Κατάλογος ποδοσφαιρικών ομάδων Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει τις ποδοσφαιρικές ομάδες ανδρών της Κύπρου που αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν στα εθνικά πρωταθλήματα της χώρας. Συνολικά έχουν αγωνιστεί στα εθνικά πρωταθλήματα της Κύπρου 195 ομάδες.

Τα εθνικά πρωταθλήματα της Κύπρου είναι και ήταν η Α΄ κατηγορία, η Β΄ κατηγορία, η Γ΄ κατηγορία και η Δ΄ κατηγορία η οποία έχει πλέον καταργηθεί. Τα πρωταθλήματα αυτά διοργανώνονται και διοργανώνονταν από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Εθνικό πρωτάθλημα είναι και η Επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ η οποία διοργανώνεται από τη Συνομοσπονδία Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου (ΣΤΟΚ).

Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τις 195 ομάδες που συμμετείχαν στα εθνικά πρωταθλήματα της Κύπρου.

Ομάδα Έδρα Επαρχία Ίδρυση-Διάλυση Κατάσταση 2018-19 Ανώτερο επίπεδο
ΑΕΖ Ζακακίου Ζακάκι Λεμεσού 1956- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
ΑΕΚ Κουκλιών Κούκλια Πάφου 1968-2014 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
ΑΕΚ Λάρνακας Λάρνακα Λάρνακας 1994- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
ΑΕΛ Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού 1930- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
ΑΕΠ Πάφου Πάφος Πάφου 2000-2014 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
Α.Ο. Αγία Νάπα Αγία Νάπα Αμμοχώστου 1990- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Αλκή Λάρνακας Λάρνακα Λάρνακας 1948-2014 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
Αλκή Ορόκλινη Ορόκλινη Λάρνακας 1979- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
Αναγέννηση Δερύνειας Δερύνεια Αμμοχώστου 1920- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Ανόρθωση Αμμοχώστου Αμμόχωστος1 Αμμοχώστου 1911- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς Πιτσιλιά Λεμεσού 1979- Επίλεκτη κατηγορία Α΄ κατηγορία
ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσίας 1926- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
Απόλλων Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού 1954- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
ΑΠΟΠ Κινύρας Πέγειας Πέγεια Πάφου 2003-2012 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
ΑΠΟΠ Πάφου Πάφος Πάφου 1953-2000 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
Άρης Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού 1930- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
ΑΣΙΛ Λύσης Λύση1 Αμμοχώστου 1932- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Ατρόμητος Γεροσκήπου Γεροσκήπου Πάφου 1956-2013 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
ΑΫΜΑ Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσίας 1934- Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα Α΄ κατηγορία
Διγενής Ακρίτας Μόρφου Μόρφου1 Λευκωσίας 1931- Γ΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Δόξα Κατωκοπιάς Κατωκοπιά1 Λευκωσίας 1954- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
Εθνικός Άσσιας Άσσια1 Αμμοχώστου 1966- Γ΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Εθνικός Άχνας Άχνα1 Αμμοχώστου 1968- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
