Ορμήδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ορμήδεια
Ορμήδεια βρίσκεται στο τόπο ΚύπροςLua error in Module:Location_map at line 364: No value was provided for longitude.
Τοποθεσία στην Κύπρο
Συντεταγμένες: 34°59′33″N 33°46′49″E / 34.99250°N 33.78028°E / 34.99250; 33.78028Συντεταγμένες: 34°59′33″N 33°46′49″E / 34.99250°N 33.78028°E / 34.99250; 33.78028
Χώρα Flag of Cyprus.svg Κύπρος
Επαρχία Επαρχία Λάρνακας
Πληθυσμός (2011)[1]
 • Σύνολο 4.189

Η Ορμήδεια είναι οικισμός στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κύπρου. Βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας και βρίσκεται στο σύμπλεγμα κοκκινοχωριών.Έχει πληθυσμό περίπου 3.960 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Συνορεύει με την Ξυλοτύμβου, την Άχνα, την Ξυλοφάγου, το Αυγόρου και την Δεκέλεια, όπου βρίσκονται οι Βρεττανικές Βάσεις. Πήρε το όνομα της από τους όρμους που υπάρχουν στα παράλιά της. Το χωριό είναι μέσα σε κοιλάδα.

Η εκκλησία του Αγίου Κων/νου Αλαμάνου και Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού βρίσκεται περίπου στο κέντρο του χωριού. Εκεί υπήρχαν δύο μικρές εκκλησίες και το 1901 χτίστηκε στη θέση τους μία εκκλησία. Επίσης υπήρχε ένα εξωκλήσσι όπου έζησε ο Άγιος Κων/νος Αλαμάνος. Εκεί έτρεχε και αγίασμα. Οι Άγιοι γιορτάζουν την 1η Ιουλίου.

Στην Ορμήδεια υπάρχουν 2 Δημοτικά Σχολεία. Το Α' Δημοτικό βρίσκεται σε ύψωμα και κτίστηκε το 1935. Το Β' Δημοτικό είναι επίσης κτισμένο σε ύψωμα, όμως κτίστηκε το 1991. Οι μαθητές όταν τελειώνουν το Δημοτικό πηγαίνουν στο Περιφεριακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου.

Στην Κοινότητα υπάρχουν επίσης υπεραγορές, φαρμακεία, περίπτερα, βιβλιοπωλείο, νοσοκομείο, ταχυδρομείο, καφενεία, τράπεζες κ.α.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Υπάρχουν καθαρές ενδείξεις ότι η Ορμήδεια κατοικήθηκε από τις αρχές του 8ου αι. π.Χ. και μέχρι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια ήταν μεγάλος οικισμός.

Ο αρχαιότερος οικισμός εντοπίστηκε στη σημερινή περιοχή της Πιδκιαβλής. Στις παρυφές του λόφου που βρίσκεται το Α’ Δημοτικό Σχολείο είναι το μεγάλο νεκροταφείο της Γεωμετρικής και της αρχαϊκής εποχής, που μας έδωσε σημαντικά ευρήματα τα οποία βρίσκονται σε πολλά μεγάλα μουσεία του κόσμου(*). Η περιοχή αυτή σήμερα είναι κηρυγμένο αρχαίο μνημείο (έχει το δικαίωμα το αρχαιολογικό μουσείο να δώσει ή όχι άδεια ανέγερσης οικοδομής και να ελέγχει την ανέγερση, ώστε αν βρεθούν σημαντικές αρχαιότητες να διακόψει τις εργασίες).

Βορειοδυτικά του χωριού στη σημερινή περιοχή της Βάττενας υπάρχει νεκροταφείο επίσης της αρχαϊκής εποχής. Επίσης υπάρχει νεκροταφείο της Ρωμαϊκής εποχής και ελληνιστικό νεκροταφείο στα νότια του παλιού χωριού.

Στη σημερινή τοποθεσία με την ονομασία Βαθύς ποταμός (βορειοδυτικά του κέντρου του χωριού) υπάρχει μεσαιωνικός οικισμός. Επίσης Βυζαντινός-μεσαιωνικός οικισμός υπάρχει γύρω από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Αγκώνας, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του σημερινού χωριού. Στην τοποθεσία αυτή φαίνεται ότι μετακινήθηκε το χωριό στα βυζαντινά χρόνια, λόγω των επιθέσεων των Αράβων. Ο οικισμός διατηρήθηκε ίσως μέχρι το 10ο αι. μ.Χ., όταν σταμάτησαν οι επιθέσεις των Αράβων. Στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου της Αγκώνας διατηρείται ακόμα και μέχρι σήμερα στη θέση του η μεγάλη πέτρα του ελιόμυλου, κοντά στο εκκλησάκι. Πρέπει να πούμε ότι οι μεγάλες παραγωγές λαδιού και άλλων σημαντικών προϊόντων ελέγχονταν από τα ιερά και αργότερα από τις εκκλησίες.

Στο Κυπριακό Μουσείο υπάρχει μια πέτρινη επιγραφή με κυπροσυλλαβική γραφή και μια αργυρή πλάκα με παράσταση λεοπάρδαλης και επίσης κυπροσυλλαβική γραφή. Οι επιγραφές αυτές εντοπίστηκαν στο τέλος του 19ου αι. μ.Χ. σε ιερό στην είσοδο του χωριού, του οποίου σήμερα δε γνωρίζουμε τη θέση.

Μετά από έκτατη ανασκαφική έρευνα που έγινε τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ο οικισμός στο κέντρο του σημερινού χωριού συνεχίστηκε μέχρι τη ρωμαϊκή και πρωτοχριστιανική εποχή. Με τις επιδρομές των Αράβων και την πιθανή επίχωση του λιμανιού, ο οικισμός μετακινήθηκε στο εσωτερικό της περιοχής.

Δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις για τη εποχή του Χαλκού στην Ορμήδεια, ενώ υπάρχουν οικισμοί της εποχής αυτής στις γειτονικές περιοχές.

(*) Σημειώνουμε ότι οι περισσότερες αρχαιότητες της Ορμήδειας, όπως και πολλών άλλων περιοχών, που βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο τέλος του 19ου αι. μ.Χ. από τον L.P. di Cesnola. Υπάρχουν ακόμα στην Ορμήδεια τα ερείπια του εξοχικού σπιτιού του Cesnola, στην οποία φαίνεται εγκαταστάθηκε αρκετό καιρό, για να μπορεί να ερευνήσει την περιοχή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σελίδα με πληροφορίεςhttp://ormidia.net/test/html/ormidia.html

  1. «C1. POPULATION ENUMERATED BY SEX, AGE, DISTRICT, MUNICIPALITY/COMMUNITY AND QUARTER (1.10.2011)», Πληθυσμός - Τόπος Κατοικίας, 2011, Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας της Κύπρου, 17 Απριλίου 2014, http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/All/7F6BB26ED9D00A00C2257AD90055542A/$file/POP_CEN_11-POP_PLACE_RESID-EN-170414.xls?OpenElement, ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2014