Εθνική Φινλανδίας (καλαθοσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φινλανδία
Κατάταξη FIBA24 (Φεβρουάριος 2023)
Ένταξη FIBA1939
Ζώνη FIBAFIBA Europe
Προπονητής Λάσι Τουόβι
Ψευδώνυμο(α)Susijengi (Λύκοι)
Ολυμπιακοί Αγώνες
Συμμετοχές2
Παγκόσμιο Κύπελλο
Συμμετοχές2
Ευρωμπάσκετ
Συμμετοχές17
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός

Η Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης ανδρών Φινλανδίας είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Φινλανδίας στις διεθνείς διοργανώσεις καλαθοσφαίρισης ανδρών. Διοικείται από την Basketball Finland (φινλανδικά: Suomen Koripalloliitto ry).

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φινλανδική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1939. Λίγους μήνες νωρίτερα η Φινλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είχε αποφασίσει να προσθέσει το μπάσκετ στο δικό της ρεπερτόριο. Η Φινλανδία αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο Ευρωμπάσκετ 1939. Στον όμιλο της διοργάνωσης, δυσκολεύτηκαν και έχασαν από καθεμία από τις άλλες επτά ομάδες (Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Γαλλία, Εσθονία, Ιταλία και Ουγγαρία) και τερμάτισαν τελευταίοι με συνολική διαφορά 70–541 πόντων.

Δεκαετίες 1950 και 1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επόμενη ευρωπαϊκή διοργάνωση της Φινλανδίας ήταν 12 χρόνια αργότερα, στο Ευρωμπάσκετ 1951 στο Παρίσι. Συνολικά, τα πήγαν πολύ καλύτερα και μοίρασαν τα τέσσερα παιχνίδια τους στον προκριματικό γύρο και τερμάτισαν στην τρίτη θέση του ομίλου με 2–2, αλλά αποκλείστηκαν από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Είχαν επιτυχία μετά από αυτό, κερδίζοντας και τα τρία παιχνίδια κατάταξης στον 1ο γύρο και τα δύο παιχνίδια του γύρου 2 για να τερματίσουν στην 9η θέση των 18 ομάδων.

Το 1952, λόγω της φιλοξενίας των αγώνων στο Ελσίνκι, η ομάδα μπάσκετ της χώρας έπαιξε για πρώτη φορά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εθνική ομάδα τερμάτισε στον πάτο του Ομίλου Β στον προκριματικό γύρο χάνοντας όλα τα παιχνίδια της από τη Σοβιετική Ένωση, τη Βουλγαρία και το Μεξικό και δεν κατάφερε να προκριθεί.

Η Φινλανδία χρησιμοποίησε αυτή τη διεθνή εμπειρία όταν αγωνίστηκε ξανά στο Ευρωμπάσκετ του Ευρωμπάσκετ 1953 στη Μόσχα. Στον προκριματικό τερμάτισε με 1 νίκη και 3 ήττες για την 4η θέση των 5 ομάδων του ομίλου. Τα πήγαν πολύ καλύτερα στον πρώτο γύρο κατάταξης, κερδίζοντας 3 και έχασαν μόνο 1 για να τερματίσουν στη μέση μιας τριπλής ισοπαλίας στον όμιλο. Έχασαν και τα δύο παιχνίδια κατάταξης 9–12 και 11/12, ωστόσο, καταλαμβάνοντας τη 12η θέση από 17 συνολικά.

Στην επόμενη διοργάνωση, η Φινλανδία είχε κάποια δυσκολία στον προκριματικό γύρο του Ευρωμπάσκετ 1955. Έχασαν και τα τρία πρώτα παιχνίδια στη Βουδαπέστη και υποβιβάστηκαν στον γύρο κατάταξης. Για άλλη μια φορά, μη αντιμέτωποι πια με τους αντιπάλους της παγκόσμιας ελίτ, οι Φινλανδοί έλαμψαν στον γύρο κατάταξης και κέρδισαν και τα τέσσερα παιχνίδια του pool play. Κέρδισαν επίσης τον αγώνα της κατάταξης 9–12, αλλά έχασαν από τη Γαλλία στον τελικό των 9/10 για να τερματίσουν στη 10η θέση των 18 της διοργάνωσης.

Στη Σόφια, στο Ευρωμπάσκετ 1957, οι Φινλανδοί τερμάτισαν τρίτοι στον προκριματικό τους όμιλο μετά το 1–2. Μετακόμισαν στην ομάδα κατάταξης 9–16 και κέρδισαν πέντε παιχνίδια εκεί με μόνο μία ήττα. Κατέλαβαν την 11η θέση συνολικά στο τουρνουά.

Η Φινλανδία ακόμα, είχε αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ 1959 στην Κωνσταντινούπολη, στο Ευρωμπάσκετ 1961 στο Βελιγράδι, στο Ευρωμπάσκετ 1963 στο Βρότσουαφ της Πολωνίας, στο Ευρωμπάσκετ 1965 στη Μόσχα και την Τιφλίδα (Που τότε ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση) και ακόμα και στην έδρα της το 1967, όπου τερμάτισε 6η.

