Αικατερίνη του Ίμσεμποργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αικατερίνη του Ίμσεμποργκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Katarina Sunesdotter (Σουηδικά)
Γέννηση1215
Θάνατος1252[1]
Gudhem Abbey
Τόπος ταφήςGudhem Abbey
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρρίκος ΙΑ΄ της Σουηδίας
ΓονείςSune Folkesson[2] και Ελένα της Σουηδίας (13ος αι.)
ΑδέλφιαBenedicta of Bjelbo
ΟικογένειαΟίκος του Μπγιέλμπο
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααββέσσα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αικατερίνη του Ίμσεμποργκ (περί το 1215 - 1252) ήταν βασίλισσα της Σουηδίας (1244-1250) ως σύζυγος του Ερρίκου ΙΑ΄ της Σουηδίας. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη κόρη του Σούνε Φόλκασον και της Έλενας Σβέρκερσντοττερ, κόρης του Σβέρκερ Β΄ και της Βενεδίκτης. Ο πατέρας της, εκτός από λόρδος του Ίμσεμποργκ, αναφέρεται και ως κόμης της Σουηδίας. Η Αικατερίνη είχε μόνο μια αδελφή, την Βενεδίκτη Σάνεσντοττερ του Μπγιέλμπο.

Ο σύζυγος της, Ερρίκος ΙΑ΄ έγινε βασιλιάς της Σουηδίας το 1222, αλλά εξορίστηκε από τον Κνούτο Β΄ την περίοδο 1229-1234. Επέστρεψε μετά τον θάνατο του Κνούτου και παρέμεινε βασιλιάς μέχρι τον δικό του θάνατο. Ο Ερρίκος ήταν από τη φύση του μερικώς σωματικά ανάπηρος και τραυλός. Ο Ερρίκος και η Αικατερίνη παντρεύτηκαν για να εδραιώσει ο Ερρίκος τα δικαιώματα του στον θρόνο, καθώς η Αικατερίνη καταγόταν από βασιλική οικογένεια από την πλευρά της μητέρας της.

Ο γάμος έγινε το 1243-1244 και η Αικατερίνη δέχτηκε μια τεράστια περιουσία ως προίκα, στην οποία ανήκε σχεδόν το μισό βασίλειο. Δεν απέκτησε παιδιά με τον Ερρίκο, γι' αυτό το βασίλειο της Σουηδίας μεταβιβάστηκε μετά τον θάνατο του Ερρίκου στον ανιψιό του Βάλντεμαρ της Σουηδίας, μεγαλύτερο γιο του Μπίργιερ Γιαρλ και της Ίνγκεμποργκ Έρικσντοττερ της Σουηδίας, αδελφής του Ερρίκου ΙΑ΄. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Αικατερίνη έγινε μοναχή στο αββαείο του Γκούντχεμ, στο οποίο παρέμεινε μέχρι τον θάνατο της, ενώ μεταβίβασε πολλά εδάφη της μαζί με την προίκα της σε συγγενείς της και τα υπόλοιπα τα έκανε δωρεές σε εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lars O. Lagerqvist (1982). «Sverige och dess regenter under 1.000 år», («Η Σουηδία και οι κυβερνήτες της για 1000 χρόνια») (σουηδικά). Albert Bonniers Förlag AB. ISBN 91-0-075007-7.