Κατάλογος Κάστρων Νομού Λασιθίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρακάτω κατάλογος των κάστρων, των φρουρίων και των λοιπών οχυρωματικών μνημείων του Νομού Λασιθίου,[1][2][3][4] είναι ταξινομημένος κατά ουσιαστική αλφαβητική σειρά (χωρίς δηλαδή τα προθέματα ακρόπολη, κάστρο, καστέλι, πύργος, μπούρτζι κλπ). Σημαντικό ρόλο στην ανεύρεση, ανασκαφή, ανάδειξη, κήρυξη ως ιστορικά διατηρητέων και τη συντήρηση των οχυρωματικών μνημείων του νομού εκτελούν οι εξής υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού: ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΚΔ’ ΕΠΚΑ),[5] που έχει έδρα τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Λασιθίου, η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (13η ΕΒΑ),[6] που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης (ΥΝΜΤΕ Κρήτης), που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και είναι αρμόδια για τους Νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.[7]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Περιφέρεια Κρήτης - Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στο Ν. Λασιθίου Αρχειοθετήθηκε 2015-07-24 στο Wayback Machine. σελ. 35-62.
  2. Νίκος Μ. Γιγουρτάκης, «Βυζαντινές οχυρώσεις στην Κρήτη, Β\βυζαντινή περίοδος», Ρέθυμνο 2004[νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Το Λασίθι κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013. 
  4. «Νομός Λασιθίου: Οι άγνωστες ομορφιές της Κρήτης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013. 
  5. ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
  6. 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
  7. Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης
  8. Αρχαία Ακρόπολη
  9. Υστερομινωικό φρούριο στη θέση Αυγό
  10. Αρχαιολογικός Χώρος Αγίας Φωτιάς. Καθορισμός Ζωνών προστασίας Α και Β
  11. Νομός Λασιθίου - Αγία Φωτιά
  12. Βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Μυρσίνη και μαζί με το διπλανό ναό του Αγίου Αντωνίου και τα γύρω κτίσματα αποτέλεσαν τον οικισμό του Αγίου Αντωνίου κατά τις περιόδους της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Σχετικά με τον Πύργο στο βιβλίο του Νίκου Θ. Γαρεφαλάκη, «Μυρσίνη, Ιστορικά - Λαογραφικά»: […]«Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Ενετούς η περιοχή δόθηκε σε τιμαριούχους που κατά την παράδοση, […] χτίσανε πύργο με ισόγειο, αποθήκη και δύο ορόφους. Ο πύργος αυτός που αποκαλείται ακόμη από πολλούς Μυρσινιώτες «Πύργος του Κορνάρου», χρησίμεψε για κάστρο στους Ενετούς και αργότερα στους Τούρκους.»[…]
  13. Υστερομινωϊκός οικισμός στη θέση Άγιος Αντώνιος
  14. Αρχαϊκό χωρίο
  15. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Άγιος Κωνσταντίνος», Δήμου Νεάπολης Νομού Λασιθίου Κρήτης.
  16. Νομός Λασιθίου - Άγιος Νικόλαος
  17. Τα φρούρια του Μιραμπέλου
  18. Άγιος Νικόλαος, Ν. Λασιθίου
  19. Γεωμετρική ακρόπολη
  20. 20,0 20,1 Νησίδες Αγίων Πάντων και Μικρονησιού
  21. 21,0 21,1 Περιλαμβάνει: «Τας νησίδας «Αγίων Πάντων» και «Μικρονησίου» έναντι του Δήμου Αγίου Νικολάου».
  22. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Αζοκέραμος»: Σε αυτόν περιλαμβάνεται έπαυλη που χρονολογείται στην μινωική περίοδο.
  23. 23,0 23,1 23,2 Αρχαιολογικός χώρος Βροντά-Κάστρου-Αζοριά, στο Καβούσι.
  24. 24,0 24,1 24,2 Αρχαιολογικός χώρος Βροντά-Κάστρου-Αζοριά, στο Καβούσι: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνονται: α) Υστερομινωικός ΙΙΙΓ οικισμός, νεκροταφείο της Γεωμετρικής περιόδου και κατάλοιπα των Βυζαντινών και Ενετικών χρόνων στη θέση «Βροντάς». β) οικισμός της Υστερομινωικής ΙΙΙΓ περιόδου, με συνεχή κατοίκηση έως και την ανατολίζουσα περίοδο στη θέση «Κάστρο». Γ) οικισμό της Υστερομινωικής ΙΙΙΓ περίοδου με διαδοχική κατοίκηση έως τον 5ο αι. π.Χ και μικρή ανακατάληψη κατά τον 3ο αι. π.Χ. στη θέση «Αζοριάς».
  25. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Ακρωτήρι Δρεπάνι», Δήμου Νεάπολης Νομού Λασιθίου Κρήτης.
  26. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Ακρωτήρι Δρεπάνι»: Σε αυτόν περιλαμβάνεται εγκατάσταση που χρονολογείται από τους μινωικούς χρόνους έως και την ελληνιστική εποχή και με μεταγενέστερη κατάληψη.
  27. Οριοθέτηση Αρχαιολογικού Χώρου στη θέση Αμπέλια Λενικών
  28. Αρχαιολογικός χώρος Ξεροκάμπου Ζίρου Σητείας. Καθορισμός Ζωνών Προστασίας Α και Β.
  29. Περιλαμβάνει: «Τον μινωϊκόν οικισμόν και την κλασσικήν πόλιν «Άμπελος» εις θέσιν «Ελληνικά» παρά τον «Ξηρόκαμπον» Ζήρου».
