Εκκλησία Κιέβου και πασών των Ρως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναπαράσταση της βαπτίσεως του Πρίγκιπα Βλαδίμηρου Α΄.

Η Εκκλησία Κιέβου και πασών των Ρως ή Μητρόπολη Κιέβου και πασών των Ρως ήταν ιστορική Εκκλησία, η οποία αναπτύχθηκε εντός του Κράτους των Ρως του Κιέβου (και, σε μεγαλύτερη κλίμακα, την Ρουθηνία). Σύμφωνα με την παράδοση, οι καταβολές της ανέρχονται στην βάπτιση του Πρίγκιπα Βλαδίμηρου Α΄ του Μέγα το 988[1], παρά το γεγονός πως ο Χριστιανισμός ήταν εγκατεστημένος στην ευρύτερη περιοχή αρκετό καιρό νωρίτερα.

Παρέμεινε υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έως τα τέλη του 16ου αιώνα.

Αριθμός σημερινών Εκκλησιών αυτοαποκαλούν τους εαυτούς τους ως άμεσους ή έμμεσους απογόνους της παλαιάς Εκκλησίας του Κιέβου:

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 991, ιδρύθηκε η Μητρόπολη Κιέβου και πασών των Ρως από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Το 1240, το Κιέβο κατελήφθη και καταστράφηκε από τους Μογγόλους του Μπατού. Το 1283, η έδρα της Μητρόπολης Κιέβου μεταφέρθηκε στο Βλαντίμιρ της Μοσχοβίας, με την διατήρηση, ωστόσο, του τίτλου με γεωγραφικό προσδιορισμό το Κίεβο.

Το 1302, η Μητρόπολη Γαλικίας ιδρύθηκε για τις ανάγκες των Ορθοδόξων του Πριγκιπάτου της Γαλικίας-Βολυνίας. Το 1316, η Μητρόπολη Λιθουανίας ιδρύθηκε για τις ανάγκες των Ορθοδόξων του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας.

Το 1325, η έδρα της Μητρόπολης του Βλαντίμιρ μεταφέρθηκε στην Μόσχα, με την διατήρηση, ωστόσο, του τίτλου με γεωγραφικό προσδιορισμό το Κίεβο. Το 1448, μέσω της διακήρυξης της αυτοκεφαλίας της Μητρόπολης Μόσχας, οι προκαθήμενοι εγκατέλειψαν σταδιακά τον τίτλο με γεωγραφικό προσδιορισμό το Κίεβο, χρησιμοποιώντας, πλέον, αυτόν του Μητροπολίτη Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Το 1589, η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας Μόσχας και πασών των Ρωσιών αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο και της απέδωσε τον τίτλο του Πατριαρχείου. Το 1595-1596, η Ένωση του Μπρεστ, σηματοδότησε την ένωση της Μητρόπολης Κιέβου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το 1620, μία Ορθόδοξη ιεραρχία αποκαταστάθηκε εντός της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Το 1667, το Κίεβο και η Ανατολική Ουκρανία τέθηκαν υπό την κυριαρχία των Ρώσων. Το 1686, το Πατριαρχείο Μόσχας έθεσε υπό την δικαιοδοσία της την Μητρόπολη Κιέβου, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Κωνσταντινούπολης.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Κράτους των Ρως του Κιέβου.
Άποψη του Καθεδρικού Ναού του Τσέρνιχιβ.
Άποψη του καθεδρικού Ναού του Νόβγκοροντ.

Η έδρα της Εκκλησίας ευρισκόταν αρχικά στο Περέγιασλαβ-Χμελνίτσκι, προτού μετακινηθεί στο Κίεβο.

Κατά τα πρώτα χρόνια της ιστορίας της, η Μητρόπολη Κιέβου και πασών των Ρως περιελάμβανε τις παρακάτω επαρχίες:

Κατάλογος Μητροπολιτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολίτες Κιέβου (από τις καταβολές έως την Ένωση του Μπρεστ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά Λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bernard Dupuis, L'Église orthodoxe (§ Destin de l'Église russe) in Encyclopédie des religions, Universalis, Paris, 2002, p. 113

Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Église de Kiev et de toute la Rus' της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).