ΑΠΟΝΑ Ανάγυιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΑΠΟΝΑ Ανάγυιας
Apona.jpg
Το έμβλημα της ομάδας.
Επίσημη ονομασία Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Νέων Ανάγυιας
Σύντομο όνομα ΑΠΟΝΑ
Ίδρυση 1956
Έδρα Ανάγεια, Κύπρος
Χρώματα πράσινο και λευκό
Πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Αθλητικός Πνευματικός Όμιλος Νεολαίας Ανάγυιας ( Α.Π.Ο.Ν.Α.)[1] είναι κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το χωριό Ανάγεια της επαρχίας Λευκωσίας. Ιδρύθηκε το 1956. Χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το λευκό. Έδρα της ομάδας είναι το Κοινοτικό Στάδιο Ανάγειας-Δευτεράς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σωματείο Α.Π.Ο.Ν.Α. Ανάγυιας ιδρύθηκε το 1956 από προοδευτικούς κατοίκους του χωριού και είχε σαν σκοπό την πρόοδο και προκοπή της κοινότητας αλλά καταρτίστηκε σε σώμα το 1959. Τα επόμενα χρόνια παρά τους πενιχρούς οικονομικούς πόρους που είχε το σωματείο δεν λύγισε και στα επόμενα χρόνια που πέρασαν το σωματείο είχε να παρουσιάσει ποικιλία ποδοσφαιρικής και καλλιτεχνικής δράσης. Η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε μέχρι σήμερα αρκετούς τίτλους της ομοσπονδίας ΠΟΕΛ στον όμιλο της οποίας αγωνίζεται. Κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, 35 μέλη του Α.Π.Ο.Ν.Α. πήγαν στα πολεμικά μέτωπα για να αποκρούσουν την βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο.

Οι συνεδριάσεις του Α.Π.Ο.Ν.Α. αρχικά στεγάζονταν σε οικείες συγχωριανών μέχρι το τέλος του 1985 όπου απέκτησε το δικό του ιδιόκτητο οίκημα, το οποίο κτίστηκε με εθελοντική εργασία μελών του σωματείου αλλά και συνεισφορών από φίλους.

Καλλιτεχνικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από της ποδοσφαιρικές δραστηριότητες του σωματείου, κύρια δραστηριότητα ήταν και η θεατρική ομάδα του σωματείου που αποσκοπούσε σε απασχόληση μελών, φίλων και χωριανών του σωματείου σε εκδηλώσεις που διοργάνωνε το σωματείο στο ιδιόκτητο οίκημα του. Επίσης το σωματείο διοργάνωνε ετήσιους χορούς για σχεδόν 18 χρόνια που εξελιχτήκαν σε κύριες χοροεσπερίδες που μέσα από αυτές το σωματείο έπαιρνε πολύτιμα έσοδα στα ταμεία του.

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ποδοσφαιρική ομάδα έλαβε αρχικά μέρος σε τουρνουά αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο έγινε μέλος της ΠΟΕΛ, που κατέκτησε πρωταθλήματα, κύπελα και ασπίδες. Άξιο αναφοράς είναι ότι η ομάδα στέφτηκε  πρωταθλήτρια την χρόνια 2009-2010 στην 2η κατηγορία της ΠΟΕΛ αλλά και κυπελλούχος των πρωταθλητριών ομάδων της ΠΟΕΛ, τόσο στην πρώτη αλλά και στην δεύτερη κατηγορία. Ο Α.Π.Ο.Ν.Α θεωρείται σήμερα μια από της παραδοσιακές ομάδες του αγροτικού ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Ο Α.Π.Ο.Ν.Α μέτα από αυτές του της επιτυχίες δεν είχε ποδοσφαιρική ομάδα μέχρι το 2014 όπου πραγματοποίησε ακόμη μια επιτυχία πηρέ το πρωτάθλημα στην 2η κατηγορία της ΠΟΕΛ και ήταν και φιναλίστ στο τελικό κυπέλου με την Αναγέννηση Παλλουριώτισσας.

Το σωματείο κουβαλά στις πλάτες του ένδοξη ιστορία με παρόν και μέλλον. Ο Α.Π.Ο.Ν.Α. έχει στην τροπαιοθήκη του περισσότερα από 20 συνολικά τρόπαια μεταξύ των οποίων και τρόπαια που κατακτήθηκαν πριν την ένταξη της ομάδας στην ομοσπονδία της ΠΟΕΛ. Η αρχή για τις μεγάλες επιτυχίες του σωματείου ήταν η κατάκτηση του κυπέλου την ποδοσφαιρική χρονιά 2004-2005 έπειτα υπήρξαν και φορές όπου η ομάδα έφτασε πολύ κοντά στη ένταξη της στην ομοσπονδία της ΚΟΠ[2] και τις ψηλότερες κατηγορίες αλλά αρκέστηκε στις καλές της εμφανίσεις χωρίς να καταφέρει το κάτι παραπάνω, με χαρακτηριστική την ποδοσφαιρική χρονιά 2003-2004.

Η σημαντικότερη επιτυχία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Α.Π.Ο.Ν.Α. πραγματοποιήθηκε την χρονιά 2017-2018 στην οποία η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα της ομοσπονδίας της ΠΟΕΛ και στην συνέχεια κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα πρωταθλητριών ΣΤΟΚ και το πρωτάθλημα ένταξης[3] και έτσι να εξασφαλίσει μια θέση για την επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ για τη χρονιά 2018-2019.

Τίτλοι-Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αθλητικός Συλλογος ΑΠΟΝΑ Ανάγυιας». www.facebook.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-27. 
  2. «Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου - Επίσημη Ιστοσελίδα». www.cfa.com.cy. Ανακτήθηκε στις 2018-12-27. 
  3. «Αρχική - Συνομοσπονδία Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου». stok.org.cy. Ανακτήθηκε στις 2018-12-27.