  30. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Άμπελος» ή «Αμπέλες» Ν.Λασιθίου
  31. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Άμπελος» ή «Αμπέλες»:. Σε αυτόν περιλαμβάνεται Ιερό κορυφής που χρονολογείται στη Μεσομινωική περίοδο.
  32. Οχυρώσεις και θολωτοί τάφοι στη θέση Ανάβλοχος
  33. Περιλαμβάνει: «Τους πρωτοελλαδικούς τάφους εις θέσιν «Λάμι» και τας οχυρώσεις και θολωτούς τάφους εις «Ανάβλοχον», βορείως της Κοινότητος Βραχασίου».
  34. Πρωτογεωμετρικοί τάφοι στη θέση Λάμι
  35. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Ανάβλοχος», Δήμου Νεάπολης Νομού Λασιθίου Κρήτης.
  36. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Ανάβλοχος»: Σε αυτόν περιλαμβάνεται εγκατάσταση που χρονολογείται στην ΥΜΙΙΙΓ περίοδο.
  37. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Ανάλουκας
  38. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Ανθρωπόλιθοι»
  39. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Ανθρωπόλιθοι»: Σε αυτόν περιλαμβάνεται Ιερό κορυφής των μινωικών χρόνων.
  40. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Βάι»
  41. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Βάι»: Σε αυτόν περιλαμβάνεται έπαυλη της Υστερομινωικής ΙΑ περιόδου.
  42. Νομός Λασιθίου - Βάι
  43. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Σταυρωμένος και Χάρακας», Βαϊνιάς.
  44. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Σταυρωμένος και Χάρακας», Βαϊνιάς: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες αρχαιότητες: α) αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κεραμική που χρονολογούνται κυρίως στην Τελική Νεολιθική-Πρωτομινωική και Υστερομινωική ΙΙΙΓ περίοδο. β) ενετικός πύργος, γ) Ναός Παναγίας
  45. Βασιλική Ιεράπετρας - Ιστορικό και Βασιλική Ιεράπετρας - Περιγραφή
  46. Αρχαιολογικός χώρος Βασιλικής. Καθορισμός Ζώνης Α απολύτου προστασίας.
  47. Περιλαμβάνει «Τας μινωικάς οικίας εις «Βασιλικήν» με ζώνην προστασίας εξακοσίων μέτρων και θολωτόν τάφον εις θέσιν «Άγιοι Θεόδωροι».
  48. Νομός Λασιθίου - Βασιλική
  49. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Βερνεγάδι», Ν. Λασιθίου
  50. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Βερνεγάδι»: Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι ακόλουθες αρχαιότητες: α) αρχαίες βραχογραφίες, β) λατομείο τιτανόλιθου κλασικών έως ρωμαϊκών χρόνων, από το οποίο προέρχεται το δομικό υλικό κατασκευής δημοσίων κτιρίων της αρχαίας πόλης Ιτάνου και του Ιερού της Σαμωνίας Αθηνάς
  51. Συγκρότημα κτιρίων επονομαζόμενο "Βερντέν"
  52. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Βίγλα Διασκαρίου Πεύκων Σητείας
  53. Μεσαιωνικό χωριό Βόϊλα
  54. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση Καστέλλι ή Βουρκιάς Αγ. Νικολάου.
  55. Βρόκαστρο
  56. 56,0 56,1 56,2 56,3 Περιλαμβάνει: «Τον υστερομινωϊκόν οικισμόν και νεκροταφεία (θολωτοί τάφοι) εις Βρόκαστρο παρά το Καλό Χωριό και δη εις θέσεις Καρακοβίλια, Χαυγιά, Κοπράνες, Μαζίχορτα, Αμύγδαλοι, περαιτέρω δε τον μινωϊκόν οικισμόν εις θέσιν Πρινιάτικος Πύργος και την κλασσικήν πόλιν Ιστρων μεταξύ Καλού Χωριού και Πύργου ως και την αρχαίαν κάμινον παρά τον Καλόν Ποταμόν.
  57. Υστερομινωϊκός οικισμός και νεκροταφείο
  58. 58,0 58,1 Ίστρων (αρχαία πόλη)
  59. Νομός Λασιθίου - Βρόκαστρο
  60. 60,0 60,1 60,2 Νομός Λασιθίου - Καβούσι
  61. Αρχαίες οικίες και νεκροταφείο
  62. Επίσης στη περιοχή βρίσκονται αρχαίες οικίες και νεκροταφεία, ένθα και οκτώ θολωτοί τάφοι εις θέσιν «Βρόντο» ή «Βρουτά» παρά το «Κάστρον», «Αξογυριά», «Μαυρί», «Σκουριασμένος» και ιερό στη θέση «Μάκελλον»
  63. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Γαϊδοροφάς», Δ.Δ. Ανατολής
  64. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Γαϊδοροφάς», Δ.Δ. Ανατολής: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνεται μεγαλιθικό κτίριο της μινωικής περιόδου, καθώς και κεραμική.
  65. Κτίριο ιδιοκτ. Αντ. Γιαννούρη
  66. Νίκος Μ. Γιγουρτάκης, «Βυζαντινές οχυρώσεις στην Κρήτη, Β\βυζαντινή περίοδος»[νεκρός σύνδεσμος], σελ. 39-41 & 165-167.
  67. Κυκλώπεια τείχη
  68. Μινωϊκός οικισμός Γουρνιών. Καθορισμός Ζωνών προστασίας Α και Β.
