Ευώνυμο Ερεχθηίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευώνυμο Ερεχθηίδας
Στήλη με ονόματα νεκρών, από τον ταφικό περίβολου του Μνησιθέου γιου του Ελπίνου, από τον δήμο Ευωνύμου. 330/320 π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.
Γενικά στοιχεία
ΟνομασίαΕὐώνυμον
Άλλες ονομασίεςΕυώνυμος ή Ευωνύμεια ή Ευωνυμία
Κύριος οικισμόςΕυώνυμον
Διοικητικά στοιχεία
Ταυτότηταδήμος της αρχαίας Αττικής
Ονομασία δήμουΔήμος Ευωνύμου
Ονομασία δημότηΕυωνυμεύς
ΦυλήΕρεχθηίδα
ΤριττύςΆστεως
Σύστημα εξουσίαςΠόλη–κράτος
Πολιτικό σύστημαΑθηναϊκή Δημοκρατία
Τίτλος ηγέτηδήμαρχος
Λήψη αποφάσεωνΑρχαία Βουλή & Δήμος
Αριθμός βουλευτών
1η περίοδος
508 – 307/306 π.Χ.
10
2η περίοδος
307/306–224/223 π.Χ.
12
3η περίοδος
224/223–201/200 π.Χ.
12
4η περίοδος
201/200 π.Χ.– 126/127
άγνωστος
5η περίοδος
126/127–3ος αιώνας
άγνωστος
Ιστορική εξέλιξη
Ίδρυση508 ΠΚΕ
Λήξη3ος αιώνας
Αντικαταστάθηκε απόΔήμος Αλίμου, Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής, Δήμος Ηλιούπολης & Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης
Λατρευτικές παραδόσεις
ΕορτέςΔιονύσια, Θεσμοφόρια
ΜυθολογίαΕυώνυμος
Αρχαιολογία
Άλλα έργαΘέατρο του Ευωνύμου
Περιοχή
Αρχαία Αττική
Σήμερα: Άνω Καλαμάκι (Τράχωνες), Μπραχάμι, Ηλιούπολη & Αργυρούπολη Αττικής
Οι δήμοι της αρχαίας Αθήνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Αυτό το λήμμα αφορά την αρχαία πόλη και τον αρχαίο δήμο της Ερεχθηίδας φυλής. Για την ομώνυμη συνοικία, δείτε: Ευωνύμεια.

To Ευώνυμον ή ο Ευώνυμος ή τα Ευωνύμεια ή η Ευωνυμία (αρχαία ελληνικά: Εὐώνυμον‎‎), (ο δήμος: Ευωνύμου) ήταν αρχαίος οικισμός - πόλη και δήμος της Ερεχθηίδας (περιοχή της Αρχαίας Αττικής και φυλή της αρχαίας Αθήνας).

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος, πήρε το όνομά του πιθανώς από τον μυθικό επώνυμο ήρωα Ευώνυμο, ο οποίος ήταν γιος της Γαίας και του Ουρανού ή γιος της Γαίας και του Κηφισού. Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή η ονομασία του δήμου προέρχεται από τις λέξεις «ευ» (αρχαία ελληνικά: εὖ‎‎) και «όνομα» (αρχαία ελληνικά: ὄνομα‎‎), οι οποίες σημαίνουν ότι είχε κυριολεκτικά «καλό όνομα», ενώ σύμφωνα με μια τελευταία εκδοχή η ονομασία προερχόταν από το φυτό «Ευώνυμον», (επιστημονική ονομασία: Euonymus europaeus).[1]

