Εθνική Τσεχοσλοβακίας (καλαθοσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσεχοσλοβακία
Κατάταξη FIBAΑνενεργή
Ένταξη FIBA1932 (συνιδρυτές)
Ζώνη FIBAFIBA Europe
ΟμοσπονδίαČSBF
Ολυμπιακοί Αγώνες
Συμμετοχές7
ΜετάλλιαΚανένα
Παγκόσμιο Κύπελλο
Συμμετοχές4
ΜετάλλιαΚανένα
Ευρωμπάσκετ
Συμμετοχές24
Μετάλλια Χρυσό: (1946)
Αργυρό: (1947, 1951, 1955, 1959, 1967, 1985)
Χάλκινο: (1935, 1957, 1969, 1977, 1981)
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός

Η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών Τσεχοσλοβακίας (τσέχικα: Československá basketbalová reprezentace, σλοβακικά: Československé národné basketbalové mužstvo) εκπροσώπησε την Τσεχοσλοβακία στις διεθνείς καλαθοσφαιρικές διοργανώσεις από το 1932 έως το 1992. Μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993, η Τσεχία και η Σλοβακία δημιούργησαν τις δικές τους εθνικές ομάδες. Η σημερινή εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης της Τσεχίας αναγνωρίζεται ως ο διάδοχος της ομάδας της Τσεχοσλοβακίας.

Μετάλλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωμπάσκετ 1935[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τσεχοσλοβακία κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρώτο Ευρωμπάσκετ, το Ευρωμπάσκετ 1935 που διεξήχθη από τη FIBA Europe. Νίκησε τη Γαλλία στον προκριματικό γύρο για να προκριθεί στον ημιτελικό. Εκεί έχασε από την Ισπανία, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί στον μικρό τελικό για την τρίτη θέση εναντίον της Ελβετίας, στον οποίο οι Τσεχοσλοβάκοι κέρδισαν με 25-23.

Ευρωμπάσκετ 1937[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Ευρωμπάσκετ 1937, η Τσεχοσλοβακία τερμάτισε έβδομη από οκτώ ομάδες. Ο προκαταρκτικός τους όμιλος περιελάμβανε τις ισχυρές Γαλλία, Πολωνία και Λετονία, κάθε μία από τις οποίες νίκησε την Τσεχοσλοβακία στον προκριματικό γύρο. Η Τσεχοσλοβακία αντιμετώπισε τότε την Εσθονία στον ημιτελικό αγώνα κατάταξης, χάνοντας ξανά. Ο τελευταίος αγώνας ήταν με την Αίγυπτο στον αγώνα 7ης/8ης θέσης. Δεδομένου ότι η Αίγυπτος είχε αποσυρθεί κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών, η Τσεχοσλοβακία πήρε τη μοναδική της νίκη με μηδενισμό.

Ευρωμπάσκετ 1946[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τσεχοσλοβακία επέστρεψε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση στο Ευρωμπάσκετ 1946. Ξεκίνησε καλά σε μια διοργάνωση που έλειπαν οι χώρες της Βαλτικής που είχαν κυριαρχήσει στους προπολεμικούς αγώνες. Νικώντας την Ελβετία και μετά το Βέλγιο, η Τσεχοσλοβακία τερμάτισε πρώτη στον προκριματικό γύρο των τριών ομάδων. Προχώρησε στον ημιτελικό γύρο, αντιμετωπίζοντας την Ουγγαρία. Η νίκη με 42-28 εξασφάλισε στον τελικό της διοργάνωσης για την Τσεχοσλοβακία. Σε εκείνο το παιχνίδι, έπαιξαν με την αήττητη Ιταλία. Μετά ήταν πίσω στο σκορ με 18-21 στο ημίχρονο, η Τσεχοσλοβακία έκανε την ανατροπή και κέρδισε με 34-32 για να κατακτήσει το πρώτο της Ευρωμπάσκετ.

Ευρωμπάσκετ 1947[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως υπερασπίστρια του τίτλου της διοργάνωσης η Τσεχοσλοβακία ξεκίνησε ξανά καλά στο Ευρωμπάσκετ 1947, κερδίζοντας και τους τρεις αγώνες των προκριματικών γύρων και στη συνέχεια και τους τρεις αγώνες των ημιτελικών γύρων. Αυτό τους έβαλε στον πρώτο τους αγώνα σε τελικό με τη Σοβιετική Ένωση. Στον πρώτο από τους πέντε τελικούς Ευρωμπάσκετ μεταξύ των Ευρωπαίων τιτάνων, η Τσεχοσλοβακία έχασε με 56-37 για να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο.

