridays for Future”-Demo» (στα γερμανικά). Nordkurier. 5 April 2019. https://www.nordkurier.de/mecklenburg-vorpommern/schwesig-bei-schweriner-fridays-for-future-demo-0535079504.html. Ανακτήθηκε στις 20 April 2019. 
  160. «Serbia's first Fridays for Future climate protest held in Belgrade». Balkan Green Energy News. 8 April 2019. https://balkangreenenergynews.com/serbias-first-fridays-for-future-climate-protest-held-in-belgrade/. Ανακτήθηκε στις 25 April 2019. 
  161. Scarpone, Isabella (13 April 2019). «Toronto students walk out for climate action». The Toronto Observer. https://torontoobserver.ca/2019/04/13/toronto-students-walk-out-for-climate-action/. Ανακτήθηκε στις 29 April 2019. 
  162. «Zehntausende Menschen gehen für den Klimaschutz auf die Strasse» (στα Γερμανικά). Schweizer Radio und Fernsehen. 6 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  163. Boon, Katrien (11 Απριλίου 2019). «Rectoren Belgische universiteiten aan de kop van de 14e klimaatmars» (στα Ολλανδικά). VRT. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  164. «Rund 1000 Schüler protestieren in Augsburg für mehr Klimaschutz» (στα γερμανικά). Augsburger Allgemeine. 12 April 2019. https://www.augsburger-allgemeine.de/augsburg/Rund-1000-Schueler-protestieren-in-Augsburg-fuer-mehr-Klimaschutz-id54042256.html. Ανακτήθηκε στις 17 April 2019. 
  165. «Streiktermine». Fridays for Future (στα Γερμανικά). Απριλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2019. 
  166. Marsh, Sarah (12 April 2019). «Youth climate change protests across Britain – as it happened». The Guardian. https://www.theguardian.com/environment/live/2019/apr/12/youth-climate-change-protests-across-britain-live. Ανακτήθηκε στις 29 April 2019. 
  167. Jones, Harrison (12 April 2019). «Student strike Oxford: Third demonstration in Bonn Square». Oxford Mail. https://www.oxfordmail.co.uk/news/17570386.student-strike-oxford-third-demonstration-in-bonn-square/. Ανακτήθηκε στις 29 April 2019. 
  168. Houghton, Tom (12 April 2019). «Hundreds of protesters in city centre to declare 'climate emergency'». Liverpool Echo. https://www.liverpoolecho.co.uk/news/liverpool-news/hundreds-protesters-city-centre-declare-16121538. Ανακτήθηκε στις 29 April 2019. 
  169. «Öğrencilerden Çağrı: Uyanın Evimiz Yanıyor». Gazedda Kibris (στα Τουρκικά). 12 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2019. 
  170. «Klimaatspijbelaars gaan door tijdens de paasvakantie» (στα nl). Het Nieuwsblad. 18 April 2019. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190418_04338043. Ανακτήθηκε στις 25 April 2019. 
  171. «Greta Thunberg tra i ragazzi in piazza del Popolo: "Promesse non rispettate, la nostra lotta durerà anni"» (στα it). la Repubblica. 19 April 2019. https://www.repubblica.it/cronaca/2019/04/19/news/roma_fridays_for_future_greta-224420290/. Ανακτήθηκε στις 20 April 2019. 
  172. «Fridays For Future: Thousands join teen climate activist Greta Thunberg in Rome». Daily Sabah. 19 April 2019. https://www.dailysabah.com/europe/2019/04/19/fridays-for-future-thousands-join-teen-climate-activist-greta-thunberg-in-rome. Ανακτήθηκε στις 20 April 2019. 
  173. «Στη Ρώμη διαδηλώνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ». Ντόιτσε Βέλλε. 19 Απριλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-04-20. https://web.archive.org/web/20190420151428/https://www.dw.com/el/%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BA/a-48400178. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2019. 
  174. «Klimademo mit dem Velo» (στα γερμανικά). Der Bund. 20 April 2019. https://www.derbund.ch/bern/klimademo-mit-dem-velo/story/31548722. Ανακτήθηκε στις 25 April 2019. 