ΘΟΪ Λακατάμιας Λακατάμια Λευκωσίας 1948- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Ένωσις Νέων Παραλιμνίου Παραλίμνι Αμμοχώστου 1936- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
Ένωσις Νέων Τραστ Λευκωσία Λευκωσίας 1924-1938 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
ΕΠΑ Λάρνακας Λάρνακα Λάρνακας 1932-1994 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
Ερμής Αραδίππου Αραδίππου Λάρνακας 1958- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
Ευαγόρας Πάφου Πάφος Πάφου 1961-2000 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών Πάνω Πολεμίδια Λεμεσού 1979- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Κεραυνός Στρόβολος Λευκωσίας 1926-1993 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου Αμμόχωστος Αμμοχώστου 1948- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
Οθέλλος Αθηαίνου Αθηένου Λάρνακας 1933- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Ολυμπιακός Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσίας 1931- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Ομόνοια Αραδίππου Αραδίππου Λάρνακας 1929- Β΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Ομόνοια Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσίας 1948- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
Ονήσιλος Σωτήρας Σωτήρα Αμμοχώστου 1978-2014 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
Ορφέας Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσίας 1948- Επίλεκτη κατηγορία Α΄ κατηγορία
Πάφος FC Πάφος Πάφου 2014- Α΄ κατηγορία[1] Α΄ κατηγορία
Πεζοπορικός Όμιλος Λάρνακας Λάρνακα Λάρνακας 1924-1994 Δεν υφίσταται Α΄ κατηγορία
Τσετίν Καγιά Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσίας 1930- Αποχώρησε από την ΚΟΠ2 Α΄ κατηγορία
Χαλκάνορας Ιδαλίου Δάλι Λευκωσίας 1948- Γ΄ κατηγορία Α΄ κατηγορία
Άδωνις Ιδαλίου Δάλι Λευκωσίας 1956- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΕΛ) Β΄ κατηγορία
ΑΕΚ Αμμοχώστου Αμμόχωστος1 Αμμοχώστου 1959-1980 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
ΑΕΚ Κακοπετριάς Κακοπετριά Λευκωσίας 1984-Άγνωστο Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
ΑΕΚ/Αχιλλέας Αγίου Θεράποντα Λεμεσός Λεμεσού 1997-2005 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
ΑΕΜ Μεσόγης-Γιόλου Μεσόγη Πάφου 1985-2007 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
ΑΕΜ Μόρφου Μόρφου1 Λευκωσίας 1960-1991 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Ακρίτας Χλώρακας Χλώρακα Πάφου 1971- Β΄ κατηγορία Β΄ κατηγορία
Αμαθούς Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού Άγνωστο-1965 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Αναγέννηση Γερμασόγειας Γερμασόγεια Λεμεσού 1956-2018 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Αναγέννηση Λάρνακας Λάρνακα Λάρνακας 1944-Άγνωστο Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Ανταίος Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού 1943-1963 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
ΑΠΕΠ Πελενδρίου Πελένδρι Λεμεσού 1956- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΛ) Β΄ κατηγορία
Απόλλων Αθηαίνου Αθηένου Λάρνακας Άγνωστο-1972 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Απόλλων Λυμπιών Λύμπια Λευκωσίας 1948- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΑΠΟΕΣΠ) Β΄ κατηγορία