Ευρωμπάσκετ 1951[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τσεχοσλοβακία δεν αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ 1949 στο Κάιρο, επιστρέφοντας για το Ευρωμπάσκετ 1951 στο Παρίσι. Αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες στη διοργάνωση, χάνοντας από το Βέλγιο στον προκριματικό γύρο για να ολοκληρώσει τον όμιλο με 2-1 και να τερματίσει στη δεύτερη θέση μεταξύ των τεσσάρων ομάδων. Ωστόσο, αυτό ήταν αρκετό για να προκριθεί στον ημιτελικό γύρο. Εκεί, αντιμετώπισε την κυρίαρχη Σοβιετική Ένωση, χάνοντας το δεύτερο παιχνίδι στη διοργάνωση και τερματίζοντας ξανά δεύτερη από τις τέσσερις ομάδες στον όμιλο, με ρεκόρ 2-1. Αυτό τους έφερε αντιμέτωπους με την πρώτη ομάδα της βαθμολογίας του δεύτερου ομίλου, τη γηπεδούχο Γαλλία . Η Τσεχοσλοβακία κέρδισε με 59-50 και προκρίθηκε στον τελικό, σε μια ρεβάνς εναντίον των Σοβιετικών.

Σε αυτό που ήταν μακράν το πιο κλειστό παιχνίδι που είχαν υποστεί οι Σοβιετικοί στο Ευρωμπάσκετ, η Τσεχοσλοβακία κατάφερε να φέρει το παιχνίδι ισόπαλο με 44-44 με 1 δευτερόλεπτο να απομένει πριν γίνει φάουλ στον Ίλμαρ Κούλαμ και τον στείλει στη γραμμή των ελεύθερων βολών για να επιχειρήσει μια ελεύθερη βολή. Ο Κούλαμ έκανε τη βολή, αλλά ένας από τους διαιτητές σήμανε ότι πάτησε τη γραμμή κατά την προσπάθεια και ότι ως εκ τούτου το σουτ δεν μετρούσε. Η διαβούλευση με έναν άλλο διαιτητή είχε ως αποτέλεσμα να καταλογιστεί ο πόντος και η Τσεχοσλοβακία έχασε τον δεύτερο τελικό της από τη Σοβιετική Ένωση με 45-44.

Ευρωμπάσκετ 1953[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού τερμάτισε στους δύο πρώτους σε κάθε μία από τις τρεις τελευταίες εμφανίσεις της, ο τερματισμός στην τέταρτη θέση για την Τσεχοσλοβακία στο Ευρωμπάσκετ 1953 στη Μόσχα ήταν κάπως απογοητευτικός. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ του 2ου και του 5ου το 1953 ήταν στην τετραπλή ισοβαθμία, στην οποία η Τσεχοσλοβακία τερμάτισε στην τρίτη θέση από τις συνολικά τέσσερις θέσεις.

Ο προκαταρκτικός γύρος παρουσίασε μικρή δυσκολία, με την Τσεχοσλοβακία να κερδίζει και τα τρία παιχνίδια. Ο τελευταίος γύρος, ωστόσο, είδε την Τσεχοσλοβακία να χάνει κλειστούς αγώνες από το Ισραήλ και τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τη Σοβιετική Ένωση, στο δρόμο τους για ένα ρεκόρ 4-3 στον τελικό γύρο. Αυτό έφερε την Τσεχοσλοβακία σε ισοβαθμία με την Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Ιταλία στη δεύτερη θέση πίσω από τους Σοβιετικούς. Παρά το γεγονός ότι η Τσεχοσλοβακία νίκησε την Ουγγαρία και τη Γαλλία, και οι δύο ομάδες τερμάτισαν πάνω από την Τσεχοσλοβακία στην τελική κατάταξη, ενώ το Ισραήλ τερμάτισε στην πέμπτη θέση.

