Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Άμων»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
12 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 5 έτη
μ (Επιμέλεια με τη χρήση AWB (10193))
==Ο Άμων πέρα από την Αίγυπτο==
 
Απόλυτος κύριος των θηβών, ο Άμμων κυριαρχούσε και πέρα από τα σύνορα της Αιγύπτου, στην Αιθιοπία, όπου μέσω των μαντείων του στις πόλεις [[Μερόη]] και [[Ναπάτα]] μπορούσε να εκλέξει, να καθαιρέσει ή να διατάξει τη θανάτωση βασιλέων, ασκώντας έτσι τυραννική εξουσία, η οποία καταργήθηκε μόλις τον 3ο Π.Κ.Ε. αιώνα, όταν ο Εργαμένης αποτίναξε το ζυγό των ιερέων και τους θανάτωσε.
 
Ο Άμων κυριαρχούσε επίσης στις φυλές της [[Λιβύη|λιβυκής]] ερήμου μέχρι και τις νεότερες εποχές, όπου οι πολυάριθμοι προσκυνητές προσέρχονταν γεμάτοι σεβασμό στο ναό του Άμωνα ή του Άμωνα Δία, ο οποίος βρίσκονταν στην όαση και του οποίου το περίφημο μαντείο που είχε χαιρετήσει, το 332 Π.Κ.Ε. τον [[Αλέξανδρος ο Μέγας|Αλέξανδρο]] ως «γιο του θεού».
 
Σε κάθε περίπτωση τα μεγαλοπρέπεστερα ιερά του Άμωνα, των οποίων τα ερείπια προκαλούν, ακόμη και σήμερα, τον θαυμασμό, βρίσκονταν πάντα στις Θήβες, στη δεξιά όχθη του Νείλου, στο [[Λούξορ]]<ref>Ένας από τους πλέον φημισμένους ναούς ήταν εκείνος του [[Αμενχοτέπ Γ']], στο Λούξορ, αφιερωμένος στον ιθυφαλλικό Άμωνα Ρα. Βλ. επίσης Ions Veronica 1968, 93</ref> και στο Καρνάκ, όπου λατρευόταν μαζί με τη σύζυγό του [[Μουτ]] και τον θετό γιο τους [[Κχονσού]].
 
==Σημειώσεις-παραπομπές==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης