Πύλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πύλα

Pyla centre.jpg
Η κεντρική πλατεία της Πύλας

Πύλα βρίσκεται στο τόπο Κύπρος
Πύλα
Πύλα

Επαρχία Λάρνακας
Επίσημος πληθυσμός 2,771 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 7080
Πρόεδρος κοινότητας Σίμος Μυτίδης
Δικτυακός τόπος http://www.pyla.com.cy

Η Πύλα (Αγγλικά: Pyla, Τουρκικά: Pile) είναι χωριό στη νοτιοανατολική περιοχή της Κύπρου. Διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Λάρνακας. Περιτριγυρίζεται από τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Λάρνακας, στα νότια, τα κατεχόμενα στα βόρεια και το τουρκοκυπριακό χωρίο Πέργαμος, τη Βρετανική βάση Δεκέλειας στα ανατολικά και τις κοινότητες Τρούλλων και Ορόκλινης στα δυτικά. Είναι ένα από τέσσερα χωριά που είναι εντός της "πράσινης γραμμής" ή νεκρής ζώνης, δηλαδή την αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των κατεχόμενων και των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Τα άλλα τρία χωριά είναι η Αθηαίνου, οι Τρούλλοι και η Δένεια. Όπως και τα άλλα τρία χωριά, η Πύλα διοικείται από τις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, όταν παραστεί ανάγκη.

Χάρτης της επαρχίας Λάρνακας στη Κύπρο (κόκκινο)

Η Πύλα είναι μια ξεχωριστή κοινότητα στη Κύπρο. Είναι η μοναδικό κοινότητας όπου οι αρχικοί κάτοικοι της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνεχίζουν να παραμένουν στην κοινότητα τους σε ένα σχετικά ήρεμο περιβάλλον.[1] Περίπου 850 είναι οι Ελληνοκύπριοι και 487 είναι οι Τουρκοκύπριοι.[2] Η κοινότητα έχει τρεις Ορθόδοξες εκκλησίες και ένα τζαμί.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πύλα είναι από τα πιο αρχαία χωριά της Κύπρου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως τεκμήρια που καταδεικνύουν την ύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Πύλας από την 3η χιλιετηρίδα προ Χριστού κατά την πρώιμη και μέση εποχή του χαλκού (2400π.χ.). Κατά το Μεσαίωνα υπάρχει σαν κοινότητα. Σε αρχαίους χάρτες αναφέρεται σαν Pila ή Pilla.

Το Τουρκοκυπριακό καφενείο στη Πύλα.

Το όνομα Πύλα έχει Ελληνική ρίζα και μία εκδοχή είναι ότι προέρχεται από την Ελληνική λέξη "πύλη" πιθανώς γιατί ο οικισμός στα αρχαία χρόνια ήταν η μόνη είσοδος στην πεδιάδα της Μεσαορίας. [3]

Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην τοποθεσία Πύλα-Κοκκινόκρεμμος. [4]

Ασχολίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τουριστική Περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 35°00′N 33°41′E / 35.000°N 33.683°E / 35.000; 33.683