Ευρωμπάσκετ 1955[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Βουδαπέστη για τον Ευρωμπάσκετ 1955, η Τσεχοσλοβακία βρέθηκε να νικάει τα φαβορί, αλλά να χάνει από υποδεέστερους αντιπάλους. Είχε μικρή δυσκολία στον προκαταρκτικό γύρο, έχοντας ρεκόρ 3-0 για να προχωρήσει στον τελικό όμιλο. Εκεί, η Τσεχοσλοβακία νίκησε την ισχυρή Ουγγαρία, στη μοναδική ήττα της Ουγγαρίας στον τελευταίο γύρο στο δρόμο για το χρυσό μετάλλιο, αλλά έχασε από τη Γιουγκοσλαβία, τη μοναδική νίκη που θα έκανε η Γιουγκοσλαβία στον τελικό γύρο, καθώς η Τσεχοσλοβακία έχασε με 52-49 και τελικά τερμάτισε στην 8ης θέση. Η ήττα του τρίτου γύρου από την Πολωνία έκανε την πρόκριση να φαίνεται δύσκολη για την Τσεχοσλοβακία, καθώς ήταν ήδη στο 1–2 και δεν είχε ακόμη αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση, η οποία δεν είχε ακόμη χάσει παιχνίδι σε 4 διοργανώσεις και 31 αγώνες.

Παρ΄ όλα αυτά, η Τσεχοσλοβακία νίκησε τους Σοβιετικούς με 81-74 σε έναν εκπληκτικό αγώνα. Στη συνέχεια κέρδισε τα επόμενα τρία παιχνίδια της, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση με ρεκόρ 5-2 για το αργυρό μετάλλιο, ξεπερνώντας τους Σοβιετικούς που ήταν επίσης στο 5-2 μετά την ήττα από την Ουγγαρία στον έκτο αγώνα τους. Η Τσεχοσλοβακία είχε καταφέρει να νικήσει τόσο τους Τελικούς νικητές όσο και τους τρίτους, χάνοντας παράλληλα από ομάδες που τερμάτισαν στην 5η και στην 8η θέση.

Ευρωμπάσκετ 1957[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σόφια ήταν η τοποθεσία της επόμενης ευρωπαϊκής συμμετοχής της Τσεχοσλοβακίας, το Ευρωμπάσκετ 1957. Αντιμετώπισε μικρή δυσκολία στον προκριματικό γύρο, κερδίζοντας κάθε ένα από τα τρία παιχνίδια της με 18 πόντους ή περισσότερους. Στον τελευταίο γύρο, η Τσεχοσλοβακία αντιμετώπισε τη Βουλγαρία και τη Σοβιετική Ένωση στο δεύτερο και τρίτο παιχνίδι του γύρου των 7 αγώνων, χάνοντας αυτούς τους δύο αγώνες για να πέσει στο πρώιμο ρεκόρ 1–2. Ωστόσο, καμία από τις άλλες ομάδες στον τελευταίο γύρο δεν μπορούσε να ταιριάξει με την ομάδα της Τσεχοσλοβακίας και η ομάδα τερμάτισε στο 5-2, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο πίσω από τους Βούλγαρους και τους Σοβιετικούς. Πολυτιμότερος Παίκτης αναδείχθηκε ο Τσεχοσλοβάκος Γιζί Μπαουμρούκ.[1]

Στατιστική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κορυφαίοι σε συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Παίκτης Συμμετοχές
1 Καμίλ Μπράμπενετς 403
2 Βλαστιμίλ Χαβλίκ 370
3 Στανισλάβ Κρόπιλακ 368
4 Ζντένιεκ Κος 345
5 Γκουστάβ Χρασκά 336
6 Γιαροσλάβ Σκάλα 333

Κορυφαίοι σκόρερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει τους συνολικούς πόντους που σημειώθηκαν σε παιχνίδια που διεξήχθησαν για το Προολυμπιακό τουρνουά της FIBA, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ευρωμπάσκετ.

# Παίκτης Πόντοι Συμμετοχές Π/Αγ.
1 Καμίλ Μπράμπενετς 1.939 122 15,9
2 Στανισλάβ Κρόπιλακ 1.382 92 15,0
3 Γιζί Ζίντεκ Σρ. 1.230 87 14,1
4 Ζντένιεκ Κος 1.150 113 10,2
5 Γιζί Ποσπίσιλ 791 85 9,3
6 Γκουστάβ Χρασκά 761 91 8,4
7 Γιαν Μπομπροφσκί 748 78 9,6
8 Γιζί Μπαουμρούκ 654 55 11,9
9 Φραντίσεκ Κονβίτσκα 654 61 10,7
10 Ιβάν Μράζεκ 629 50 12,6

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «X EUROPEAN CHAMPIONSHIP (SOFIJA 1957)». linguasport.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]