  69. Νομός Λασιθίου - Γουρνιά
  70. Γουρνιά - Ιστορικό και Γουρνιά - Περιγραφή
  71. Αρχαία Γουρνιά
  72. «Μινωική πόλη στα Γουρνιά». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013. 
  73. Αρχαιολογικός Χώρος Διασκαρίου. Καθορισμός Ζώνης Α απολύτου προστασίας
  74. Δικταίον άντρον - Περιγραφή
  75. Δικταίο Άντρο (Σπήλαιο Ψυχρού)
  76. Νομός Λασιθίου – Σπήλαιο Ψυχρού
  77. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Δράσι Βρυσών», Δήμου Νεάπολης Νομού Λασιθίου Κρήτης.
  78. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Δράσι Βρυσών»: Σε αυτόν περιλαμβάνονται επιφανειακές αρχαιότητες (κεραμική) της ύστερης εποχής του χαλκού και της πρώιμης εποχής του Σιδήρου.
  79. Δρήρος (αρχαία πόλη)
  80. Περιλαμβάνει: «Την αρχαίαν πόλιν Δρήρον μετά λειψάνων ναών κλπ. Παρά τον Δήμον Νεαπόλεως με ζώνην προστασίας εξακοσίων μέτρων».
  81. Νομός Λασιθίου - Δρήρος
  82. Αρχαιολογικός Χώρος «Δρήρου», Δήμου Νεάπολης Νομού Λασιθίου Κρήτης.
  83. Ελληνορωμαϊκό οικοδόμημα
  84. 84,0 84,1 Αρχαιολογικός Χώρος στις θέσεις «Παντοτινού Κορυφή» και «Ελληνική Κορυφή», Δ.Δ. Ανατολής.
  85. 85,0 85,1 Αρχαιολογικός Χώρος στις θέσεις «Παντοτινού Κορυφή» και «Ελληνική Κορυφή», Δ.Δ. Ανατολής: Στη θέση «Παντοτινού Κορυφή» έχει εντοπισθεί κεραμική που χρονολογείται από την Τελική Νεολιθική έως και τη Μεσομινωική περίοδο. Στη θέση «Ελληνική Κορυφή» έχει εντοπισθεί σημαντική θέση κατοίκησης, με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα χρονολογούμενα στη βυζαντινή περίοδο και κεραμική μινωικών χρόνων.
  86. Αρχαιολογικός Χώρος Ελούντας. Καθορισμός Ζωνών προστασίας Α και Β.
  87. Παράρτημα Ελούντας. Καθορισμός Ζωνών προστασίας Α και Β.
  88. Αρχαία πόλη στη θέση Κάστελλος ή Λενικά
  89. Αρχαιολογικός χώρος του Ναού του Άρη και της Αφροδίτης στα Ελληνικά Λασιθίου
  90. Περιλαμβάνει: «Τον ναόν του Αρεως και Αφροδίτης εις Λενικά, παρά τον Άγιον Νικόλαον, μετά του αυτόθι αρχαίου οικισμού, με ζώνην προστασίας εξακοσίων μέτρων».
  91. - Ναός Άρη - Αφροδίτης Λενικών - Περιγραφή
  92. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Κάστελλος
  93. Αρχαιολογικός χώρος Ζάκρου. Καθορισμός Ζωνών προστασίας Α και Β.
  94. Περιλαμβάνονται επίσης: «Μινωϊκόν ανάκτορον, οικισμόν και νεκροταφεία εις «Κάτω Ζάκρον» με ζώνην προστασίας χιλίων μέτρων, περαιτέρω δε την λεγομένην «Φάραγγα των Νεκρών» και τας μινωϊκάς επαύλεις εις «Επάνω Ζάκρον» και το ιερόν κορυφής εις θέσιν «Ανθρωπόλιθοι» και τα σπήλαια Κατσιμπουρδού και «Λυγιάς».
  95. Φαράγγι "των νεκρών"
  96. - Ζάκρος - Ιστορικό και - Ζάκρος - Περιγραφή
  97. Νομός Λασιθίου - Ζάκρος
  98. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Ζωνάρι», Δ.Δ. Μύθων.
  99. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Ζωνάρι», Δ.Δ. Μύθων: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο έχουν εντοπισθεί οικιστικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κεραμική, χρονολογούμενα από την Υστερομινωική ΙΙΙΓ έως και την Γεωμετρική περίοδο.
  100. Αρχαιολογικός Χώρος Τρυπητού
  101. 101,0 101,1 Τρυπητός - Ιστορικό και Τρυπητός - Περιγραφή
  102. Νομός Λασιθίου - Σητεία (αρχαία Ητεία)
  103. Αρχαιολογικός χώρος Θόλου - Αγίου Αντωνίου, στο Καβούσι.
  104. Αρχαιολογικός χώρος Θόλου - Αγίου Αντωνίου, στο Καβούσι: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο έχουν εντοπισθεί οικιστικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Μεσομινωικής και Υστερομινωικής περιόδου, καθώς και τάφοι.
  105. Περιλαμβάνει: «Την αρχαίαν πόλιν «Ιεράπυτνα» κειμένην περίπου κατά το δυτικόν τμήμα του δήμου Ιεραπέτρας «Βιγλιά», ως και το αυτόθι ενετικόν φρούριον παρά τον λιμένα και το μουσουλμανικόν τέμενος της πόλεως».
