Λουίζα Μαουντμπάττεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Λουίζα Μαουντμπάττεν

Η Λουίζα Μαουντμπάττεν (13 Ιουλίου 18897 Μαρτίου 1965) ήταν Βασίλισσα της Σουηδίας και δεύτερη σύζυγος του Βασιλιά Γκούσταφ Δ΄ της Σουηδίας.

Γεννήθηκε στο Χαϊλίγκενμπεργκ της Έσσης της Γερμανίας και ήταν το δεύτερο παιδί του πρίγκιπα Λουδοβίκου του Μπάττενμπεργκ, αξιωματικό του αγγλικού πολεμικού ναυτικού και μετέπειτα ναύαρχο του στόλου, και της πριγκίπισσας Βικτωρίας της Έσσης-Ντάρμσταντ (18631950), εγγονή της βασίλισσας της Αγγλίας Βικτωρίας.

Το 1909 αρνήθηκε να παντρευτεί τον Βασιλιά Εμμανουήλ Β΄ της Πορτογαλίας ενώ διατηρούσε σχέσεις με έναν Σκωτσέζο ζωγράφο, με τον οποίο χώρισε λόγω των διαφορετικών σεξουαλικών τάσεών του. Στις 3 Νοεμβρίου του 1923 παντρεύτηκε με τον χήρο Βασιλιά Γκούσταφ Δ΄ της Σουηδίας στο Βασιλικό παρεκκλήσιο του Λονδίνου. Στις 30 Μαΐου του 1926 γέννησε ένα κοριτσάκι, το οποίο πέθανε αμέσως λόγω της αδυναμίας του πλακούντα της να το αναθρέψει σωστά.

Απεβίωσε στις 7 Μαρτίου του 1965 στο νοσοκομείο του Σαιντ Γκόαν της Στοκχόλμης της Σουηδίας και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο στη Στοκχόλμη.