Αρχιεπίσκοπος Θεόφιλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρχιεπίσκοπος Θεόφιλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1790
Θάνατος 1873
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα χριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Μητροπολίτης

Ο Θεόφιλος (1790 - 1873) διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος την περίοδο 1862-1873.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Πάτρα και το κοσμικό του όνομα ήταν Θεόδωρος Βλαχοπαπαδόπουλος. Πατέρας του ήταν ο Αντώνης Βλαχοπαπαδόπουλος και είχε άλλα τρία αδέρφια εκ των οποίων τα περισσότερα διέπρεψαν στην πατραϊκή κοινωνία. Σε νεαρή ηλικία ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ τον πήρε ως προστατευόμενό του. Φοίτησε στην Πατριαρχική σχολή της Κωνσταντινούπολης και αποφοίτησε από εκεί το 1819 ως διάκονος. Στη συνέχεια έγινε διάκονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού Γ΄. Ήταν παρών στην συνάντηση της Βοστίτσας και στη συνέχεια αναχώρησε μαζί με τον Γερμανό Γ΄ για την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης έπαθε τύφο αλλά σώθηκε ενώ μέχρι το 1828 διετέλεσε επίτροπος του χηρεύοντος μητροπολιτικού θρόνου της Πάτρας. Το 1832 διορίστηκε τοποτηρητής αυτού και παράλληλα πρωτοσύγκελλος Πατρών, θέση στην οποία έμεινε μέχρι το 1851. Μετά έγινε μητροπολίτης Ακαρνανίας και Αιτωλίας και το 1862 μητροπολίτης Αθηνών, ήτοι Αρχιεπίσκοπος. Με την ιδιότητα αυτή υποδέχθηκε τα οστά του Γρηγορίου Ε΄ στην Αθήνα. Επίσης είχε τιμηθεί με τον ελληνικό μεγαλοσταυρό.

Απεβίωσε το 1873 ενώ ήταν Αρχιεπίσκοπος. Το αρχείο του σώζεται και περιέχει σημαντικές πληροφορίες κυρίως για την περιοχή των Πατρών.


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ιερόθεος
Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας
1851-1862
Διάδοχος
Παρθένιος
Προκάτοχος
Μισαήλ
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
1862-1873
Διάδοχος
Προκόπιος Α΄