  106. Ιεράπυτνα (αρχαία πόλη)
  107. Νομός Λασιθίου - Ιεράπετρα
  108. Ενετικό φρούριο
  109. Καλές Ιεράπετρας
  110. Αρχαιολογικός Χώρος Ισθμού Ιεράπετρας
  111. Αρχαιολογικός Χώρος Ισθμού Ιεράπετρας
  112. Αρχαιολογικός Χώρος Ισθμού Ιεράπετρας
  113. Αρχαία Ιστρών
  114. Νομός Λασιθίου - Ίστρων
  115. Αρχαιολογικός Χώρος Ιτάνου. Καθορισμός Ζώνης Α Προστασίας
  116. Περιλαμβάνει: «Την αρχαίαν πόλιν «Ίτανος» εις Ερημούπολιν με ζώνην προστασίας πεντακοσίων μέτρων ως και τον ναόν της Σαμωνίας Αθηνάς εις «Κάβο Σίδερο».
  117. Νομός Λασιθίου - Ερμούπολη (Αρχαία Ίτανος)
  118. Παλαίκαστρο - Ιστορικό και Παλαίκαστρο - Περιγραφή
  119. Αρχαιολογικός χώρος Παλαικάστρου. Καθορισμός Ζωνών και χρήσεων γης.
  120. 120,0 120,1 Περιλαμβάνει: «Παρά το «Παλαίκαστρον» την μινωικήν πόλιν και το νεκροταφείον της με ζώνην προστασίας πεντακοσίων μέτρων, ως και τον προϊστορικόν οικισμόν εις λόφον «Καστρί» τον μινωϊκόν οικισμόν εις θέσιν «Κουρεμένος» βορείως του «Αγκαθιά» περαιτέρω δε το ιερόν τέμενος επί του υψώματος «Πετσοφάς», το ιερόν κορυφής επί της κορυφής του υψώματος «Μόδι» και τον ναόν του Δικταίου Διός εις την πεδιάδα του «Ρουσολάκου» με ζώνην προστασίας πεντακοσίων μέτρων».
  121. Νομός Λασιθίου - Παλαίκαστρο
  122. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Καλαμάκι» (ύψωμα Κεφάλα) στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο
  123. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Καλαμάκι» (ύψωμα Κεφάλα) στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο: Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι ακόλουθες αρχαιότητες: α) μικρό ιερό των μινωικών χρόνων, β) αρχαίο κτίριο.
  124. Νίκος Μ. Γιγουρτάκης, «Βυζαντινές οχυρώσεις στην Κρήτη, Β\βυζαντινή περίοδος»[νεκρός σύνδεσμος], σελ. 41-45 & 168-172.
  125. Αρχαιολογικός χώρος Εβραϊκής Καβουσίου
  126. Περιλαμβάνει: «παλαιοανακτορικά ταφικά σπήλαια, ερείπια μινωικού και ρωμαϊκού οικισμού και το ρωμαϊκό κτίριο στη θέση Παλαικλησσιά»
  127. Αρχαία λείψανα στη θέση Καρδαμούτσα
  128. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Καρούμες
  129. 129,0 129,1 Αρχαιολογικός χώρος Καρούμες - Χοχλακιές
  130. 130,0 130,1 Περιλαμβάνει: «ΠΜ και Μ οικισμός στη θέση Κάστελλος, ίχνη κατοίκησης και λατρείας από την Υπονεολιθική περίοδο μέχρι τους ελληνιστικούς - ρωμαϊκούς χρόνους, στα σπήλαια "Σπηλιάρα" και "Κατωφύγι", φυλάκια μινωϊκών χρόνων, μινωικός δρόμος, μινωικό λατομείο ασβεστολίθου, σημαντικός παράκτιος οικισμός ΥΜ ΙΙΙ περιόδου κλπ. για την περιοχή του όρμου των Καρουμών, έπαυλη μινωικών χρόνων, μινωικά κτήρια στην τοποθεσία Μαυρομούρι, τοίχοι μεγαλιθικής τοιχοποιίας κλπ για την περιοχή Χοχλακιών).»
  131. Μινωϊκός οικισμός και νεκροταφείο στο όρος Καρφί
  132. 132,0 132,1 Περιλαμβάνει: «Παρά την Κοινότητα «Τζερμιάδω» τον μινωϊκόν οικισμόν και νεκροταφείον εις θέσιν «Μικρή και Μεγάλη Κοπράνα», «Αστοιβαδερό» και «Βιτσιλόβρυση» επί του όρους Καρφί, τα σπήλαια «Τράπεζα», «Σκαφίδια» και «Αργουλιά», ως και τον μινωϊκόν οικισμόν εις θέσιν «Κάστελλος» και «Πόντα» ή «Αγία Άννα».
  133. Νομός Λασιθίου - Καρφί
  134. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Καρφί» στο Κουτσουνάρι, Δ.Δ. Αγ. Ιωάννη.
  135. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Καρφί» στο Κουτσουνάρι, Δ.Δ. Αγ. Ιωάννη: Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει οικισμό της ΥΜ ΙΙΙΓ περιόδου
  136. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Κάστελλος», Δ.Δ. Καλαμαύκας.
  137. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Κάστελλος», Δ.Δ. Καλαμαύκας: Ο ως άνω αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει σημαντικό εκτεταμένο αρχαίο οικισμό, οι κύριες φάσεις κατοίκησης του οποίου χρονολογούνται από τα Γεωμετρικά έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια.
  138. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Κάστελλος», Δ.Δ. Μύθων.
  139. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Κάστελλος», Δ.Δ. Μύθων: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο έχουν εντοπισθεί αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κεραμική σημαντικού εκτεταμένου αρχαίου οικισμού, που χρονολογούνται στην Υστερομινωική ΙΙΙΒ-Γ περίοδο.