Αρίων Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού Άγνωστο-1970 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Αχιλλέας Καϊμακλίου Καϊμακλί Λευκωσίας 1943-1988 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Αχυρώνας Λιοπετρίου Λιοπέτρι Αμμοχώστου 1960 Γ΄ κατηγορία Β΄ κατηγορία
Διγενής Ακρίτας Ύψωνα Ύψωνας Λεμεσού 1958-2014 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Διγενής Βορόκλινης Ορόκλινη Λάρνακας 1983- Β΄ κατηγορία Β΄ κατηγορία
Εθνικός Αστέρας Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού 1957-1977 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Εθνικός Δευτεράς Δευτερά Λευκωσίας 1948- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΠΛ) Β΄ κατηγορία
Εθνικός Λατσιών Λατσιά Λευκωσίας 1956- Γ΄ κατηγορία Β΄ κατηγορία
Ελπίδα Ξυλοφάγου Ξυλοφάγου Λάρνακας 1959- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΑΛ) Β΄ κατηγορία
ΕΝ.Α.Δ. Πόλης Χρυσοχούς Πόλη Χρυσοχούς Πάφου 1994- Γ΄ κατηγορία Β΄ κατηγορία
ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου Άγιος Δομέτιος Λευκωσίας 1937- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΑΠΟΕΣΠ) Β΄ κατηγορία
Ένωση Νέων Παρεκκλησιάς Παρεκκλησιά Λεμεσού 2006-2017 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Ένωσις Αγίων Ομολογητών Άγιοι Ομολογητές Λευκωσίας 1944-1961 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Ένωσις Κοκκινοτριμυθιά Κοκκινοτριμυθιά Λευκωσίας 1968-2016 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
ΕΠΑΛ Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού 1963-1971 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Ηρακλής Γερολάκκου Γερόλακκος1 Λευκωσίας 1948- Επίλεκτη κατηγορία Β΄ κατηγορία
Καϊτζάκ Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσίας 1957-1968 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Κενσγίκ Κιουτζιού Λευκωσία Λευκωσίας 1952- Αποχώρησε από την ΚΟΠ2 Β΄ κατηγορία
Κέντρο Νεότητας Μαρωνιτών Λεμεσός Λεμεσού 1977-Άγνωστο Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Κινύρας Έμπας Έμπα Πάφου 1983-2003 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
ΛΑΛΛ Λύσης Λύση1 Αμμοχώστου 1929-1974 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
ΜΕΑΠ Πέρα Χωρίου Νήσου Πέρα Χωρίο-Νήσου Λευκωσίας 1980- Β΄ κατηγορία Β΄ κατηγορία
Νέος Αιώνας Τρικώμου Τρίκωμο1 Αμμοχώστου 1990-1992 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Νίκος & Σωκράτης Ερήμης Ερήμη Λεμεσού 1956-2016 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Ντεμίρσπορ Λάρνακας Λάρνακα Λάρνακας 1934- Αποχώρησε από την ΚΟΠ2 Β΄ κατηγορία
Ντογάν Τουρκ Μπιρλιγί Λεμεσός Λεμεσού 1938- Αποχώρησε από την ΚΟΠ2 Β΄ κατηγορία
Οθέλλος Αμμοχώστου Αμμόχωστος1 Αμμοχώστου Άγνωστο-1963 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Όλυμπος Ξυλοφάγου Ξυλοφάγου Λάρνακας 1952- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΕΛ) Β΄ κατηγορία
Ορφέας Αθηένου Αθηένου Λάρνακας 1948- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΕΛ) Β΄ κατηγορία
Ονήσιλος Σωτήρας 2014 Σωτήρα Αμμοχώστου 2014- Β΄ κατηγορία Β΄ κατηγορία
ΠΑΕΕΚ Κερύνειας Κερύνεια1 Κερύνειας 1953- Β΄ κατηγορία Β΄ κατηγορία
Πανελλήνιος Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού 1953-1963 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Παρθενών Ζώδιας Ζώδια1 Λευκωσίας 1966-1979 Δεν υφίσταται Β΄ κατηγορία
Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ξυλοτύμβου Ξυλοτύμβου Λάρνακας 2006- Γ΄ κατηγορία Β΄ κατηγορία
Ροτσίδης Μάμμαρι Μάμμαρι Λευκωσίας 1961- Επίλεκτη κατηγορία Β΄ κατηγορία
ΣΕΚ Αγίου Αθανασίου Άγιος Αθανάσιος Λεμεσού 1948- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΑΑΟΚ) Β΄ κατηγορία
Τουρκ Κουτζιούκ Αμμοχώστου Αμμόχωστος Αμμοχώστου 1945- Αποχώρησε από την ΚΟΠ2 Β΄ κατηγορία
Φρέναρος FC 2000 Φρέναρος Αμμοχώστου 2000- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΑΛ) Β΄ κατηγορία
FC Επισκοπής Επισκοπή Λεμεσού 2003-2008 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
ΑΕΚ Καθολικής Καθολική, Λεμεσός Λεμεσού 1981- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΑΑΟΚ) Γ΄ κατηγορία
ΑΕΚ Καραβά Καραβάς1 Κερύνειας 1957-1974 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
ΑΕΚ Κυθρέας Κυθρέα1 Λευκωσίας 1950- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΕΛ) Γ΄ κατηγορία
ΑΕΝ Αγίου Γεωργίου Βρυσούλων-Αχερίτου Άγιος Γεώργιος Αχερίτου Αμμοχώστου 2004- Επίλεκτη κατηγορία Γ΄ κατηγορία
Αμαθούς Αγίου Τύχωνα Άγιος Τύχωνας Λεμεσού 1955- Γ΄ κατηγορία Γ΄ κατηγορία
ΑΜΕΠ Παρεκκλησιάς Παρεκκλησιά Λεμεσού 1961- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΛ) Γ΄ κατηγορία
Αναγέννηση Τραχωνίου Τραχώνι Λεμεσού 1979-2018 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου Ακρωτήρι Λεμεσού 1955- Γ΄ κατηγορία Γ΄ κατηγορία
ΑΠΕΑΝ Αγίας Νάπας Αγία Νάπα Αμμοχώστου Άγνωστο-1990 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
ΑΠΕΫ Ύψωνα Ύψωνας Λεμεσού 1950-Άγνωστο Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
ΑΣΟ Ορμήδειας Ορμήδεια Λάρνακας 1956-Άγνωστο Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
ΑΣΟΒ Βατυλής Βατυλή1 Αμμοχώστου 1939-1977 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
ΑΤΕ ΠΕΚ Εργατών Εργάτες Λευκωσίας 1939- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΠΛ) Γ΄ κατηγορία
Δόξα Παλαιομετόχου Παλιομέτοχο Λευκωσίας 1960- Επίλεκτη κατηγορία Γ΄ κατηγορία
Δυναμό Περβολιών Περβόλια Λάρνακας 1960- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΕΛ) Γ΄ κατηγορία
Εληά Λυθροδόντα Λυθροδόντας Λευκωσίας 1939- Επίλεκτη κατηγορία Γ΄ κατηγορία
Ελληνισμός Ακακίου Ακάκι Λευκωσίας 1924- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΑΠΟΕΣΠ) Γ΄ κατηγορία
Ελπίδα Αστρομερίτη Αστρομερίτης Λευκωσίας 2009- Γ΄ κατηγορία Γ΄ κατηγορία
ΕΝΑΖ Αγίας Ζώνης Λεμεσού Αγία Ζώνη, Λεμεσός Λεμεσού Άγνωστο Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Ένωση Νέων Ύψωνα-Διγενής Ύψωνα Ύψωνας Λεμεσού 2014- Γ΄ κατηγορία Γ΄ κατηγορία
ΘΟΪ Αυγόρου Αυγόρου Αμμοχώστου 1954-2016 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Κισσός FC Κισσόνεργας Κισσόνεργα Πάφου 2007-2014 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Κούρης Ερήμης Ερήμη Λεμεσού 1966- Γ΄ κατηγορία Γ΄ κατηγορία
Κωνστάντιος & Ευριπίδης Τραχωνίου Τραχώνι Λεμεσού 1966-2018 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Λειβαδιακός Λειβαδιών Λιβάδια Λάρνακας 1971-2010 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Λειβαδιακός/Σαλαμίνα Λειβαδιών Λιβάδια Λάρνακας 2010- Επίλεκτη κατηγορία Γ΄ κατηγορία
Λίβανος Κορμακίτη Κορμακίτης1 Κερύνειας 1948-1989 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Ολυμπιάδα Νεάπολης Νεάπολη Λευκωσίας 1951-Άγνωστο Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Ολυμπιάς Λυμπιών Λύμπια Λευκωσίας 1944- Γ΄ κατηγορία Γ΄ κατηγορία
