Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές.Βοηθήστε συνδέοντας το κείμενο με τις πηγές χρησιμοποιώντας παραπομπές, ώστε να είναι επαληθεύσιμο.
Το πρότυπο τοποθετήθηκε χωρίς ημερομηνία. Για τη σημερινή ημερομηνία χρησιμοποιήστε: {{χωρίς παραπομπές|3|02|2023}}
Σ' αυτό συμμετείχαν πάλι 17 ομάδες. Η Σοβιετική Ένωση, που είχε στην σύνθεσή της τον καλύτερο παίκτη της διοργάνωσης, τον Κόνιεφ και είχε την καλύτερη ομάδα, ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο μέσα στην έδρα της. Καταρρίφθηκε ακόμη και το ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς, 104 πόντοι, το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα. Αυτό επιτεύχθει στη νίκη της εναντίον της Δανίας (118-14).
Όμως στον αγώνα εναντίον της ανερχόμενης δύναμης Ουγγαρίας προκάλεσε την οργή των φιλάθλων της. Αυτό έγινε γιατί ενώ το σκορ ημιχρόνου ήταν 24-22, στο δεύτερο μέρος οι παίκτες της, εκμεταλλευόμενοι τη μικρή διαφορά που εξασφάλισαν και την απουσία χρονομέτρου κρατούσαν την μπάλα, με συνέπεια η αναμέτρηση να λήξει τελικά με σκορ 29-24. Οι Ούγγροι, μάλιστα, είχαν παρατήσει το παιχνίδι και κάθονταν στο παρκέ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Άλλα τραγελαφικά συνέβησαν στον αγώνα Γιουγκοσλαβίας–Ισραήλ, ο οποίος κρίθηκε στην τέταρτη παράταση, αφού οι Γιουγκοσλάβοι κέρδιζαν το τζάμπολ και άλλαζαν πάσες μέχρι τη λήξη του πεντάλεπτου, οπότε και επιχειρούσαν το τελικό σουτ. Μετά από αυτά, η FIBA εισήγαγε το χρονόμετρο επίθεσης προκειμένου να μην ξαναγίνουν τέτοια φαινόμενα.
Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου οδηγήθηκαν στην τελική φάση των 8 καλύτερων ομάδων. Οι υπόλοιπες ομάδες δημιούργησαν δύο όμιλους, πριν διασταυρωθούν μεταξύ τους οι ομάδες ανάλογα με τις θέσεις που κατέλαβαν, για να καθορίσουν την τελική κατάταξη. Η ομάδα που κατέλαβε την πέμπτη θέση στο Γκρουπ 2 καταλμβάνε την 17η θέση.
Οι δύο καλύτερες ομάδες των ομίλων δημιούργησαν έναν τελευταίο όμιλο. Χωρίς αγώνες νοκ-άουτ, η τελική κατάταξη των ομάδων ήταν αυτή που καθόρισε τα μετάλλια. Από την Αίγυπτο αφαιρέθηκε ο 1 βαθμός της ήττας, λόγω της απόσυρσής της από το ματς εναντίον του Ισραήλ.
Σοβιετική Ένωση: Armenak Alaschatschan, Stepas Butautas, Anatoli Konjew, Otar Korkia, Heino Kruus, Ilmar Kullam, Justinas Lagunavičius, Algirdas Lauritėnas, Alexander Moisejew, Juri Oserow, Kazys Petkevičius, Lew Resetnikow, Gunar Silins, Wiktor Wlassow.
Ουγγαρία: Laszlo Banhegyi, Pal Bogar, György Bokor, Tibor Cselko, Tibor Czinkan, Janos Greminger, Janos Hody, Laszlo Hody, Ede Komaromi, Tibor Mezöfi, Peter Papp, Tibor Remay, Janos Simon, Tibor Zsiros.
Γαλλία: André Buffiere, René Chocat, Jacques Desseme, Jacques Freimuller, Claude Gallay, Robert Guillin, Roger Haudegand, Robert Monclar, Jean Perniceni, Bernard Planque, Marc Quiblier, Henry Rey, Justin Specker, André Vacheresse.