  175. 175,0 175,1 Canadienne, Presse (27 April 2019). «Quebec climate protests say governments are 'champions of inaction'». Montreal Gazette. https://montrealgazette.com/news/local-news/montreals-saturday-climate-march-one-of-many-as-earth-week-draws-to-close. Ανακτήθηκε στις 27 April 2019. 
  176. Decker, Hugo (25 Απριλίου 2019). «Nationale klimaatmars flopt, andere geannuleerd». sceptr.net (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2019. 
  177. «Honderdtal actievoerders op Antwerpse klimaatmars» (στα nl). Het Laatste Nieuws. 25 April 2019. https://www.hln.be/nieuws/binnenland/honderdtal-actievoerders-op-antwerpse-klimaatmars~a15f649e/. Ανακτήθηκε στις 26 April 2019. 
  178. «Amper 400 deelnemers voor nationale klimaatmars in Namen, betoging in Doornik geannuleerd bij gebrek aan betogers» (στα nl). Het Laatste Nieuws. 25 April 2019. https://www.hln.be/nieuws/binnenland/amper-400-deelnemers-voor-nationale-klimaatmars-in-namen-betoging-in-doornik-geannuleerd-bij-gebrek-aan-betogers~ad8c764b/. Ανακτήθηκε στις 26 April 2019. 
  179. «Bratislava protested for the future of the climate». The Slovak Spectator. 26 April 2019. https://spectator.sme.sk/c/22107874/bratislava-protested-for-the-future-of-climate.html. Ανακτήθηκε στις 26 April 2019. 
  180. Stoyanov, Anton (25 Απριλίου 2019). «Students in Bratislava to resume their protests». themayor.eu. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2019. 
  181. «Stovky mladých ľudí vyšli do ulíc - upozorňujú na klimatickú zmenu» (στα sk). Bratislavské Noviny. 26 April 2019. https://www.bratislavskenoviny.sk/aktuality/bratislava/54521-stovky-mladych-ludi-vysli-do-ulic-upozornuju-na-klimaticku-zmenu. Ανακτήθηκε στις 26 April 2019. 
  182. «Több száz fiatal demonstrált Pozsonyban a klímaváltozás miatt». bumm.sk (στα Σλοβακικά). 26 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2019. 
  183. Boule, Marie (28 April 2019). «Plusieurs milliers de personnes dans la rue pour le climat à Montréal» (στα γαλλικά). Vice. https://www.vice.com/fr_ca/article/d3npg7/plusieurs-milliers-de-personnes-dans-la-rue-pour-le-climat-a-montreal. Ανακτήθηκε στις 28 April 2019. 
  184. «530 klimaatactivisten blijven hameren voor beter beleid op 17de mars» (στα nl). Het Laatste Nieuws. 2 May 2019. https://www.hln.be/regio/brussel/530-klimaatactivisten-blijven-hameren-voor-beter-beleid-op-17de-mars~aab28737/. Ανακτήθηκε στις 2 May 2019. 
  185. «Klimaatspijbelaars ruimen vuilnis tijdens 17de mars in Brussel» (στα nl). Het Laatste Nieuws. 2 May 2019. https://www.hln.be/regio/brussel/klimaatspijbelaars-ruimen-vuilnis-tijdens-17de-mars-in-brussel~ab43f211/. Ανακτήθηκε στις 2 May 2019. 
  186. Veeckmans, Wouter (2 May 2019). «Zeventiende klimaatmars in Brussel lokt amper 500 betogers: veel armoedeorganisaties» (στα nl). Newsmonkey.be. http://newsmonkey.be/article/93989. Ανακτήθηκε στις 2 May 2019. 
  187. King, Miriam (4 May 2019). «Fridays for Future Climate Strike protest for Mother Earth». Bradford Today. https://www.bradfordtoday.ca/local-news/fridays-for-future-climate-strike-protest-for-mother-earth-1428513. Ανακτήθηκε στις 5 May 2019. 
  188. Little, Simon (3 May 2019). «‘They need to act now’: Frustrated B.C. youth protest inaction on climate change». Global News. https://globalnews.ca/news/5238069/bc-youth-protest-climate-change/. Ανακτήθηκε στις 5 May 2019. 