Ομόνοια Ψευδά Ψευδάς Λάρνακα 1969- Γ΄ κατηγορία Γ΄ κατηγορία
Ορμήδεια FC Ορμήδεια Λάρνακας 2006- Γ΄ κατηγορία Γ΄ κατηγορία
ΟΧΕΝ Περιστερώνας Περιστερώνα Λευκωσίας 1950- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΠΛ) Γ΄ κατηγορία
Πέγεια 2014 Πέγεια Πάφου 2014- Γ΄ κατηγορία Γ΄ κατηγορία
ΠΕΦΟ Ολυμπιακός Λεμεσός Λεμεσού 1997-'Αγνωστο Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
ΠΟΛ/ΑΕ Μαρωνίου Μαρώνι Λάρνακας 2008-2012 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Ποσειδώνας Λάρνακας Λάρνακα Λάρνακας 1976-Άγνωστο Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Σουρουκλής Τρούλλων Τρούλλοι Λάρνακας 1972-2015 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Σπάρτακος Κιτίου Κίτι Λάρνακας 1958- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΕΛ) Γ΄ κατηγορία
Τσαγγάρης Πελενδρίου Πελένδρι Λεμεσού 1957-2015 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Φάρος Ακροπόλεως Ακρόπολη, Λευκωσία Λευκωσίας 1961-Άγνωστο Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Φοίνικας Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς Πάφου 1973- Επίλεκτη κατηγορία Γ΄ κατηγορία
Φωτειακός Φρενάρου Φρέναρος Αμμοχώστου 1942-2000 Δεν υφίσταται Γ΄ κατηγορία
Άδωνις Γεροσκήπου Γεροσκήπου Πάφου 1965-1992 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
ΑΕΚ Κοράκου Κοράκου Λευκωσίας 1999- Επίλεκτη κατηγορία Δ΄ κατηγορία
Επίλεκτη κατηγορία
ΑΕΚ Κόρνου Κόρνος Λάρνακας 1968-2013 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
ΑΜΕΑΝ Αγίου Νικολάου Άγιος Νικόλαος, Λεμεσός Λεμεσού 1943-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
ΑΜΕΚ Καψάλου Κάψαλος, Λεμεσός Λεμεσού 1956-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Αναγέννηση Λυθροδόντα Λυθροδόντας Λευκωσίας 1944- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΕΛ) Δ΄ κατηγορία
Αναγέννηση Μούτταλου Μούτταλος, Πάφος Πάφου 1976-1995 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Αναγέννηση Προσφύγων Λεμεσού Άγιος Αντώνης, Λεμεσός Λεμεσού 1975- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΛ) Δ΄ κατηγορία
Ανόρθωσις Κάτω Πολεμιδιών Κάτω Πολεμίδια Λεμεσού 1940- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΑΑΟΚ) Δ΄ κατηγορία
ΑΟΛ – Ομόνοια Λακατάμιας Λακατάμια Λευκωσίας 1985- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΕΛ) Δ΄ κατηγορία
ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου Παλαιχώρι Λευκωσίας 1957- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΠΛ) Δ΄ κατηγορία
ΑΣΠΙΣ Πύλας Πύλα Λάρνακας 1957- Επίλεκτη κατηγορία Δ΄ κατηγορία
Επίλεκτη κατηγορία
ΑΤΕ ΠΕΚ Παρεκκλησιάς Παρεκκλησιά Λεμεσού 1967-2006 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Άτλας Αγλαντζιάς Αγλαντζιά Λευκωσίας 1938- Επίλεκτη κατηγορία Δ΄ κατηγορία
Επίλεκτη κατηγορία
Αχιλλέας Αγίου Θεράποντα Άγιος Θεράπων Λεμεσού 1947-1997 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Δάφνη Τρούλλων Τρούλλοι Λάρνακας 1952-2015 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Διγενής Αγίου Νικολάου Άγιος Νικόλαος, Λεμεσός Λεμεσού 1982-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Δόξα Δευτεράς Δευτερά Λευκωσίας 1968- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΕΛ) Δ΄ κατηγορία
Δόξα Πολεμιδιών Κάτω Πολεμίδια Λεμεσού 1958- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΛ) Δ΄ κατηγορία
