Κατάλογος Επισκόπων, Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των Επισκόπων, Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων Αθηνών.

Η Εκκλησία των Αθηνών ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο, περί το 51 μ.Χ. Ανακήρυξε μονομερώς την Αυτοκεφαλία της στις 4 Αυγούστου 1833, η οποία αναγνωρίστηκε επισήμως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 11 Ιουλίου 1850. Ανυψώθηκε σε Αρχιεπισκοπή στις 31 Δεκεμβρίου 1923. Ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών φέρει τον πλήρη τίτλο «Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος».

Επίσκοποι Αθηνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. Επίσκοπος Από Έως
Ρωμαϊκή περίοδος (1ος αι. – 395 μ.Χ.)
1 Ιερόθεος (αβέβαιος) ; 52
2 Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (πρώτος επίσκοπος κατά κάποιες πηγές[1]) 52 96
Χηρεία 96 117
3 Νάρκισσος 117 ~ 120
4 Πούπλιος ~ 120 125
5 Κοδράτος 125 129
Χηρεία 129 ;
6 Λεωνίδας ; 250
7 Ολύμπιος ; ;
8 Πιστός ; ~ 325
9 Κλημάτιος ~ 325 ;
Βυζαντινή περίοδος (395 – 1205 μ.Χ.)
10 Μόδεστος ~ 431 ~ 451
11 Αθανάσιος Α΄ ~ 451 ~ 458
12 Ανατόλιος ~ 458 ~ 459
13 Ιωάννης Α΄ ~ 459 τέλη 5ου αι.
Χηρεία 6ος αι. ~ 680
14 Ιωάννης Β΄ ~ 680 ~ 694
15 Κοντίας ~ 694 ~ 702
16 Θεοχάριστος ~ 702 ~ 704
17 Μαρίνος ~ 704 ~ 714
18 Ιωάννης Γ΄ ~ 714 ;

