Ιωάννης ντε Λα Ρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννης ντε λα Ρος)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης ντε λα Ρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 13ος αιώνας
Θάνατος 1280
Υπηκοότητα Δουκάτο των Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Γονείς Γκυ Α΄ ντε Λα Ρος
Αδέλφια Γουλιέλμος ντε λα Ρος
Marguerite de la Roche[1]

Ο Ιωάννης (Ζαν) Α' ντε Λα Ρος (γαλλικά : Jean de La Roche) ήταν Δούκας των Αθηνών από το 1263 έως το 1280, Βαρώνος του ημίσεως της Θήβας και Αυθέντης του Άργους και της Ναυπλίας. Ήταν γιος και κληρονόμος του Γκυ Α΄ ντε λα Ρος και της Αγνής, αδελφός του Γουλιέλμου και της Ισαβέλλας.

Το 1275 πολιορκήθηκε από τους Βυζαντινούς στη Νέα Πάτρα (Υπάτη) και στην Θήβα, απ' όπου αναγκάστηκε να υποχωρήσει προς την Αθήνα. Το 1276 αντιμετώπισε εισβολή του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου στο Δουκάτο των Νέων Πατρών, στην Θεσσαλία και την Εύβοια, ενώ έσπευσε σε βοήθεια των τριών βαρώνων της Εύβοιας (τριτημόριων), στην πολιορκία της Χαλκίδας από τους Βυζαντινούς. Στην Μάχη του Βατώνα, ο Ιωάννης Α' πιάστηκε αιχμάλωτος από τους βυζαντινούς, με την παράδοση να αναφέρει ότι αυτό έγινε όταν έπεσε από το άλογο του. Πέθανε το 1280, ενώ είχε ελευθερωθεί από την αιχμαλωσία, καθώς έπασχε από χρόνια ανίατη νόσο, με αρκετές πηγές να αναφέρουν πως επρόκειτο για αρθρίτιδα. Κληρονόμος του ανέλαβε ο αδελφός του, Γουλιέλμος Α'.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιωάννης ντε Λα Ρος
Θάνατος: 1280
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γκυ Α΄ ντε Λα Ρος
Δούκας των Αθηνών
Coat of Arms of the Duchy of Athens (de la Roche family).svg

1263 - 1280
Διάδοχος
Γουλιέλμος ντε Λα Ρος
Λόρδος του Άργους και του Ναυπλίου
Armoiries Famille Brienne.svg

1263 - 1280


  1. Charles Cawley: «Medieval Lands». (Αγγλικά) Charles Cawley, "Medieval Lands", 2006-2013. Ανακτήθηκε στις 29  Ιανουαρίου 2016.