  140. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Κάστελλος και Πόντα ή Αγία Άννα
  141. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση «Καστρί», Δήμου Νεάπολης Νομού Λασιθίου Κρήτης.
  142. 142,0 142,1 Αρχαιολογικός Χώρος στις θέσεις «Καταλύματα- Καστρολάκκος», Δ.Δ. Αγ. Ιωάννη.
  143. 143,0 143,1 Αρχαιολογικός Χώρος στις θέσεις «Καταλύματα- Καστρολάκκος», Δ.Δ. Αγ. Ιωάννη: Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει σημαντικό εκτεταμένο οικισμό που χρονολογείται στην υστερομινωική ΙΙΙΓ περίοδο.
  144. Μινωϊκή Ακρόπολη
  145. Αρχαϊκό χωρίο στη θέση Κατεργάρη πηγάδι
  146. Ρωμαϊκή έπαυλη Μακρύ Γιαλού - Περιγραφή
  147. Μινωικός και εληνορωμαϊκός οικισμός στη θέση Κατωβίγλι Μακρυγιαλού Αγίου Στεφάνου Σητείας
  148. Αρχαία λείψανα στη θέση Κεφάλα
  149. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Κεφάλα» στο οροπέδιο Άσαρη, Δ.Δ. Παχειάς Άμμου.
  150. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Κεφάλα» στο οροπέδιο Άσαρη, Δ.Δ. Παχειάς Άμμου: Στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο έχει εντοπισθεί σημαντικός οικισμός που χρονολογείται στην ΥΜ ΙΙΙΓ περίοδο.
  151. Ρωμαϊκά οικοδομήματα στη θέση Κεφαλόλιμνος
  152. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Κόκκινο Φρούδι» Ν.Λασιθίου
  153. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Κόκκινο Φρούδι»: Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι ακόλουθες αρχαιότητες: α) Οχυρός οικισμός πρωτομινωικών χρόνων και φυλάκιο μινωικών χρόνων στη θέση «Σφάκα».β) Φυλάκιο και εργαστηριακές εγκαταστάσεις της Υστερομινωικής περιόδου στη θέση «Κόκκινο Φρούδι».γ) Φυλάκιο μινωικών χρόνων στη θέση «Γιολίφι». δ) Τμήματα οδικού δικτύου, εργαστηριακές εγκαταστάσεις (κλίβανοι) στη θέση «Βουκολιάδες». ε) Ιερό κορυφής μινωικών χρόνων στη θέση«Κορακομούρι».
  154. Νησίδα Κολοκύθα
  155. 155,0 155,1 155,2 Περιλαμβάνει: «Τας νησίδας Σπιναλόγκα, Κολοκύθα και Καλυδώνα, ένθα το ενετικόν φρούριον, την αρχαίαν πόλιν «Ολούς» και τας εγκατασπαρμένας παλαιοχριστιανικάς βασιλικάς, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής «Αλυκαί» Ελούντας και δη εις απόστασιν πεντακοσίων μέτρων από των αλυκών».
  156. Αρχαία λείψανα στη θέση Κολόνα
  157. Γεωμετρικός οικισμός στη θέση Κουκίστρες της Φορτέτσας
  158. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Κουρεμένος
  159. Νεκροταφείο και ερείπια μινωϊκού λιμένος στις θέσεις Κηπούρος, Λενικά, Σπηλιαρίδια
  160. Περιλαμβάνει: «Το νεκροταφείον και τα ερείπια μινωικού λιμένος εις «Κηπούρον», «Λενικά» και «Σπηλιαρίδια» «Κουτσουρά».
  161. Κουφονήσι - Ιστορικό και Κουφονήσι – Περιγραφή
  162. Νησίδα Κουφονήσι
  163. Νομός Λασιθίου - Κουφονήσι Λασιθίου
  164. Σειρά μικρών αρχαίων φρουρίων στο δρόμο προς Μάλλες
  165. Περιλαμβάνει: «Και ετέρους εις θέσιν Λαγάρι ή Λάκκοι, ερείπια γεωμετρικού οικισμού εις θέσιν Κουκίστρες της Φορτέτσας ως και σειράν μικρών αρχαίων φρουρίων υπεράνω του χωρίου και επί της οδού προς Μάλλες, περαιτέρω δε το νεολιθικόν σπήλαιον «Στου Βαρδογιάννη» ή «Αμυγδαλιές» ή «Κεφαλόβρυσο», ρωμαϊκούς τοίχους εις θέσιν Ελληνικά ως και λείψανα μινωικών οικημάτων δυτικώς του χωρίου».
  166. Μινωϊκός οικισμός
  167. Ρωμαϊκοί τοίχοι
  168. Αρχαϊκός οικισμός στη θέση Κυνηγοσπήλιος
  169. Αρχαϊκό σπήλαιο
  170. Ρωμαϊκός οικισμός
  171. Μινωικός οικισμός στη θέση Λαγουδοπάτημα - Αγία Φωτιά
  172. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Λαγουδοπάτημα - Ρούσσα Εκκλησία
  173. Περιλαμβάνει: «Τον μινωϊκόν οικισμόν εις θέσιν «Λαγουδοπάτημα» μεταξύ «Αγίας Φωτιάς» και «Ρούσας Εκκλησιάς» Σητείας και το μινωϊκόν νεκροταφείον κατά την παραλίαν «Αγίας Φωτιάς» μετά του αυτόθι σπηλαίου με ζώνην προστασίας τετρακοσίων μέτρων».