  189. «Vancouver students skip school for climate change». CBC News. 3 May 2019. https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/vancouver-students-skip-school-for-climate-change-1.5123124. Ανακτήθηκε στις 5 May 2019. 
  190. Dinshaw, Fram (3 May 2019). «Truro students join new national climate strike». Truro Daily News. https://www.trurodaily.com/news/truro-students-join-new-national-climate-strike-308246/. Ανακτήθηκε στις 3 May 2019. 
  191. «Corner Brook students take part in climate strike». The Western Star. 3 May 2019. https://www.thewesternstar.com/news/local/corner-brook-students-take-part-in-climate-strike-308180/. Ανακτήθηκε στις 3 May 2019. 
  192. Sophie, Woodrooffe (3 May 2019). «Coast students take part in national climate strike». Coast Reporter. https://www.coastreporter.net/news/local-news/coast-students-take-part-in-national-climate-strike-1.23811572. Ανακτήθηκε στις 5 May 2019. 
  193. Bui, David (3 May 2019). «Students urge Peterborough to declare state of emergency on climate change». Peterborough Examiner. https://www.thepeterboroughexaminer.com/news-story/9337202-students-urge-peterborough-to-declare-state-of-emergency-on-climate-change/. Ανακτήθηκε στις 5 May 2019. 
  194. MacPherson, Alex (4 May 2019). «Premier, feds, Sask. residents react to carbon tax court decision». The Guardian. https://www.theguardian.pe.ca/news/canada/premier-feds-sask-residents-react-to-carbon-tax-court-decision-308345/. Ανακτήθηκε στις 5 May 2019. 
  195. Carmichael, Harold (4 May 2019). «Students rally to save climate». Sudbury Star. https://www.thesudburystar.com/news/local-news/students-rally-to-save-climate. Ανακτήθηκε στις 5 May 2019. 
  196. «Youth Climate Strike US» (στα αγγλικά). Brightest.io. 3 May 2019. https://www.brightest.io/cause/youth-climate-strike-us. Ανακτήθηκε στις 3 May 2019. 
  197. Krummenacher, Christoph (4 May 2019). «Erste Klimastreik Demo auf dem Land – im Seeland» (στα γερμανικά). Nau. https://www.nau.ch/news/schweiz/erste-klimastreik-demo-auf-dem-land-im-seeland-65517923. Ανακτήθηκε στις 5 May 2019. 
  198. Jamal, Sana (13 May 2019). «Pakistani university students take to streets over climate». Gulf News. https://gulfnews.com/world/asia/pakistan/pakistani-university-students-take-to-streets-over-climate-1.63919822. Ανακτήθηκε στις 15 May 2019. 
  199. Van herck, Rob (9 May 2019). «Minuut stilte voor vermoorde Julie op klimaatmars in Antwerpen, ook BV’s stappen mee» (στα nl). Het Laatste Nieuws. https://www.hln.be/in-de-buurt/antwerpen/minuut-stilte-voor-vermoorde-julie-op-klimaatmars-in-antwerpen-ook-bv-s-stappen-mee~a5a56ee8/. Ανακτήθηκε στις 9 May 2019. 
  200. Rindt, Claudia (13 May 2019). «Jetzt überschreiten sie wirklich eine Grenze: Konstanzer und Kreuzlinger Fridays-for-Future-Aktivisten demonstrierten am Wochenende gemeinsam» (στα γερμανικά). Südkurier. https://www.suedkurier.de/region/kreis-konstanz/konstanz/Jetzt-ueberschreiten-sie-wirklich-eine-Grenze-Konstanzer-und-Kreuzlinger-Fridays-for-Future-Aktivisten-demonstrierten-am-Wochenende-gemeinsam;art372448,10145889. Ανακτήθηκε στις 15 May 2019. 
  201. «Raoni vraagt 650 klimaatspijbelaars in Brussel mee te strijden tegen ontbossing» (στα nl). Het Laatste Nieuws. 17 May 2019. https://www.hln.be/nieuws/binnenland/raoni-vraagt-650-klimaatspijbelaars-in-brussel-mee-te-strijden-tegen-ontbossing~a78c8a8f. Ανακτήθηκε στις 21 May 2019. 