ΕΑΣ Αγίου Δομετίου Άγιος Δομέτιος Λευκωσίας 1948-2016 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
ΕΘΑ Έγκωμης Έγκωμη Λευκωσίας 1942-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Εθνικός Έμπας Έμπα Πάφου Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Ελπίδα Λιοπετρίου Λιοπέτρι Αμμοχώστου 1948- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΑΛ) Δ΄ κατηγορία
Ελπίδα Προσφύγων Πάφου Πάφος Πάφου Άγνωστο-1995 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
ΕΝΑΝ Αγίας Νάπας Αγία Νάπα Αμμοχώστου Άγνωστο-1990 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
ΕΝΑΠ Πάφου Πάφος Πάφου 1991-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Ένωση Νέων Ύψωνα Ύψωνας Λεμεσού 2005-2014 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Ευαγόρας Αυγόρου Αυγόρου Αμμοχώστου 1938- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΑΛ) Δ΄ κατηγορία
Ευαγόρας Κάτω Αμιάντου Αμίαντος Λεμεσού 1957-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Ευαγόρας Παλληκαρίδης Αγίων Τριμιθιάς  Άγιοι Τριμιθιάς Λευκωσίας 1997- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΠΛ) Δ΄ κατηγορία
Ζήνωνας Λάρνακας Λάρνακα Λάρνακας Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
ΘΟΪ Φυλλιάς Φυλλιά Λευκωσίας 1952-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Θύελλα Δρομολαξιάς Δρομολαξιά Λάρνακας 1959-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Κέδρος Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας1 Λευκωσίας 1967- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΠΛ) Δ΄ κατηγορία
Κέδρος Κορμακίτη Κορμακίτης1 Κερύνειας 1972-1989 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Κέντρο Νεότητας Καλού Χωριού  Καλό Χωριό Λεμεσού Λεμεσού 1979-1998 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Κίμων Ξυλοτύμπου Ξυλοτύμβου Λάρνακας 1925-2006 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Κισσός Κισσόνεργας Κισσόνεργα Πάφου 1990- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΑΣΠ) Δ΄ κατηγορία
Κούριον Επισκοπής  Επισκοπή Λεμεσού 1948- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΟΛ) Δ΄ κατηγορία
Λένας Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού 1961- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΑΑΟΚ) Δ΄ κατηγορία
Επίλεκτη κατηγορία
Μαραθώνας Κάτω Βαρωσίων Βαρώσια1 Αμμόχωστος 1948-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Μορφωτικός Νεολαίας Τύμπου Τύμβου1 Λευκωσίας 1959-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Ο Κορμακίτης Κορμακίτης1 Κερύνειας 1989- Επίλεκτη κατηγορία Δ΄ κατηγορία
Επίλεκτη κατηγορία
Ολυμπιάς Φρενάρου Φρέναρος Αμμοχώστου 1940-2000 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Όλυμπος Αχερίτου Αχερίτου Αμμοχώστου 1959-2004 Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Ομόνοια Ορμήδειας Ορμήδεια Λάρνακας 1956- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΕΛ) Δ΄ κατηγορία
Πανίκος & Σωκράτης Ζακακίου Ζακάκι Λεμεσού 1959- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΑΑΟΚ) Δ΄ κατηγορία
Πανίκος Πουργουρίδης Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσού Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