  174. Λάρισα (αρχαία πόλη)
  175. Περιλαμβάνει: «Τον μινωϊκόν οικισμόν εις θέσιν «Κάστελλος παρά την «Καλαμαύκαν», ως και τα αυτόθι ερείπια της αρχαίας πόλεως «Λάρισα».
  176. Αρχαία Λάρισα
  177. Λατώ - Ιστορικό και Λατώ - Περιγραφή
  178. Αρχαία Λατώ
  179. Περιλαμβάνει: «Την κλασσικήν πόλιν Λατώ μετά τειχών, οικιών, ναών κλπ. Παρά την Κριτσάν με ζώνην προστασίας ενός χιλιομέτρου από των ορίων του χώρου, δύο θολωτούς τάφους εις θέσιν Λάκκους».
  180. Νομός Λασιθίου - Λατώ
  181. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Λενικό
  182. Μινωϊκός οικισμός και τάφοι στη θέση Λενικό
  183. Περιλαμβάνει: «Τους μινωικούς τάφους και ερείπια οικισμού εις θέσιν «Λενικό» παρά την «Πρίναν».
  184. Αρχαϊκή ακρόπολη
  185. Υστερομινωϊκός οικισμός
  186. Αρχαιολογικός Χώρος Μαλίων. Καθορισμός Ζωνών Προστασίας Α και Β.
  187. Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων
  188. Αρχαία πόλη "Μάλλα"
  189. Νομός Λασιθίου - Μάλλες (αρχαία πόλη Μάλλα
  190. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Μέσα Κεφάλα», Δ.Δ. Μεσελέρων.
  191. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Μέσα Κεφάλα», Δ.Δ. Μεσελέρων: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο έχουν εντοπισθεί έξι αρχαίες θέσεις με κατοίκηση από την Πρωτομινωική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.
  192. Αρχαιολογικός Χώρος ανατολικά του οικισμού Μεσελέρων, Δ.Δ. Μεσελέρων.
  193. Αρχαιολογικός Χώρος ανατολικά του οικισμού Μεσελέρων, Δ.Δ. Μεσελέρων: Στην ως άνω περιοχή έχει εντοπισθεί επιφανειακή κεραμική και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που χρονολογούνται από την αρχαϊκή έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στο ανατολικό τμήμα της περιοχής ταυτίζονται από τους μελετητές με το ναό της Ωλερίας Αθηνάς.
  194. Ενετική έπαυλη De Μezzo
  195. Νομός Λασιθίου - Ετιά
  196. Αρχαιολογικός Χώρος Μιλάτου
  197. Περιλαμβάνει: «Την αρχαίαν πόλιν Μίλατον και το νεκροταφείον αυτής παρά την Μίλατον ως και το αυτόθι νεολιθικόν και ιστορικόν «Μέγα Σπήλαιον».
  198. Νομός Λασιθίου - Μίλατος
  199. Νίκος Μ. Γιγουρτάκης, «Βυζαντινές οχυρώσεις στην Κρήτη, Β\βυζαντινή περίοδος»[νεκρός σύνδεσμος], σελ. 35-39 & 161-164.
  200. Φρούριο Μόντε Φόρτε
  201. Αρχαιολογικός Χώρος νησίδας Μικρονησίου. Καθορισμός Ζώνης Α απολύτου προστασίας
  202. Αρχαία λείψανα στη θέση Τα Μνήματα
  203. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Μόδι»
  204. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Μόδι»: Σε αυτόν περιλαμβάνεται Ιερό κορυφής που χρονολογείται στους μινωικούς χρόνους.
  205. Οχυρωματικός περίβολος
  206. Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου
  207. Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
  208. Ανώνυμος Ναός
  209. Μόχλος - Ιστορικό και Μόχλος - Περιγραφή
  210. Νησίδα Μόχλος
  211. 211,0 211,1 Περιλαμβάνει: «Τας νησίδες Ψύρρα και Μόχλος, ένθα αι μινωϊκαί οικίαι και νεκροταφεία, ως και τον κλασικόν οικισμόν ιχθυοδεξαμενάς και νεκροταφείον επί της έναντι του Μόχλου ξηράς».
  212. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση "Λουτρές"
  213. Νομός Λασιθίου - Μόχλος
  214. Αρχαία λείψανα στη θέση Μπαγκάλη
  215. Ακρόπολη
  216. Αρχαιολογικός Χώρος Μύρτου Ιεράπετρας
  217. Ρωμαϊκή πόλη Μύρτου
  218. 218,0 218,1 218,2 Περιλαμβάνει: «Τους πρωτομινωϊκούς οικισμούς επί των λόφων Πύργους και Φούρνου Κορυφή παρά τον «Μύρτον» μετά ζώνης προστασίας εξακοσίων μέτρων, ως και την παραθαλασσίαν ρωμαϊκήν πόλιν επί της θέσεως του συγχρόνου οικισμού και πέριξ αυτού».
  219. 219,0 219,1 219,2 Νομός Λασιθίου - Μύρτος
  220. Πρωτομινωϊκός Οικισμός Φούρνου Κορυφής
  221. Πρωτομινωϊκός Οικισμός Πύργου
  222. Υστερομινωϊκός οικισμός στη χερσόνησο Νησί
  223. Αρχαία λείψανα στη θέση Ντοναντή
  224. Νομός Λασιθίου – Ελούντα (Αρχαία Όλους)
  225. Αρχαία πόλη Όλερος
  226. Ακρόπολη Ομαλέ
  227. Αρχαίοι πύργοι και δεξαμενές
  228. 228,0 228,1 Αρχαιολογικός Χώρος στις θέσεις «Παναγιά Παπληνού»-«Ρούσο Χάρακας».