Τοποθεσία του αρχαίου δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος του Ευωνύμου, ήταν δήμος του Άστεως.[2] Η θέση του δήμου βρισκόταν νότια του κυρίως οικισμού της αρχαίας Αθήνας και συνόρευε στα βόρεια με τον δήμο της Αλωπεκής, στα ανατολικά ακουμπούσε τους πρόποδες του όρους του Υμηττού, στα νότια συνόρευε με τον δήμο της Αιξωνής και στα δυτικά με τον δήμο του Αλιμούντος. Ο John S. Traill, χάρη σε σχετική επιγραφή που έχει ανευρεθεί,[3][4] θεωρεί ως κέντρο του δήμου τη σημερινή περιοχή Τράχωνες,[5] η οποία είναι συνοικία του Άνω Καλαμακίου και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αλίμου, ενώ τμήματα του αρχαίου δήμου πιθανώς να περιλαμβάνονται επίσης σε τμήματα περιοχών, οι οποίες σήμερα υπάγονται διοικητικά στον Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής, τον Δήμο Ηλιούπολης και τον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Η συμμετοχή του δήμου στην αρχαία Βουλή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνεται και από διάφορες επιγραφές,[6] ως μέλος της Ερεχθηίδας φυλής, συμμετείχε με 10 βουλευτές στην αρχαία Βουλή των 500, κατά την πρώτη περίοδο (508 – 307/306 π.Χ.). Κατά τη δεύτερη (307/306 – 224/223 π.Χ.) και την τρίτη περίοδο (224/223 – 201/200 π.Χ.) ο δήμος αντιπροσωπευόταν με 12 βουλευτές στη Βουλή των 600. Κατά την τέταρτη (201/200 π.Χ. – 126/127) και την πέμπτη περίοδο (126/127 – 3ος αιώνας) είναι άγνωστος ο αριθμός βουλευτών–αντιπροσώπων του δήμου.

Οι κάτοικοι του Ευωνύμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη του θεάτρου του Ευωνύμου.

Ο δημότης του αρχαίου Ευωνύμου ονομαζόταν Ευωνυμεύς.[7] Η περιοχή του Ευωνύμου κατοικούνταν τουλάχιστον από την μυκηναϊκή εποχή, σύμφωνα με λείψανα πολλών μυκηναϊκών τάφων που έχουν βρεθεί και από νεκρόπολη– νεκροταφείο της ύστερης γεωμετρικής εποχής.

Θέατρο του Ευωνύμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα βόρεια του παλαιού Διεθνούς Αεροδρομίου Ελληνικού και πολύ κοντά και νοτιοδυτικά του σύγχρονου Σταθμού Αλίμου του Μετρό της Αθήνας είναι ακόμη ορατά τα ερείπια του αρχαίου Θεάτρου του Ευωνύμου, το οποίο ανοικοδομήθηκε στα μέσα του τέταρτου αιώνα π.Χ. Έχει τετράγωνη μορφή, αν και εκείνη την εποχή συνήθως οι κατασκευαστές προτιμούσαν την κυκλική ή ημικυκλική μορφή, και τα καθίσματά του ήταν τοποθετημένα σε μια κατά προσέγγιση καμπύλη, η οποία μπορούσε να φιλοξενήσει 2.500–3.750 θεατές και δεδομένου ότι κατά την περίοδο της κατασκευής του η Ερεχθηίδα φυλή είχε περίπου 3000 πολίτες, ίσως στο θέατρο να είχαν συνεδριάσει οι πολίτες αυτοί, ή να είχαν πραγματοποιηθεί εορτές, όπως τα Διονύσια.