  202. ««Σχολεία Ανοιχτά στην προστασία του Κλίματος και στην Εξοικονόμηση της Ενέργειας, Αθήνα – Βερολίνο»». Αθήνα 98.3. 16 Μαΐου 2019. http://athina984.gr/wp-site/2019/05/16/scholeia-anoichta-stin-prostasia-toy-klimatos-kai-stin-exoikonomisi-tis-energeias-athina-verolino-2/. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  203. 203,0 203,1 Haynes, Suyin (24 May 2019). «Students From 1,600 Cities Just Walked Out of School to Protest Climate Change. It Could Be Greta Thunberg's Biggest Strike Yet». Time. http://time.com/5595365/global-climate-strikes-greta-thunberg/. Ανακτήθηκε στις 27 May 2019. 
  204. «"Ainoa keino näyttää, että haluamme muutoksia" – Nuoret olivat ilmastolakossa ympäri maailman» (στα fi). Yle. 24 May 2019. https://yle.fi/uutiset/3-10800352. Ανακτήθηκε στις 31 May 2019. 
  205. «Climate change students: ‘Some politicians are starting to listen’». News Now Finland. 24 May 2019. https://newsnowfinland.fi/domestic/climate-change-students-some-politicians-are-starting-to-listen. Ανακτήθηκε στις 31 May 2019. 
  206. Angvarson, Elin; Andersson, Jonna (24 May 2019). «6 000 stockholmare strejkade med Greta – se bilderna från Kungsan» (στα sv). Mitt i. https://mitti.se/nyheter/klimatstrejk-bilderna-kungsan/. Ανακτήθηκε στις 27 May 2019. 
  207. «Mehr als 5000 Schüler bei Klima-Demos, nächste Woche kommt Greta» (στα γερμανικά). Die Presse. 24 May 2019. https://diepresse.com/home/panorama/oesterreich/5633475/Mehr-als-5000-Schueler-bei-KlimaDemos-naechste-Woche-kommt-Greta. Ανακτήθηκε στις 26 May 2019. 
  208. «Hunderttausende auf der Straße» (στα γερμανικά). tagesschau.de. 24 May 2019. https://www.tagesschau.de/inland/fridays-for-future-aktionen-101.html. Ανακτήθηκε στις 24 May 2019. 
  209. «Honderden scholieren lopen klimaatmars door Utrecht» (στα nl). De Utrechtse Internet Courant. 24 May 2019. https://www.duic.nl/algemeen/honderden-scholieren-lopen-klimaatmars-door-utrecht/. Ανακτήθηκε στις 26 May 2019. 
  210. «Jongeren wereldwijd de straat op voor het klimaat, ook in Utrecht» (στα nl). NOS. 24 May 2019. https://nos.nl/artikel/2286110-jongeren-wereldwijd-de-straat-op-voor-het-klimaat-ook-in-utrecht.html. Ανακτήθηκε στις 26 May 2019. 
  211. «7.500 deelnemers voor laatste klimaatmars, Anuna blikt tevreden terug: “Wij konden het echt niet beter doen”» (στα nl). Het Nieuwsblad. 24 May 2019. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190524_04421575. Ανακτήθηκε στις 26 May 2019. 
  212. 212,0 212,1 212,2 «No pueden votar, pero ya están luchando contra el cambio climático en todo el mundo» (στα es). Pressdigital. 24 May 2019. https://www.pressdigital.es/texto-diario/mostrar/1431398/no-pueden-votar-pero-estan-luchando-contra-cambio-climatico-todo-mundo. Ανακτήθηκε στις 27 May 2019. 
  213. 213,0 213,1 Garric, Audrey; Barroux, Rémi (24 May 2019). «Climat : à Paris, les jeunes « sèchent et la planète aussi »» (στα γαλλικά). Le Monde. https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/05/24/climat-a-paris-les-jeunes-sechent-et-la-planete-aussi_5466910_3244.html. Ανακτήθηκε στις 28 May 2019. 