  229. 229,0 229,1 Αρχαιολογικός Χώρος στις θέσεις «Παναγιά Παπληνού»-«Ρούσο Χάρακας»: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο έχει εντοπισθεί σημαντική εκτεταμένη θέση κατοίκησης που χρονολογείται στην Τελική Νεολιθική/Πρωτομινωική περίοδο.
  230. Αρχαιολογικός Χώρος περιοχής Παπαδόκαμπου
  231. Αρχαία λείψανα
  232. Παχύαμμος
  233. Νομός Λασιθίου – Παχεία Άμμος (Παχυννάμο)
  234. Μινωϊκή ακρόπολη
  235. 235,0 235,1 Περιλαμβάνονται: Εις το οροπέδιον «Ζ[ή]ρου» αρχαιότητας εις διαφόρους θέσεις μινωϊκήν ακρόπολιν εις «Πεντάλιτρον», μεσομινωϊκήν έπαυλιν εις «Πυργάλες», υστερομινωϊκόν κτήριον εις «Ανεμομύλια» και οικισμός εις Σταλόν», κυκλικούς και θολωτούς τάφους εις «Κάτω Σταλόν» και «Κατσουλιανόν», πρωτογεωμετρικόν χωρίον προς Α του «Σταλού», μινωϊκόν οικισμόν εις Φουκάν, ρωμαϊκόν χωρίον και τάφον εις Πλακόσπηλιον».
  236. Πετράς - Ιστορικό και Πετράς - Περιγραφή
  237. Μινωϊκός οικισμός Πετρά
  238. 238,0 238,1 Περιλαμβάνει: «Τον μινωϊκόν οικισμόν «Πετράς» παρά την Σητείαν και τον νεώσοικον εις θέσιν «Τρυπητή», ως και τας ρωμαϊκάς ιχθυοδεξαμενάς υπό το Τελωνείον Δήμου Σητείας».
  239. Νομός Λασιθίου - Πετράς
  240. Ιερό κορυφής στη θέση Πετσοφά
  241. Αρχαιολογικός χώρος "Πύργου Πινών" Ελούντας
  242. Μινωϊκός Οικισμός
  243. Ρωμαϊκός οικισμός και τάφος
  244. Μινωϊκός οικισμός
  245. Περιλαμβάνει: «Τον μινωϊκόν οικισμόν παρά την κοινότητα «Πλάτης», και τον θολωτόν τάφον «στα Σκαλιά».
  246. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση "Πλατύσκοινος"
  247. Περιλαμβάνει: «Τον θολωτόν τάφον εις θέσιν Πλατύσκινος, την μινωϊκήν οικίαν και τα λείψανα άλλων εις θέσιν «Ρίζα» παρά τα Αχλάδια».
  248. λογικός Χώρος Πραισού
  249. Περιλαμβάνει: «Παρά την «Νέαν Πραισόν» την αρχαίαν πόλιν «Πραισός» μετά των ακροπόλεων αυτής, τον κλασσικόν οικισμόν επί της κορυφής του «Προφητηλία»,τέσσαρας θολωτούς τάφους εις θέσιν «Κεφάλι» κλπ, το Σπήλαιον «Σκάλες» ή «Χελιδόνες», οικοδομήματα και δεξαμενάς εις θέσιν «Κονάκια» και « Άγιος Κωνσταντίνος», τους θολωτούς τάφους εις θέσιν «Φωτούλα» και «Κάψαλος».
  250. Νομός Λασιθίου - Πραισός
  251. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Πρινιάτικος Πύργος
  252. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Προφήτης Ηλίας», Δ.Δ. Κάτω Χωριού.
  253. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Προφήτης Ηλίας», Δ.Δ. Κάτω Χωριού: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο έχει εντοπισθεί σημαντικός και εκτεταμένος αρχαίος οικισμός, με διάρκεια κατοίκησης από την Υστερομινωική ΙΙΓ έως και την Κλασική περίοδο.
  254. Νομός Λασιθίου - Επισκοπή - Κάτω Χωριό
  255. Ελληνική ακρόπολη
  256. Μινωικός οικισμός
  257. Περιλαμβάνει: «Τον μινωικόν οικισμόν επί του παραλίου υψώματος «Του Σαρακινού η Κεφάλα» αμέσως προς Βορράν του ξενοδοχείου «Μιραμπέλλο» με ζώνην προστασίας τριακοσίων μέτρων από των υπωρειών του υψώματος».
  258. Μινωϊκός οικισμός και θολωτοί τάφοι
  259. Περιλαμβάνει: «Τον μινωϊκόν οικισμόν και δύο θολωτούς τάφους εις θέσιν «Σελλάδες» παρά τα «Μέσα Μουλιανά».
  260. Φρούριο Καζάρμας - Περιγραφή
  261. Καζάρμα Σητείας
  262. Αρχαιολογικός Χώρος "Μπούφος". Καθορισμός Ζωνών Προστασίας Α και Β.
  263. Γεωμετρικός και ρωμαϊκός οικισμός παρά το Σίσι
  264. Αρχαιολογικός Χώρος μεταξύ της Ζώνης Β1 Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Παλαικάστρου και του αρχαιολογικού χώρου στη θέση «Σκαριά»
  265. Αρχαιολογικός Χώρος μεταξύ της Ζώνης Β1 Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Παλαικάστρου και του αρχαιολογικού χώρου στη θέση «Σκαριά»: Σε αυτόν περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που χρονολογούνται στη μινωική περίοδο.
