Ισαβέλλα ντε Λα Ρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ισαβέλλα (αποσαφήνιση).
Ισαβέλλα ντε λα Ρος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Isabella de la Roche (Γαλλικά)
Θάνατος1290[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟύγος του Μπριέν[2]
Γοδεφρείδος ντε Μπρυγέρ
ΤέκναΓκωτιέ Ε΄ του Μπριέν[3]
Agnes-Isabel de Brienne[3]
ΓονείςΓκυ Α΄ ντε Λα Ρος[3] και Agnes[4]
ΟικογένειαΟίκος ντε Λα Ρος
Θυρεός

Η Ισαβέλλα ντε Λα Ρος, γαλλικά: Isabelle de La Roche (απεβ. πριν το 1291) από τον Οίκο των ντε Λα Ρος ήταν Βουργουνδή ευγενής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, βαρόνη της Καρύταινας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Γκυ Α΄ ντε Λα Ρος δούκα των Αθηνών και της συζύγου του από τον Οίκο των ντε Μπρυγιέρ. Αδελφούς είχε τον Γουλιέλμο Α΄ και το Ιωάννη Α΄, δούκες των Αθηνών.

Πρώτα παντρεύτηκε τον Γοδεφρείδος ντε Μπρυγέρ βαρόνο της Καρύταινας. Μετά τον θάνατο του άνδρα της το 1272 η βαρονία της Καρύταινας, λόγω του ότι δεν είχαν απογόνους, πέρασε στον επικυρίαρχο της βαρονίας, τον Γουλιέλμο Β΄ πρίγκιπα της Αχαΐας, όμως εκείνος της παραχώρησε τη μισή βαρονία. Τότε εμφανίστηκε κάποιος συγγενής του ανδρός της, με την ονομασία Πεστέλ (Pestel) ντε Μπρυγέρ, ο οποίος διεκδίκησε το μερίδιο που κατείχε η Ισαβέλλα, όμως ο Γουλιέλμος Β΄ αρνήθηκε να το αφαιρέσει από την Ισαβέλλα και να το δώσει σε αυτόν.

Το 1277 ξαναπαντρεύτηκε με τον Γαλλικής καταγωγής Ούγο ντε Μπριέν κόμη του Μπριέν και του Λέτσε και ο γάμος τους τελέστηκε στην Ανδραβίδα. Μετά τον γάμο τους, αναχώρησαν για το Λέτσε της Απουλίας, αφήνοντας στη βαρονία επίροπο. Στην Απουλία απεβίωσε μετά από λίγα χρόνια η Ισαβέλλα (1290).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα τον Γοδεφρείδο ντε Μπρυγέρ βαρόνο της Καρύταινας, ο οποίος απεβίωσε το 1272· δεν απέκτησαν τέκνα.

Το 1277 η Ισαβέλλα έκανε δεύτερο γάμο με τον Ούγο του Μπριέν κόμη του Λέτσε και είχε τέκνο:

  • Γκωτιέ Ε΄ του Μπριέν π. 1278-1311, κόμης του Μπριέν, δούκας των Αθηνών και διεκδικητής του Λέτσε, του Τάραντα, της Ιερουσαλήμ και της Κύπρου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]