  214. «Mαθητική πορεία για την κλιματική αλλαγή στο κέντρο της Αθήνας». Proto Thema. May 24, 2019. https://www.protothema.gr/greece/article/893564/mathitiki-poreia-gia-tin-klimatiki-allagi-sto-kedro-tis-athinas/. Ανακτήθηκε στις May 24, 2019. 
  215. «Παγκόσμια απεργία για το κλίμα: Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν στους δρόμους». To Vima. May 24, 2019. https://www.tovima.gr/2019/05/24/world/pagkosmia-apergia-gia-to-klima-xiliades-neoi-diadilosan-stous-dromous/. Ανακτήθηκε στις May 24, 2019. 
  216. Planelles, Manuel (24 May 2019). «Los jóvenes piden en la calle que España declare la “emergencia climática”» (στα es). El País. https://elpais.com/sociedad/2019/05/24/actualidad/1558707008_571482.html. Ανακτήθηκε στις 27 May 2019. 
  217. «Charlottesville, Albemarle students strike again for climate change action». Charlottesville tomorrow. 24 May 2019. https://www.cvilletomorrow.org/articles/charlottesville-albemarle-students-strike-again-for-climate-change-action/. Ανακτήθηκε στις 24 May 2019. 
  218. «Mladi širom sveta digli su glas protiv ubrzanih klimatskih promena / Petkom za budućnost» (στα sr). RTV BK Telecom. 27 May 2019. https://www.youtube.com/watch?v=OZqDiNyndS4. Ανακτήθηκε στις 27 May 2019. 
  219. «Tausende demonstrierten fürs Klima in Wien» (στα German). Standard. 31 May 2019. https://derstandard.at/2000104141363/Greta-Thunberg-nimmt-an-Klima-Schulstreit-in-Wien-teil?_slide=1. Ανακτήθηκε στις 20 June 2019. 
  220. «Greta Thunberg tar sabbatsår för klimatet» (στα Swedish). Svenska Dagbladet. 31 May 2019. https://www.svd.se/greta-thunberg-tar-sabbatsar. Ανακτήθηκε στις 20 June 2019. 
  221. «German Fridays for Future climate activists block parliament» (στα English). DW. 28 June 2019. https://www.dw.com/en/german-fridays-for-future-climate-activists-block-parliament/a-49404234. Ανακτήθηκε στις 6 July 2019. 
  222. Andrea Germanos (28 June 2019). «On 'Hottest Day in History of France» (στα English). Common Dreams. https://www.commondreams.org/news/2019/06/28/hottest-day-history-france-world-told-do-not-look-away-police-tear-gas-climate. Ανακτήθηκε στις 6 July 2019. 
  223. Jessica Corbett (5 July 2019). «The Climate Crisis Doesn't Go on Summer Holiday» (στα English). Common Dreams. https://www.commondreams.org/news/2019/07/05/climate-crisis-doesnt-go-summer-holiday-and-neither-will-we-says-greta-thunberg. Ανακτήθηκε στις 6 July 2019. 
  224. «Swedish activist Thunberg joins German climate protest» (στα English). 660 News. 19 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2019. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  225. 225,0 225,1 «'SMILE for Future': Lausanne environment activists call for action on global warming» (στα αγγλικά). Swissinfo. 9 August 2019. https://www.swissinfo.ch/eng/summit-declaration_environment-activists-call-for-action-on-global-warming/45150342. Ανακτήθηκε στις 10 August 2019. 
  226. «Plus de 2500 manifestants à Lausanne contre le réchauffement climatique» (στα French). Radio télévision suisse. 9 August 2019. https://www.rts.ch/info/monde/10620367-plus-de-2500-manifestants-a-lausanne-contre-le-rechauffement-climatique.html. Ανακτήθηκε στις 9 August 2019. 
  227. Official website of the "SMILE for Future" meeting (page visited on 9 August 2019).
  228. "Lausanne Climate Declaration", SMILE for Future, 9 August 2019 (page visited on 9 August 2019).
  229. Miranda Bryant (30 August 2019). «Hundreds of teens join Greta Thunberg in climate protest outside UN». The Guardian. https://www.theguardian.com/environment/2019/aug/30/greta-thunberg-un-climate-protest-new-york. Ανακτήθηκε στις 30 August 2019.