  266. Αρχαιολογικός χώρος Σχοινιά
  267. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Σκιναυριά», Δ.Δ. Μεσελέρων.
  268. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Σκιναυριά», Δ.Δ. Μεσελέρων: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο έχουν εντοπισθεί τρεις κύριες αρχαίες θέσεις, με κεραμική και αρχιτεκτονικά οικιστικά κατάλοιπα που υποδηλώνουν κατοίκηση, η οποία χρονολογείται στην Αρχαϊκή και Κλασική περίοδο.
  269. Αρχαία Σύρινθος
  270. Σπιναλόγκα - Ιστορικό και Σπιναλόγκα - Περιγραφή
  271. Νησίδα Σπιναλόγκα
  272. Νομός Λασιθίου - Σπιναλόγκα
  273. Σπιναλόγκα
  274. Αρχαίος οικισμός στη θέση Σταλό
  275. Πρωτογεωμετρικός οικισμός ανατολικά της θέσης Σταλό
  276. Μινωϊκός οικισμός στις θέσεις Παληοταβέρνες και Μοναστηράκια
  277. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Σχίστρα», Δ.Δ. Ανατολής.
  278. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Σχίστρα», Δ.Δ. Ανατολής: Στην περιοχή έχει εντοπισθεί κεραμική που χρονολογείται στην Τελική Νεολιθική και Πρωτομινωική περίοδο.
  279. Μονή Τοπλού - Περιγραφή
  280. Ι. Μονή Τοπλού
  281. Νομός Λασιθίου - Μονή Τοπλού
  282. Μονή Τοπλού
  283. Κλασικός οικισμός, ιχθυοδεξαμενές και νεκροταφείο
  284. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Τραβούνι» Ν.Λασιθίου
  285. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Τραβούνι»: Σε αυτόν περιλαμβάνονται διάσπαρτα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αρχαίων κτιρίων.
  286. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Τραόσταλος»: Σε αυτόν περιλαμβάνεται Ιερό κορυφής που χρονολογείται από τους Μεσομινωικούς έως και τους Υστερομινωικούς χρόνους και σχετίζεται με το μινωικό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου.
  287. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Καστρί ή Κάστελλος
  288. Ελληνιστικό Φρουριακό Συγκρότημα
  289. [httphttp://listedmonuments.culture.gr/monument.php?code=12083 Νεώσοικος]
  290. Μινωϊκός οικισμός στη θέση Φουκάς
  291. Προϊστορική Ακρόπολη στη θέση "Κορφή" στο Κοπράνι
  292. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Χοιρόμανδρες» Ζάκρου
  293. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Χοιρόμανδρες» Ζάκρου: Περιλαμβάνονται οι ακόλουθες αρχαιότητες: εγκατάσταση με φυλάκιο, περιβόλους, άνδηρα καλλιέργειας και λατομείο που χρονολογούνται από τη Μεσομινωική ΙΙ έως την Υστερομινωική ΙΙΙ περίοδο.
  294. Νήσος Χρυσέα (Γαϊδουρονήσι)
  295. Αρχαιολογικός Χώρος Χρυσοκάμινου, στο Καβούσι.
  296. Αρχαιολογικός Χώρος Χρυσοκάμινου, στο Καβούσι :Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνονται τρεις αρχαίες θέσεις, στις οποίες έχουν αποκαλυφθεί και εντοπισθεί: α) οικία της Μεσομινωικής Ι?ΙΙΙ/Υστερομινωικής Ι?ΙΙΙ περιόδου, β) αρχιτεκτονικά οικιστικά κατάλοιπα της Υστερομινωικής Ι και ΙΙΙ περιόδου και γ) οικιστικά κατάλοιπα και κεραμική της ρωμαϊκής περιόδου.
  297. Νησίδα Ψείρα
  298. Νομός Λασιθίου - Ψείρα
  299. Αρχαιολογικός Χώρος βορείως του οικισμού Μεσελέρων, Δ.Δ. Μεσελέρων.
  300. Αρχαιολογικός Χώρος βορείως του οικισμού Μεσελέρων, Δ.Δ. Μεσελέρων: Στον ως άνω αρχαιολογικό χώρο έχουν εντοπισθεί κεραμική, ειδώλια και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα -οικιστικά και ταφικά - που χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 4ο αι. π.Χ. Σύμφωνα με τους μελετητές στη θέση υπήρχε ο οικισμός και το νεκροταφείο της αρχαίας Ωλέρου.
  301. Νομός Λασιθίου - Μεσελέροι (αρχαία Ώλερος)
  302. Αρχαία Ώλερος
  303. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Σκίστρα», στο Χριστό, Δ.Δ. Μαλλών.
  304. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση «Σκίστρα» στο Χριστό, Δ.Δ. Μαλλών: Στην περιοχή έχουν εντοπισθεί αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στην κορυφή οχυρού λόφου και κεραμική που χρονολογείται στην Πρωτογεωμετρική, Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο.
  305. Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση "Σουβλωτό Μουρί"
  306. Περιλαμβάνει: «Την μεσομινωϊκήν οικίαν επί του υψώματος «Σου(β)λωτό Μουρί» παρά το Χαμαίζι, με ζώνην προστασίας τριακοσίων μέτρων ως και το ιερόν κορυφής εις θέσιν «Σκινοκέφαλο» ή «Στα Κιόνια».
  307. Νομός Λασιθίου - Χαμαίζι