Κασταμονή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κασταμονή
Kastamonu from above.jpg
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κασταμονή
41°23′0″N 33°47′0″E
Χώρα Τουρκία
Διοικητική υπαγωγή Επαρχία Κασταμονής
Υψόμετρο 774 μ.
Ταχ. κωδ. 37000
Ζώνη ώρας UTC+03:00
Ιστότοπος Επίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κασταμονή ή Κασταμών ή Κασταμόνα και τουρκικά Καστάμονου (Kastamonu), είναι ιστορική πόλη της Παφλαγονίας στη βορειοδυτική Μικρά Ασία, επί της πλαγιάς όρους σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων. Οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν Casta Commeni, ενώ αργότερα αποτέλεσε γενέτειρα βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Σήμερα οι Τούρκοι την ονομάζουν Καστάμονου και αποτελεί πρωτεύουσα ομώνυμου νομού (Βιλαέτι). Καταλαμβάνει έκταση περίπου 1,85 τετ. χλμ. και έχει πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκους.

Παλαιότερα διάφοροι ιστορικοί γεωγράφοι πίστευαν ότι η πόλη ιδρύθηκε περί τον 13ο αιώνα στη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αυτό δεν είναι σωστό καθόσον απαντάται η πόλη με το ίδιο όνομα από τον 11ο αιώνα και ακόμα αρχαιότερα.
Από την Κασταμονή κατάγονταν η μεγάλη αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών οι οποίοι από εκεί μετακινήθηκαν αρχικά και εγκαταστάθηκαν στη Κόμνη της Θράκης εξ ου και το προσωνύμιο Κομνηνοί. Μάλιστα στη Κασταμονή υπήρχε και το μεγάλο πατρογονικό κτήμα των Κομνηνών.
Επί βασιλείας της δυναστείας των Κομνηνών, την Κασταμονή επισκέφτηκε ο Αλέξιος Α' Κομνηνός και μάλιστα τον πύργο των προγόνων του. Ο δε Ιωάννης Γ' Μέγας Κομνηνός (ο Καλοϊωάννης) το 1130 επεχείρησε την πρώτη του εκστρατεία εναντίον των Σελτζούκων που είχαν καταλάβει την Κασταμονή κατά την οποία η πόλη ανακαταλήφθηκε από τους Βυζαντινούς. Τότε (1331) στην πόλη τελέστηκαν μεγάλες θριαμβικές εορτές για το επιτυχές αποτέλεσμα.
Ένα χρόνο μόλις μετά οι Σελτζούκοι επανήλθαν και άρχισαν να πολιορκούν την πόλη. Τότε ο Ιωάννης Κομνηνός ξεκίνησε και πάλι εκστρατεία κατά των Σελτζούκων, και αυτή τη φορά ανακατέλαβε την πόλη μαζί με τη Γάγγρα. Για την περιφανή αυτή νίκη του Ιωάννη, ο Θεόδωρος Πρόδρομος έγραψε ειδικό ποίημα με τον τίτλο «Τω μεγαλονίκω Βασιλεί κυρώ Ιωάννη Κομνηνώ επί τη δευτέρα Κασταμόνος αλώσει και Γάγγρας». Τελικά η Κασταμονή περιήλθε στους Οθωμανούς το 1393.

Στις 23 Αυγούστου του 1925 από αυτήν την πόλη ο Κεμάλ Ατατούρκ κήρυξε την ενδυματική επανάσταση (αλλαγής της ανατολίτικης ενδυμασίας με ευρωπαϊκή) σε πολιτική ομιλία του προς τα μέλη του τότε ρεπουμπλικανικού κόμματος του οποίου ήταν αρχηγός.

Κατά μία παράδοση από την Κασταμονή προέρχονταν ο μοναχός ή μοναχοί που φθάνοντας στο Άγιο Όρος ίδρυσαν τη Μονή Κασταμονίτου. Επίσης από την Κασταμονή καταγόταν και ο Γιοβάν Τσαούς, λαϊκός συνθέτης ρεμπέτικων τραγουδιών.