ΠΑΟΚ Καλού Χωριού Καλό Χωριό Λεμεσού Λεμεσού 1998-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Παρίδειο Δροσιάς (D/R) Δροσιά, Λάρνακα Λάρνακας 1983-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Παρνασσός Στροβόλου Στρόβολος Λευκωσίας 1957-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Ποσειδώνας Γιόλου Γιόλου Πάφου 1970- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΑΣΠ) Δ΄ κατηγορία
Επίλεκτη κατηγορία
Πρόοδος Καϊμακλίου Καϊμακλί Λευκωσίας 1941- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΕΛ) Δ΄ κατηγορία
Σαλαμίνα Δρομολαξιάς Δρομολαξιά Λάρνακας 1979-Άγνωστο Δεν υφίσταται Δ΄ κατηγορία
Τριπτόλεμος Ευρύχου Ευρύχου Λευκωσίας 1937- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΑΟ) Δ΄ κατηγορία
ΑΠΟΝΑ Ανάγυιας Ανάγεια Λευκωσία 1956- Επίλεκτη κατηγορία Επίλεκτη κατηγορία
Κόρνος FC 2013 Κόρνος Λάρνακας 2013- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΕΠΕΛ) Επίλεκτη κατηγορία
Κολώνη Γεροσκήπου FC Γεροσκήπου Πάφος 2013- Αγροτικά πρωταθλήματα (ΠΟΑΣΠ) Επίλεκτη κατηγορία

Επεξηγήσεις πίνακα

  • Ομάδα: Οι ομάδες αναγράφονται με τη σύγχρονη ονομασία τους. Σε κάποιες περιπτώσεις κάποιες ομάδες χρησιμοποιούσαν διαφορετική ονομασία τα προηγούμενα χρόνια ενώ συμμετείχαν σε κάποιο εθνικό πρωτάθλημα.
  • Έδρα: Η τοποθεσία στην οποία η ομάδα εδρεύει. Για τις προσφυγικές ομάδες αναγράφεται η έδρα των ομάδων πριν την τουρκική εισβολή του 1974.
  • Επαρχία: Η Κύπρος είναι διαιρεμένη σε 6 επαρχίες. Η έδρα κάθε ομάδας ανήκει σε μία από τις 6 αυτές επαρχίες.
  • Ίδρυση-διάλυση: Αναγράφεται η περίοδος ύπαρξη της ομάδας (χρονολογία ίδρυσης και χρονολογία αναστολής λειτουργίας). Για όσες ομάδες δεν υπάρχουν στοιχεία αναγράφεται η λέξη «άγνωστο». Για τις ομάδες που εξακολουθούν να υφίσταται δεν αναγράφεται χρονολογία διάλυσης.
  • Κατάσταση 2018-19: Το πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχει η ομάδα την ποδοσφαιρική περίοδο 2018-19.
  • Ανώτερο επίπεδο: Το υψηλότερο επίπεδο στο Σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Κύπρου στο οποίο έχει συμμετάσχει η ομάδα.
  • Η Δ΄ κατηγορία αποτελούσε το 4ο επίπεδο στο Σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Κύπρου. Αντικαταστάθηκε από την Επίλεκτη κατηγορία η οποία αποτελεί πλέον το το 4ο επίπεδο στο Σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Κύπρου.

Σημειώσεις:

1Για τις προσφυγικές ομάδες (ομάδες που είχαν την έδρα τους πριν το 1974 σε περιοχές που κατέχονται από τον τουρκικό στρατό μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο) αναγράφεται η έδρα που είχαν πριν το 1974.

2Οι τουρκοκυπριακές ομάδες αποχώρησαν από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου το 1955.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 «Προκήρυξη Πρωταθλήµατος Cyta 2018/2019». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 2018-06-07. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2018-06-21. Ανακτήθηκε στις 2018-06-21. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γαβριηλίδης, Μιχάλης. Παπαμωυσέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN 9963-8720-1-8. 
  • Μελετίου, Γιώργος (2011). Κυπριακό ποδόσφαιρο 1900-1960. Λευκωσία: Power Publishing. ISBN 978-9963-688-87-6. 
  • Παπαμωυσέως, Στέλιος (2013). Από την ενοποίηση... στ΄ αστέρια (Κυπριακό ποδόσφαιρο 1953-2013). Λευκωσία: Ο Συγγραφέας, σελ. 162-163. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]