Τριάδα της Ελεφαντίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η στήλη του Αμενχοτέπ Β΄ με τους θεούς της Ελεφαντίνης. Λούβρο

Ως τριάδα της Ελεφαντίνης , εννοείται η τριάδα των θεών της αρχαίας Αιγύπτου Κνουμ, ή Κνέμου, Σατέτ, Ανουκέτ, η οποία λατρευόταν με επίκεντρο την νήσο Ελεφαντίνη, στα νότια σύνορα της αρχαίας αιγυπτιακής επικράτειας στον Νείλο[1].

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία, στην Ελεφαντίνη κατοικούσε ο Κνουμ ο κριοκέφαλος θεός των καταρρακτών, ο οποίος προστάτευε και ήλεγχε τα νερά του Νείλου από σπηλιές κάτω από το νησί. Πρόκειται για μια ύστερη λατρευτική τριάδα του αιγυπτιακού πανθέου στην οποία η Σατέτ, πρώιμη θεά του πολέμου και προστάτης της στρατηγικής αυτής περιοχής της Αιγύπτου, μετεξελίχθηκε σε θεά της γονιμότητας συμβολίζοντας πλέον την ετήσια πλημμυρίδα των νερών του ποταμού, που ταυτίστηκε με την κόρη της ή αδελφή της Ανουκέτ[2].

Από την αρχαία λατρεία της στην πόλη Σουενέτ (Swenet), στην Ελεφαντίνη η Σατέτ έγινε σύζυγος του Κνουμ, ο οποίος έκτοτε θεωρήθηκε πατέρας της Ανουκέτ. Ο ρόλος του Κνουμ στους μύθους άλλαξε αργότερα και η προστασία των θεών αποδόθηκε σε άλλη θεότητα. Όντας κεραμέας, ο Κνουμ έλαβε μέρος στον μύθο της δημιουργίας με τη διαμόρφωση των ανθρώπινων σωμάτων[3].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. the Triad of Elephantine
  2. Anuket the ancient Egyptian Goddess.
  3. «Egyptian Gods and Their Cult Centers». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2014.