Μητροπολίτες Αθηνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προ Ελλαδικού Κράτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. Μητροπολίτης Από Έως
Βυζαντινή περίοδος (395 – 1205 μ.Χ.)
19 Γρηγόριος Α΄ ~ 780 ~ 810
20 Αδαμάντιος ~ 810 ~ 819
21 Ιωάννης Δ΄ ~ 819 9ος αι.
22 Θεοδόσιος 9ος αι.
23 Υπάτιος 9ος αι.
24 Δημήτριος Α΄ 9ος αι.
25 Γερμανός Α΄ 9ος αι. 841
26 Δημήτριος Β΄ 841 846/857
27 Γαβριήλ Α΄ 846/857 858/860
28 Γρηγόριος Β΄ 858/860 9ος αι.
29 Κοσμάς 9ος αι. 869/870
30 Νικήτας Α΄ 869/870 881;
31 Σάββας Α΄ ~ 881
32 Αναστάσιος 881; 889
33 Σάββας Β΄ 889 914
34 Γεώργιος Α΄ 914 922
35 Νικήτας Β΄ 922 927
36 Κωνσταντίνος 927 965;
37 Φίλιππος 965; 981
38 Θεοδήγιος 981 ~ 1007
39 Μιχαήλ Α΄ ~ 1007 ~ 1030
40 Λέων Α΄ Σύγκελος ~ 1030 1061
41 Λέων Β΄ Ρέκτωρ 1061 1069
42 Ιωάννης Ε΄ Βλαχερνίτης 1069 ~ 1087
43 Νικήτας Γ΄Κούρτης ~ 1087 1103
44 Νικηφόρος 1103 ~ 1112
45 Γεράσιμος ; ;
46 Γεώργιος Β΄ ~ 1156/7
47 Νικόλαος Αγιοθεοδωρίτης 1160 1175
48 Μιχαήλ Β΄ 12ος αι.
49 Θεοφύλακτος 12ος αι.
50 Γεώργιος Γ΄ Ξηρός 12ος αι. ~ 1172
51 Γεώργιος Δ΄ Βούρτζης ~ 1172 ~ 1180
52 Μιχαήλ Χωνιάτης ή Ακομινάτος 1182 1222;
Λατινοκρατία (1205–1456 μ.Χ.), εξόριστοι ή τιτουλάριοι ως το 1388
53 Μελέτιος Α΄ 1275 1289
54 Ηλίας 1289 ~ 1300
55 Νεόφυτος Α΄ ~ 1300 ~ 1336
56 Άνθιμος Α΄ ~ 1336 1366
57 Νικόδημος 1371 ~ 1387
58 Δωρόθεος Α΄ 1388 1392
59 Μακάριος Α΄ 1392 ~ 1432
60 Γερβάσιος Α΄ ~ 1432 1440
61 Φαντίνος 1440 1443;
62 Θεόδωρος 1443? c. 1453
Οθωμανική περίοδος (1456–1821/27 μ.Χ.)
63 Ισίδωρος ~ 1456
64 Δωρόθεος Β΄ ~ 1472
65 Άνθιμος Β΄ ~ 1489 ~ 1492
66 Νεόφυτος Β΄ ~ 1492 ~ 1528
67 Λαυρέντιος 1528 1546
68 Κάλλιστος 1550 1564
69 Σωφρόνιος Α΄ 1565 1574;
70 Νικάνωρ 1574 1592
71 Θεοφάνης Β΄ 1592 1597
72 Νεόφυτος Γ΄ 1597 1602
73 Σαμουήλ Πριμπέτος 1602 1602
74 Ναθαναήλ Έμπορος 1602 1606
75 Άνθιμος Γ΄ 1606 1611;
76 Κύριλλος Α΄ 1611 1619;
77 Μητροφάνης 1619 1620;
78 Θεοφάνης Β΄ 1620; 1633
79 Σωφρόνιος Β΄ 1633 1636
80 Δανιήλ 1636 1665
81 Άνθιμος Δ΄ 1665 1676
82 Ιάκωβος Α΄ 1676 1686
83 Αθανάσιος Β΄ 1686 1689
84 Μακάριος Β΄ Πελεκάνος 1689 1693
85 Άνθιμος Ε΄ 1693 1699
86 Κύριλλος Β΄ 1699 1703
87 Μελέτιος Β΄ Μήτρου 1703 1713
88 Ιάκωβος Β΄ 1713 1734
89 Ζαχαρίας 1734 1740
90 Άνθιμος ΣΤ΄ 1741 1756
(90) Άνθιμος ΣΤ΄ 1760 1764
91 Βαρθολομαίος 1764 1771;
92 Νεόφυτος Δ΄ 1771; 1775
(91) Βαρθολομαίος 1775 1780
93 Γαβριήλ Β΄ 1781; 1781;
94 Βενέδικτος 1781 1785
95 Αθανάσιος Γ΄ 1785 1787
(94) Βενέδικτος 1787 1797;
(95) Αθανάσιος Γ΄ 1797; 1799
96 Γρηγόριος Γ΄ 1799 1820
97 Διονύσιος Β΄ 1820 1823