Ακόμα το 1964, η Φινλανδία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες για 2η φορά στην ιστορία της, αυτή τη φορά στο Τόκιο της Ιαπωνίας, όπου τερμάτισε 11η. Στον όμιλο νίκησε τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και το Περού, αλλά ηττήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ουρουγουάη. Στους αγώνες καάταξης, η Φινλανδία ηττήθηκε πρώτα από την οικοδέσποινα Ιαπωνία, αλλά εν τέλει νίκησε το Μεξικό με μόλις έναν πόντο διαφορά.

Μετέπειτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επόμενη συμμετοχή της Φινλανδίας, ήρθε στο Ευρωμπάσκετ 1977, στο Βέλγιο, όπου τερμάτισε 10η. Οι Φινλανδοί, χρειάστηκε να περιμένουν 18 ολόκληρα χρόνια, για την επόμενη συμμετοχή τους σε Ευρωμπάσκετ, όπου συμμετείχαν στο Ευρωμπάσκετ 1995 στην Αθήνα, στο οποίο όμως τερμάτισαν τελευταίοι στον όμιλό τους, χάνοντας και τα έξι παιχνίδια, από Ρωσία, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία, Κροατία και Σλοβενία. Ωστόσο, στο Ευρωμπάσκετ 2011 (Που ήταν και η επόμενη συμμετοχή, 16 χρόνια μετά το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας) τερμάτισε 9η, περνώντας μάλιστα στη β' φάση της διοργάνωσης, εκπλήσσοντας τους πάντες. Στο Ευρωμπάσκετ 2013, η Φινλανδία έκανε πολλές νίκες-έκπληξη, νικώντας την Τουρκία, τη Ρωσία, αλλά και την Ελλάδα και στη β' φάση, νίκησε τη Σλοβενία, τερματίζοντας πάλι 9η. Η Φινλανδία, μαζί με την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βραζιλία, κατάφερε να πάρει τη συμμετοχή της στο Μουντομπάσκετ 2014 της Ισπανίας, με wild-card. Ήταν η πρώτη συμμετοχή της Φινλανδίας, σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Η απόφαση για τις 4 wild cards, ελήφθη την 1η Φεβρουαρίου 2014. Στο τουρνουά, η Φινλανδία ηττήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Τουρκία σε παράταση και τη Νέα Ζηλανδία και νίκησε μόνο την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να προκριθεί στους 16 και να τερματίσει τελευταία στον όμιλό της. Λόγω της wild card για το Μουντομπάσκετ 2014, η Φινλανδία προκρίθηκε μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα απευθείας στο Ευρωμπάσκετ 2015, χωρίς την ανάγκη προκριματικών. Ήταν το πρώτο τουρνουά, που συνδιοργανώθηκε από 4 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Κροατία και Λετονία, με την τελική φάση να διοργανώνεται στη Γαλλία) και δεν διοργανώθηκε μόνο από μία χώρα. Επίσης, ήταν το πρώτο τουρνουά, που αμέσως μετά τους ομίλους υπήρχε νοκ-άουτ φάση και όχι δεύτερος όμιλος με τις προκριθείσες χώρες. Η Φινλανδία, συμμετείχε στον όμιλο της Γαλλίας, όπου εκεί ξεκίνησε με ήττα από τη Γαλλία στην παράταση και το Ισραήλ, μετά νίκησε τη Ρωσία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τελικά ηττήθηκε από την Πολωνία, τερματίζοντας 4η. Στους 16, η Φινλανδία ηττήθηκε από τη Σερβία 94-81 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το Ευρωμπάσκετ 2017, είχε αναλάβει να το συνδιοργανώσει, μαζί με το Ισραήλ, τη Ρουμανία και την Τουρκία, με την τελική φάση να διεξάγεται στην Τουρκία. Σε αυτή τη διοργάνωση, η Φινλανδία πάλι κατέπληξε τους πάντες ευχάριστα, νικώντας στην παράταση τη Γαλλία, στη δεύτερη παράταση την Πολωνία, την Ελλάδα και την Ισλανδία και χάνοντας μόνο από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Σλοβενία και έτσι τερμάτισε 2η στον όμιλο και προκρίθηκε στους 16. Ωστόσο στους 16, η Φινλανδία ηττήθηκε από την Ιταλία με 70-57 και έτσι αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Το αξιοσημείωτο από αυτές τις διασταυρώσεις σε εκείνη τη διοργάνωση, είναι το γεγονός ότι ενώ η Φινλανδία και η Γαλλία τερμάτισαν 2η και 3η αντίστοιχα στον όμιλο αποκλείστηκαν από τη φάση των 16 (Από Ιταλία και Γερμανία αντίστοιχα), ενώ η Ελλάδα που τερμάτισε 4η και προκρίθηκε στους 16 από τον τελευταίο αγώνα (Με νίκη επί της Πολωνίας), συνέχισε και στα προημιτελικά, αφού νίκησε και απέκλεισε τη Λιθουανία από τη φάση των 16, εκπλήσσοντας τους πάντες. Στην οκτάδα ωστόσο, αποκλείστηκε και αυτή, από τη Ρωσία.

Η Φινλανδία, προκρίθηκε και στο Ευρωμπάσκετ 2022 και κατέκτησε την έβδομη θέση στο τουρνουά, ενώ αναμένεται να συνδιοργανώσει και το Ευρωμπάσκετ 2025.