Πιτσιλιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πιτσιλιά είναι ορεινή περιοχή στην Κύπρο, ανάμεσα στον Μαχαιρά και στη Μαδαρή. Η περιοχή περιλαμβάνει 41 χωριά των επαρχιών Λεμεσού (20), Λευκωσίας (19) και Λάρνακας (2). Η περιοχή της Πιτσιλιάς περιλαμβάνει τέσσερις από τις σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου, που είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Φυσικό περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της Πιτσιλιάς στην Κύπρο.

Τα χωριά της Πιτσιλιάς είναι αναρριχημένα πάνω σε ένα ανώμαλο ορεινό έδαφος. Καλλιεργούνται κυρίως οπωροφόρα δέντρα (μηλιές, συκιές, κερασιές, αχλαδιές, καρυδιές, φουντουκιές, δαμασκηνιές) και λαχανικά.

Το φουντουκοδάσος Πιτσιλιάς προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000.

Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελένδρι.

Η περιοχή είναι κατάσπαρτη από βυζαντινά εκκλησάκια. Τέσσερα από αυτά περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (όλες οι εκκλησίες μαζί αποτελούν τους Τοιχογραφημένους ναού στην περιοχή του όρους Τρόοδος). Πρόκειται για το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο χωριό Παλαιχώρι, το ναό του Σταυρού του Αγιασμάτι στην Πλατανιστάσα, τον ναό του Τιμίου Σταυρού στο Πελένδρι και το ναό της Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία του Σταυρού του Αγιασμάτι στην Πλατανιστάσα.

Το 380 μ.Χ.,ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ επέβαλε ως επίσημη υποχρεωτική θρησκεία στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία τον χριστιανισμό. Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αυτής περιόδου, ο χριστιανισμός δεν υιοθετήθηκε προθύμως από πολλούς Κύπριους Έλληνες, που πίστευαν στην αρχαία ελληνική θρησκεία. Ορισμένοι φανατικοί που συνόδευαν τα ρωμαϊκά στρατεύματα, ενθαρρυμένοι από τις περιστάσεις, προέβαιναν σε βιαιότητες και διωγμούς εναντίον των μη χριστιανών. Οι επικρατούσες συνθήκες της περιόδου αυτής ανάγκασαν μέρος πληθυσμού να μετοικίσει σε ορεινές κυρίως περιοχές. Έχοντας την ίδια μοίρα και ανάγκη επιβίωσης , οργανώθηκαν σε αμυντικά και κοινοτικά σύνολα, σε μέρη που η μορφολογία του εδάφους τους εξασφάλιζε ένα είδος περιμετρικής αμυντικής ασφαλείας. Ο Άγιος Επιφάνιος, στην προσπάθεια του να συγκρατήσει την παραφορά του φανατικού όχλου και να αποκαταστήσει την ηρεμία, ζήτησε την υποστήριξη του αυτοκράτορα Θεοδόσιου Α΄ και με διάταγμα εγκαθίδρυσε την ορεινή περιοχή Πιτσιλιάς σε ζώνη ασφάλειας για τους μη χριστιανούς (άπιστους). Οι χριστιανοί, ονόμασαν την περιοχή «Απιστιλιά», που δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της ως περιοχή των απίστων. Επειδή «Απιστιλιά» είναι προσβλητική λέξη, άλλαξε με την πάροδο του χρόνου στο αντώνυμο Πιτσιλιά.

Γύρω στο 650 μ.Χ., λόγω της κατάληψης του νησιού από τους Άραβες, ο πληθυσμός της περιοχής αυξήθηκε σημαντικά από πρόσφυγες και υποχωρούντας στρατιώτες. Κυρίως εξαιτίας του μικρού αριθμού(10000 στρατός) και μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια, οι Άραβες συνθηκολόγησαν με τους τοπικούς αρχηγούς της Πιτσιλιάς αποφεύγοντας μείγμα ενεδρών και πολέμου φθοράς.

Το 700 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Τιβέριος Γ´ συνθηκολόγησε με το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών την επιστροφή στην Κύπρο χιλιάδων Κύπριων αιχμάλωτων πολέμου από την Κύζικος Προποντίδα. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Πιτσιλιά φέρνοντας μαζί τους θρησκευτικές εικόνες Άγιων και της Θεοτόκου. Οι αιχμάλωτοι πολέμου θεώρησαν ως θαύμα της Παναγίας την ελευθέρωση και τον επαναπατρισμό τους. Παράλληλα δόθηκε γενική αμνηστία σε όλους τους αρματολούς φυγόδικους της περιοχής που επίσης θεωρήθηκε ως Θαύμα της Παναγίας. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στην καθιέρωση των γιορτών και των πανηγυριών για λόγους λατρείας και προσκυνήματος, που ώθησαν την οικονομική ανάπτυξη της Πιτσιλιάς. Μία ανάπτυξη και ευημερία που διήρκεσε τέσσερις αιώνες. Σημαντικό γεγονός είναι ότι οι πιο άπιστοι (Απίστιλοι) έγιναν οι πιο πιστοί (Πίτσιλοι).

Τα πανηγύρια της Πιτσιλιάς έχουν μια ιδιαιτερότητα, συνδυάζουν τη Χριστιανική ευλάβεια με το αρχαίο ελληνικό στοιχείο διασκέδασης. Ο διαγωνισμός τσιαττιστών (κυπριακές μαντινάδες) και μουσικής είναι μια παρομοίωση του μουσικού διαγωνισμού του Απόλλων με τον σάτυρο Μαρσύα.

Κοινότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τις κοινότητες που βρίσκονται στη γεωγραφική περιοχή της Πιτσιλιάς.

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
Α/Α Κοινότητα [[Επαρχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας
1 Άγιος Γεώργιος Επαρχία Λευκωσίας
2 Άγιος Θεόδωρος Επαρχία Λεμεσού
3 Άγιος Ιωάννης Επαρχία Λεμεσού
4 Άγιος Κωνσταντίνος Επαρχία Λεμεσού
5 Άγιος Μάμας Επαρχία Λεμεσού
6 Άγιος Παύλος Επαρχία Λεμεσού
7 Άλωνα Επαρχία Λευκωσίας
8 Αγία Μαρίνα Επαρχία Λευκωσίας
9 Αγρίδια Επαρχία Λεμεσού
10 Αγρός Επαρχία Λεμεσού
11 Ακαπνού Επαρχία Λεμεσού
12 Αληθινού Επαρχία Λευκωσίας
13 Αμίαντος Επαρχία Λεμεσού
14 Απλίκι Επαρχία Λευκωσίας
15 Αρακαπάς Επαρχία Λεμεσού
16 Ασκάς Επαρχία Λευκωσίας
17 Γούρρη Επαρχία Λευκωσίας
18 Διερώνα Επαρχία Λεμεσού
19 Δύμες Επαρχία Λεμεσού
20 Επταγώνια Επαρχία Λεμεσού
21 Ζωοπηγή Επαρχία Λεμεσού
22 Κάτω Μύλος Επαρχία Λεμεσού
23 Καλό Χωριό Επαρχία Λεμεσού
24 Καμπί Επαρχία Λευκωσίας
25 Κυπερούντα Επαρχία Λεμεσού
26 Λαγουδερά Επαρχία Λευκωσίας
27 Λαζανιάς Επαρχία Λευκωσίας
28 Λιβάδια Λευκωσίας Επαρχία Λευκωσίας
29 Λουβαράς Επαρχία Λεμεσού
30 Μελίνη Επαρχία Λάρνακας
31 Ξυλιάτος Επαρχία Λευκωσίας
32 Οδού Επαρχία Λάρνακας
33 Παλαιχώρι Μόρφου Επαρχία Λευκωσίας
34 Παλαιχώρι Ορεινής Επαρχία Λευκωσίας
35 Πελένδρι Επαρχία Λεμεσού
36 Πλατανιστάσα Επαρχία Λευκωσίας
37 Πολύστυπος Επαρχία Λευκωσίας
38 Ποταμίτισσα Επαρχία Λεμεσού
39 Σαράντι Επαρχία Λευκωσίας
40 Συκόπετρα Επαρχία Λεμεσού
41 Φαρμακάς Επαρχία Λευκωσίας
42 Φικάρδου Επαρχία Λευκωσίας
43 Φτερικούδι Επαρχία Λευκωσίας
44 Χανδριά Επαρχία Λεμεσού
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.

Οι κοινότητες της Πιτσιλιάς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Εγκυκλοπαίδεια Υδρόγειος». Εγκυκλοπαίδεια Υδρόγειος. ΚΥΠΡΟΣ, σελ. 48. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]