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. Μητροπολίτης Εικόνα Θητεία Παρατηρήσεις
98 Γρηγόριος Δ΄ Αργυροκαστρίτης No image.png 16 Σεπτεμβρίου 1827 Μάρτιος 1828
99 Άνθιμος Ζ΄ No image.png Μάρτιος 1828 27 Ιουλίου 1833
100 Νεόφυτος Ε΄ Μεταξάς Neofytos Metaxa.JPG 2 Δεκεμβρίου 1833 10 Ιανουαρίου 1862
101 Μισαήλ Αποστολίδης Misael of Athens.jpg 13 Ιανουαρίου 1862 2 Αυγούστου 1862
102 Θεόφιλος Βλαχοπαπαδόπουλος No image.png 8 Αυγούστου 1862 15 Ιουλίου 1873
103 Αντώνιος No image.png 9 Αυγούστου 1873 15 Μαΐου 1874
104 Προκόπιος Α΄ Γεωργιάδης No image.png 8 Ιουνίου 1874 11 Φεβρουαρίου 1889
105 Γερμανός Β΄ Καλλιγάς Germanus of Athens.jpg 17 Ιουλίου 1889 30 Ιανουαρίου 1896
106 Προκόπιος Β΄ Οικονομίδης Prokopios B Archiepiskopos Athinon 1901 Faros tis Anatolis.jpg 23 Οκτωβρίου 1896 21 Νοεμβρίου 1901
107 Θεόκλητος Α΄ Μηνόπουλος Theoklitos Athinon 1911.jpg 17 Νοεμβρίου 1902 11 Οκτωβρίου 1917 1η θητεία
108 Μελέτιος Γ΄ Μεταξάκης Patriarch Meletius IV of Constantinople.jpg 13 Μαρτίου 1918 29 Νοεμβρίου 1920
(107) Θεόκλητος Α΄ Μηνόπουλος Theoklitos Athinon 1911.jpg 29 Νοεμβρίου 1920 16 Δεκεμβρίου 1922 2η θητεία
109 Χρυσόστομος Α΄ Παπαδόπουλος Chrysostomos I of Athens.jpg 8 Μαρτίου 1923 31 Δεκεμβρίου 1923

Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. Αρχιεπίσκοπος Εικόνα Θητεία Παρατηρήσεις
110 Χρυσόστομος Α΄ Παπαδόπουλος Chrysostomos I of Athens.jpg 31 Δεκεμβρίου 1923 22 Οκτωβρίου 1938
111 Δαμασκηνός Παπανδρέου Archbishop Damaskinos of Greece.jpg 5 Νοεμβρίου 1938 1 Δεκεμβρίου 1938 1η θητεία. Η εκλογή ακυρώθηκε από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου
112 Χρύσανθος Φιλιππίδης Chrysanthos.jpg 12 Δεκεμβρίου 1938 2 Ιουλίου 1941 Παραιτήθηκε μετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και την άρνησή του να ορκίσει την Κυβέρνηση Τσολάκογλου
(111) Δαμασκηνός Παπανδρέου Archbishop Damaskinos of Greece.jpg 2 Ιουλίου 1941 20 Μαΐου 1949 2η θητεία
113 Σπυρίδων Βλάχος Spiridon HPIM6085.jpg 4 Ιουνίου 1949 21 Μαρτίου 1956
114 Δωρόθεος Γ΄ Κοτταράς No image.png 29 Μαρτίου 1956 26 Ιουλίου 1957
115 Θεόκλητος Β΄ Παναγιωτόπουλος No image.png 7 Αυγούστου 1957 8 Ιανουαρίου 1962
116 Ιάκωβος Γ΄ Βαβανάτσος No image.png 13 Ιανουαρίου 1962 25 Ιανουαρίου 1962
117 Χρυσόστομος Β΄ Χατζησταύρου Archbishop Chrysostomos Hatzistavrou (1880-1968).jpg 14 Φεβρουαρίου 1962 11 Μαΐου 1967 Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967
118 Ιερώνυμος Α΄ Κοτσώνης No image.png 14 Μαΐου 1967 12 Δεκεμβρίου 1973 Παραιτήθηκε μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου 1973
119 Σεραφείμ Τίκας Seraphin of Athens.jpg 12 Ιανουαρίου 1974 10 Απριλίου 1998
120 Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης Archbishop Christodoulos (cropped).jpg 28 Απριλίου 1998 28 Ιανουαρίου 2008
121 Ιερώνυμος Β΄ Λιάπης Archbishop Ieronymos II of Athens - declaration ceremony 2008Feb12.jpg 7 Φεβρουαρίου 2008 Σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία της Εκκλησίας των Αθηνών: Ίδρυση της Εκκλησίας των Αθηνών». Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]