Προσωπικότητες από το Ευώνυμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξαν διάφοροι γνωστοί πολίτες από το δήμο του Ευωνύμου, όπως ο Βάτραχος ο Ευωνυμεύς, ο Βούλων ο Ευωνυμεύς γιος του Αγίου, ο βουλευτής Βουσέλος ή Βρουσέλος ο Ευωνυμεύς γιος του Ναυφράδος, ο βουλευτής Γλαυκίας ο Ευωνυμεύς γιος του Ξενοτίμου, ο βουλευτής Δαμόκριτος ο Ευωνυμεύς, ο βουλευτής Δημέας ο Ευωνυμεύς γιος του Δημέου, 2 βουλευτές με το όνομα Δημήτριος ο Ευωνυμεύς, ο βουλευτής Δημόστρατος ο Ευωνυμεύς, ο βουλευτής Διόδωρος ο Ευωνυμεύς, ο βουλευτής Διόδωρος ο Ευωνυμεύς γιος του Διφίλου, ο βουλευτής Διονύσιος ο Ευωνυμεύς, ο βουλευτής Διονύσιος ο Ευωνυμεύς γιος του Αυτόνου, ο βουλευτής Διονυσόδωρος ο Ευωνυμεύς, ο στρατηγός Διότιμος ο Ευωνυμεύς γιος του Στρομβίχου, ο βουλευτής Δίων ο Ευωνυμεύς κ.α.[8] Από τους πλέον γνωστούς, οι οποίοι είχαν κάποιου είδους σχέση με το δήμο ή την περιοχή του ήταν επίσης οι:

 • Άνυτος, γεννήθηκε τον πέμπτο αιώνα π.Χ. , (είχε ενταχθεί στον δήμο).
 • Αυτοκλής, γεννήθηκε τον πέμπτο αιώνα π.Χ., (είχε ενταχθεί στον δήμο).
 • Στρομβιχίδης, γεννήθηκε τον πέμπτο αιώνα π.Χ., (είχε ενταχθεί στον δήμο).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές - σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ευώνυμος... δηλαδή; Αρχειοθετήθηκε 2017-01-11 στο Wayback Machine., στην ιστοσελίδα: www.evonymos.org της "Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης".
 2. [...] "Euonymon: (Εὐώνυμον; Euṓnymon). Attic asty deme of the phyle Erechtheis, ten (from 307/6 BC twelve) bouleutai. Its location has been pinpointed to ‘Trachones’ (modern Alimos) on the Leophoros Vouliagmenis because of epigraphical evidence. There are also Mycenaean tombs [1] and a late geometric necropolis [2; 6. 7]. E. had a northern border with Alopece, an eastern one with Hymettus, whilst in the south it bordered on Aexone and in the west on Halimus". [...], Hans Lohmann, Euonymon
 3. Ελληνικές επιγραφές - IG II² 6195
 4. John S. Traill: The political organization of Attica: a study of the demes, trittyes, and phylai, and their representation in the Athenian Council,“Attica”. Princeton: American School of Classical Studies at Athens (ASCSA), 1975, ISBN 978-0-87661-514-0, p. 38.
 5. John S. Traill: Demos and trittys. Epigraphical and topographical studies in the organization of Attica. Athenians Victoria College, Toronto 1986, p. 125.
 6. Ευωνυμ Attica (IG I-III), στην ιστοσελίδα: epigraphy.packhum.org
 7. Δανιήλ ο Μάγνης, "Λεξικόν Ιστορικομυθικόν και Γεωγραφικόν, συντεθέν υπό Δανιήλου Δημητρίου Μάγνητος του εκ του Πηλίου όρους εκ κωμοπόλεως Αγίου Λαυρεντίου, εις χρήσιν της ελληνικής νεολαίας". Εκ της Ελληνικής τυπογραφίας Φραγκίσκου Ανδρεώλα. Εν Βενετία 1834. Lexikon historikomythikon kai geographikon (etc.)(Historisch-mythologisches und geographisches Worterbuch etc.) neograece, Daniel Demetrios Magnes, Andreola, 1834, [...] "Ευώνυμος, ή Ευωνυμία, δήμος της Αττικής, εκ της Ερεχθηίδος φυλής (Κάτοικ. Ευωνυμεύς)". [...], σελ. 137.
 8. Δημότες του Ευωνύμου Αρχειοθετήθηκε 2019-04-04 στο Wayback Machine.. Αναζήτηση με τη λέξη-κλειδί στον τόπο (Place): EUWNUMEUS (στα κεφαλαία αγγλικά), στις ιστοσελίδες: empressattica.com και atheniansproject.com του Προγράμματος «Αθηναίοι» = Athenians Project

Πηγές – βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτογενείς πηγές

Δευτερογενείς πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]