Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
7651 - Piraeus Arch. Museum, Athens - Greek theatre - Photo by Giovanni Dall'Orto, Nov 14 2009.jpg
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά βρίσκεται στο τόπο Greece
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Γενικές πληροφορίες
Διεύθυνση Χαριλάου Τρικούπη 31, Τ.Κ. 185 36, Πειραιάς[1]
Τοποθεσία 37°56′14″N 23°38′40″E
Πόλη Πειραιάς
Χώρα Ελλάδα
Ολοκλήρωση 1935 αρχικού κτιρίου
Λειτουργία 1935-σήμερα
Αναστήλωση Το νεότερο κτίριο διαμορφώθηκε ως επέκταση του παλαιού και εγκαινιάστηκε το 1981. Το 1996 ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης. Συνολικό εμβαδόν 1394 τ.μ.
Χρήση Αρχαιολογικό Μουσείο
Ιδιοκτήτης Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων[2]
Ιστότοπος
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

To Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά είναι αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στον Πειραιά στη συλλογή του οποίου ανήκουν κυρίως ευρήματα ανασκαφών, που καλύπτουν την περίοδο από τη μυκηναϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Τερψιθέας και Πασαλιμανίου.

Τα κτίρια του Μουσείου Πειραιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο μουσείο ιδρύθηκε το 1935 στον απαλλοτριωμένο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Ζέας και στεγάστηκε σε κτίριο που σήμερα λειτουργεί ως αποθήκη γλυπτών. Από το 1960, συγκέντρωνε τα περισσότερα ευρήματα ανασκαφών που πραγματοποιούνταν στους δήμους του Πειραιά, της Σαλαμίνας, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας, αλλά και και παραλιακών δήμων Γλυφάδας, Βούλας και Βάρης. Η συλλογή του εμπλουτίστηκε επίσης από σημαντικές δωρέες, όπως τη συλλογή Νομίδου και Βαλσαμάκη, καθώς και τη συλλογή Γερουλάνου.

Το σημερινό μουσείο διαμορφώθηκε ως επέκταση του παλαιού και εγκαινιάστηκε το 1981. Το 1996 ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισής του και το 1988 εγκαινιάστηκαν δύο νέες αίθουσες, μία αφιερωμένη στο ρόλο του Πειραιά στην αρχαιότητα ως ναυστάθμου και εμπορικού κέντρου, και μία αφιερωμένη σε συλλογή κεραμικής και αντικειμένων του ιδιωτικού βίου των αρχαίων.

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκθέματα

Τον πυρήνα της συλλογής του αποτελούν τα μνημεία από το βόρειο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης και άλλα τυχαία ευρήματα που φανερώθηκαν κατά την οικοδόμηση της σύγχρονης πόλης. Στα σημαντικότερα εκθέματά του ανήκουν επίσης η σειρά των νεοαττικών πλακών από ναυάγιο ρωμαϊκού πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, τα ευρήματα του ιερού της Μουνιχίας και εκείνα του ιερού της Μητρός των Θεών του Μοσχάτου.

Έχει συνολικό εμβαδόν 1394 τ.μ. Οι εκθεσιακοί χώροι καταλαμβάνουν δέκα αίθουσες και των δύο ορόφων, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται τα εργαστήρια συντήρησης. Εποπτεύεται από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]