Κάρτεπε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρτεπε
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κάρτεπε
40°44′44″N 30°0′41″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Κοτζάελι
Υψόμετρο10 μέτρα
Πληθυσμός118.066 (2018)
Ζώνη ώραςUTC+03:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κάρτεπε (Kartepe) είναι πόλη και περιοχή της επαρχίας Κοτζάελι στην Τουρκία.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάρτεπε, του οποίου το όνομα σημαίνει «χιονισμένος λόφος» (αναφέρεται στα βουνά προς τα νότια) είναι κτισμένο στα ανατολικά του κόλπου Κοτζάελι. Σχηματίζει σχεδόν ένα πολεοδομικό συγκρότημα με το Ιζμίτ, το κέντρο της επαρχίας και συμπεριλαμβάνεται στο Ευρύτερο Κοτζάελι (βλ. Μητροπολιτικοί δήμοι στην Τουρκία). Τα όρη Κάρτεπε βρίσκονται στα νότια και η λίμνη Βοάνη (Sapanca) στα ανατολικά του. Ο πληθυσμός της πόλης το 2016 ήταν 111.790[1] κάτοικοι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάρτεπε, τότε γνωστό ως Köseköy, ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, Τούρκοι από την Ελλάδα εγκαταστάθηκαν εκεί μετά το 1923. Αργότερα εγκαταστάθηκαν επίσης εσωτερικοί μετανάστες από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ως βιομηχανική περιοχή, ο πληθυσμός της αυξανόταν γρήγορα και το 1970 ανακηρύχθηκε έδρα δήμου. Το 2008 συγχωνεύτηκε με κοντινές πόλεις, μετονομάστηκε σε Κάρτεπε και έγινε περιφερειακό κέντρο της επαρχίας[2].

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βιομηχανικές περιοχές γύρω από το Κάρτεπε αποτελούν τα κύρια έσοδα της πόλης. Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι ο χειμερινός τουρισμός. Αν και βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο, τα βουνά στα νότια διαθέτουν συγκρότημα χειμερινών σπορ για τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Turkstat». Turkish Statistical Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2012. 
  2. [«Mayor's page (in τουρκική)[[Κατηγορία:Λήμματα με πηγές στην τουρκική γλώσσα (tr)]]». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2020.  URL–wikilink conflict (βοήθεια) Mayor's page (in τουρκική)]