Καραντενίζ Ερεγλί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°16′48″N 31°25′23″E / 41.28000°N 31.42306°E / 41.28000; 31.42306

Καραντενίζ Ερεγλί
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καραντενίζ Ερεγλί
41°16′46″N 31°25′23″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Ζονγκουλντάκ
Υψόμετρο5 μέτρα
Πληθυσμός175.605 (2018)
Ταχ. κωδ.67300
Ζώνη ώραςUTC+03:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Καραντενίζ Ερεγλί (τουρκ.Karadeniz Ereğli) είναι πόλη και περιοχή στην επαρχία Ζονγκουλντάκ της Τουρκίας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στις εκβολές του ποταμού Kılıçsu. Ο πληθυσμός του (2012) είναι 102.828 κάτοικοι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ηράκλεια η Ποντική

Η αρχαία ελληνική πόλη λεγόταν Ηράκλεια Ποντική, από το όνομα του μυθικού ήρωα Ηρακλή. Το τουρκικό όνομα Karadeniz Ereğli είναι πιστή μεταφορά, καθώς το Καραντενίζ σημαίνει «Μαύρη Θάλασσα» (kara = μαύρο, deniz = θάλασσα) και το Ερεγλί είναι παραφθορά του Ηράκλεια.

Ιδρύθηκε ως αποικία των Μεγαρέων, η οποία υποτάχθηκε σύντομα στους γηγενείς Μαριανδυνούς και επέκτεινε την κυριαρχία της στην γύρω περιοχή. Η ευημερία της πόλης, κλονισμένη απροσδόκητα από τους Γαλάτες και τους Βιθύνιους, καταστράφηκε εντελώς στους Μιθριδατικούς Πολέμους. Ήταν η γενέτειρα του Ηρακλείδη Ποντικού[1]. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το σπήλαιο που φυλάσσεται από τον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο βρίσκεται κοντά στην πόλη. Ο τελευταίος άθλος του Ηρακλή ήταν να μπει στο σπήλαιο και να πιάσει τον Κέρβερο.

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, η πόλη άνηκε στο βιλαέτι Κασταμονής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας .

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη είναι έδρα της εταιρίας Erdemir, σημαντικής χαλυβουργίας της Τουρκίας[2]. Διαθέτει μεγάλο φυσικό λιμάνι, που βρίσκεται στην υπήνεμη πλευρά της χερσονήσου Baba Burnu και είναι ως εκ τούτου ένα από τα λίγα γεωγραφικά ιδανικά μέρη για λιμάνι στην δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Το Ερεγλί έχει αρκετή ανάπτυξη λόγω της παρουσίας του χαλυβουργείου και της αλιείας, η οποία αποτελεί σημαντική εμπορική δραστηριότητα στην πόλη. Λόγω της παραλίας της Μαύρης Θάλασσας, η πόλη είναι επίσης δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η πόλη δεν διαθέτει αεροδρόμιο ή σιδηροδρομικό σταθμό και φτάνει κανείς σε αυτή με αυτοκίνητο ή λεωφορείο από την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και άλλα μέρη.

Εκτός από την αλιεία και το χάλυβα, το Ερεγλί είναι επίσης γνωστό για τα υπέροχα χαμοκέρασα που παράγει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  Μία ή περισσότερες προτάσεις από το προηγούμενο κείμενο ενσωματώνει κείμενο από έκδοση που είναι πλέον κοινό κτήμαChisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Heraclea» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 13 (11η έκδοση) Cambridge University Press, σελ. 308 
  2. «Erdemir - Contact Us». www.erdemir.com.tr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2020.